Löytyykö pihaltasi oluen sielu? 1700-luvulla jokaisen talon piti kasvattaa humalaa, mutta nyt pienpanimot joutuvat tuomaan mausteen ulkomailta

Humalaa tarvitaan oluen maustamiseen. Parhaillaan Suomessa etsitään jalostukseen ja viljelyyn sopivaa kasvikantaa.

Rakennuskaaren seitsemännen luvun ensimmäinen pykälä kuuluu näin:

Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoon talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljänkymmenen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaiseen taloon.

Laki on tullut voimaan 1. tammikuuta 1734 – ja se on yhä voimassa. Jo silloin maanviljelijä Juha Kokkalan esi-isät viljelivät Tompurin tilaa Häppilän kylässä, joka kuuluu Virolahden vanhimpiin. Tila on ollut suvulla 1700-luvulta asti.

”Mutta oli se vissiin muutaman vuoden autiona, kun pikkuvihan aikana ne pisti koko talon porukan kylmäksi”, Kokkala kertoo.

Niillä hän tarkoittaa venäläisiä ja ruotsalaisia. Nyt Vaalimaan raja-asemalle on matkaa 30 kilometriä.

Pihapiirin nurkassa, mustavalkoisen kollikissan Eikan lempipaikassa, on matala kivimuuri, jonka vieressä kasvaa villi humalaköynnös.

”Niin se vaan joka vuosi siihen tulee”, Kokkala sanoo.

Kukaan ei tiedä, milloin humala on pihapiiriin istutettu. 1990-luvulla kuollut sukulaisnainen olisi ehkä osannut kertoa. Hän oli syntynyt vuonna 1900 ja oli aina kiinnostunut tilan kasveista.

”Mutta nyt se on pikkasen myöhästä mennä koputtelemaan.”

Humala kiinnostaa Kokkalaa, koska hän omistaa ystävänsä Mikko Suur-Uskin kanssa pienen panimon. Se täydentää tuloja, joita pelkkä viljely ei enää riitä tuomaan, vaikka tila onkin keskisuuri.

Panimo Takatalo & Tompuri on nimetty miesten tilojen mukaan, ja sen tuottaman oluen raaka-aineista 85 prosenttia tulee omilta pelloilta. Humala on kuitenkin tuontitavaraa, kuten kaikki suomalaisessa oluessa käytettävä humala.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tietojen mukaan humalakasveja viljellään laajemmin vain neljällä tilalla. Tähän halutaan muutos. Pienpanimoiden sikiäminen on luonut mahdolliset markkinat kotimaiselle humalalle.

Viime vuonna Luke etsintäkuulutti näytteitä suomalaisten pihoilla, metsissä ja pelloilla kasvavista vanhoista humalaköynnöksistä. Nyt niitä tutkitaan, jotta löytyisi jalostukseen ja viljelyyn sopiva kanta.

Muitakin kokeita on käynnissä. Luke esimerkiksi tuki tänä vuonna humalan kasvihuoneviljelyä vanhassa Pyhäsalmen kaivoksessa. (Köynnös kasvoi komeasti, mutta humalakäpyjä ei vielä kerätty.)

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valtiovalta pyrkii edistämään humalan viljelyä.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa (1496–1560) oli olutmiehiä. Erityisen ihastunut hän oli hampurilaistyyppiseen olueen, jonka maku oli peräisin humalasta.

Se oli ongelma, koska kuningas oli kauppapolitiikassa Donald Trumpin linjoilla. Rahat piti saada pysymään kotimaassa. Ne eivät saaneet valua tuonnin myötä ulkomaille. Niinpä Kustaa Vaasa toi Saksasta olutmestarin Ruotsiin. Mestarin piti opettaa Ruotsille sekä oluen panemisen että humalanviljelyn taito.

”Ei se ihan yhdeltä mieheltä onnistunut”, sanoo historian professori Kustaa ­H. J. Vilkuna Jyväskylän yliopistosta. ”Vaadittiin raaempia pakkotoimenpiteitä.”

Humalan viljelystä tuli talonpojille pakollista. Jos humalasalkoja ei ollut vaadittua määrää, tuli sakkoja. Lainvalvontaa tehostettiin sillä uhalla, että jos nimismies ei sakottanut lakia rikkoneita, hän joutui itse maksamaan sakon.

Viljanviljely oli tietenkin kaikki kaikessa. Humalan lisäksi Vilkuna ei silti tiedä kovin monia muita kasveja, joiden viljelyä olisi samalla tavalla lain voimalla vaadittu:

Jos talonpojalla jo on kaksisatasalkoinen humalisto, pitäköön sen voimassa, ja enentäköön sitä, jos voipi. Jos hän laskee humaliston rappiolle, vetäköön sakkoa talarin kustakin neljästäkymmenestä salosta. Jos hän sen ihan autioksi jättää, vetäköön sakkoa kymmenen talaria ja tehköön humaliston uudestaan.

Ennen saksalaisen kauppiaskunnan levittäytymistä koko Itämeren alueelle­ olutta oli Suomessa ja Ruotsissa maustettu paikallisilla yrteillä.

Yksi suosituimmista oli suomyrtti. Mutta keskiajalla alkaneen tuonnin myötä muutkin kuin kuningas havaitsivat humalan ylivoimaisuuden oluen maustamisessa.

Kyse ei ollut vain mausta. Humala myös tappaa bakteereita, mikä teki oluesta usein turvallisemman juoman kuin vedestä.

”Sitä on aina korostettava, että se ei ollut yhtä vahvaa kuin nykyiset oluet. Vahvuus lähti kotikaljasta ja päätyi vahvimmillaan keskiolueen”, Vilkuna sanoo.

Olutta tosin juotiin valtavia määriä.

”Ei annettu seisoa sammioissa.”

Oluthifistely ei ole uusi ilmiö. Vilkuna kertoo, että 1700-luvulla Turun yliopistossa kirjoitettiin monia väitöskirjoja, joissa sivuttiin oluen valmistusta.

Siihen mennessä Kustaa Vaasan tavoite oli toteutunut ja humalanviljely oli levinnyt koko valtakuntaan. Kartanoissa oli erikseen humalatarhojen hoitajatkin. Kaupungeissa tarkastajat valvoivat oluen laatua.

1800-luvulla suomalaisen humalanviljely päättyi samasta syystä kuin oli alkanutkin, tuontiin ulkomailta.

Mutta satoja vuosia vanhat humalat kasvavat yhä pihoilla villeinä ja koristekasveina. Ne ovat odottaneet suotuisampia suhdanteita.

Kokkala istuu kuskin paikalle ja ajaa hiekkatielle. Vasemmalle jää Häppilän lakia, vanha merenpohja, josta metallinpaljastinten kanssa liikkuvat aarteenetsijät ovat löytäneet 1500-luvulta peräisin olevia rahoja. Nyt siellä laiduntaa Kokkalan vaimon hevonen.

Lakia olisi hyvä paikka humalistolle, mutta siinä viljelyä ei uskalla aloittaa. EU-tuet voisivat mennä.

Ollessaan rauhanturvaajana Kosovossa Kokkala matkusti Sloveniassa ja näki humalatarhoja. Traktorit mahtuivat ajamaan pitkien salkorivien välissä, mutta sadonkorjuu oli silti käsityötä. Sekin on yksi este suomalaisen humalanviljelyn tiellä: korjuu käsipelillä on kallista.

Tänä kesänä humalakokeilu ei vielä onnistunut. Kokkala on kiertänyt kesän olutfestivaaleja. Craft Beer Helsinki -tapahtumassa kävi paljon väkeä kyselemässä muodikkaita hapanoluita. Mä tykkään noist’ happamist’, et’ mitä sä suosittelet?

”Olen vähän erilainen myyntimies, niin sanon, että suosittelen kyllä ihan isoa tuoppia. Se on minun lempparijuoma.”

Kokkala on hiukan skeptinen kiihkeintä oluiden maistelutrendiä kohtaan. Usein hänelle tunnustetaan, että ”kun minä en tiedä näistä oluista mitään”.

”Kyllähän nyt jokainen osaa sanoa, onko se hyvää vai huonoa. Olut on tehty juotavaksi kuitenkin.”


Kokkala ja hänen yhtiökumppaninsa kutsuvat panimoaan Suomen junteimmaksi panimoksi. He tekevät perinteisiä oluita, mutta tietoisesti. Reseptit on suunniteltava niin, että niihin voi käyttää omia maltaita. Valikoimassa ei ole suosittuja ipa-oluita, jotka tehdään usein amerikkalaiseen aromihumalaan.

Kokkalan panimo ostaa humalansa ­Keski-Euroopasta pieneksi puristettuina pelletteinä. Ne näyttävät kissanruualta, mutta niissä on pistävä oluen tuoksu.

Ipa-buumin ansiosta Yhdysvallat ohitti pari vuotta sitten Saksan humala­tuotannossa. Humalan maailman­markkina­hinta oli hetken pilvissä, mutta on tullut nyt jo ylituotannon vuoksi alas.

Suomalaisesta humalasta ei ole kilpailemaan näillä markkinoilla, vaikka tuotanto saataisiin käyntiin. Tuotantovarmuus ja määrät eivät riittäisi. Mutta kotimaisuus ja paikallisuus voisivat olla markkinointivaltteja Suomen sisällä.

Historiasta tiedetään, että humala kyllä kasvaa Suomessa ja sitä on käytetty oluen valmistuksessa. Mutta millaisen oluen?

”Eihän kellään ole mitään tietoa siitä, miltä se olut on maistunut”, Kokkala sanoo.

”Sehän on voinut olla ihan täyttä kuraa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  7. 7

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  8. 8

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää