Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kansanedustaja Tapani Tölli kaipaa politiikkaan armollisuutta ja kuuntelemista. Hän toivoo, että seuraava eduskunta ensi töikseen sopisi siitä, miten on sopivaa puhua.

Tänään sunnuntaina on tultu siihen, että kansanedustaja Tapani Tölli ilmoittaa iltapäivällä keskustan Tyrnävän paikallisyhdistykselle, ettei hän aio olla ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Se on yllätys.

Oma perhe on toki tiennyt asiasta, ja muutamat keskeiset tukijat. Mutta eivät juuri muut.

Viime aikoina moni istuva kansanedustaja on kertonut jättävänsä eduskunnan: Seppo Kääriäinen, Lenita Toivakka, Pertti Salolainen, Riitta Myller, Kari Uotila, Markku Rossi, Maria Lohela, Stefan Wallin, Lauri Ihalainen, Pentti Oinonen ja Mats Nylund...

Lehtijutuissa on pohdittu, ketkä muut poliitikot vielä väistyvät. Töllin nimeä ei ole listoilla näkynyt – mikä kuvaa sitä, minkälainen poliitikko Tapani Tölli on.

Tölli jää helposti huomiotta.

Hän ei tunge itseään eturiviin. Hän ei paistattele päivänpolitiikan julkisuudessa. Hän ei ole joutunut kohujen riepoteltavaksi. Hän ei lauo pikkunäppäriä heittoja eduskunnan kyselytunnilla.

Tapani Tölli on asiapoliitikko.

”Pulska, kalju, osuuskaupan vaatettama perusjuntti”, Tölli toteaa.

Näin Aarno Laitinen kuvasi Tölliä Iltalehden kolumnissaan vuonna 2009.

Laitisen heitto ei Tölliä loukannut, päinvastoin. Hän kertoo siteeranneensa Laitisen kuvausta vaalitilaisuuksissaan.

”Sehän pitää paikkansa.”

Vaatimattomana miehenä hän ei mainitse Laitisen kolumnin edeltävää lausetta. Siinä Laitinen toteaa, että Tölli on ”ahkera, tunnollinen, rehellinen ja kunniallinen mies”.

Tästä moni kansanedustajakollega on samaa mieltä. Pahaa Töllistä ei eduskunnassa tunnu puhuvan kukaan. Häntä arvostetaan yli puoluerajojen.

Tölli on korostetun sovitteleva ja yhteistyökykyinen kansanedustaja. Siksi viimeinen vaalikausi on ollut hänelle raskas. Politiikasta on tullut monin tavoin ikävämpää, hän sanoo.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Tapani Tölli toi tämän sanonnan suomalaisen politiikan kielenkäyttöön blogissaan vuonna 2008. Se on sittemmin tarttunut erityisesti keskustalaisten hokemaksi.

Sanonta ei ole hänen itsensä keksimä, Tölli korostaa. ”Kuulin sen kaveriltani 1970-luvulla.”

Tölli on tehnyt pitkän uran eri yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän on työskennellyt Tullihallituksessa, työnantajajärjestö STK:ssa ja Tyrnävän kunnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on val­tiotieteiden maisteri. Vanhoillislestadiolaisella Töllillä on vaimo ja kuusi lasta.

Eduskunnassa hän on ollut vuodesta 2003. Ensimmäisen kauden kansanedustajana Tölli noudatti entisen valtiovarainministerin Ahti Pekkalan ohjetta. Pekkalan mukaan uuden edustajan ei pidä hötkyillä, vaan paneutua asioihin kunnolla.

”Osaamisella vaikutetaan – ei pelkällä retoriikalla”, Tölli sanoo. ”Julkisuus tulee osaamisen myötä.”

Julkisuuttakin on tullut. Etenkin silloin, kun toisen edustajakauden lopulla Tölli toimi vuoden kunta- ja hallintoministerinä.

Aarno Laitinen epäili kolumnissaan, ettei Töllin kaltainen harmaa asiapoliitikko pärjäisi vaaleissa. Tölli on todistanut epäilyn vääräksi.

Vuoden 2011 vaaleissa hän oli Oulun vaalipiirin ääniharava 9 777 äänellä. Vuonna 2015 ääniä tuli vain 400 vähemmän, vaikka keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä rohmusi samassa vaalipiirissä yli 30 000 ääntä.

Tällä vaalikaudella Tölli on johtanut tiedustelulain valmistelun parlamentaarista seurantaryhmää ja toiminut perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana. Sote-väännön myötä perustuslakivaliokunta on joutunut ennennäkemättömän poliittisen paineen kohteeksi.

Tölli on puolustanut voimakkaasti valiokunnan asemaa.

”Perustuslakivaliokunnan arvovaltaa ei saa murentaa. Sen päätöksentekokykyä pitää tukea, ettei puoluepolitiikkaa sotkettaisi siihen”, Tölli sanoo.

”Pitää selittää ja argumentoida kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen, mistä on kyse. Valiokunnan asema on niin iso asia, että sitä pitää jaksaa puolustaa.”

Tapani Tölli kertoo päättäneensä jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että tämä kausi todennäköisesti jää hänen viimeisekseen. Tölli täytti tänä kesänä 67 vuotta.

Lopullisen päätöksen luopumisesta Tölli kertoo tehneensä vuosi sitten.

”Ratkaisua helpotti politiikan muuttuminen”, Tölli sanoo.

Tölli listaa: Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tär­keämpiä.

Politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus, Tölli sanoo. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin, eikä niitä osata suhteuttaa. Päivän kohut hallitsevat julkisuutta.

”Ei oikein ymmärretä enää, miten yhteiskunta toimii”, Tölli sanoo.

Erityisesti Tölliä harmittaa kielenkäytön koveneminen. Eduskuntakeskustelut ovat usein kuin Twitter-väittely, jossa osallistujat kisaavat siitä, kuka keksii kärjekkäimmän tavan loukata toista.

”Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois.”

Töllin mukaan pahinta on se, että edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin – ja sitten ottavat kantaa näihin tarkoituksellisesti väärin tulkittuihin näkemyksiin.

”Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.”

Tölli kertoo olevansa huolissaan eduskunnan arvovallasta. Eduskunta on maan ylin vallankäyttäjä, jonka pitäisi pystyä tekemään päätöksiä. Nyt moni asia jumittaa. Esimerkiksi sote.

Töllin mukaan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että kansanedustajien pitää yhdessä pystyä päättämään asioista. ”Loppujen lopuksi näkemyserot eivät useinkaan ole kovin suuria, mutta niitä tahallaan kärjistetään. Se on minusta surullista.”

Tölli ei ole näkemyksiensä kanssa yksin. Samaa ovat puhuneet muutkin politiikasta luopuvat.

Keskustan pitkän linjan kansanedustaja Seppo Kääriäinenkin perusteli väistymistään politiikan murroksella. ”Nikamakohdassa on siistiä antaa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.”

Kokoomuksen Lenita Toivakka valitti politiikan muuttuneen lyhytnäköisemmäksi ja aggressiivisemmaksi. Väärin­ymmärtäminen on suosittua, koska sillä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.

Politiikka on muuttunut ja jakolinjat jyrkentyneet. Eikä vain Suomessa, sillä kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Hokema on sen verran kulunut, että harvemmin tulee mietittyä, mitä se tarkoittaa. Sanonta on itse asiassa aika hieno. Siinä yhdistyy yhteen virkkeeseen kolme eri aikatasoa: mennyt (on tultu), nykyisyys (tähän) ja tulevaisuus (on lähdettävä).

Töllin mukaan sanonta tarkoittaa sitä, että nykyhetken ongelmissa on turha liiaksi piehtaroida. Pitäisi päästä myös eteenpäin. Ongelmakeskeisyydestä pitäisi päästä ratkaisukeskeisyyteen.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Tölli esittää, että ensi vaalikauden alussa eduskunnassa käytäisiin perustavanlaatuinen pelisääntökeskustelu siitä, millä tavalla täysistunnossa puhutaan. Erimielisyydet ja erilaiset näkemykset kuuluvat politiikkaan, mutta toisten tarkoituksellisesta loukkaamisesta ei hyödy kukaan.

Tulisi hyväksyä, että politiikassa on eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

”Me olemme lainsäätäjiä. Meidän on ymmärrettävä, mikä vastuu siihen liittyy.”

Töllin mukaan edustajien pitäisi opetella paremmin kuuntelemaan muita. ”Soolosuorituksilla ei saa mitään aikaan. Jos haluaa vaikuttaa, siihen tarvitsee kavereita. Myös muista puolueista.”

Töllin mielestä on myös olennaista miettiä, miten yhdessä tehdyt päätökset tuodaan esille. ”Jos pyrit pelkästään keräämään yhteisistä päätöksistä itsellesi irtopisteitä, se voi olla viimeinen kerta, kun vaikutat. Jos teet itsestäsi liikaa numeroa, vaikutusvaltasi ohenee.”

Hän kaipaisi politiikkaan myös enemmän armollisuutta. Jos joku töppää tai päästää suustaan sammakon, sitä ei pitäisi loputtomasti pyöritellä.

”Yritetään ymmärtää toista. Ei pidä olla samaa mieltä toisen mielipiteestä, mutta pitää yrittää ymmärtää ihmistä.”

Ja sitten vielä luottamus. Se on Töllin mukaan hirveän iso asia, itse asiassa kaiken päätöksenteon perusta.

”Usein kysytään, voikohan toiseen luottaa. Mutta sitä ennen pitää kysyä itseltään, että voiko minuun luottaa. Jos siihen pystyy vastaamaan myöntävästi, silloin muutkin voivat.”

Voiko sinuun luottaa?

”Se ei ole helppo kysymys. Toivon, että näin on, ja siihen pyrin.”

”Siitä on lähdettävä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Ihmisroskana” esitetty Markku Korhonen veisi ryyppy­jenginsä saareen eristyksiin – Alkoholistin katko tyssää usein paluuseen koti­kulmille

  8. 8

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  9. 9

   Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

  10. 10

   Saksan tiedustelujohtaja Maaßen sai potkut – ja tarjouksen siirtyä sisäministeriöön valtiosihteeriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  5. 5

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  8. 8

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  9. 9

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot
  3. Helsingin pörssin yleisindeksi nousi 0,3 prosenttia
  4. ”Ihmisroskana” esitetty Markku Korhonen veisi ryyppy­jenginsä saareen eristyksiin – Alkoholistin katko tyssää usein paluuseen koti­kulmille
  5. Saksan tiedustelujohtaja Maaßen sai potkut – ja tarjouksen siirtyä sisäministeriöön valtiosihteeriksi
  6. Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta
  7. Tunti sitten
  8. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyy vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  9. Harkimo: Liike Nytille ilmoittautunut 20 halukasta eduskuntavaali­ehdokasta – päätöstä vaaleihin lähtemisestä ei ole vielä tehty
  10. Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen
  11. SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat
  12. Tottenham-luotsilta hämmentävä kiteytys kokemuksen merkityksestä Mestarien liigassa: ”Jos kysyt lehmältä, milloin juna tulee, ei se osaa antaa oikeaa vastausta”
  13. Näytä lisää