Sunnuntai    |   Kolumni

Ihmiskunnan kehitys sysäsi fyysisen työn, vaara­tilanteet ja luonnon­läheisyyden pois arjesta – nyt aivot ovat tulleet katuma­päälle

Hyötyliikunnasta, retkeilystä, mökkeilystä ja extremelajeista nauttiminen on aivojen tapa sanoa, että kehityksen tiimellyksessä on kadonnut jotain tärkeää, kirjoittaa kolumnissaan Noona Bäckgren.

Kesäisin iloitsen töihin tullessa samasta asiasta: mahtavaa, että työpaikan ja kodin välillä on melko pitkä välimatka. Koska saavun töihin pyörällä, se tarkoittaa musiikkia korvanapeissa ja jokaisella sisäänhengityksellä mesiangervoa, maitohorsmia ja hopeapoppeleita.

Mutta ennen kaikkea: päivittäistä tunnin liikuntaa, joka tulee kuin itsestään, muiden asioiden ohessa. Tällaisia asioita on elämässäni liian vähän.

Nostalgisoin häpeämättä perinteisempiä elämänmuotoja, joissa liikunta kietoutui mutkattomasti arkeen. Sen avulla saavutettiin asioita. Paavo Säkkijärveltä tuskin huusi 1940-luvulla puusavottakavereilleen metsään mennessä, että nyt lähdetään jätkät treenaamaan! Männikköön ei menty kasvattamaan kolmipäistä olkalihasta vaan hankkimaan pökköä pesään ja materiaalia kodin rakentamiseen. Hyötyliikunta oli tuntematon käsite.

Hyötyliikunta sanana korostaa sitä, että valtaosa liikkumisesta on terveydelle hyödytöntä – tai suorastaan haitallista.

Liikkuminen tarkoittaa usein autolla tai julkisilla liikennevälineillä suhailua. Koska kehon käyttämättä jättäminen tekee terveydelle hallaa, pitää lähteä illalla lenkkipolulle harrastamaan liikuntaa.

Työmatkapyöräilyni on hyötyliikuntaa. UKK-instituutin mukaan se tarkoittaa kaikenlaista päivän mittaan tapahtuvaa liikkumista ja liikehtimistä, joka ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa.

Entisajan metsä- ja peltotyöt, kouluun hiihtämiset ja kalaverkkojen soutamiset olivat mitä suurimmassa määrin hyötyliikuntaa, mutta Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan sana on poimittu ensimmäisen kerran vasta joulukuussa 1977. Helsingin Sanomien uutinen käsitteli kuntotempausta, jossa pyrittiin yhdistämään liikkuminen ja metsän antimien hyväksikäyttö eli marjastus ja sienestys.

Toisin sanoen hyötyliikunnasta alettiin puhua siinä vaiheessa, kun liikunta oli erkaantunut omaksi osa-alueekseen­ arjessa.

Liikunta ei ole ainoa asia, jonka kulutusyhteiskunta ja modernisaatio on tehokkaasti työntänyt sivuun päivittäisistä arkirutiineista.

Otetaan vaikka retkeily, suosittu harrastus. Terence Youngin viime vuonna ilmestyneen teoksen Heading out: A History of American Camping mukaan retkeily syntyi Yhdysvalloissa yli sata vuotta sitten samaan aikaan kun yhteiskunta alkoi modernisoitua. Kaupungit muuttuivat suuremmiksi, saastuneemmiksi ja vähemmän vihreiksi. Retkeilijät halusivat vetäytyä työn täyttämästä elämästä kauniisiin luontokohteisiin pakoon arkea, joka tuntui väsyttävältä ja vieraannuttavalta.

Eli: kun perinteiseen elämänmuotoon liittynyt luonnonläheisyys alkoi kadota, keksittiin erillinen harrastus, jonka avulla luonnossa saatiin olla.

Massaturismin taas voi nähdä nomadielämän korvikkeena. Varhainen ihminen ei elänyt elämäänsä junnaten kodin ja työpaikan välillä. Nyt turistina reissaaminen ruokkii vaihtuvien maisemien nälkää.

Ja sitten on viljely. Jo vuosikymmeniä sitten suurin osa suomalaisista hylkäsi pellot ja siirtyi supermarkettiin. Mutta nyt esimerkiksi Helsingissä kaupungin viljelypalstoille jonotetaan.

Kuulun itsekin kaupunkiviljelijöihin. Mietin usein palstalla puuhatessani, että työmatkapyöräilyn lisäksi palstailu on toinen ihastuttavan kokonaisvaltainen asia: liikunta, luonnossa oleminen, uuden oivaltaminen ja oman ruuan viljely kietoutuvat toisiinsa kuin käärme ja sauva apteekin mainoksessa.

Hyvänolontunne tuppaa olemaan epämääräistä kehräystä pään sisällä. On vaikeaa selittää muille, miksi palstalla on niin mahtavaa.

Professori, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta saa kuitenkin ajatuksesta heti kiinni. Hänen mukaansa kannattaa huomioida, että aivomme ovat täydellisesti optimoidut – nimittäin elämään kymmeniä tuhansia vuosia sitten metsästäjä-keräilijöiden aikana.

Palstalla olo, pyöräily ja monet muut kokonaisvaltaiset harrastukset tuntuvat hyvältä siksi, että ne ovat aivoillemme varjokuva tuon ajan tavallisesta elämästä.

Nykyaikana harrastuksista haetaan usein juuri tuota mennyttä elämää. Metsästäjä-keräilijän elämä ei muuta ollutkaan kuin mindfulnessia; nyt käydään 45 minuutin mindfulness-tunneilla. Extremeharrastuksista haetaan vaaratilanteita, joita entisajan elämä oli täynnä. Kesämökillä tyynnyttävä luonnonläheisyys, rauha ja yksinkertainen elämä ovat kuvajainen jostain kaukaa.

Perunoita laiturinnokassa pesevien isoäitiemme arjessa oli vielä hyvinkin paljon samaa kuin esi-isiemme metsä­elämässä. Aivoissa on kuitenkin niin paljon potentiaalia, että ne ovat tuuppineet ihmiskunnan kehitystä eteenpäin pikavauhtia. Ne ovat varmasti tulleet katumapäälle moneen otteeseen tämän niin sanotun kehityksen aikana.

Tilanteessa on tavallaan jotain sympaattista. On helppo kuvitella aivot lyömässä päätään seinään siinä vaiheessa, kun 40 ”huippujulkkiksen” selviytymistä Nuuksion kansallispuistossa esittelevä Julkkisselviytyjät-tv-sarja pyörähti käyntiin.

Nyt keskushermosto yrittää epätoivoisesti lykätä endorfiinia koneeseen aina, kun lähestyn viljelypalstaa. Näin on hyvä, jää tänne!

Kyllä aivotkin silti nauttivat kehityksestä. Ainakaan vielä metsästäjä-keräilijävarjominäni ei ole valittanut siitä, etten kulje työmatkojani apostolinkyydillä vaan uudella hybridipyörällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  2. 2

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  3. 3

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

  6. 6

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  7. 7

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  8. 8

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää