Sunnuntai

HS pyysi riitaisaa eduskuntaa valitsemaan keskuudestaan ”hymyedustajan” – Vastauksia vyöryi, ja yllättävän moni halusi äänestää anonyymina

HS kysyi kansanedustajilta, kuka on rehti, reipas, iloinen ja avulias. 86 edustajaa vastasi.

Poikkeustila.

Tällä sanalla moni kansanedustaja on kuvannut viime viikkojen tunnelmaa eduskunnassa – ja kieltämättä: aika erikoiselta toiminta on näyttänyt.

Hallituksen jättimäistä sote-esitystä on viety eteenpäin kovalla tohinalla. Oppositio on syyttänyt hallitusta lakiesitysten runttaamisesta ja parlamentaaristen käytäntöjen polkemisesta. Hallitus puolestaan on väittänyt opposition hidastelevan tahallaan.

Vanhan fraasin mukaan eduskunnassa riitelevät asiat, eivät ihmiset.

Vaikka eri puolueiden edustajat ovat aina ottaneet täysistunnossa yhteen, poliittinen vääntö ei ole ulottunut salin ulkopuolelle. Eduskunnan kuppilassa on rupateltu, vitsailtu ja oltu ihmisiksi – niin kuin työkavereilla on työyhteisössä tapana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on kevään aikana tiettävästi muuttunut. Tunteet ovat nousseet pintaan. Valiokunnissa on kuulemma huudettu ja itketty. Kuppilassa kyräillään. Asiat riitelevät, ja ihmiset.

Mitä eduskunnassa tapahtuu?

Päätimme selvittää asiaa – positiivisen kautta. Lähetimme kansanedustajille sähköpostikyselyn, jossa pyysimme heitä ni­meämään näiden valtiopäivien kevätkauden ”hymyedustajan”.

Hymyedustajan määritelmä on sama kuin kouluissa jaettavan hymytytön ja -pojan. Luokka­toverit äänestävät keskuudestaan hymypatsaan saajaksi oppilasta, joka on rehti, luotettava, avulias, reipas ja iloinen.

Kukin edustaja sai esittää hymyedustajaksi kolmea kollegaa. Oman puolueen edustajia ei saanut nimetä.

Kysely lähti, ja ensimmäinen yllätys tuli saman tien: ehdotuksia hymyedustajaksi alkoi ryöpytä.

Kansanedustajat saavat sähköpostiinsa jatkuvasti erilaisia kiertokyselyitä, ja harva jaksaa niihin vastata. Hymyedustajakysely kuitenkin kirvoitti vastaustulvan: 86 kansanedustajaa lähetti ehdotuksensa.

”En yleensä vastaa näihin mitään, mutta teen virkistävän poikkeuksen”, kirjoitti ulko­ministeri Timo Soini (sin). Hänen hymyedustajansa oli Päivi Räsänen (kd), joka on Soinin sanoin ”rohkea, periaatteellinen, sympaattinen ja empaattinen”.

Räsänenkin vastasi. Hänen ehdokkaansa oli Timo Soini – sekä Paula Risikko (kok) ja Pekka Haavisto (vihr).

Kiinnostavaa vastauksissa oli iso hajonta. Hymyedustajaksi nimettiin 74 eri kansanedustajaa. Selitys on ehkä se, että poliitikon ammattiin ohjautuu keskimääräistä sosiaalisempia ihmisiä, sellaisia hymyileviä.

Toisaalta hajonta saattaa kertoa siitä, että eduskunnan työ­ilmapiiri ei olekaan niin huono. Tunnelmat tosin tuntuvat vaihtelevan valiokunnittain.

”Sote-valiokunnan ilmapiiri on jäätävä, eikä kyyneleiltäkään ole tänä keväänä vältytty”, vastasi eräs edustaja, joka ei halua nimeään julki. Hän istuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Se on se valiokunta, joka on päävastuussa sote-lakien käsittelystä.

”Valitettavasti en voi vastata tähän”, vastasi toinen edustaja samasta valiokunnasta. ”Täällä lyödään puukkoa selkään joka suunnasta ja hymykin on naamoilla harhaa. Voisit myös kysyä, kuka on kieroin.”

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila esitti huolensa siitä, että tyyli ja tavat täysistunnossa ovat muuttuneet huonoon suuntaan.

”Arvokkuus ja toinen toistemme kunnioittaminen ovat hukassa”, Anttila kirjoitti. Hän korosti tiukkaa poliittista keskustelua – ”se on demokratian suola” –, mutta se pitäisi tehdä asiallisesti ja arvokkaasti. Anttila esitti hymyedustajaksi Sdp:n Jutta Urpilaista, joka puhuu harvoin mutta aina asiallisesti.

Yllättävän moni edustaja halusi kehua kollegaa nimettömänä. ”Selän takana kehuminen tuntuu mukavammalta”, perusteli eräs.

Enemmistö sentään seisoi nimellään kehujen takana. Olavi Ala-Nissilä (kesk) valitsi Kari Uotilan (vas). Eero Heinäluoma nimesi Ilkka Kanervan (kok), Peter Östmanin (kd) ja Sirkka-Liisa Anttilan.

Keskustan Hanna Kososen hymyedustajat olivat Harri Jaskari (kok) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Sdp:n Ilmari Nurmisen valinta oli vihreiden Heli Järvinen.

Kokoomuksen Kaj Turunen äänesti vasemmistoliiton Silvia Modigia. Turunen kertoi olevansa Modigin kanssa eri mieltä monista asioista, mutta Modigin kanssa on ”kiva jutella ja heittää läppää”.

Juhana Vartiaisen (kok) lista oli: Tytti Tuppurainen (sd), Anders Adlercreutz (r) ja Tarja Filatov (sd). Filatov puolestaan äänesti kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesolaa.

Miten äänestyksessä kävi?

Hajonnasta johtuen kisa oli todella tasainen. Kolme ääntä keräsivät Olli-Poika Parviainen (vihr), Ville Skinnari (sd), Anders Adlercreutz, Jani Toivola (vihr), Eva Biaudet (r), Hanna Kosonen, Ozan Yanar (vihr), Tytti Tuppurainen, Kari Uotila, Harri Jaskari ja Johanna Kari­mäki (vihr).


Sinisten Anne Louhelainen sai neljä ääntä.

Jaetulla kolmannella sijalla äänestyksessä olivat Silvia Modig, Aino-Kaisa Pekonen, Harry Wallin (sd) ja Mari-Leena Talvitie (kok). Heillä oli viisi ääntä.

Kakkosena oli sinisten Tiina Elovaara, joka sai kuusi ääntä.

Ja sitten! Äänestyksen voittaja! Vuoden 2018 valtiopäivien kevät­istuntokauden hymyedustaja seitsemällä äänellä on...

Katja Taimela!

Videolla Katja Taimela kertoo tunnelmistaan saatuaan hymyedustajadiplomin.


Taimela on Sdp:n kolmannen kauden edustaja Salosta, Varsinais-Suomesta. Ammatiltaan hän on suurtalouskokki. Taimela sai hymyedustajaääniä poliittisen kartan joka laidalta.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan Taimelalla on ”valtava positiivinen energia ja aina aikaa moikata ja jutella”.

”Hän tekee aina erinomaisella asenteella hyvää yhteistyötä eri puolueiden edustajien kanssa, niin hallituksen kuin oppositionkin suuntaan”, luonnehti Jani Mäkelä (ps).

Taimela on ilahtunut saamastaan palkinnosta. ”Olen nöyrän kiitollinen”, Taimela sanoo.

”Tekisi mieli lähettää isot halit kaikille kansanedustajakollegoille, jotka ovat osallistuneet tähän kisaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Kansanedustajat
 • työilmapiiri
 • hymyily
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää