Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kansanedustaja Tapani Tölli kaipaa politiikkaan armollisuutta ja kuuntelemista. Hän toivoo, että seuraava eduskunta ensi töikseen sopisi siitä, miten on sopivaa puhua.

Tänään sunnuntaina on tultu siihen, että kansanedustaja Tapani Tölli ilmoittaa iltapäivällä keskustan Tyrnävän paikallisyhdistykselle, ettei hän aio olla ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Se on yllätys.

Oma perhe on toki tiennyt asiasta, ja muutamat keskeiset tukijat. Mutta eivät juuri muut.

Viime aikoina moni istuva kansanedustaja on kertonut jättävänsä eduskunnan: Seppo Kääriäinen, Lenita Toivakka, Pertti Salolainen, Riitta Myller, Kari Uotila, Markku Rossi, Maria Lohela, Stefan Wallin, Lauri Ihalainen, Pentti Oinonen ja Mats Nylund...

Lehtijutuissa on pohdittu, ketkä muut poliitikot vielä väistyvät. Töllin nimeä ei ole listoilla näkynyt – mikä kuvaa sitä, minkälainen poliitikko Tapani Tölli on.

Tölli jää helposti huomiotta.

Hän ei tunge itseään eturiviin. Hän ei paistattele päivänpolitiikan julkisuudessa. Hän ei ole joutunut kohujen riepoteltavaksi. Hän ei lauo pikkunäppäriä heittoja eduskunnan kyselytunnilla.

Tapani Tölli on asiapoliitikko.

”Pulska, kalju, osuuskaupan vaatettama perusjuntti”, Tölli toteaa.

Näin Aarno Laitinen kuvasi Tölliä Iltalehden kolumnissaan vuonna 2009.

Laitisen heitto ei Tölliä loukannut, päinvastoin. Hän kertoo siteeranneensa Laitisen kuvausta vaalitilaisuuksissaan.

”Sehän pitää paikkansa.”

Vaatimattomana miehenä hän ei mainitse Laitisen kolumnin edeltävää lausetta. Siinä Laitinen toteaa, että Tölli on ”ahkera, tunnollinen, rehellinen ja kunniallinen mies”.

Tästä moni kansanedustajakollega on samaa mieltä. Pahaa Töllistä ei eduskunnassa tunnu puhuvan kukaan. Häntä arvostetaan yli puoluerajojen.

Tölli on korostetun sovitteleva ja yhteistyökykyinen kansanedustaja. Siksi viimeinen vaalikausi on ollut hänelle raskas. Politiikasta on tullut monin tavoin ikävämpää, hän sanoo.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Tapani Tölli toi tämän sanonnan suomalaisen politiikan kielenkäyttöön blogissaan vuonna 2008. Se on sittemmin tarttunut erityisesti keskustalaisten hokemaksi.

Sanonta ei ole hänen itsensä keksimä, Tölli korostaa. ”Kuulin sen kaveriltani 1970-luvulla.”

Tölli on tehnyt pitkän uran eri yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän on työskennellyt Tullihallituksessa, työnantajajärjestö STK:ssa ja Tyrnävän kunnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on val­tiotieteiden maisteri. Vanhoillislestadiolaisella Töllillä on vaimo ja kuusi lasta.

Eduskunnassa hän on ollut vuodesta 2003. Ensimmäisen kauden kansanedustajana Tölli noudatti entisen valtiovarainministerin Ahti Pekkalan ohjetta. Pekkalan mukaan uuden edustajan ei pidä hötkyillä, vaan paneutua asioihin kunnolla.

”Osaamisella vaikutetaan – ei pelkällä retoriikalla”, Tölli sanoo. ”Julkisuus tulee osaamisen myötä.”

Julkisuuttakin on tullut. Etenkin silloin, kun toisen edustajakauden lopulla Tölli toimi vuoden kunta- ja hallintoministerinä.

Aarno Laitinen epäili kolumnissaan, ettei Töllin kaltainen harmaa asiapoliitikko pärjäisi vaaleissa. Tölli on todistanut epäilyn vääräksi.

Vuoden 2011 vaaleissa hän oli Oulun vaalipiirin ääniharava 9 777 äänellä. Vuonna 2015 ääniä tuli vain 400 vähemmän, vaikka keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä rohmusi samassa vaalipiirissä yli 30 000 ääntä.

Tällä vaalikaudella Tölli on johtanut tiedustelulain valmistelun parlamentaarista seurantaryhmää ja toiminut perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana. Sote-väännön myötä perustuslakivaliokunta on joutunut ennennäkemättömän poliittisen paineen kohteeksi.

Tölli on puolustanut voimakkaasti valiokunnan asemaa.

”Perustuslakivaliokunnan arvovaltaa ei saa murentaa. Sen päätöksentekokykyä pitää tukea, ettei puoluepolitiikkaa sotkettaisi siihen”, Tölli sanoo.

”Pitää selittää ja argumentoida kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen, mistä on kyse. Valiokunnan asema on niin iso asia, että sitä pitää jaksaa puolustaa.”

Tapani Tölli kertoo päättäneensä jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että tämä kausi todennäköisesti jää hänen viimeisekseen. Tölli täytti tänä kesänä 67 vuotta.

Lopullisen päätöksen luopumisesta Tölli kertoo tehneensä vuosi sitten.

”Ratkaisua helpotti politiikan muuttuminen”, Tölli sanoo.

Tölli listaa: Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tär­keämpiä.

Politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus, Tölli sanoo. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin, eikä niitä osata suhteuttaa. Päivän kohut hallitsevat julkisuutta.

”Ei oikein ymmärretä enää, miten yhteiskunta toimii”, Tölli sanoo.

Erityisesti Tölliä harmittaa kielenkäytön koveneminen. Eduskuntakeskustelut ovat usein kuin Twitter-väittely, jossa osallistujat kisaavat siitä, kuka keksii kärjekkäimmän tavan loukata toista.

”Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois.”

Töllin mukaan pahinta on se, että edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin – ja sitten ottavat kantaa näihin tarkoituksellisesti väärin tulkittuihin näkemyksiin.

”Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.”

Tölli kertoo olevansa huolissaan eduskunnan arvovallasta. Eduskunta on maan ylin vallankäyttäjä, jonka pitäisi pystyä tekemään päätöksiä. Nyt moni asia jumittaa. Esimerkiksi sote.

Töllin mukaan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että kansanedustajien pitää yhdessä pystyä päättämään asioista. ”Loppujen lopuksi näkemyserot eivät useinkaan ole kovin suuria, mutta niitä tahallaan kärjistetään. Se on minusta surullista.”

Tölli ei ole näkemyksiensä kanssa yksin. Samaa ovat puhuneet muutkin politiikasta luopuvat.

Keskustan pitkän linjan kansanedustaja Seppo Kääriäinenkin perusteli väistymistään politiikan murroksella. ”Nikamakohdassa on siistiä antaa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.”

Kokoomuksen Lenita Toivakka valitti politiikan muuttuneen lyhytnäköisemmäksi ja aggressiivisemmaksi. Väärin­ymmärtäminen on suosittua, koska sillä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.

Politiikka on muuttunut ja jakolinjat jyrkentyneet. Eikä vain Suomessa, sillä kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Hokema on sen verran kulunut, että harvemmin tulee mietittyä, mitä se tarkoittaa. Sanonta on itse asiassa aika hieno. Siinä yhdistyy yhteen virkkeeseen kolme eri aikatasoa: mennyt (on tultu), nykyisyys (tähän) ja tulevaisuus (on lähdettävä).

Töllin mukaan sanonta tarkoittaa sitä, että nykyhetken ongelmissa on turha liiaksi piehtaroida. Pitäisi päästä myös eteenpäin. Ongelmakeskeisyydestä pitäisi päästä ratkaisukeskeisyyteen.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Tölli esittää, että ensi vaalikauden alussa eduskunnassa käytäisiin perustavanlaatuinen pelisääntökeskustelu siitä, millä tavalla täysistunnossa puhutaan. Erimielisyydet ja erilaiset näkemykset kuuluvat politiikkaan, mutta toisten tarkoituksellisesta loukkaamisesta ei hyödy kukaan.

Tulisi hyväksyä, että politiikassa on eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

”Me olemme lainsäätäjiä. Meidän on ymmärrettävä, mikä vastuu siihen liittyy.”

Töllin mukaan edustajien pitäisi opetella paremmin kuuntelemaan muita. ”Soolosuorituksilla ei saa mitään aikaan. Jos haluaa vaikuttaa, siihen tarvitsee kavereita. Myös muista puolueista.”

Töllin mielestä on myös olennaista miettiä, miten yhdessä tehdyt päätökset tuodaan esille. ”Jos pyrit pelkästään keräämään yhteisistä päätöksistä itsellesi irtopisteitä, se voi olla viimeinen kerta, kun vaikutat. Jos teet itsestäsi liikaa numeroa, vaikutusvaltasi ohenee.”

Hän kaipaisi politiikkaan myös enemmän armollisuutta. Jos joku töppää tai päästää suustaan sammakon, sitä ei pitäisi loputtomasti pyöritellä.

”Yritetään ymmärtää toista. Ei pidä olla samaa mieltä toisen mielipiteestä, mutta pitää yrittää ymmärtää ihmistä.”

Ja sitten vielä luottamus. Se on Töllin mukaan hirveän iso asia, itse asiassa kaiken päätöksenteon perusta.

”Usein kysytään, voikohan toiseen luottaa. Mutta sitä ennen pitää kysyä itseltään, että voiko minuun luottaa. Jos siihen pystyy vastaamaan myöntävästi, silloin muutkin voivat.”

Voiko sinuun luottaa?

”Se ei ole helppo kysymys. Toivon, että näin on, ja siihen pyrin.”

”Siitä on lähdettävä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  8. 8

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  9. 9

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  10. 10

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Eristyksissä elävä heimo surmasi kieltoja uhmanneen amerikkalainen – Häntä avittaneet kalastajat on pidätettynä, mutta perheen mielestä ketään ei tulisi syyttää poikansa kuolemasta

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää