Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kansanedustaja Tapani Tölli kaipaa politiikkaan armollisuutta ja kuuntelemista. Hän toivoo, että seuraava eduskunta ensi töikseen sopisi siitä, miten on sopivaa puhua.

Tänään sunnuntaina on tultu siihen, että kansanedustaja Tapani Tölli ilmoittaa iltapäivällä keskustan Tyrnävän paikallisyhdistykselle, ettei hän aio olla ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Se on yllätys.

Oma perhe on toki tiennyt asiasta, ja muutamat keskeiset tukijat. Mutta eivät juuri muut.

Viime aikoina moni istuva kansanedustaja on kertonut jättävänsä eduskunnan: Seppo Kääriäinen, Lenita Toivakka, Pertti Salolainen, Riitta Myller, Kari Uotila, Markku Rossi, Maria Lohela, Stefan Wallin, Lauri Ihalainen, Pentti Oinonen ja Mats Nylund...

Lehtijutuissa on pohdittu, ketkä muut poliitikot vielä väistyvät. Töllin nimeä ei ole listoilla näkynyt – mikä kuvaa sitä, minkälainen poliitikko Tapani Tölli on.

Tölli jää helposti huomiotta.

Hän ei tunge itseään eturiviin. Hän ei paistattele päivänpolitiikan julkisuudessa. Hän ei ole joutunut kohujen riepoteltavaksi. Hän ei lauo pikkunäppäriä heittoja eduskunnan kyselytunnilla.

Tapani Tölli on asiapoliitikko.

”Pulska, kalju, osuuskaupan vaatettama perusjuntti”, Tölli toteaa.

Näin Aarno Laitinen kuvasi Tölliä Iltalehden kolumnissaan vuonna 2009.

Laitisen heitto ei Tölliä loukannut, päinvastoin. Hän kertoo siteeranneensa Laitisen kuvausta vaalitilaisuuksissaan.

”Sehän pitää paikkansa.”

Vaatimattomana miehenä hän ei mainitse Laitisen kolumnin edeltävää lausetta. Siinä Laitinen toteaa, että Tölli on ”ahkera, tunnollinen, rehellinen ja kunniallinen mies”.

Tästä moni kansanedustajakollega on samaa mieltä. Pahaa Töllistä ei eduskunnassa tunnu puhuvan kukaan. Häntä arvostetaan yli puoluerajojen.

Tölli on korostetun sovitteleva ja yhteistyökykyinen kansanedustaja. Siksi viimeinen vaalikausi on ollut hänelle raskas. Politiikasta on tullut monin tavoin ikävämpää, hän sanoo.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Tapani Tölli toi tämän sanonnan suomalaisen politiikan kielenkäyttöön blogissaan vuonna 2008. Se on sittemmin tarttunut erityisesti keskustalaisten hokemaksi.

Sanonta ei ole hänen itsensä keksimä, Tölli korostaa. ”Kuulin sen kaveriltani 1970-luvulla.”

Tölli on tehnyt pitkän uran eri yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän on työskennellyt Tullihallituksessa, työnantajajärjestö STK:ssa ja Tyrnävän kunnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on val­tiotieteiden maisteri. Vanhoillislestadiolaisella Töllillä on vaimo ja kuusi lasta.

Eduskunnassa hän on ollut vuodesta 2003. Ensimmäisen kauden kansanedustajana Tölli noudatti entisen valtiovarainministerin Ahti Pekkalan ohjetta. Pekkalan mukaan uuden edustajan ei pidä hötkyillä, vaan paneutua asioihin kunnolla.

”Osaamisella vaikutetaan – ei pelkällä retoriikalla”, Tölli sanoo. ”Julkisuus tulee osaamisen myötä.”

Julkisuuttakin on tullut. Etenkin silloin, kun toisen edustajakauden lopulla Tölli toimi vuoden kunta- ja hallintoministerinä.

Aarno Laitinen epäili kolumnissaan, ettei Töllin kaltainen harmaa asiapoliitikko pärjäisi vaaleissa. Tölli on todistanut epäilyn vääräksi.

Vuoden 2011 vaaleissa hän oli Oulun vaalipiirin ääniharava 9 777 äänellä. Vuonna 2015 ääniä tuli vain 400 vähemmän, vaikka keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä rohmusi samassa vaalipiirissä yli 30 000 ääntä.

Tällä vaalikaudella Tölli on johtanut tiedustelulain valmistelun parlamentaarista seurantaryhmää ja toiminut perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana. Sote-väännön myötä perustuslakivaliokunta on joutunut ennennäkemättömän poliittisen paineen kohteeksi.

Tölli on puolustanut voimakkaasti valiokunnan asemaa.

”Perustuslakivaliokunnan arvovaltaa ei saa murentaa. Sen päätöksentekokykyä pitää tukea, ettei puoluepolitiikkaa sotkettaisi siihen”, Tölli sanoo.

”Pitää selittää ja argumentoida kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen, mistä on kyse. Valiokunnan asema on niin iso asia, että sitä pitää jaksaa puolustaa.”

Tapani Tölli kertoo päättäneensä jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että tämä kausi todennäköisesti jää hänen viimeisekseen. Tölli täytti tänä kesänä 67 vuotta.

Lopullisen päätöksen luopumisesta Tölli kertoo tehneensä vuosi sitten.

”Ratkaisua helpotti politiikan muuttuminen”, Tölli sanoo.

Tölli listaa: Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tär­keämpiä.

Politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus, Tölli sanoo. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin, eikä niitä osata suhteuttaa. Päivän kohut hallitsevat julkisuutta.

”Ei oikein ymmärretä enää, miten yhteiskunta toimii”, Tölli sanoo.

Erityisesti Tölliä harmittaa kielenkäytön koveneminen. Eduskuntakeskustelut ovat usein kuin Twitter-väittely, jossa osallistujat kisaavat siitä, kuka keksii kärjekkäimmän tavan loukata toista.

”Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois.”

Töllin mukaan pahinta on se, että edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin – ja sitten ottavat kantaa näihin tarkoituksellisesti väärin tulkittuihin näkemyksiin.

”Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.”

Tölli kertoo olevansa huolissaan eduskunnan arvovallasta. Eduskunta on maan ylin vallankäyttäjä, jonka pitäisi pystyä tekemään päätöksiä. Nyt moni asia jumittaa. Esimerkiksi sote.

Töllin mukaan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että kansanedustajien pitää yhdessä pystyä päättämään asioista. ”Loppujen lopuksi näkemyserot eivät useinkaan ole kovin suuria, mutta niitä tahallaan kärjistetään. Se on minusta surullista.”

Tölli ei ole näkemyksiensä kanssa yksin. Samaa ovat puhuneet muutkin politiikasta luopuvat.

Keskustan pitkän linjan kansanedustaja Seppo Kääriäinenkin perusteli väistymistään politiikan murroksella. ”Nikamakohdassa on siistiä antaa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.”

Kokoomuksen Lenita Toivakka valitti politiikan muuttuneen lyhytnäköisemmäksi ja aggressiivisemmaksi. Väärin­ymmärtäminen on suosittua, koska sillä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.

Politiikka on muuttunut ja jakolinjat jyrkentyneet. Eikä vain Suomessa, sillä kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Hokema on sen verran kulunut, että harvemmin tulee mietittyä, mitä se tarkoittaa. Sanonta on itse asiassa aika hieno. Siinä yhdistyy yhteen virkkeeseen kolme eri aikatasoa: mennyt (on tultu), nykyisyys (tähän) ja tulevaisuus (on lähdettävä).

Töllin mukaan sanonta tarkoittaa sitä, että nykyhetken ongelmissa on turha liiaksi piehtaroida. Pitäisi päästä myös eteenpäin. Ongelmakeskeisyydestä pitäisi päästä ratkaisukeskeisyyteen.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Tölli esittää, että ensi vaalikauden alussa eduskunnassa käytäisiin perustavanlaatuinen pelisääntökeskustelu siitä, millä tavalla täysistunnossa puhutaan. Erimielisyydet ja erilaiset näkemykset kuuluvat politiikkaan, mutta toisten tarkoituksellisesta loukkaamisesta ei hyödy kukaan.

Tulisi hyväksyä, että politiikassa on eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

”Me olemme lainsäätäjiä. Meidän on ymmärrettävä, mikä vastuu siihen liittyy.”

Töllin mukaan edustajien pitäisi opetella paremmin kuuntelemaan muita. ”Soolosuorituksilla ei saa mitään aikaan. Jos haluaa vaikuttaa, siihen tarvitsee kavereita. Myös muista puolueista.”

Töllin mielestä on myös olennaista miettiä, miten yhdessä tehdyt päätökset tuodaan esille. ”Jos pyrit pelkästään keräämään yhteisistä päätöksistä itsellesi irtopisteitä, se voi olla viimeinen kerta, kun vaikutat. Jos teet itsestäsi liikaa numeroa, vaikutusvaltasi ohenee.”

Hän kaipaisi politiikkaan myös enemmän armollisuutta. Jos joku töppää tai päästää suustaan sammakon, sitä ei pitäisi loputtomasti pyöritellä.

”Yritetään ymmärtää toista. Ei pidä olla samaa mieltä toisen mielipiteestä, mutta pitää yrittää ymmärtää ihmistä.”

Ja sitten vielä luottamus. Se on Töllin mukaan hirveän iso asia, itse asiassa kaiken päätöksenteon perusta.

”Usein kysytään, voikohan toiseen luottaa. Mutta sitä ennen pitää kysyä itseltään, että voiko minuun luottaa. Jos siihen pystyy vastaamaan myöntävästi, silloin muutkin voivat.”

Voiko sinuun luottaa?

”Se ei ole helppo kysymys. Toivon, että näin on, ja siihen pyrin.”

”Siitä on lähdettävä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Palvelunesto­hyökkäys on kaatanut useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Keskusta ja siniset ylimääräisiin kokouksiin alkuillasta, kokoomuskin tuohduksissa – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää