Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kansanedustaja Tapani Tölli kaipaa politiikkaan armollisuutta ja kuuntelemista. Hän toivoo, että seuraava eduskunta ensi töikseen sopisi siitä, miten on sopivaa puhua.

Tänään sunnuntaina on tultu siihen, että kansanedustaja Tapani Tölli ilmoittaa iltapäivällä keskustan Tyrnävän paikallisyhdistykselle, ettei hän aio olla ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Se on yllätys.

Oma perhe on toki tiennyt asiasta, ja muutamat keskeiset tukijat. Mutta eivät juuri muut.

Viime aikoina moni istuva kansanedustaja on kertonut jättävänsä eduskunnan: Seppo Kääriäinen, Lenita Toivakka, Pertti Salolainen, Riitta Myller, Kari Uotila, Markku Rossi, Maria Lohela, Stefan Wallin, Lauri Ihalainen, Pentti Oinonen ja Mats Nylund...

Lehtijutuissa on pohdittu, ketkä muut poliitikot vielä väistyvät. Töllin nimeä ei ole listoilla näkynyt – mikä kuvaa sitä, minkälainen poliitikko Tapani Tölli on.

Tölli jää helposti huomiotta.

Hän ei tunge itseään eturiviin. Hän ei paistattele päivänpolitiikan julkisuudessa. Hän ei ole joutunut kohujen riepoteltavaksi. Hän ei lauo pikkunäppäriä heittoja eduskunnan kyselytunnilla.

Tapani Tölli on asiapoliitikko.

”Pulska, kalju, osuuskaupan vaatettama perusjuntti”, Tölli toteaa.

Näin Aarno Laitinen kuvasi Tölliä Iltalehden kolumnissaan vuonna 2009.

Laitisen heitto ei Tölliä loukannut, päinvastoin. Hän kertoo siteeranneensa Laitisen kuvausta vaalitilaisuuksissaan.

”Sehän pitää paikkansa.”

Vaatimattomana miehenä hän ei mainitse Laitisen kolumnin edeltävää lausetta. Siinä Laitinen toteaa, että Tölli on ”ahkera, tunnollinen, rehellinen ja kunniallinen mies”.

Tästä moni kansanedustajakollega on samaa mieltä. Pahaa Töllistä ei eduskunnassa tunnu puhuvan kukaan. Häntä arvostetaan yli puoluerajojen.

Tölli on korostetun sovitteleva ja yhteistyökykyinen kansanedustaja. Siksi viimeinen vaalikausi on ollut hänelle raskas. Politiikasta on tullut monin tavoin ikävämpää, hän sanoo.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Tapani Tölli toi tämän sanonnan suomalaisen politiikan kielenkäyttöön blogissaan vuonna 2008. Se on sittemmin tarttunut erityisesti keskustalaisten hokemaksi.

Sanonta ei ole hänen itsensä keksimä, Tölli korostaa. ”Kuulin sen kaveriltani 1970-luvulla.”

Tölli on tehnyt pitkän uran eri yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän on työskennellyt Tullihallituksessa, työnantajajärjestö STK:ssa ja Tyrnävän kunnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on val­tiotieteiden maisteri. Vanhoillislestadiolaisella Töllillä on vaimo ja kuusi lasta.

Eduskunnassa hän on ollut vuodesta 2003. Ensimmäisen kauden kansanedustajana Tölli noudatti entisen valtiovarainministerin Ahti Pekkalan ohjetta. Pekkalan mukaan uuden edustajan ei pidä hötkyillä, vaan paneutua asioihin kunnolla.

”Osaamisella vaikutetaan – ei pelkällä retoriikalla”, Tölli sanoo. ”Julkisuus tulee osaamisen myötä.”

Julkisuuttakin on tullut. Etenkin silloin, kun toisen edustajakauden lopulla Tölli toimi vuoden kunta- ja hallintoministerinä.

Aarno Laitinen epäili kolumnissaan, ettei Töllin kaltainen harmaa asiapoliitikko pärjäisi vaaleissa. Tölli on todistanut epäilyn vääräksi.

Vuoden 2011 vaaleissa hän oli Oulun vaalipiirin ääniharava 9 777 äänellä. Vuonna 2015 ääniä tuli vain 400 vähemmän, vaikka keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä rohmusi samassa vaalipiirissä yli 30 000 ääntä.

Tällä vaalikaudella Tölli on johtanut tiedustelulain valmistelun parlamentaarista seurantaryhmää ja toiminut perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana. Sote-väännön myötä perustuslakivaliokunta on joutunut ennennäkemättömän poliittisen paineen kohteeksi.

Tölli on puolustanut voimakkaasti valiokunnan asemaa.

”Perustuslakivaliokunnan arvovaltaa ei saa murentaa. Sen päätöksentekokykyä pitää tukea, ettei puoluepolitiikkaa sotkettaisi siihen”, Tölli sanoo.

”Pitää selittää ja argumentoida kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen, mistä on kyse. Valiokunnan asema on niin iso asia, että sitä pitää jaksaa puolustaa.”

Tapani Tölli kertoo päättäneensä jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että tämä kausi todennäköisesti jää hänen viimeisekseen. Tölli täytti tänä kesänä 67 vuotta.

Lopullisen päätöksen luopumisesta Tölli kertoo tehneensä vuosi sitten.

”Ratkaisua helpotti politiikan muuttuminen”, Tölli sanoo.

Tölli listaa: Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tär­keämpiä.

Politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus, Tölli sanoo. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin, eikä niitä osata suhteuttaa. Päivän kohut hallitsevat julkisuutta.

”Ei oikein ymmärretä enää, miten yhteiskunta toimii”, Tölli sanoo.

Erityisesti Tölliä harmittaa kielenkäytön koveneminen. Eduskuntakeskustelut ovat usein kuin Twitter-väittely, jossa osallistujat kisaavat siitä, kuka keksii kärjekkäimmän tavan loukata toista.

”Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois.”

Töllin mukaan pahinta on se, että edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin – ja sitten ottavat kantaa näihin tarkoituksellisesti väärin tulkittuihin näkemyksiin.

”Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.”

Tölli kertoo olevansa huolissaan eduskunnan arvovallasta. Eduskunta on maan ylin vallankäyttäjä, jonka pitäisi pystyä tekemään päätöksiä. Nyt moni asia jumittaa. Esimerkiksi sote.

Töllin mukaan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että kansanedustajien pitää yhdessä pystyä päättämään asioista. ”Loppujen lopuksi näkemyserot eivät useinkaan ole kovin suuria, mutta niitä tahallaan kärjistetään. Se on minusta surullista.”

Tölli ei ole näkemyksiensä kanssa yksin. Samaa ovat puhuneet muutkin politiikasta luopuvat.

Keskustan pitkän linjan kansanedustaja Seppo Kääriäinenkin perusteli väistymistään politiikan murroksella. ”Nikamakohdassa on siistiä antaa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.”

Kokoomuksen Lenita Toivakka valitti politiikan muuttuneen lyhytnäköisemmäksi ja aggressiivisemmaksi. Väärin­ymmärtäminen on suosittua, koska sillä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.

Politiikka on muuttunut ja jakolinjat jyrkentyneet. Eikä vain Suomessa, sillä kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Hokema on sen verran kulunut, että harvemmin tulee mietittyä, mitä se tarkoittaa. Sanonta on itse asiassa aika hieno. Siinä yhdistyy yhteen virkkeeseen kolme eri aikatasoa: mennyt (on tultu), nykyisyys (tähän) ja tulevaisuus (on lähdettävä).

Töllin mukaan sanonta tarkoittaa sitä, että nykyhetken ongelmissa on turha liiaksi piehtaroida. Pitäisi päästä myös eteenpäin. Ongelmakeskeisyydestä pitäisi päästä ratkaisukeskeisyyteen.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Tölli esittää, että ensi vaalikauden alussa eduskunnassa käytäisiin perustavanlaatuinen pelisääntökeskustelu siitä, millä tavalla täysistunnossa puhutaan. Erimielisyydet ja erilaiset näkemykset kuuluvat politiikkaan, mutta toisten tarkoituksellisesta loukkaamisesta ei hyödy kukaan.

Tulisi hyväksyä, että politiikassa on eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

”Me olemme lainsäätäjiä. Meidän on ymmärrettävä, mikä vastuu siihen liittyy.”

Töllin mukaan edustajien pitäisi opetella paremmin kuuntelemaan muita. ”Soolosuorituksilla ei saa mitään aikaan. Jos haluaa vaikuttaa, siihen tarvitsee kavereita. Myös muista puolueista.”

Töllin mielestä on myös olennaista miettiä, miten yhdessä tehdyt päätökset tuodaan esille. ”Jos pyrit pelkästään keräämään yhteisistä päätöksistä itsellesi irtopisteitä, se voi olla viimeinen kerta, kun vaikutat. Jos teet itsestäsi liikaa numeroa, vaikutusvaltasi ohenee.”

Hän kaipaisi politiikkaan myös enemmän armollisuutta. Jos joku töppää tai päästää suustaan sammakon, sitä ei pitäisi loputtomasti pyöritellä.

”Yritetään ymmärtää toista. Ei pidä olla samaa mieltä toisen mielipiteestä, mutta pitää yrittää ymmärtää ihmistä.”

Ja sitten vielä luottamus. Se on Töllin mukaan hirveän iso asia, itse asiassa kaiken päätöksenteon perusta.

”Usein kysytään, voikohan toiseen luottaa. Mutta sitä ennen pitää kysyä itseltään, että voiko minuun luottaa. Jos siihen pystyy vastaamaan myöntävästi, silloin muutkin voivat.”

Voiko sinuun luottaa?

”Se ei ole helppo kysymys. Toivon, että näin on, ja siihen pyrin.”

”Siitä on lähdettävä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

  7. 7

   Kansojen liiga osoittautui täysosumaksi suomalaiselle jalkapallolle – Huuhkajilla on nyt ilmaa siipien alla aina kevääseen 2020 asti

  8. 8

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  9. 9

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  10. 10

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää