Sunnuntai    |   Kolumni

Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

Koska Ruotsi ja Suomi ovat kuin epäidenttiset kaksoset, on perusteltua kysyä, mitä täytyy tehdä, ettei Suomen maahanmuuttajalähiöissä ala kiehua, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Tommi Nieminen.

On korkea aika panna pystyyn vaali­veikkaus. Kevään 2019 eduskunta­vaalien kampanjointi alkaa ennen kuin havahdummekaan.

Kysymys kuuluu: mikä on Jussi Halla-ahon­ perussuomalaisten päävaaliteema keväällä 2019?

Oma ehdotukseni on Ruotsi.

Tai tarkemmin: kuinka Suomen maahanmuuttopolitiikassa joka ikinen asia täytyy tehdä toisin kuin maahanmuuton suurvallassa Ruotsissa on tehty­ 40 viime vuoden aikana.

Veikkaan, että Halla-aho ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ottavat vaaliväittelyissä esiin monikulttuurisen Ruotsin – heidän näkökulmastaan 2010-luvun rappioituneen Sodoman ja Gomorran – useammin kuin vaikkapa soten, talouskasvun tai Venäjän.

Ruotsin neljän eri kaupungin lähiöissä tuhopoltettiin alkuviikosta yhteensä noin 150 henkilöautoa.

Maanantain iskut oli ilmeisesti koordinoitu, sillä ne tapahtuivat lähes samanaikaisesti. Ainakin yhdestä iskusta on video. Silminnäkijä kuvasi sen parvekkeelta Göteborgissa. Kuudella miehellä on päässään kommandopipot. He toimivat tehokkaasti ja sytyttävät parkkipaikan autoja yksi kerrallaan.

Autoja poltettiin myös Trollhättanissa, Tukholmassa ja Uppsalassa.

Epäiltyinä on pidätetty kolme 16–21-vuotiasta miestä, joista yksi napattiin Turkin rajalla. Heidän etnistä taustaansa ei ole kerrottu. Se tiedetään, että­ 2000-luvulla Ruotsin lähiömellakoista ovat pääosin vastanneet maahanmuuttajataustaiset jengit.

Vaikka mellakoinnin juuret ovat syrjäytymisessä, sitä on vaikea ajatella harkittuna protestina. Tuho kun suuntautuu pääosin muita maahanmuuttajataustaisia kohtaan. Silti myös medel­svenssonien eli keskiluokan kantaruotsalaisten pelot kasvavat.

Kansankoti eli ruotsalainen sosiaalidemokraattinen yhteiskuntamalli syntyi 1920-luvulla. Se on ollut lähes kaikin mittarein maailman suurimpia menestystarinoita ja onnistunut yhdistämään kaksi ideaalia: yksilön­vapaudet ja turvallisuuden.

Maahanmuutto on avittanut Ruotsin talouskasvua, sillä se on nuorentanut väestön keski-ikää.

Silti kotouttamisessa on osin epäonnistuttu. Viime vuonna Ruotsissa tapahtui 320 ampumavälikohtausta, joissa osapuolena oli nuorisojengi.

Yhteensä 42 ihmistä kuoli.

Takavuosikymmeninä yhteiskunnalliset ilmiöt rantautuivat Ruotsista Suomeen noin 5–10 vuoden viipeellä. Nyt ne saapuvat nopeammin. Kun Tukholmassa tapahtui islamistinen terroristi-isku huhtikuussa 2017, kului neljä kuukautta ja sama toistui Turussa.

Koska Ruotsi ja Suomi ovat kuin epäidenttiset kaksoset, on perusteltua kysyä: millaisissa olosuhteissa myös Suomen maahanmuuttaja­lähiöissä – vaikkapa Turun Varissuolla, Vantaan Hakunilassa tai Helsingin Jakomäessä – alkaisi kiehua?

Niin ei ole pakko käydä. Ei se ole luonnonlaki. Jengien syntyyn vaikuttaa moni tekijä: eriarvoistuminen, kaupunkisuunnittelu, kotouttaminen, poliisin ja sosiaaliviranomaisten toiminta sekä yhteiskunnan ilmapiiri.

Länsinaapurissa haava päästettiin tulehtumaan. Turvallisuuspolitiikan professori Jan Kallberg korosti yleisradioyhtiö SVT:llä, että Ruotsissa on maahanmuuttajataustaisia jengiläisiä, joita ei koskaan kotoutettu.

Nyt se on monen kohdalla myöhäistä: ”Yhteiskuntaan ei voi palauttaa ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kuuluneet yhteiskuntaan”, hän sanoo.

Poliisin vuonna 2016 julkaiseman tutkimusraportin mukaan Ruotsissa on 53 asuinaluetta, joilla rikollisryhmät aiheuttavat turvattomuutta.

Ruotsissa on vaalit syyskuussa, Suomessa huhtikuussa.

Populistinen ruotsidemokraatit on gallupien mukaan saamassa noin 20 prosentin äänisaaliin, ja jokainen poltettu auto lisää puolueen kannatusta. Siitä tai kokoomuksesta tulee demarien jälkeen Ruotsin toiseksi suurin puolue, mutta hylkiöpuolue jätettäneen oppositioon.

Ruotsissa on ollut vuoden 1981 jälkeen yhtä lukuun ottamatta pelkkiä vähemmistöhallituksia. Hallitus–oppositio-vallanjako poikkeaa siis Suomesta, ja suurimmilla oppositiopuo­lueilla voi olla merkittävää valtaa.

Nyt ruotsidemokraattien strategia on puolueen rasistisen imagon häivyttäminen. Kauniit kantaruotsalaiset ehdokkaat poseeraavat pastellinsävyisissä sommarklänningeissä ja ylletröjissä – kuin katsoisi aikuisikään ehtineitä Vaahteramäen Eemeliä ja Iidaa.

Olisi helppo unohtaa, että kun puolue perustettiin vuonna 1988, sen ydinporukassa oli jopa yksi toisen maailmansodan SS-veteraani.

Heinäkuussa Ruotsin ja Suomen populistipuolueet lomailivat kimpassa.

Keskustelutilaisuus Suomi-Areenassa oli nimetty kepeän itseironisesti: Perussuomalaiset meets ruotsidemokraatit: uhka vai mahdollisuus?

Halla-ahon ja Huhtasaaren kanssa lavalla olivat ruotsidemokraattien puo­luesihteeri Richard Jomshof ja europarlamentaarikko Peter Lundgren. Teemoja oli yksi: maahanmuutto.

”Teidän on tehtävä kaikki tarpeellinen, ettei tilanne mene niin pahaksi kuin se on Ruotsissa mennyt. Toivotamme teille onnea”, Jomshof evästi.

Nyt rakenteilla on yhteispohjoismainen populistijengi, sillä perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien troikassa on Tanskan kansanpuolue.

Todennäköisesti perussuomalaiset vetävät kevään vaalikeskustelut sellaiseen solmuun, että muidenkin puo­lueiden on pakko ottaa kantaa Ruotsin suureen autonpolttosirkukseen.

Se on muille kivuliasta. Voitettavaa on vain perussuomalaisilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Brexit horjuttaa brittihallitusta ministerien erotessa, ja nyt jopa pääministeri Mayta yritetään kammeta paikaltaan – Mayn tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Suomen ulko­ministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää