Sunnuntai    |   Essee

Mitä heterot Pridessa oikein juhlivat? Suosioon vaikuttivat maailman­politiikka, seksin korvaaminen rakkaudella – ja sukuhäät

Sateenkaariaktivistien maailmanparannustrategia on aivan toisenlainen kuin 80-luvun vapautusmarssien, kirjoittaa HS:n toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Miksi Helsinki Pride oli tänä vuonna niin suosittu tapahtuma? Siihen on monta hyvää syytä. Niitä kannattaa miettiä jo ihan siksi, että tapahtuma oli suuruudessaan historiallinen.

Poliisi arvioi, että se oli yksi Suomen suurimmista massatapahtumista ikinä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta esiin nostavaan kulkueeseen osallistui yli sata tuhatta ihmistä. Myös sponsoreiden kirjo oli ennennäkemättömän laaja. Muun muassa kaikki teleoperaattorit sponsoroivat tapahtumaa. Helsingin Sanomatkin kääriytyi sateenkaarilippuun.

LHBTIQA-jengiä (= lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset, queerit ja aseksuaaliset) juhlittiin siis isommin kuin jääkiekon MM-kultaa Helsingissä vuonna 1995.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lätkäjuhlasta raportoin aikoinaan Hesarin urheilutoimittajana. Kirjoitin juttuun siitäkin, miten nahkatakkiset homomiehet kaulailivat Kauppatorin karnevaalissa toisiaan ja kaikki lauloivat Me ollaan sankareita kaikki.

Pride-juhlassa oli taatusti mukana jokunen jääkiekkoilijakin. Siitä on tullut kansanjuhla. Mutta miksi juuri nyt?


Ensin iso kuva. Ajan henki on hyvälle asialle sopiva, jopa globaali politiikka tukee sitä.

Taideyliopiston entinen rehtori Tiina Rosenberg kirjoittaa ilmiöstä mainiosti teoksessaan Arvot mekin ansaitsemme (Tammi 2014). Hän kertoo, miten Britanniassa pääministeri David Cameron kohotti kesällä 2013 innostuneesti maljan uudelle, tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Pääministerin luona parveili sekalainen joukko gayliikkeen edustajia, ja Cameron totesi iloisesti käyttävänsä uutta avioliittolakia mielellään vientiartikkelina.

Rosenbergin mukaan sellaista historiallista käännettä radikaaleimmatkaan queer-akitivistit eivät osanneet ennakoida. Vähemmistö, joka oli taistelut valtakulttuurin varjossa oikeuksiensa puolesta, sai huomata, että valtapolitiikka nappasikin heidät osaksi omia taisteluitaan. Mannekiineiksi, brändinsä kiillottajiksi.

Seksuaali- ja sukupuolipoliittisia uudistuksia on alettu käyttää todisteena kansakunnan nykyaikaisuudesta ja länsimaalaisuudesta.

Puhutuin esimerkki on Israel, joka käyttää homokorttia näyttävästi osana maansa maineenhallintaa ja markkinointia. Israelista on haluttu tehdä gaykansan suurin turistikohde. Sehän on myönteinen asia – ja samalla se vie huomion Israelin toimista palestiinalaisia kohtaan.

Puhutaan pinkwashingista, joka tarkoittaa, että pyritään saamaan itselle hyötyä esiintymällä oikean asian puolesta. Termi sai alkunsa kansainvälisestä Roosa nauha -keräyksestä, jolla kerättiin rahaa rintasyövän ehkäisyyn. Silloin firmoja syytettiin siitä, että ne ajavat omaa etuaan osallistuessaan kampanjaan.

Israelin pinkwashing-maine nousi esille esimerkiksi tämän vuoden Euroviisuissa. Maan edustaja voitti kisan esityksellä, joka korosti erilaisuuden hyväksymistä. Viisuväki hurrasi. Mutta Venäjän esitykselle yleisö buuasi, poliittisista syistä.

Pride on osa länsimaista vapaamielisyyttä, jota halutaan korostaa vastakohtana islamille ja Venäjän tai Kiinan kaltaisten maiden ihmisoikeuspolitiikalle.

Vuonna 2013 vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, silloinen urheiluministeri, vastusti Venäjän homolakeja heiluttamalla sateenkaarilippua yleisurheilun MM-kisojen katsomossa Moskovassa. Silloin sitä meillä vielä julkisesti paheksuttiin. Ehkä ei paheksuttaisi enää.

Vastakkainasettelu näkyy puolin ja toisin. Venäjällä queer-ihmiset leimataan osaksi länsimaista hapatusta, jota halutaan näyttävästi nuijia. Vihapuhe provosoi molempia osapuolia. Vähemmistöjen kohtelu on maailmalla jopa koventunut, se saa monet mukaan tukemaan heitä.

Näkyy poliittinen peli Suomessakin. Jokainen änkyräkonservatiivi ilmoittaa olevansa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolella, jos sillä perusteella voi vastustaa muslimien pääsyä maahan.

Mitä enemmän kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastustaa samaa sukupuolta olevien kirkkohäitä, sitä äänekkäämmin vastapuoli tuo kantansa esiin. Jos kirkossa piispat ottavat kantaa, miksi eivät yrityksetkin uskaltaisi sitä tehdä.

Priden edustama moderni liberaalius sopii useimmille yrityksille hyvin. Voihan Priden tukeminen olla myös pinkwashingia, mutta joka tapauksessa hyvä asia siinä etenee. Niin ajattelevat myös aktivistit nykyään. Pienetkin askeleet, baby steps, ovat edistystä.

Tässä ajassa taistelut käydään erilaisin keinoin kuin ennen. Aktivistien strategiaan kuuluu hyvien liittolaisten hankkiminen. Niitä voivat olla yrityksetkin.

Esimerkiksi eläinsuojelua edistetään tekemällä yhteistyötä kaupallisten toimijoiden kanssa. Vegaanituotteet on saatu brändättyä loistavasti, ja ne ovat levinneet sekasyöjien käyttöön. Asiaa eivät enää omista punavihreät ituhipit. Puhutaan terveydestä, ilmastosta, nykyaikaisuudesta, kaikille yhteisistä kysymyksistä.

Samalla tavalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa on alettu edistää enemmän myötäsukaisuuden kautta. Kyse on kaikkia yhdistävistä ihmisoikeuksista, sanat sukupuoli ja seksuaalisuus ovat häipyneet taka-alalle.

Ihmisoikeudet ovat myös poliittisesti yhteisiä: Pride-brändillä ei ole yhtä puoluepoliittista kotia. Sateenkaariaktivistit korostavat toki yhä, että on oltava kaikkien sorrettujen puolella. On kuitenkin nähty, että kun vähemmistö tulee lähemmäs valtavirtaa, sen poliittinen kirjo kasvaa. Homonationalismiakin on.

Prideen osallistumisen kynnystä laskee sekin, että homoliike on vuosien mittaan feminiinistynyt. Rakkaudesta puhutaan enemmän kuin seksistä. Taistellaan oikeudesta perheeseen ja avioliittoon. Se on aika kaukana Tom of Finlandin kuvista. Tosin niistäkin on tullut jo kansallisgallerioiden aarteita.

Se on valtavirtaistumista, queer-ilmiöt otetaan osaksi suurta tarinaa. Puhutaan myös homonormatiivisuudesta eli siitä, miten jotkut vähemmistöjen edustajat haluavat itse olla mahdollisimman samanlaisia kuin heterotkin.

Ennen oli toisin.


Pridea edelsivät Suomessa Setan vapautus­päivät, joita vietettiin 1970-luvulta lähtien. Kansain­välistä Pride-nimeä ruvettiin käyttämään vasta 2000-luvulla.

Alkuun marssien tarkoituksena oli nimenomaan tehdä vähemmistöä näkyväksi. Heterot eivät kuuluneet mukaan.

Heteroita ei myöskään haluttu homobaareihin, kun niitä alkoi tulla näkyvämmin Helsinkiin 1980-luvulla. Katsottiin kieroon, jos niihin tunki heteroita. Poikkeus oli Lost & Found, jonne kaikki olivat tervetulleita. Nyt nuo baarit ovat lopettaneet. Niitä ei tarvita. Kaikkialla Euroopassa homobaarit ovat katoavaa kansanperinnettä.

Ja mikä on heteroiden asema Pridessa nyt?

Helsingissä kulkueen kärjessä marssi Jan Vapaavuori, kokoomuslainen pormestari, joka varmaan saisi huomiota muutenkin. Hän puhui yhdenvertaisuuden tärkeydestä.

Minuakin pyydettiin juontamaan yhtä Priden tapahtumaa, vaikka olen hetero. Hääkuvausta Tuomiokirkon portailla. Mutta olin varattu silloin. Olin pyynnöstä yllättynyt ja liikuttunut, otin sen kunnianosoituksena.

Pridesta puhuttiin nyt kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumana. Vähemmistönäkökulma jäi vähemmälle. Jotkut sanoivat, että se oli kuin varavappu. Karnevaali, jossa kapinamieli ei juurikaan enää kuulunut.

Setan tavoitteena on se, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Järjestön edustaja arveli yhdessä haastattelussa, että Priden iso osallistujamäärä johtui translaista, jota ollaan nyt uudistamassa. Laki on niin tärkeä ja kiinnostaa.

Toiset taas sanoivat, ettei translaki noussut karnevaalissa tarpeeksi esiin. Eivät myöskään queer-kansaa edustavien turvapaikanhakijoiden palautukset. Ongelmia on, silti vain bailattiin.

Mitä heterot Pridessa oikein juhlivat? Länsimaista vapaamielisyyttä, ihmisoikeuksien etenemistä, liittolaisuutta. Haluttiin esimerkiksi opettaa omille lapsille, että saa olla juuri sellainen kuin on. Kaikki pukeutuivat innolla sateenkaarilippuihin. Eikö se ole kulttuurista omimista? Ei. Se on kannatusta, samalla puolella olemista, tukea.

Ehkä sateenkaarilippuun pitäisi lisätä oma väri heteroille.

Kyynisyyteen ei kuitenkaan ole aihetta. Tarkoitus on hyvä. Mitä väliä sillä on, ettei Pridessa mukana olo ole enää kauhean rohkea teko.

Onhan tämän eteen tehty töitä. Suuret viestintäyritykset ovat muokanneet maaperää yhteiskunnallisella mainonnalla.

Isoin muutos on tapahtunut kuitenkin ruohonjuuritasolla, tavallisen kansan parissa – suvuissa.


Ei ole sattuma, että Pride vetää väkeä Suomessa juuri nyt, kun samaa sukupuolta olevat ovat vuoden ajan voineet mennä naimisiin ja viettää häitä.

Jo lakimuutos viestii laajaa hyväksyntää. Ei tarvitse pelätä, että Priden tukeminen herättäisi laajaa paheksuntaa. Olemalla Pridessa mukana on enemmistön puolella, samalla kun on vähemmistöjen puolella.

Tärkein muutostekijä ovat häät. Ei pidä koskaan aliarvioida sukuhäiden merkitystä.

Samaa sukupuolta olevien häihin on kokoonnuttu joka puolella Suomea. Mukaan on kutsuttu myös ne, jotka ovat suhtautuneet asiaan epäluuloisesti. He ovat tulleet, koska muutkin sisarukset, tädit ja serkut tulevat.

Häissä on lopulta aina hauskaa, ihanaa, rakkautta. Häät ovat yhteisöllinen elämys, jaettu kokemus. Ikimuistoinen tapahtuma lähentää, tekee avoimeksi, vetää sydämet mukaan. Häpeä häviää.

Häävalmistelut ovat hirveää tohinaa. Niistä kerrotaan töissä, ja jälkikäteen esitellään kuvia. Häähössötys valtavirtaistaa samaa sukupuolta olevien suhteet tehokkaasti.

Myös sorrosta tulee osa yhteistä, suvun jakamaa kokemusta. Mitä luulette, miltähän sukulaisista tuntuu, kun omia rakkaita ei päästetä kirkon sisään, vaan heidät vihitään kirkon portailla, ulkopuolella?

Sen kokemuksen jakaminen sydämistyttää. Sen jälkeen ollaan entistä halukkaampia ja valmiimpia puolustamaan läheisiä.

Suvutkin ovat tulleet ulos kaapista. Se vasta kansanliike onkin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Finanssivalvonta varoittaa riskeistä, joita korkojen nopea nousu ja asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat aiheuttaa

  6. 6

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  7. 7

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  8. 8

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkijaryhmä selittää uudella tavalla Suomen murrealueet – Luonnonolojen synnyttämät kulttuurikuplat eriyttivät puhetavat
  3. Finanssivalvonta varoittaa riskeistä, joita korkojen nopea nousu ja asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat aiheuttaa
  4. Pienessä Etelä-Norjan kunnassa on tekeillä vallankumous, joka syrjäyttää dieselrekat: Friervuonossa liikennöi pian itseohjautuva laiva
  5. Harva saa haalean tahran esille keskeiseen galleriaan – kriitikko selittää, miksi Antti Oikarisen teokset eivät ole sitä miltä näyttävät
  6. Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  7. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  8. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  9. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  10. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  11. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  12. Näytä lisää