Sunnuntai

Millä Helsingin kadulla on eniten saasteita? Mihin ei kannata pystyttää terassia? Kaupunkimeteorologi Leena Järvi tietää, koska hänellä on mittausasema hotelli Tornin katolla

Järvestä on kummallista, miksi terveystietoisia ihmisiä kiinnostaa se, mitä he syövät, mutta ei se, minkälaista ilmaa he hengittävät. Hän itse kiertää kaupungin isot tiet kaukaa.

Harvoin tulee oltua baarissa heti yhdeksältä aamulla. Apulaisprofessori Leena Järvelle tämä on kuitenkin tuttua.

Järvi avaa hotelli Tornin Ateljee-baarin oven omilla avaimilla. Ikkunan takaa 70 metrin korkeudesta aukeaa hulppea maisema Helsingin yli. Kaukana horisontissa Viking Linen risteilijä lähestyy satamaa. Ja tuosta voisi kaataa itselleen drinkin. Mutta se ei ole koskaan tullut edes mieleen, Järvi vakuuttaa.

Hän pystyttää baaritiskin viereen huteran näköiset metallitikapuut ja kiipeää katossa olevan luukun läpi ulos.

Vastaan pyyhkii raaka tuuli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinkiläisille Tornin katto on tuttu piikistä, joka puhkeaa talvisin vilkkumaan ihan kuin Pariisin Eiffel-torni. Harva tietää, että täällä myös kerätään kaupunkilaisille elintärkeää tietoa. Siitä, kuinka puhdasta tai likaista ilmaa juuri tänään hengitämme ja kuinka paljon hiilidioksidia päästämme.

Järvi avaa sähkökaapin näköisen hökötyksen ja kurkistaa sisälle. Juuri nyt Helsingin keskustan hiilidioksidipitoisuus on 405 ppm. Lyhenne viittaa miljoonasosaan tilavuudesta, mutta tavalliselle kulkijalle se ei sano mitään.

”Ei erityisen korkea. Luku vastaa muualla­ maailmassa mitattavia pitoisuuksia”, Järvi selventää.

Kehityssuunta on kuitenkin huono ilmaston lämpenemisen kannalta. Ennen teollista aikaa eli noin vuonna 1750 ppm-luku oli 280.

”Meidänkin mittauksiemme aikana seitsemässä vuodessa lukema on kasvanut joka vuosi yli kahdella.”

Hiilidioksidin lisäksi katolla mitataan aerosoli- eli pienhiukkasia. Niitä on sokeripalan kokoisessa kuutiossa 3 000.

”Se on alhainen määrä, sillä pahimpina päivinä lukema on yli kymmenen tuhatta. Nyt on tuulinen kesäpäivä ja kaupunki tuulettuu kauniisti. Kiinassa tämä meidän mittari ei edes toimisi.”

Järvi aloitti toukokuussa Helsingin yliopiston soveltavan kaupunkimeteorologian apulaisprofessorina. Titteli on monimutkainen, ja niin ovat usein ilmastoasiatkin.

Ilmasto muuttuu jossain tuolla sfääreissä, ja ikävät saasteetkin ovat melkein yhtä kaukana Aasian suurkaupungeissa. Harva jaksaa ihan tosissaan piitata niistä täällä Helsingissä.

Tämän Järvi haluaa muuttaa kertomalla ihmisille heidän kotikatujensa ilmasta.

”Onhan se vähän kummallista, että terveystietoisia ihmisiä kiinnostaa se, mitä he laittavat suuhunsa, mutta ei se, minkälaista ilmaa he hengittävät”, Järvi sanoo.

Syy tähän lienee se, että ilma on meille kuin ilmaa. Sitä ei tule edes ajatelleeksi. Kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vuonna 2010 tutki, mitä elinympäristöstä aiheutuvia terveysriskejä suomalaiset pitävät vakavina, suurimpina riskeinä pidettiin passiivista tupakointia, uv-säteilyä ja elintarvikkeiden lisäaineita.

Todellisuudessa suurin yksittäinen ympäristöstä aiheutuva terveysriski on puun poltosta syntyvät pienhiukkaset. Se ei käynyt monella mielessäkään.

Melko puhtaassa Suomessa keuhkoihin ja verenkiertoon tunkeutuvat pienhiukkaset aiheuttavat kuitenkin noin 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Maailmanlaajuisesti ne ovat neljänneksi suurin terveysuhka korkean verenpaineen, huonon ravinnon ja tupakoinnin jälkeen. Pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan noin seitsemän miljoonaa kuolemaa vuosittain – erityisesti kaupungeissa.

Siksi juuri kaupunkimeteorologia on tärkeää. Järvi on sen pioneereja Suomessa.

Kesällä 2004 ensimmäisen vuoden meteorologiopiskelija Järvi oli töissä yliopiston metsäasemalla Pirkanmaan Hyytiälässä tekemässä ilmastomittauksia. Puiden keskellä Järvi oivalsi, ettei ole oikeastaan kiinnostunut siitä, mitä metsien yllä tapahtuu.

Enemmän kiinnosti se, miten kaupunkipinta eli asvaltoidut kadut, tiivis rakentaminen, puistot ja kulkuväylät vaikuttavat ilmakehään ja sitä kautta kaupunkien ilmanlaatuun. Kaupungit esimerkiksi lämpiävät ja tuulettuvat aivan eri tavalla kuin niitä ympäröivät alueet.

Helsingin Kumpulassa tehtiin kyllä ilmanlaatumittauksia, mutta kukaan ei tiennyt, miten ilmasto ja päästöt kaupungissa elivät. Tuloksia päästöistä ilmestyi vain vuositasolla.

Nyt 14 vuotta myöhemmin täällä Tornin katolla on Suomen ensimmäinen oikeasti kaupungin keskustassa sijaitseva mittaus­asema. Idea oli Järven.

Asemalta saadut mittaustulokset kertovat kaikenlaista kaupunkilaisten elämästä.

Vuonna 2011 Järven ryhmään kuuluva tutkija analysoi tuloksia ja ihmetteli, miksi keskustan hiilidioksidikartta muuttui keltaiseksi eräänä toukokuisena sunnuntai-iltana. Väri kieli suuresta päästömäärästä.

Sitten tutkijat hoksasivat. Hiilidioksidipilvi oli lähtöisin jääkiekkofaneista, jotka vyöryivät finaalin jälkeen keskustaan juhlimaan Suomen maailmanmestaruutta.

”Harva tulee ajatelleeksi, että vuosittain yli 30 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu meistä ihmisistä.”

Vielä enemmän päästöjä tulee kuitenkin lämmittämisestä ja liikenteestä.

Joka arkiaamu kuudesta yhdeksään Järven hiilidioksidikartat muuttuvat keltaisiksi Lauttasaaren, Meilahden ja Itäväylän kohdalla. Sisääntuloväylillä työmatkalaiset tupruttavat päästöjä ilmoille.

Se ei tietenkään ole uusi tieto, että aamuruuhkasta tulee päästöjä. Järven mukaan tätä ajankohtaisesti päivittyvää päästökarttaa voisi kuitenkin hyödyntää esimerkiksi kännykkäsovelluksissa tai julkisilla näytöillä.

Omat päästöt ovat vaikeasti hahmotettava asia, mutta Mannerheimintien tai Hämeentien päällä keltaisena leijaileva ”päästöpilvi” voisi saada ihmiset valitsemaan pyörän tai julkisen kulkuneuvon auton sijaan, Järvi uskoo.

Yksityisautoilusta luopuminen on hänen mielestään suurin paikallinen ilmastoteko, jonka helsinkiläinen voi tehdä. Liikenne aiheuttaa yli 40 prosenttia Helsingin alueella syntyvistä hiilidioksidipäästöistä.

Hiljattain Järven ryhmä testasi, miten Helsingin kokonaispäästöt muuttuisivat, jos liikenteen päästöt vähenisivät nykyisestä 30 prosentilla. Se on EU:n tavoite vuoteen 2030 mennessä. Ajankohtaiset mittaustiedot mahdollistavat sen, että erilaisten päästövähennyskeinojen vaikutusta voidaan testata jo ennakkoon. Mitättömiin muutoksiin ei kannata ryhtyä.

”Teimme testin keskusta-alueelle.­ Hiilidioksidipäästöt vähenisivät kokonaisuudessaan 15 prosentilla, jos autojen keskipäästöjä saataisiin vähennettyä EU:n tavoitteen mukaan”, Järvi sanoo.

Sen sijaan kasvillisuuden lisäämisestä kantakaupunkiin ei olisi juuri mitään iloa päästöasioissa. Sekin kävi ilmi Järven mittauksissa, joissa hän lisäsi kaupunkiin 10 prosenttia nykyistä enemmän katupuita.

”Puut kyllä toimivat hiilinieluna, mutta yöaikaan ne myös vapauttavat hiilidioksidia, joten niiden vaikutus vuositasolla ei ole kovin merkittävä.”

Järven hommat Tornin katolla alkavat olla tältä päivältä ohi. Hän on täyttänyt mittalaitteen butanolilla ja tarkistanut, että laitteet ovat kunnossa. Äskettäin yhteen putkista oli livahtanut hämähäkki. Se pysäytti mittaukset viikoiksi.

Seuraavaksi Järvi haluaa näyttää jotain maan pinnalla.

Kävelemme korttelin matkan Vanhaan kirkkopuistoon. Siellä on kaupunkimeteorologin näkökulmasta kiinnostava paikka.

”Tuo kulma tuolla kaupunkipyörätelineen kohdalla”, Järvi osoittaa Bulevardin ja Annankadun risteystä.

”Mittaustemme mukaan siihen osuu poikkeuksellisen kovia virtauksia tuulen käydessä lounaasta.”

Nyt Helsingin kaupunki on kiinnostunut Järven ryhmän tuulimittauksista. Jos jonnekin suunnitellaan esimerkiksi terassia, Järvi osaa kertoa, onko paikka aivan liian tuulinen oluen nauttimiseen.

Kävelemme virtauskulman ohi, Bulevardia pitkin kahvilaan.

Bulevardi on Järven mukaan hyvä esimerkki ilmaston kannalta onnistuneesta kaupunkisuunnittelusta. Katua reunustavat puut ja pyörätiet, keskellä kulkevat ratikat.

Tällaisiin asioihin Järvi kiinnittää ny­kyään huomiota kaupungilla liikkuessaan.

”Tieto lisää tuskaa. Itse en enää suostuisi asumaan ikkunat vilkkaasti liikennöidylle kadulle päin. Pyöräillessä ja kävellessä valitsen aina sellaisen reitin, joka ei kulje isoja väyliä pitkin.”

Kaupunkien rakentamista on tähän saakka mietitty liikkuvuuden ja talouden näkökulmasta. Nyt rinnalle on nousemassa ilmasto.

Maailman väestöstä kaupungeissa asuu jo nyt yli puolet. YK:n ennusteen mukaan vuonna 2030 kaupungeissa asuu 70 prosenttia ihmisistä.

On arvioitu, että tulevien 40 vuoden aikana maailmassa rakennetaan yhtä paljon kuin tähän mennessä on rakennettu yhteensä. Sekä maapallon että ihmisten kannalta on tärkeää, kuinka rakentaminen tehdään.

Sitä mietitään nyt kuumeisesti eri puolilla maailmaa. Helsingin yliopistoonkin perustettiin tänä keväänä Kaupunkitutkimusinstituutti.

Järven kaltaiset meteorologit, jotka tietävät, kuinka ilmasto käyttäytyy kaupungissa, voivat tarjota kaupunkisuunnittelijoille hyödyllistä tietoa. Jokin aika sitten Järven ryhmä selvitti, minkälainen korttelirakenne on paras, jotta ihmiset altistuisivat saasteille mahdollisimman vähän.

”Paras vaihtoehto on sellainen, jossa talon lyhyt sivu on kadulle päin ja kattojen harjakorkeus vaihtelee aaltomaisesti. Silloin tuuli pääsee huuhtelemaan katukuiluja ja pienhiukkasten määrä laskee.”

Seuraavaksi Järvi aikoo tutkia, kuinka eri puulajit vaikuttavat ilmanlaatuun ja kannattaako niitä sijoittaa katujen reunoille vai kenties ajoteiden väliin. Tietoa voi hyödyntää, kun suunnitellaan, mihin sijoitetaan päiväkoteja, liikuntapaikkoja ja pyöräteitä.

”Helsingissä asiat ovat aika hyvin. Siksi meillä kehitettyjä malleja viedään nyt maailmalle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Helsinki
 • Meteorologia
 • Terveys
 • Heidi Väärämäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
  3. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  4. 2 tuntia sitten
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. Näytä lisää