Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Liha on lautasella kuin lähetyssaarnaaja-asento sängyssä – Silkkaa rutiinia, josta on vaikea luopua, vaikka tekisi mieli

Liha on lautasella kuin lähetyssaarnaaja-asento sängyssä – silkkaa rutiinia. Vaikea siitä on luopua, vaikka tekisi mieli.

Vegebuumi etenee: armeijaan tulee nyt lisää kasvisruokia. Jihuu. Minä kannatan vegebuumia täysin rinnoin. Muistan vieläkin, miten innostuin nyhtökaurasta. En kyllä itse ostanut sitä kuin kerran. Mutta pidin hyvänä asiana.

Juuri tätä on vegebuumi. Että kasvisruuasta tulee valtavirtaa ja vegaanisapuskasta trendikästä.

Mistään hirveästä pakosta ei ole kyse. Oikeasti intissä ei tarvitse jatkossakaan olla yhtään päivää ilman lihaa. Myös ”kasvisruokapäivänä” vain toinen päivän aterioista on vegeä.

Totta on, että vain pari prosenttia kansasta on vegaaneja. Eli ei syö mitään eläinperäistä. Mitä sitten? Myös sekasyöjien asenteet muuttuvat. Kulttuuri muuttuu.

Ihan niin kuin Pride-kulkueessa. Siellä iso osa ihmisistä oli heteroita.

Eikä se ole pikku juttu.

Liha on lautasella kuin lähetyssaarnaaja-asento sängyssä – silkkaa rutiinia. Siitä on vaikea luopua, vaikka mieli tekisi muuta. Aina ei vain jaksa.

Harvassa ovat ne, jotka eivät muuta halua tai hyväksy. Yhä useammin saadaan parempaa. Nähdään vaivaa, nautitaan.

Jos ette muuten usko, voin paljastaa aiemmin julkistamatonta tietoa tuoreimmasta tutkimuksesta.

Tämän vuoden tammikuussa Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus selvitti suomalaisten syömisiä. Tulokset eivät ole valmiit, mutta ruokakulttuurin professori Mari Niva antoi niistä esimakua.

Näin muutos näkyy:

Puolet vastaajista oli vähentänyt naudanlihan kulutusta tai lopettanut sen kokonaan. Heistä kymmenen prosenttia sanoi, ettei syö sitä lainkaan. Sianlihan määrää oli pudottanut kolmannes.

Kalan osuutta ruokavaliossa oli lisännyt kolmannes vastaajista. Broileri oli vähän niin ja näin. 13 prosenttia vastaajista oli vähentänyt, mutta 22 prosenttia lisännyt.

Mutta kasvisten syönti: melkein puolet vastaajista oli lisännyt sitä. Tai niin he sanoivat. Niva arveli, että ravitsemustieteilijät eivät sitä usko.

Tulos voi kertoa myös vastaajien mielikuvista – ja toiveajattelusta. Sekin on vegebuumia. Se paljastaa, mitä tavoitellaan ja pidetään hyvänä.

Kun kysytään, mitä ihmiset aikovat tulevaisuudessa syödä, kolmannes aikoo vähentää naudan- ja sianlihaa, mutta lisätä kalaa ja kasvista.

Valio, perinteinen maidontuottaja, tekeekin jo tuotteita kauramaidosta.

Niva arvelee, että muutos on hidas, ellei tapahdu jotain dramaattista. Liha on yhä vahva osa kulttuuria.

Eikä ihme. Lihaa tuputetaan.

Talvisodassa armeija marssi aika vähän lihaa vatsassaan. Koulussa meillä oli makaronilaatikkoa ja liha-perunasosevuokaa tai keittoja. Niissä oli vähän lihaa. Raavas mies otti lautaselle kasan pottuja ja kostukkeeksi soosia, jossa oli lihasattumia. Ei kyllä salaattia.

Nyt lautasella on salaattia. Ja sen päällä iso pihvi. Se on pihvisalaatti.

Liha on hienoa. Rotuliha tuli marketteihin äskettäin. Ennen Suomessa syötiin lehmää, maitokarjaa.

Leivän päälle ei laiteta makkaraa, vaan lihaleikkelettä ja juustoa, kahta särvintä. Ylipäätään syödään yhä enemmän kaikkea. Se on elintasoa.

Makkarassa lihaprosentti on melkein sata. Entisajan lenkissä ja lauantaipötköissä oli sentään kunnolla jauhoja.

Jalosteet ovat kekseliäitä. Lihataikinaa pullina ja pötkönä, josta leikataan pihvit pannulle. Lihansyönti ei vaadi mitään osaamista.

Lihan suosiosta voi syyttää ainakin Herra Snellmania, Tammisen sukua ja Lidliä. Seinätolkulla vaihtoehtoja, ohuita ja paksuja, pyöreitä ja neliöitä – ja silti ne ovat pirun halpoja.

Sellaista myynnin edistämistä ja kuluttajan mielistelyä ei kasvisten eteen ole tehty.

Miettikää, millaista olisi, jos liha pitäisi ostaa ruhon kappaleina. Kirveellä pilkkoisi könttiä paloiksi. Poistaisi nahat ja rustot. Sitten tuntien haudutus. Kuinka usein tulisi tehtyä?

Silti ihmetellään, että juureksia on alettu myydä valmiina suikaleina. Ettei osata itse kuoria ja pilkkoa. Lihaa ostetaan koko ajan suikaleina ja valmiiksi maustettuina.

Huikeinta on, että nyt broileripaketissa on mausteiden lisäksi valmiiksi pinaattia, jauhelihan seassa porkkanaa. Lihaakin myydään vegellä.

Vegebuumi etenee monista syistä. Kasvissyönnillä ja lihasta luopumisella edistetään omaa terveyttä, eläinten oikeuksia, ilmaston ja ympäristön tilaa. Kirjoitin siitä Piia Jallinojan haastattelussa toukokuussa. Hän on Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori ja tekee Suomen Akatemialle tutkimusta aiheesta.

Nykyinen maailman parantamisen malli on konsumerismi: ihmistä houkutellaan vaikuttamaan omien kulutusvalintojen kautta, vapaaehtoisesti.

Toinen vaihtoehto on poliittinen vaikuttaminen. Julistaminen, vaatimukset, syyttely ja uhkakuvat. Rajoitukset, kiellot, käskytys ja laki.

Jallinojan mukaan maailmaa parannetaan aalloittain. Välillä kaivataan kovempia otteita.

Ehkä vielä joskus lihapaketin kyljessä on varoitus kuin tupakka-askissa. Kuva kärsivistä sioista, ihmisen veritulpasta, vesipulasta. Virastoista tulee vegaanisia. Hodarit syödään ulkona.

Siihen verrattuna varusmiesten kasvisateriat ovat pikku juttu.

Onneksi tästä ei tarvitse loputtomiin kohkata. Seuraava sukupolvi on erilainen. Olen keksinyt heille jo nimenkin. Heistä tulee vegenatiiveja.

Oikaisu 26.8. klo 10.36: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että viisi prosenttia suomalaisista olisi vegaaneja. Oikea luku on pari prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää