Sunnuntai    |   Kolumni

Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

Koska Ruotsi ja Suomi ovat kuin epäidenttiset kaksoset, on perusteltua kysyä, mitä täytyy tehdä, ettei Suomen maahanmuuttajalähiöissä ala kiehua, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Tommi Nieminen.

On korkea aika panna pystyyn vaali­veikkaus. Kevään 2019 eduskunta­vaalien kampanjointi alkaa ennen kuin havahdummekaan.

Kysymys kuuluu: mikä on Jussi Halla-ahon­ perussuomalaisten päävaaliteema keväällä 2019?

Oma ehdotukseni on Ruotsi.

Tai tarkemmin: kuinka Suomen maahanmuuttopolitiikassa joka ikinen asia täytyy tehdä toisin kuin maahanmuuton suurvallassa Ruotsissa on tehty­ 40 viime vuoden aikana.

Veikkaan, että Halla-aho ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ottavat vaaliväittelyissä esiin monikulttuurisen Ruotsin – heidän näkökulmastaan 2010-luvun rappioituneen Sodoman ja Gomorran – useammin kuin vaikkapa soten, talouskasvun tai Venäjän.

Ruotsin neljän eri kaupungin lähiöissä tuhopoltettiin alkuviikosta yhteensä noin 150 henkilöautoa.

Maanantain iskut oli ilmeisesti koordinoitu, sillä ne tapahtuivat lähes samanaikaisesti. Ainakin yhdestä iskusta on video. Silminnäkijä kuvasi sen parvekkeelta Göteborgissa. Kuudella miehellä on päässään kommandopipot. He toimivat tehokkaasti ja sytyttävät parkkipaikan autoja yksi kerrallaan.

Autoja poltettiin myös Trollhättanissa, Tukholmassa ja Uppsalassa.

Epäiltyinä on pidätetty kolme 16–21-vuotiasta miestä, joista yksi napattiin Turkin rajalla. Heidän etnistä taustaansa ei ole kerrottu. Se tiedetään, että­ 2000-luvulla Ruotsin lähiömellakoista ovat pääosin vastanneet maahanmuuttajataustaiset jengit.

Vaikka mellakoinnin juuret ovat syrjäytymisessä, sitä on vaikea ajatella harkittuna protestina. Tuho kun suuntautuu pääosin muita maahanmuuttajataustaisia kohtaan. Silti myös medel­svenssonien eli keskiluokan kantaruotsalaisten pelot kasvavat.

Kansankoti eli ruotsalainen sosiaalidemokraattinen yhteiskuntamalli syntyi 1920-luvulla. Se on ollut lähes kaikin mittarein maailman suurimpia menestystarinoita ja onnistunut yhdistämään kaksi ideaalia: yksilön­vapaudet ja turvallisuuden.

Maahanmuutto on avittanut Ruotsin talouskasvua, sillä se on nuorentanut väestön keski-ikää.

Silti kotouttamisessa on osin epäonnistuttu. Viime vuonna Ruotsissa tapahtui 320 ampumavälikohtausta, joissa osapuolena oli nuorisojengi.

Yhteensä 42 ihmistä kuoli.

Takavuosikymmeninä yhteiskunnalliset ilmiöt rantautuivat Ruotsista Suomeen noin 5–10 vuoden viipeellä. Nyt ne saapuvat nopeammin. Kun Tukholmassa tapahtui islamistinen terroristi-isku huhtikuussa 2017, kului neljä kuukautta ja sama toistui Turussa.

Koska Ruotsi ja Suomi ovat kuin epäidenttiset kaksoset, on perusteltua kysyä: millaisissa olosuhteissa myös Suomen maahanmuuttaja­lähiöissä – vaikkapa Turun Varissuolla, Vantaan Hakunilassa tai Helsingin Jakomäessä – alkaisi kiehua?

Niin ei ole pakko käydä. Ei se ole luonnonlaki. Jengien syntyyn vaikuttaa moni tekijä: eriarvoistuminen, kaupunkisuunnittelu, kotouttaminen, poliisin ja sosiaaliviranomaisten toiminta sekä yhteiskunnan ilmapiiri.

Länsinaapurissa haava päästettiin tulehtumaan. Turvallisuuspolitiikan professori Jan Kallberg korosti yleisradioyhtiö SVT:llä, että Ruotsissa on maahanmuuttajataustaisia jengiläisiä, joita ei koskaan kotoutettu.

Nyt se on monen kohdalla myöhäistä: ”Yhteiskuntaan ei voi palauttaa ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kuuluneet yhteiskuntaan”, hän sanoo.

Poliisin vuonna 2016 julkaiseman tutkimusraportin mukaan Ruotsissa on 53 asuinaluetta, joilla rikollisryhmät aiheuttavat turvattomuutta.

Ruotsissa on vaalit syyskuussa, Suomessa huhtikuussa.

Populistinen ruotsidemokraatit on gallupien mukaan saamassa noin 20 prosentin äänisaaliin, ja jokainen poltettu auto lisää puolueen kannatusta. Siitä tai kokoomuksesta tulee demarien jälkeen Ruotsin toiseksi suurin puolue, mutta hylkiöpuolue jätettäneen oppositioon.

Ruotsissa on ollut vuoden 1981 jälkeen yhtä lukuun ottamatta pelkkiä vähemmistöhallituksia. Hallitus–oppositio-vallanjako poikkeaa siis Suomesta, ja suurimmilla oppositiopuo­lueilla voi olla merkittävää valtaa.

Nyt ruotsidemokraattien strategia on puolueen rasistisen imagon häivyttäminen. Kauniit kantaruotsalaiset ehdokkaat poseeraavat pastellinsävyisissä sommarklänningeissä ja ylletröjissä – kuin katsoisi aikuisikään ehtineitä Vaahteramäen Eemeliä ja Iidaa.

Olisi helppo unohtaa, että kun puolue perustettiin vuonna 1988, sen ydinporukassa oli jopa yksi toisen maailmansodan SS-veteraani.

Heinäkuussa Ruotsin ja Suomen populistipuolueet lomailivat kimpassa.

Keskustelutilaisuus Suomi-Areenassa oli nimetty kepeän itseironisesti: Perussuomalaiset meets ruotsidemokraatit: uhka vai mahdollisuus?

Halla-ahon ja Huhtasaaren kanssa lavalla olivat ruotsidemokraattien puo­luesihteeri Richard Jomshof ja europarlamentaarikko Peter Lundgren. Teemoja oli yksi: maahanmuutto.

”Teidän on tehtävä kaikki tarpeellinen, ettei tilanne mene niin pahaksi kuin se on Ruotsissa mennyt. Toivotamme teille onnea”, Jomshof evästi.

Nyt rakenteilla on yhteispohjoismainen populistijengi, sillä perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien troikassa on Tanskan kansanpuolue.

Todennäköisesti perussuomalaiset vetävät kevään vaalikeskustelut sellaiseen solmuun, että muidenkin puo­lueiden on pakko ottaa kantaa Ruotsin suureen autonpolttosirkukseen.

Se on muille kivuliasta. Voitettavaa on vain perussuomalaisilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää