Löytyykö pihaltasi oluen sielu? 1700-luvulla jokaisen talon piti kasvattaa humalaa, mutta nyt pienpanimot joutuvat tuomaan mausteen ulkomailta

Humalaa tarvitaan oluen maustamiseen. Parhaillaan Suomessa etsitään jalostukseen ja viljelyyn sopivaa kasvikantaa.

Rakennuskaaren seitsemännen luvun ensimmäinen pykälä kuuluu näin:

Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoon talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljänkymmenen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaiseen taloon.

Laki on tullut voimaan 1. tammikuuta 1734 – ja se on yhä voimassa. Jo silloin maanviljelijä Juha Kokkalan esi-isät viljelivät Tompurin tilaa Häppilän kylässä, joka kuuluu Virolahden vanhimpiin. Tila on ollut suvulla 1700-luvulta asti.

”Mutta oli se vissiin muutaman vuoden autiona, kun pikkuvihan aikana ne pisti koko talon porukan kylmäksi”, Kokkala kertoo.

Niillä hän tarkoittaa venäläisiä ja ruotsalaisia. Nyt Vaalimaan raja-asemalle on matkaa 30 kilometriä.

Pihapiirin nurkassa, mustavalkoisen kollikissan Eikan lempipaikassa, on matala kivimuuri, jonka vieressä kasvaa villi humalaköynnös.

”Niin se vaan joka vuosi siihen tulee”, Kokkala sanoo.

Kukaan ei tiedä, milloin humala on pihapiiriin istutettu. 1990-luvulla kuollut sukulaisnainen olisi ehkä osannut kertoa. Hän oli syntynyt vuonna 1900 ja oli aina kiinnostunut tilan kasveista.

”Mutta nyt se on pikkasen myöhästä mennä koputtelemaan.”

Humala kiinnostaa Kokkalaa, koska hän omistaa ystävänsä Mikko Suur-Uskin kanssa pienen panimon. Se täydentää tuloja, joita pelkkä viljely ei enää riitä tuomaan, vaikka tila onkin keskisuuri.

Panimo Takatalo & Tompuri on nimetty miesten tilojen mukaan, ja sen tuottaman oluen raaka-aineista 85 prosenttia tulee omilta pelloilta. Humala on kuitenkin tuontitavaraa, kuten kaikki suomalaisessa oluessa käytettävä humala.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tietojen mukaan humalakasveja viljellään laajemmin vain neljällä tilalla. Tähän halutaan muutos. Pienpanimoiden sikiäminen on luonut mahdolliset markkinat kotimaiselle humalalle.

Viime vuonna Luke etsintäkuulutti näytteitä suomalaisten pihoilla, metsissä ja pelloilla kasvavista vanhoista humalaköynnöksistä. Nyt niitä tutkitaan, jotta löytyisi jalostukseen ja viljelyyn sopiva kanta.

Muitakin kokeita on käynnissä. Luke esimerkiksi tuki tänä vuonna humalan kasvihuoneviljelyä vanhassa Pyhäsalmen kaivoksessa. (Köynnös kasvoi komeasti, mutta humalakäpyjä ei vielä kerätty.)

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valtiovalta pyrkii edistämään humalan viljelyä.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa (1496–1560) oli olutmiehiä. Erityisen ihastunut hän oli hampurilaistyyppiseen olueen, jonka maku oli peräisin humalasta.

Se oli ongelma, koska kuningas oli kauppapolitiikassa Donald Trumpin linjoilla. Rahat piti saada pysymään kotimaassa. Ne eivät saaneet valua tuonnin myötä ulkomaille. Niinpä Kustaa Vaasa toi Saksasta olutmestarin Ruotsiin. Mestarin piti opettaa Ruotsille sekä oluen panemisen että humalanviljelyn taito.

”Ei se ihan yhdeltä mieheltä onnistunut”, sanoo historian professori Kustaa ­H. J. Vilkuna Jyväskylän yliopistosta. ”Vaadittiin raaempia pakkotoimenpiteitä.”

Humalan viljelystä tuli talonpojille pakollista. Jos humalasalkoja ei ollut vaadittua määrää, tuli sakkoja. Lainvalvontaa tehostettiin sillä uhalla, että jos nimismies ei sakottanut lakia rikkoneita, hän joutui itse maksamaan sakon.

Viljanviljely oli tietenkin kaikki kaikessa. Humalan lisäksi Vilkuna ei silti tiedä kovin monia muita kasveja, joiden viljelyä olisi samalla tavalla lain voimalla vaadittu:

Jos talonpojalla jo on kaksisatasalkoinen humalisto, pitäköön sen voimassa, ja enentäköön sitä, jos voipi. Jos hän laskee humaliston rappiolle, vetäköön sakkoa talarin kustakin neljästäkymmenestä salosta. Jos hän sen ihan autioksi jättää, vetäköön sakkoa kymmenen talaria ja tehköön humaliston uudestaan.

Ennen saksalaisen kauppiaskunnan levittäytymistä koko Itämeren alueelle­ olutta oli Suomessa ja Ruotsissa maustettu paikallisilla yrteillä.

Yksi suosituimmista oli suomyrtti. Mutta keskiajalla alkaneen tuonnin myötä muutkin kuin kuningas havaitsivat humalan ylivoimaisuuden oluen maustamisessa.

Kyse ei ollut vain mausta. Humala myös tappaa bakteereita, mikä teki oluesta usein turvallisemman juoman kuin vedestä.

”Sitä on aina korostettava, että se ei ollut yhtä vahvaa kuin nykyiset oluet. Vahvuus lähti kotikaljasta ja päätyi vahvimmillaan keskiolueen”, Vilkuna sanoo.

Olutta tosin juotiin valtavia määriä.

”Ei annettu seisoa sammioissa.”

Oluthifistely ei ole uusi ilmiö. Vilkuna kertoo, että 1700-luvulla Turun yliopistossa kirjoitettiin monia väitöskirjoja, joissa sivuttiin oluen valmistusta.

Siihen mennessä Kustaa Vaasan tavoite oli toteutunut ja humalanviljely oli levinnyt koko valtakuntaan. Kartanoissa oli erikseen humalatarhojen hoitajatkin. Kaupungeissa tarkastajat valvoivat oluen laatua.

1800-luvulla suomalaisen humalanviljely päättyi samasta syystä kuin oli alkanutkin, tuontiin ulkomailta.

Mutta satoja vuosia vanhat humalat kasvavat yhä pihoilla villeinä ja koristekasveina. Ne ovat odottaneet suotuisampia suhdanteita.

Kokkala istuu kuskin paikalle ja ajaa hiekkatielle. Vasemmalle jää Häppilän lakia, vanha merenpohja, josta metallinpaljastinten kanssa liikkuvat aarteenetsijät ovat löytäneet 1500-luvulta peräisin olevia rahoja. Nyt siellä laiduntaa Kokkalan vaimon hevonen.

Lakia olisi hyvä paikka humalistolle, mutta siinä viljelyä ei uskalla aloittaa. EU-tuet voisivat mennä.

Ollessaan rauhanturvaajana Kosovossa Kokkala matkusti Sloveniassa ja näki humalatarhoja. Traktorit mahtuivat ajamaan pitkien salkorivien välissä, mutta sadonkorjuu oli silti käsityötä. Sekin on yksi este suomalaisen humalanviljelyn tiellä: korjuu käsipelillä on kallista.

Tänä kesänä humalakokeilu ei vielä onnistunut. Kokkala on kiertänyt kesän olutfestivaaleja. Craft Beer Helsinki -tapahtumassa kävi paljon väkeä kyselemässä muodikkaita hapanoluita. Mä tykkään noist’ happamist’, et’ mitä sä suosittelet?

”Olen vähän erilainen myyntimies, niin sanon, että suosittelen kyllä ihan isoa tuoppia. Se on minun lempparijuoma.”

Kokkala on hiukan skeptinen kiihkeintä oluiden maistelutrendiä kohtaan. Usein hänelle tunnustetaan, että ”kun minä en tiedä näistä oluista mitään”.

”Kyllähän nyt jokainen osaa sanoa, onko se hyvää vai huonoa. Olut on tehty juotavaksi kuitenkin.”


Kokkala ja hänen yhtiökumppaninsa kutsuvat panimoaan Suomen junteimmaksi panimoksi. He tekevät perinteisiä oluita, mutta tietoisesti. Reseptit on suunniteltava niin, että niihin voi käyttää omia maltaita. Valikoimassa ei ole suosittuja ipa-oluita, jotka tehdään usein amerikkalaiseen aromihumalaan.

Kokkalan panimo ostaa humalansa ­Keski-Euroopasta pieneksi puristettuina pelletteinä. Ne näyttävät kissanruualta, mutta niissä on pistävä oluen tuoksu.

Ipa-buumin ansiosta Yhdysvallat ohitti pari vuotta sitten Saksan humala­tuotannossa. Humalan maailman­markkina­hinta oli hetken pilvissä, mutta on tullut nyt jo ylituotannon vuoksi alas.

Suomalaisesta humalasta ei ole kilpailemaan näillä markkinoilla, vaikka tuotanto saataisiin käyntiin. Tuotantovarmuus ja määrät eivät riittäisi. Mutta kotimaisuus ja paikallisuus voisivat olla markkinointivaltteja Suomen sisällä.

Historiasta tiedetään, että humala kyllä kasvaa Suomessa ja sitä on käytetty oluen valmistuksessa. Mutta millaisen oluen?

”Eihän kellään ole mitään tietoa siitä, miltä se olut on maistunut”, Kokkala sanoo.

”Sehän on voinut olla ihan täyttä kuraa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Nuoriso on pilalla, taas

  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  10. 10

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää