Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

Suomi ei ole vain kuolevien kylien maa. Mathildedaliin vuosi sitten Helsingistä muuttanut Siiri Nordin kuvaa kotikyläänsä hyvälaatuiseksi Manhattaniksi.

Tunne on suorastaan epäuskoinen. Suomestahan piti löytyä vain autioita, kuolevia kyliä ja kaupunkeja. Kaupungistuminen on megatrendi. Ihmiset muuttavat pääkaupunkiseudulle, eivät sieltä pois.

Mutta tässä sitä vain istutaan yltiötrendikkäässä ravintolassa sata kilometriä Helsingistä länteen juomassa jo kuopatun Killer-yhtyeen entisen solistin Siiri Nordinin paahtamaa kahvia.

Lähellä oleva yöpymispaikkamme on sama, josta tilataan suklaapraliinit huippuluokan valtiollisille vieraille. Noin sadan metrin päässä asuu mies, jonka kehittämät käytetyistä kalaverkoista tehdyt bokserit on huomioinut esimerkiksi brittiläinen The Daily Mail.

On pakko myöntää: Helsingin Kallio on kohdannut kilpailijan. Noin 130 asukkaan Mathildedal eli Matilda saattaa olla Suomen hipsterein paikka.

Täällä on vaan joku sellainen magiikka. Kun on aurinkoinen päivä, on kuin ajaisi satuun. Puistotiellä vaahteranlehdet hehkuvat ilta-auringossa...

Näin sokerisia juttuja Mathildedalissa kuulee jatkuvasti. Kun asukkailta kysyy, miten he ovat päätyneet kylään, perusteellista rationaalista pohdintaa ei juuri kuule: Oli vaan kuin olis kotiin tullu!

Näin sanovat siis monet pääkaupunkiseudulta muuttaneet, joita on kyläläisistä joidenkin arvioiden mukaan jopa suurin osa.


Siiri Nordin muutti Mathildedaliin Helsingistä noin vuosi sitten. Hän kaipasi elämänmuutosta.

”Täällä asuva kaverini väsyi kuuntelemaan minua. Valitin jatkuvasti, että haluan pois Helsingistä jonnekin Jäämeren rannalle. Olin kyllästynyt kaiken maailman palavereihin, joissa vain puhutaan ja puhutaan eikä mikään etene”, Nordin kertoo.

Kaveri ehdotti, että Nordin muuttaisi kylään asumaan. Tarvittiin kuitenkin vielä asunto ja työpaikka. Kun kaveri hommasi nekin, Nordin päätti pakata tavaransa.

”Saavuin tänne ihan burnout-usvassa. En siltikään olisi ikinä lähtenyt Helsingistä, ellen olisi tiennyt, että tämä on ihan poikkeuksellinen mesta. Eräänlainen hyvälaatuinen Manhattan.”

Myös Mathildedalissa monet ovat muual­ta muuttaneita.

”Ihmiset ovat eri yhteiskuntaluokista. He ovat sivistyneitä ja asioista kiinnostuneita. Tulijat toivotetaan tervetulleeksi. Kaikki auttavat toisiaan, ja muista välitetään aidosti. Ollaan oma-aloitteisia ja ymmärretään, että yhteen puhaltaminen hyödyttää kaikkia”, Nordin selittää.


Hän itse työskentelee kyläläisten olohuoneena toimivassa Terho-ravintolassa tarjoilijana, kahvin paahtajana ja keikkojen buukkaajana. Työ on joustavaa. Jos inspi­raatio musiikin tekemiseen iskee, Nordin voi sopia pomonsa kanssa, että hän keskittyy siihen muutaman päivän ja tulee sitten töihin.

Kotina toimii pieni mummonmökki, jonka vuokra on Nordinin mukaan kolmanneksen Helsingin tasosta. Piharakennuksessa on studio. Siellä Nordin säveltää.

”Täällä hemiboreaalisella vyöhykkeellä elämä on naurettavan idyllistä. Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua. Voin kuunnella lintujen laulua ja katsella uskomattomia auringonlaskuja. Kun tajusin muutettuani, miten paljon safkaa saan oman pihani puista ja pensaista, meinasin tikahtua omaan hihitykseeni.”

Tuntuu kuin tänne tulleet olisivat vastarakastuneita. Kolme napausta kitalakeen kielellä: Ma-til-da.

Taivaalta tulee ensimmäisenä vierailupäivänä vettä kaatamalla, mutta täällä se ei masenna. Kurja sää vain korostaa kyläläisten hyväntuulisuutta.

Suklaakahvila Petris Chocolaten omistajat Petri ja Nina Sirén ovat asuneet Mathildedalissa vasta vajaan vuoden. Suomalaisten suklaan ystävien keskuudessa pariskunnan yritys on tunnettu.

Sirénit muuttivat Mathildedaliin toisesta ruukkikylästä, Fiskarsista. Juuri Fiskarsia paikka muistuttaa: idyllinen ruukkikylä, jossa on paljon kauniita rakennuksia, pienyrittäjiä ja tammien reunustama puistotie.

Mutta on näillä paikoilla erojakin.

Fiskarsissa lähes kaikki kiinteistöt omistaa Fiskars-yhtiö. Liikkeiden aukioloajat voidaan määritellä vuokrasopimuksissa. Liikkeiden on siis pakko pitää ovensa auki, vaikka asiakkaita ei olisi. Vuokria on nostettu viime vuosina siitä huolimatta, että vierailijoiden määrät ovat joidenkin yrittäjien mukaan pudonneet.

”Kävimme täällä viime kesänä tutustumassa paikkoihin. Kun kyläleipuri ja muut yrittäjät saivat kuulla, että etsimme taloa, meille kerrottiin heti innokkaasti myynnissä olevasta rakennuksesta”, Nina Sirén kertoo.

Vanhassa kyläkoulussa sijaitseva suklaakahvila tarjoaa myös majoitusta. Skandinaavisen vaaleasti sisustetun huoneen pöydällä on pieni, valkea posliinilautanen. Siinä on kaksi suklaapalloa. Vieressä olevan esitteen mukaan maut ovat savustettu merisuola ja samppanja.

Ensimmäinen, heti perään toinen; pallon kuori painuu hampaiden alla vaite­liaasti rikki.

Syksyllä 2013 ympäristöministeriö järjesti kilpailun. Idea oli seuraava: kolme minuuttia aikaa kertoa, miksi juuri meidän kuntaamme pitäisi saada kansallispuisto.

Varsinais-Suomessa sijaitsevan Teijon kyläaktiivi Hannu Paunila nousi seisomaan. Hän vetosi entisen ruukkiyhdyskunnan puolesta. Perusteena oli muun muassa Teijon ainutlaatuinen luonto: meren läheisyys, järvimaisema ja erämaametsät. Toinen valtti oli hyvä saavutettavuus pääkaupunkiseudulta. Paunilan mukaan paikka olisi luonnollinen jatke läheiselle Saaristomeren kansallispuistolle.

Liki kahdestakymmenestä kilpailuun osallistuneesta kunnasta Teijo oli lopulta toinen, jonka myyntipuhe meni läpi. Kansallispuisto perustettiin alkuvuodesta 2015.

Salon kaupunkiin kuuluva Teijon kansallispuisto on osa sitä hyvän kierrettä, joka selittää piskuisen Mathildedalin ruukkikylän kukoistusta. Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannerveden mukaan viimeiset pari vuotta ovat olleet erityisen merkityksellisiä.

”Matilda on kypsynyt”, hän sanoo.

Mathildedal on kävelyetäisyydellä kansallispuiston retkeilyreiteistä. Puistossa käy vuosittain noin 80 000 retkeilijää. Metsähallituksen selvityksen mukaan jokainen kansallispuistoon sijoitettu euro palautuu yhteiskunnalle takaisin yli kymmenkertaisena, kun vierailijat käyttävät alueen palveluita.

Maaseutu ympärillä on vaurasta ja kartanokulttuurin muokkaamaa. Teijon kyläyhdistys on aktiivinen ja kyläläisten identiteetti vahva.

Muutama vuosi sitten Mathildedaliin rakennettiin vierasvenesatama, joka on kiihdyttänyt matkailijoiden virtaa. Kylään on kaavoitettu sekä vakituisia että vapaa-ajan asuntoja. Tulijoita on enemmän kuin lähtijöitä.


Ruukkihistorian vuoksi alueen kylissä Teijossa, Mathildedalissa ja Kirjakkalassa on pitkät perinteet teollisuudelle ja yrittäjyydelle. Se näkyy yhä. Helsingin Allas-merikylpylän uima-allas on rakennettu Teijon telakalla. Marine Alutech valmistaa alumiiniveneitä esimerkiksi Norjan merivartiostolle, ja pörssiyhtiö Vossloh-Cogifer on keskittynyt raidetekniikkaan.

Monet Mathildedalin yrittäjät kehuvat Salon kaupungin päättäjiä, jotka ovat tukeneet yrittäjyyttä kylässä. On järjestetty bloggaritapaamisia ja lehdistötilaisuuksia, onniteltu onnistumisista.

Harvoin kuulee, että päättäjiä ja kuntaa näin kehutaan. Täällä tukea on saatu, eikä se ole ihmekään. Salo on pitkään ollut yksi Suomen surullisimmista kaupungeista. Positiivisia uutisia ei juuri ole kuulunut. Nokian ja Microsoftin lähdön jälkeen noin 50 000 asukkaan kaupungista yli kymmenesosa on edelleen työttömänä, vaikka luku onkin laskussa. Mathildedal on kipeästi kaivattu ylävire ja vetovoimatekijä.

Synkät ajat ovat opettaneet nöyryyttä.

”Se, mitä kaupunki voi tehdä, on pysyä poissa, kun paikat haluavat kehittyä. Ihmisillä on aina hyvää tarkoittavia suunnitelmia. Ei niitä pidä estää”, Mika Mannervesi sanoo.


Mathildedalin menestystä siivittää myös jokin, jota voisi kutsua positiiviseksi helsinkiläisyydeksi. Junttimaisuus loistaa poissaolollaan. Kuten Siiri Nordin sanoo: ”Kukaan ei ajele autolla humalassa ympyrää ja huutele rivouksia.”


Pääkaupun­kiseudulta muutta­neet ovat tuoneet mukanaan osaamista esimerkiksi mark­kinoin­nista ja tuot­teis­tami­sesta. Kyläläisyys on ”brändi”, jota panimo ja leipomo osaavat hyödyntää.

Kyläleipuri Elina Rantamäki muutti Mathildedaliin kahdeksan vuotta sitten Helsingin Pakilasta miehensä Tuomo Holmin kanssa. Rantamäen tausta on mainosalalla, joten hän ymmärtää eheiden brändien ja erottautumisen merkityksen. Hyväpalkkainen työ antoi pesämunaa leipomon perustamiselle.

Kylällä on oma logokin. Se löytyy leipomon pakkauksista ja panimon pulloista. Logo ja sirot etiketit ovat helsinkiläisen graafikon Petri Salmelan käsialaa.

Täällä pääkaupunkiseutu ja kylä lyövät kättä.

”Asiakkaamme ovat kokeilunhaluisia. Teemme leipomossa lauantaisin pitsaa, ja yhdessä suosituimmista mauista on päällä tuoreita vadelmia ja sitruunatimjamia”, Rantamäki kertoo.

Hän haluaa yhdistää perinteet ja modernin: leivät ja jopa pullat leivotaan juureen, mutta makuparit voivat olla yllättäviä.

Rikastumaan leipurin työllä ei pääse, mutta se ei ole tarkoituskaan.


Kaikkea craft-alkuista eli esimerkiksi moderneja käsityöläisoluita ja -leipiä kutsuttaisiin Helsingissä hipsterituotteiksi. Kotimaisuus, vegaanius, ekologisuus ja luomu ovat hipsterijuttuja.

 

Apeiden huoltamokahviloiden ja nurkkakuntaisuuden tilalla on tervettä itseluottamusta.

Mathildedal on kaikkea tätä ja enemmän.

Se on yhdistelmä maaseutua, Helsinkiä ja länsirannikon hymyilevää suomenruotsalaisuutta – vaikka kylässä puhutaankin suomea. Apeiden huoltamokahviloiden ja nurkkakuntaisuuden tilalla on tervettä itseluottamusta.

Fiskarsista Mathildedalin vierasvenesataman liepeille muuttanut Second Chance -vaateyritys on niin ajan hermolla, että hipsteriäkin hirvittää.

Omistaja Maija Nuppulan lähtökohta on tinkimätön: jos vaatteita ei voi valmistaa Suomessa, sitten hän ei valmista niitä ollenkaan. Materiaaleina Nuppula käyttää ekologisia muuntokuituja, jotka tehdään bambusta ja eukalyptuksesta.

Tällaista ei löydy edes Kalliosta.

”Suuressa kaupungissa liikkeeni hukkuisi massaan. Minusta on hauska ajatus, että tällaisesta tuppukylästä voi nousta kiinnostavia merkkejä. Lisäksi elämäntyyli on täällä omanlaisensa: kesällä tehdään töitä ja talvella vierailijoiden lähdettyä levätään.”

Kyläsaunan ovella vastaan tulee ensimmäinen ihka aito mathildedalilainen. Vaikka tämä on toinen päivä kylässä, Salon murretta kuulee nyt ensimmäistä kertaa.

”Moroo! Se alka olema lämmi pia”, saunamajuri Markku Söderström tervehtii.

Eläkkeellä oleva Söderström kertoo syntyneensä Matildanjärven vastapäisellä rannalla perunannostoaikaan.

Kesällä kerran viikossa lämpiävää kyläsaunaa pyörittää työväenyhdistyksen porukka talkoovoimin. Ilta on aurinkoinen, ja paikalle alkaa kerääntyä tuttuja kasvoja.

Kun puulämmitteiseen kiukaaseen heittää löylyä, pitsiverhojen alla ikkuna menee huuruun. Lauteilla Espoon Tapiolasta Teijoon muuttanut Mikko Mattila ja kyläleipuri Elina Rantamäki käyvät keskustelun:

”Milloin sul tulee huomenna pullat uunista?”

”No milloin pitäis tulla?”

Näin somasti elämä täällä sujuu.

Ulkona Mattila sytyttää kookoksen makuisen sähkötupakan.

Vieressä Sari Mäkilä lipuu laiturilta kolmatta kertaa uimaan. Rannan ulpukat jäävät taakse, kun hän suuntaa kauemmas järvelle.

Elämä on vienyt Mäkilän noin 30 kilometrin päähän Muurlaan lähemmäs Salon keskustaa. Hänkin on kotoisin Mathildedalista.

”Kyllä mä koko ajan mietin, että haluaisin palata Matildaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  7. 7

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila
  3. Suomi nousi vakuuttavasti voittoon oltuaan ensin täysin sillassa – Viro kaatui EM-karsintojen avauksessa viidessä erässä: ”Olisi ollut paikka hävitä 0–3, mutta se ei kuulu joukkueen tapoihin”
  4. Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua
  5. Luisuuko syöksyvän liiran kanssa kamppaileva Turkki Venäjän syliin? HS keräsi vastaukset olennaisiin kysymyksiin valuuttakriisin seurauksista
  6. Otavamedia aloittaa jälleen yt-neuvottelut
  7. Tunti sitten
  8. Sauli Niinistöä käsittelevän kirjan tekijä pitää kiinni väitteistään – ”Jos tasavallan presidentti antaa ymmärtää, se voidaan kokea painostamisena”
  9. Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta
  10. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu EU-puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin häihin
  11. Mestarisuosikki Manchester Citylle ikäviä uutisia heti kauden alkajaisiksi – belgialaistähti Kevin De Bruyne mahdollisesti kuukausia sivussa
  12. 2 tuntia sitten
  13. Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen
  14. Näytä lisää