Sunnuntai

Suomella oli vain kaksi ja puoli viikkoa aikaa järjestää historiallinen huippukokous – HS seurasi, miten se tapahtui

Helsingin Sanomat seurasi, millaisen tohinan Helsinki Summit 2018 sai kaupungissa aikaan. Ja miten kansan mieliala kohosi muivasta nurinasta karnevaalitunnelmaan.

Pahvilaatikon pohjalla Helsingin Oulunkylässä säilytetään ystävyyden symboleja. Siellä ovat uudet Venäjän ja Yhdysvaltain liput, jotka on tilattu Trumpin ja Putinin tapaamista varten.

Olisi täällä liputuspalvelupisteen hyllyssä ollut niitä ennestäänkin, mutta juhlan kunniaksi päätettiin tilata ihan uudet.

Suomen lippuja ei tilattu. Kolme Suomen lippua pyöräytettiin pesukoneessa, ihan varmuuden vuoksi.

Huipputapaamiseen on aikaa enää muutama päivä. Tunnelma Helsingin rakentamispalvelun Staran liputuspalvelussa ei ole käsin kosketeltava, ja miksipä olisi. Työtähän tämä vain on, kuten kalustonhoitaja Jouko Kautto asian tiivistää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toki tämä työtehtävä on erikoinen. Liputuspalvelun suurimpia asiakkaita ovat yleensä urheiluseurat, Uimaliitto tilasi hiljattain 48 tankoa ja 48 lippua. Kuviteltiin, että huippukokousta varten lippuja menisi useisiin paikkoihin.

”Ei ole kukaan muu tilannut kuin presidentti”, Kautto sanoo.

Se on lievä pettymys.

Nämä liput liehuvat maanantaina uljaasti Mäntyniemen ja Presidentinlinnan lipputangoissa.

Silloin kaiken muunkin pitäisi olla valmista.

Kaikki alkoi tiistaina 26. kesäkuuta. Yhdysvaltalaislehti Politico kertoi nimettömiin lähteisiin perustuen, että Donald Trump ja Vladimir Putin saattavat ehkä tavata toisensa Helsingissä.

Varmuutta ei ollut, mutta kaikki merkit viittasivat siihen.

Tiedettiin, että Trump on aikeissa osallistua Brysselin Nato-kokoukseen 11.–12. heinäkuuta. Putin taas haluaa olla Venäjällä jalkapallon MM-finaalissa 15. heinäkuuta.

Aikaikkuna aavistettiin, enää puuttui paikka. Jossain päin Eurooppaa, mutta että Helsingissä?

Hypoteettisesta tapaamisesta tuli puheenaihe, kansa kiisteli. Ihan turhaa hössötystä, ei siinä mitään saada aikaan, sanoi yksi. Toinen piti ongelmallisena, että Suomi toivottaa maailman suurimmat roistot tervetulleiksi. Kolmas oli ylpeä, Suomihan on halunnut profiloitua rauhan välittäjänä. Neljäs hihkui innosta: Mieletön mahdollisuus, nyt saadaan näkyvyyttä. Suomi mainittu, äkkiä torille!

Kuhina alkoi joka puolella. Mitä jos ne oikeasti tulevat tänne?

Oli ajateltava kolmea tasoa. Ensinnäkin oli itse tapahtuma ja sen järjestelyt. Toiseksi piti huomioida tänne tulevat tuhannet toimittajat ja se, mitä he kaipaavat. Kolmanneksi tuli oma etu. Mikä menisi kaupaksi?

Pitäisikö leipaista Putin-raakakakku? Trump-porkkanakakku?

Puhelimet alkoivat soida.

Juha Hakolasta tuli operaation puhuva pää. Hän on Helsingin poliisin viestintäjohtaja, joka vastaa presidenttien tapaamisen turvallisuusviestinnästä. Häntä toimittajat ovat pommittaneet siitä lähtien kun tietoa tapaamisesta alkoi tihkua.

Odotetaan virallista vahvistusta, Hakola vastasi yhä uudelleen. Kulisseissa kuitenkin tapahtui jo. Hakola teki tiiminsä kanssa ensitiedotteen valmiiksi.

Torstaina 28. kesäkuuta tasavallan presidentin kanslia, Kreml ja Valkoinen talo sanoivat ne sanat, jotka moni halusi kuulla.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump ovat sopineet tapaavansa maanantaina 16.7. Helsingissä.

Hakolan tiimin laatima tiedote lähetettiin tiedotusvälineille.

Mitä teki Hakola?

”Katsoin, että virkapuvun paita on silitetty, vedin solmiota kireämmälle, kampasin hiukset ja menin Pasilan poliisitalon eteen antamaan lausuntoja.”

Helsinki Marketing -yhtiön komentokeskuksessa Yrjönkadulla polkaistiin hommat ripeästi käyntiin. Muutamia tunteja tiedon saamisen jälkeen ryhmä oli jo koossa.

Yhtiö laatii materiaalia ja vinkkejä Helsinkiin tuleville toimittajille ja turisteille. Mitä kannattaa tehdä, jos on pari tuntia luppoaikaa? Mistä saa kaupungin parhaan korvapuustin? Miten tapaamisen erikoisjärjestelyt vaikuttavat turistien kohteisiin?


13 päivää tapahtumaan

Tiistaina 3. heinäkuuta lähes kaikki oli vielä levällään. Tapaisivatko presidentit Mäntyniemessä vai Presidentinlinnassa? Vai sittenkin Königstedtin kartanossa? Finlandia-talolla näkyi epäilyttävää liikehdintää, mitä siellä tapahtui?

Nokkelimmat keksivät mahdollisia yllätyksiä. Entä Naantalin Kultaranta tai Suomenlinna, onko niihin varauduttu?

Hakola kieltäytyi spekuloimasta. Turvajärjestelyistä voidaan kertoa tarkemmin vasta sitten, kun tiedetään, kuinka kauan ja missä valtiovieraat Suomessa ovat.

Niin kauan kuin ”päämiehet” ovat Suomessa, Suomen poliisi on vastuussa heidän turvallisuudestaan. Esimiehet soittelivat alaisilleen, voisivatko nämä harkita lomiensa keskeyttämistä. Suurin osa suostui.

”Sanotaan näin, että tämän tason vierailu on virkauralla mielenkiintoinen kokemus. Ei näitä ihan joka vuosi tule. Varmaan moni kokee, että on ihan kiva olla osana historiaa.”

Huippukokous työllistää toista tuhatta poliisia. Tarkkaa määrää Hakola ei kerro, tietenkään. Yhteistyötä tehdään Yhdysvaltain ja Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa. Heilläkin on omat toiveensa, joita Hakola ei lähde avaamaan sen tarkemmin.

Jokaisen poliisin tehtävä on erittäin tärkeä, sanoo Hakola.

”Jos sataa vettä, niin joku kadunkulmassa seisova liikenteenohjaaja ei välttämättä ole samaa mieltä tästä mun kanssa. Mutta jokainen on osa tätä kokonaisuutta.”

Hakolan puhelin soi jo 20 kertaa tunnissa.

Myös sosiaalisessa mediassa alkoi vipinä. Facebookin uutisvirrassa vilahteli Helsinki for Human Rights -niminen sivu. Viisi kaveriasi tykkää tästä, kymmenen, viisitoista. Mikäs juttu tämä oikein on?

Sivun takana olevan ”yhtei­sön” taustahenkilöiden ilmoitetaan olevan joukko ihmisoikeuksista huolestuneita yksityishenkilöitä. Tapahtumasivu saadaan ulos illalla, kutsut kilahtelevat postilaatikoihin. Järjestäjien nimien joukossa on muun muassa vihreä poliitikko Maria Ohisalo ja toimittaja Jessikka Aro.

Yksi huolestuneista yksityishenkilöistä on amerikkalainen Nely Keinänen. 25 vuotta Suomessa asunut englantilaisen filologian yliopistonlehtori ei ole intohimoinen kansalaisaktivisti. Hän on ollut vain muutamassa mielenosoituksessa, marssijana.

Nyt Keinänen aktivoitui, koska Trumpin ja Putinin politiikka on hankaloittanut hänen Yhdysvalloissa asuvan perheensä elämää. Mieltä painavat Yhdysvaltojen terveydenhuollon tila, ympäristöasiat ja naisten oikeuksia heikentävä politiikka, kuten aborttioikeuteen kaavaillut rajoitteet.

Keinänen kuuli mielenosoituksesta tutulta, joka oli kuullut siitä joltain. Friend of a friend. Ensimmäisen kokouksen osallistujista hän tunsi vain yhden.

Tehtävää löytyi heti, ja paljon. Keinänen meni mediaryhmään kääntämään tiedotteita suomesta englantiin.

”Ennen eilistä en ollut ikinä kirjoittanut press release.”

Keinäsen mielestä kokouksen isännöinti oli Suomelta hyvä päätös. Sen ansiosta myös muut kuin johtajat voivat saada äänensä kuuluville.

”Trump on saanut ihmiset liikenteeseen. Tai miten se sanotaan suomeksi, liikkeelle. Minusta se voi olla paras tulos hänen presidenttikaudestaan.”

11 päivää tapaamiseen

Torstaina 5. heinäkuuta julkisuuteen alkoi tihkua tietoja siitä, että tapaaminen saatetaan järjestää Presidentinlinnassa – ehkä.

Poliisitalolla Juha Hakola rikkoi henkilökohtaisen ennätyksensä. Hänelle tuli päivän aikana 94 puhelua.

Perjantaina ilmoitettiin, että myös Melania Trump tulee Suomeen. Se toi uuden kierteen keskusteluihin. Mikähän häntä kiinnostaa? Meneekö shoppailemaan, käykö Lastensairaalassa? Tuleeko taas kohu jostain vaatteesta?

Tapaamista oli valmisteltu jo viikko. Helsingin kaupungintalon ruokalassa kilisi. Tommi Laitio siirteli lasagnea ja porkkanaraastetta edestakaisin lautasella.

”Tajusin, että heinäkuu ei tule olemaan sitä, että luen niitä papereita, joita en keväällä ehtinyt lukea, tai siivoan työpöydän.”

Normaaliolosuhteissa Laitio on kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, mutta lomakaudella hänellä on neljä titteliä. Laitio pyrkii ottamaan asian ilon kautta.

”Koordinaatiokokousten järjestäminen on aika helppoa.”

Kansliapäällikön sijaisena Laitio vastaa muun muassa kaikista rahankäyttöpäätöksistä.

”Viimeksi olen tainnut hyväksyä jonkin käsipyyhelaskun vessoista.”

Kun tieto huippukokouksesta tuli, koko Helsingin kaupunginhallitus ja kaupungin virkamiesjohto oli Edinburghissa opintomatkalla. Poliitikkojen puhelimet alkoivat kilistä, kun he olivat siirtymässä tapaamispaikasta seuraavaan.

Asiat lähtivät nopeasti liikkeelle. Pormestari piti pikainfon. Illalla lennettiin takaisin Suomeen, ja ensimmäinen kokous pidettiin seuraavana aamuna.

Laition mukaan suuri osa kaupungin valmistautumisesta Trumpin ja Putinin tapaamiseen on varautumista erilaisiin skenaarioihin. Jos tapaamispaikaksi valikoituu Presidentinlinna, mitä bussi- ja ratikkalinjoja pitää sulkea? Pistetäänkö Kauppatori kiinni, entä Kaupungintalo?

Laitio ei halunnut julkisesti spekuloida. Kaupunki voi ryhtyä toimiin vasta, kun poliisi määrittelee vaadittavat turvajärjestelyt. Se taas selviää vasta, kun ulkoministeriö ja tasavallan presidentin kanslia vahvistavat tapaamispaikat poliisille.

Laition chat on laulanut joka päivä pitkälle yöhön.


Kaupungintalon toisen kerroksen liukuovi suhahtaa auki ja ulos porhaltaa touhukkaan näköinen Jan Vapaavuori. Mitenkäs pormestarin päivä on sujunut?

”Kaikenlaista säätämistä on ollut”, Vapaavuori sanoo.

Valtaosa pormestarin päivistä kuluu edelleen kaikkeen muuhun paitsi Trumpin ja Putinin tapaamisen järjestämiseen. Rutiinit rullaavat.

Korkean profiilin tapaaminen on Helsingille kuitenkin valtava näytön paikka. Kaupunkiin saattaa tulla jopa 2 000 ulkomaalaista toimittajaa. Jokainen yöpyy ja syö jossain ja saattaa jopa vahingossa viihtyä kaupungilla.

Siksi Helsinki panostaa nyt voimakkaasti markkinointiin. Vapaavuoren mukaan lentokenttä ”otetaan haltuun”, maksettua mainontaa tilataan, kaikki matkailuneuvojat on kutsuttu töihin.

Entä kaupunki itse? Ajetaanko nurmikot, nypitäänkö rikkaruohot? Pestäänkö kadut, kätketäänkö tietyöt? Piilotetaanko juopot, kiillotetaanko Kaupungintalo?

Vapaavuori huokaisee.

”Me lähdetään siitä, että meidän torit, puistot ja yleiset alueet ovat riittävän hyvässä kunnossa joka päivä. Tämä kaupunki on hyvä sellaisena kuin se on.”

Hieman ehostusta on kuitenkin luvassa. Tietöitä ei ryhdytä piilottelemaan, mutta esimerkiksi Finlandia-talon lähellä sijaitsevan Oodin rakennustyömaan kanssa on sovittu, ettei sinne maanantaina ajeta raskasta liikennettä eikä tehdä erityisen meluisia töitä. Pikkuasioihin ei puututa.

”Jos tapaamisesta olisi tiennyt kaksi vuotta etukäteen, ehkä sitten olisi tehty jotain. Tällä aikataululla ei ole mielekästä ajatella sen tyyppisiä asioita.”

Vapaavuori puhuu Helsingistä maailman toimivimpana kaupunkina. Harvassa paikassa tämän tason tapaaminen voidaan järjestää näin lyhyellä varoitusajalla. Helsingillä on ”kertynyttä osaamista” isojen tapahtumien järjestämisestä ja ammattitaitoa.

Jännittääkö?

”Ellei jännitä, ei suhtaudu riittävän vakavasti.”

Aiotko käydä parturissa.

”En.”

Ajatko parran?

”Se pitää ajaa joka päivä muutenkin.”

Ostatko uuden puvun?

”Joku puku pannaan silloin maanantaiaamuna päälle.”

Lähinnä pormestaria mietityttävät isojen kansainvälisten medioiden haastattelut. Eilen kävi Monocle, ja lisää on luvassa. Ne vaativat häneltä paljon henkistä valmistautumista. Miten myydään kaupunki viidessätoista sekunnissa?

”Niihin pitää henkisesti orientoitua eri tavalla kuin normihaastatteluun meidän ihanan Helsingin Sanoman kanssa.”

Suurin osa Vapaavuoren maanantaista kuluu median edessä.

”Mä olen 95-prosenttisen varma, että mua ei tulla kutsumaan mihinkään, missä nämä presidentit itse ovat.”


7 päivää tapaamiseen

Maanantaina some kilahti. Alkoi vimmattu sählääminen. Tuli ensimmäinen tapahtumaan liittyvä sotku, joka nousi julkisuuteen.

Sosiaalisen median mukaan suuri Helsinki Calling -mielenosoitus oli siirretty maanantailta sunnuntaille. Kääk.

Ihmiset ärisivät tapahtuman Facebook-sivulla. Junaliput oli ostettu ja majoitus varattu. Järjestäjät vetosivat tuotannollisiin syihin. Se ärsytti vielä enemmän. Miksi ei kerrota avoimesti?

Tiistaina puhelimeen vastasi aiempaa vaisumman kuuloinen Nely Keinänen.

”No, kaikenlaista on tapahtunut.”

Keinäsen mukaan yksi syy siirtoon oli aikataulu. Järjestäjät havahtuivat siihen, että molempien maiden johtajat poistuvat maasta todennäköisesti jo maanantaina iltapäivällä kolmen aikaan. Mielenosoituksen oli tarkoitus alkaa vasta sen jälkeen, ja pelättiin, ettei se enää siinä kohtaa kiinnostaisi mediaa.

Miksei mielenosoitusta sitten järjestetty aikaisemmin maanantaina?

”En mene siihen. Tämä päätös on tehty ja eletään nyt tämän kanssa. Tämä oli huonoista vaihtoehdoista vähemmän huono.”

Mutta on Keinäsellä ollut mukavaakin. On saatu hyviä puhujia, kuten Sofi Oksanen ja Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Verkkosivuja on kehitetty ja mediastrategiaa laadittu. Keinänenkin on oppinut uutta. Mielenosoituksen järjestäminen on saanut hänet tajuamaan, että asioista on hankala päättää monen ihmisen kesken.

”Ymmärrän vähän paremmin, miksi poliitikot eivät aina saa aikaiseksi mitään.”

Mielenosoittaminen puhutti kansaakin. Siellä ne aktivistit riitelevät keskenään! Kaikki eivät tyytyneet purnaamiseen. Maanantaille ilmestyi uusia mielenosoituksia, kuten Helsinki Against Trump and Putin.

Sitten tajuttiin, että sunnuntaihan saattaakin olla loistava ajoitus. Päähenkilöt eivät varmaan ole silloin vielä paikalla, eikä kansainvälisellä medialla ole muuta uutisoitavaa.

Suomalaiset fikserit eli paikallisoppaat tapailivat jo ensimmäisiä toimittajia. Fikserit auttavat kansainvälistä mediaa toimimaan täällä. Heitä oli etsitty suomalaisten toimittajien kautta.

Kuopiolaisen pienpanimon Summit-olut loppui hetkessä. Etiketissä Putin ja Trump pelaavat kivi–paperi–sakset-peliä. Alla lukee Let’s settle this like adults eli eiköhän sovita asia niin kuin aikuiset.


Järjestelyt alkoivat näkyä katukuvassa. Vanhankirkon puiston liepeillä nähtiin nappikorvaisia turvamiehiä. Ajatus bodyguardeista kiehtoi. Miten amerikkalaiset ja venäläiset turvamiehet eroavat toisistaan? Kenellä on ase, kuka osaa judoa?

Kansa alkaa kiinnostua myös käytännön asioista. Miten maanantaina pääsee töihin? Pitäisikö paeta Helsingistä?

Tiistai-iltapäivänä Hakola kertoi Poliisitalolla, että mielenosoitusten määrä oli noussut seitsemään, ja lisää oli ehkä tulossa.

”Tuli joku Afganistanilaiset Suomessa -yhdistyksen ilmoitus, rauha Afganistanissa tai joku tämmöinen teema.”

Hakolan puhelin soi pöydällä.

”Sitten oli naisten oikeuksien puolesta yksi ryhmä ja alkuperäinen kokoomusnuorten.”

Puhelin jatkoi soimista.


Varmoja tietoja oli yhä vähän. Hakolan tiimi valmistautui eri vaihtoehtoihin laatimalla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi suunnitelmia, varasuunnitelmia ja kriisisuunnitelmia. Lisäksi mietittiin, miten tapaamisen aikana esiinnytään sosiaalisessa mediassa. Tiimi seurasi myös median uutisointia ja pyrki oikomaan vääriä tietoja.

Piti myös toitottaa, ettei maanantaina kannata tulla Helsinkiin omalla autolla.

”Jos joku haluaa silloin tulla omalla ajoneuvolla keskustaan, niin ottaa tietoisen riskin, että liikkuminen on äärimmäisen vaikeaa. On aivan turha sitten suivaantua, jos istuu jossain liikenneruuhkassa puoli tuntia.”

Maanantaina Hakolaa ei tulla näkemään kameroiden edessä. Silloin puhuvan pään virkaa toimittaa ylikomisario Pekka Höök. Hakola on muissa tehtävissä, joita hän ei halua täsmentää.

”Ennen eläköitymistä on hieno saada kokea jotain, mitä sitten vanhana kertoo.”

Kiikkustuolissako?

”Toivottavasti semmoista ei tule.”

5 päivää tapaamiseen

Keskiviikkona lokit ja turistit parveilivat Helsingin Kauppatorilla. Tommi Laitio oli aloittanut aamunsa toimistolla kahdeksalta. Nyt kello oli kymmenen, ja Laitio joi kahvia ja söi pullaa.

Tahti kaupungintalolla oli kiihtynyt. Ydinryhmä kokousti jo kahdesti päivässä. Kaupungin puhelinvaihteen miehitystä oli lisätty. Laition puhelimesta alkoi loppua akku jo iltapäivällä.

Menossa on Helsingin turismin kuumin sesonki. Kaupungin viestinnän ei ole tarkoitus palvella vain koti- ja ulkomaisia toimittajia, vaan ennen kaikkea matkailijoita. Tavallisena päivänä heitä saapuu pelkästään risteilylaivoilla Helsinkiin jopa 10 000.

Maanantaina heitä tulee onneksi noin puolet vähemmän.

Laition mukaan turisteja ohjeistettiin nyt valitsemaan kohteikseen muita kuin välittömästi Helsingin keskustassa sijaitsevia nähtävyyksiä. Temppeliaukion kirkon lisäksi voi suunnata ulos kävelylle tai paikalliseen ravintolaan.

Todellakin, turistien olisi hyvä maanantaina lähteä lähiöön tai mennä metsään. Live like local -matkailutrendin hengessä voisi piipahtaa kävelylle vaikka Jakomäkeen!

Laitio puraisi pullaa. Seuraavaksi vuorossa oli muutama puhelinsoitto, palaveri ja koordinaatiokokous. Neljältä pietarilainen tv-kanava oli tulossa haastattelemaan häntä.

”Sen jälkeen on varmaan vielä muutama puhelu, ja chat laulaa loppuillan.”

Täysi tohina oli päällä myös Forumin takana Helsinki Marketingin toimistossa. Sen keittiössä oli operaation komentokeskus.

Pöydällä oli mansikoita ja herneitä, niiden välissä törrötti rivissä pahvisia kahvikuppeja ja kolatölkkejä. Varpu Mänty ja Jenni Pöyry istuivat pöydän ääressä ja suunnittelivat tapaamisen ajaksi pystytettäviä matkailuneuvontapisteitä.

Pohdinnassa oli sekin, pitäisikö hälyttää lisää väkeä töihin. Muu maailma ei pysähtynyt, vaikka Trump ja Putin saapuvatkin Suomeen.

Yhtiön valitsema strategia näytti toimivan. Kansainvälisiltä medioilta oli Männyn mukaan tullut tähän mennessä kymmeniä yhteydenottoja.

”Sitten kun varsinainen kokouspaikka vahvistetaan, mekin voidaan vielä tiivistää tahtia. Kyllä tämä tästä vielä kiihtyy”, Mänty sanoo.


3 päivää tapaamiseen

Perjantai-iltana sähköposti kilahtaa. Presidentit tapaavat Presidentinlinnassa, se on nyt virallista.

Edessä on kiihkeä viikonloppu, viimeiset hetket valmistautua.

Ilmassa oli jo karnevaalin tuntua. Pian sirkus saapuisi kaupunkiin. Esplanadi kuhisi väkeä. Hotelli Kämpin seinässä oli banderolli, jossa kerrottiin, että englanninkielinen tokaisu Keep peace, säilytä rauha, kuulostaa lausuttuna ihan samalta kuin suomen kippis!

Missäköhän maailman mediaväki katsoo jalkapalloa? Entä henkivartijat?

Kauppatori alkoi näyttää festivaalialueelta. Pylväässä roikkui valtava rulla kaapelia. Kaljateltan näköiset rakennelmat olivat jo pystyssä.

Helsinki oli virittynyt tunnelmaan.


Oulunkylässä Jouko Kautto on tarkistanut liput. Hän katsoo, että niissä on oikeat mittasuhteet ja värisävyt kohdallaan.

Hankalimpia ovat sinisen sävyt. Kaukaa Suomen, Venäjän ja Yhdysvaltojen siniset näyttävät vähän samalta, mutta läheltä katsottuna ero on suorastaan räikeä. Suomen lipun sininen 294 C on huomattavasti vaa­leampi kuin Venäjän 286 C.

Turhan päiten liputuspalvelussa ei kuitenkaan ruveta puunaamaan. Lippuja ei mankeloida eikä silitetä.

Silittämistä kyllä kokeiltiin joskus. Sitä varten hankittiin höyrysilitysrautakin. Tavasta kuitenkin luovuttiin pian.

”Se oli ihan turhanpäiväistä”, hän sanoo.

Sileät liput menivät kuljetuksessa ryttyyn kuitenkin.

Mutta maanantaina liput liehuvat saloissa sileinä. Joku siitäkin pitää huolen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  3. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  4. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  5. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  6. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  7. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  8. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  9. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää