Sunnuntai    |   Kolumni

Ostin ensiasunnon juuri ennen romahdusta, ja se oli elämäni paras diili

Finanssikriisi aiheutti paljon tuskaa, mutta monet ovat siitä myös hyötyneet, kirjoittaa kolumnissaan Esa Lilja.

Keväällä 2008 kaksi tyhjätaskua kulki suomalaisissa pankeissa kyselemässä lainaa.

Heillä oli epäsäännölliset tulot eikä lainkaan varallisuutta. Opintolainaa kyllä oli runsaasti. Heidän teki mieli omaa asuntoa, vaikka vain toisella oli vakituinen työpaikka.

Pankeissa kaksikko otettiin lämpimästi vastaan. Tervetuloa, maistuisiko kahvit ja 200 000 euroa lainaa? Vai tarvitsetteko 250 000? Enemmänkin järjestyy, jos on tarve.

Tyhjätaskuista toinen olin minä ja toinen oli avopuolisoni. Tuntui, että pankit olisivat antaneet meille neljännesmiljoonan käteistä vaikka siltä istumalta ja muovikasseissa, jos vain olisimme pyytäneet.

Kilpailutimme pankkien tarjouksia, ja lainamarginaali painui nöyrästi kohti nollaa. Saimme lainalupauksen ja aloitimme asunnon etsimisen.

Muutaman asuntonäytön jälkeen tärppäsi. Sen tunsi jo ovelta: neliömäärä, sijainti ja tunnelma täsmäsivät. Samoin pyyntihinta ja asumiskustannukset.

Asuntonäytöllä keskityimme rapsuttelemaan edellisen asukkaan harmaata kissaa, jonka nimikin jäi mieleen: Rosita. Olimme varmoja, että tästä kolmiosta tulisi meille koti.

Alkusyksystä 2008 tehtiin kaupat. Muutaman viikon sisälle osui valtaosa aikuistumisen siirtymäriiteistä: ostin asunnon, sain vakituisen työpaikan ja menin naimisiin.

Mutta maanantaina 15. syyskuuta tulin työpaikalle ja kauhistuin. Kello oli 10.28, ja maailmantalous näytti tekevän kuolemaa.

Hesarin verkkosivun pääuutinen sai käteni vapisemaan. Otsikossa luki: Ennenkokematon tsunami mylläsi Yhdysvaltain rahoitusmarkkinat.

Juttu alkoi: Maanjäristys. Tsunami. Historiallinen mullistus. Siinä joitakin luonnehdintoja Yhdysvalloissa jylläävästä tapahtumasarjasta, joka viikonlopun mittaan ja vielä pitkään tästä eteenpäinkin tulee mullistamaan täysin rahoitusmaailman kuviot.

Suuren amerikkalaisen meklariyhtiön johtaja sanoi:

Mannerlaatat Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmän alla liikkuvat tavalla, jollaista ei ole koettu aikaisemmin. ­Koko finanssijärjestelmää odottaa täydellinen uudelleenorganisointi.

Seuraavina päivinä, viikkoina ja kuukausina paniikki levisi ympäri maailmaa. Kylmä hiki otsallani luin uutisia, joissa maailman johtajat miettivät, miten koko pankkijärjestelmän romahdus voitaisiin estää.

Sitten julkaistiin uutinen, joka kouraisi vatsassa: suomalaiset pankit voisivat nostaa vanhojen asuntolainojensa hintoja yksipuolisesti, mikäli niiden vakavaraisuus olisi uhattuna. Meidänkin lainastamme löytyi tällainen uusi, ansalta tuntunut pykälä.

Ajattelin, että olin tehnyt elämäni suurimman taloudellisen päätöksen todella huonoon aikaan. Tarinat 1990-luvun jättikoroista ja velkavankeudesta kummittelivat mielessäni.

Kymmenessä vuodessa finanssikriisi on järisyttänyt yhteiskuntarauhaa, murskannut elämiä ja unelmia. Kriisi painoi koko Suomen yhteen modernin historian pisimmistä taantumista. Elämästä ja työelämästä on tullut epävarmempaa kuin ennen.

Eikä kriisi ole ohi.

Siksi tätä hävettää sanoa ääneen, mutta tottahan se on: minulle ja monille muille suomalaisille kriisistä on ollut myös iloa.

Ei finanssikriisi tuonut velkavankeutta. Asunnon osto juuri kriisin alla oli paras taloudellinen päätökseni.

Pääsimme noukkimaan sekä hyvien että huonojen aikojen kypsyttämät hedelmät, ja niitä oli runsaasti.

Saimme anteliaan, edullisen lainan ja kivan kodin ilman säästöjä. Saimme myös yli 20 vuoden laina-ajan. Sellaiset olivat tulleet muotiin 2000-luvun nousukaudella.

Ja finanssikriisin takia pääsimme hyötymään nollakoroista, joilla keskuspankit ryhtyivät kriisintorjuntaan.

Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua monenlaista. Meidänkin taloutemme on muuttunut opiskelijataloudesta keskituloiseksi, sitten hyvätuloiseksi ja taas vähän vähemmän tienaavaksi. Vaikka ansiot ovat vaihdelleet, matalat korot ovat antaneet elämään sellaista taloudellista vapautta, jota ei lainaa ottaessa voinut kuvitella.

Kymmenessä vuodessa laina on ehtinyt lyhentyä ja asunnon arvo nousta.

Olo on jakomielinen: aika kiva kriisi. On kuin ympärillä riehuisi tulipalo, jonka liekeissä onnekkaat ovat lämmitelleet käsiään.

Syksyn 2008 järkytys vaikutti minuun kahdella tavalla.

Ensinnäkin etäisiltä tuntuneet talousuutiset alkoivat tuntua läheisiltä. Yhdysvaltain korkopäätöksestä kulki nyt suora napanuora omaan arkeeni.

Mitä enemmän talousuutisia luin, sitä enemmän huomasin kiinnostuvani rahasta – ja säikähdyksestä selvittyäni myös sijoittamisesta.

Ajattelen, että hallittu kuukausittainen sijoitus on kuin ilmapuntari. Se auttaa konkreettisesti ymmärtämään, mihin suuntaan maailmantalouden viisarit sojottavat ja miksi. Jos on onnekas, voi vähän vaurastuakin.

Jäi myös syvä epävarmuuden tunne. Sitä yritän hillitä lukemalla taloushistoriaa. Ja jos olo on oikein epävarma, luen talouskriisien historiaa.

On vapauttavaa tietää, että Euroopan ja Yhdysvaltain sodissa tehdyt päätökset heilauttelivat tavallisten ihmisten elämää Suomessa jo 1700-luvulla. Tämäkin finanssikriisi jää historiaan. Ja sitten tulee se seuraava.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Finanssikriisi
 • Asuntomarkkinat
 • Esa Lilja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia

  5. 5

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  6. 6

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  7. 7

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  8. 8

   Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää
  3. Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”
  4. Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”
  5. STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson eroaa, tilalle Minna Holopainen – ”Saneeraus on käynyt luonnolle”, Pettersson sanoo
  6. Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia
  7. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  8. Metallica esiintyy ensi kesänä Hämeenlinnassa
  9. Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua
  10. Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä
  11. Ruotsissa alkaa tänään hallituspeli, ja siitä on tulossa harvinaisen vaikea – Ruotsi­demokraatit ovat ratkaisemassa ensimmäistä erää oikeiston eduksi
  12. Näytä lisää