Sunnuntai    |   Torsti tietää

Ovatko ihmiset nykyään kauniimpia kuin ennen?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Edellisellä kerralla pohdimme, minkä yksilölajin taitaja voittaisi kymmenottelun. Eläkkeellä oleva matematiikan vanhempi lehtori ja pika-aitojen maaotteluedustaja Juhani Orrenmaa ehdotti, että osviittaa voisi saada laskemalla, minkä kymmenottelun lajin tulokset korreloivat parhaiten kokonaiskilpailun tulosten kanssa. Orrenmaa muistelee, että vanhassa matematiikan oppikirjassa 110 metrin aitajuoksu korreloi parhaiten lopullisen sijoituksen kanssa.

Jos lähestymistapaa sovelletaan Berliinin EM-kisojen kymmenotteluun, parhaiden kisaajien vahvimpia lajeja olivat pituushyppy ja 110 metrin aidat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkkaan ottaen on kyse hieman eri asiasta. Korrelaatio kuvaa sitä, missä lajissa parhaat kymmenottelijat ovat parhaita. Alkuperäinen kysymys oli selvittää, minkä lajin erikoisosaaja voisi pärjätä muissa lajeissa.


Mietin kumppanin valintaa, sitä, kenen kanssa haluaa lapsen. Yleensä pyritään valitsemaan itseä tyydyttävä partneri, itsensä oloinen ainakin. Onko ihmislaji muuttunut kasvoiltaan kauniimmaksi? Ovatko siis ihmiset nykyään kauniimpia kuin ennen, satoja tai tuhansia vuosia sitten?

– Yh-isä HelsingistäIhmiset ovat kaunistuneet satojen ja tuhansien vuosien aikana, arvioi evoluutio­biologian ja -psykologian dosentti Markus J. Rantala. Tärkein syy tähän ei kuitenkaan ole parinmuodostus vaan ravinnon ja terveydentilan yleinen koheneminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka kauneuden sanotaan olevan katsojan silmissä, tilastollisesti voidaan tunnistaa universaaleiksi koettuja kauneuden merkkejä. Näitä ovat muun muassa sileä iho, symmetriset kasvonpiirteet, hyvät hampaat ja pituus erityisesti miehillä.

Kaikki universaalit kauneuden merkit kertovat terveydestä ja nuoruudesta. Jos taas katsotaan kuvia vaikkapa sadan vuoden takaisista ihmisistä, näyttävät silloiset kolmekymppiset kovin vanhoilta. Terveet ja hyvin ravitut nykyihmiset pysyvät pidempään nuoren näköisinä, mitä voidaan pitää yleisesti kauniina.

Tuhansien vuosien takaa meillä on vähemmän aineistoa, mutta luultavasti ihmisten ulkonäköön ovat silloinkin vaikuttaneet luonnonvalintaa enemmän ulkoiset seikat, kuten aliravitsemus, kova työ tai hampaita tuhonneen sokerin saatavuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kymmenien tuhansien vuosien mittakaavassa ulkonäöllä voisi kuitenkin olettaa olevan merkitystä. Tiedämme, miten muut eläinlajit ovat muuttuneet aikojen saatossa miellyttääkseen vastakkaista sukupuolta. Riikinkukot esimerkiksi ovat kehittäneet pyrstönsä soidinmenoja varten.

Olisi erikoista, jos vastaavaa kehitystä ei olisi tapahtunut ihmisen historiassa.

Valmistajat suosittelevat tyynyjen, peittojen ja erityisesti hintavampien sijauspatjojen vaihtamista materiaalista riippuen noin 5–10 vuoden välein. Tavalliset vaatteet sen sijaan saattavat kestää sukupolvelta toiselle. Onko sänkyvaatteiden uusimiselle tieteellistä pohjaa? Vai onko kyseessä petauspatjayhtiöiden propaganda?

– Janne VäänänenEi ole mitään hygieenistä syytä vaihtaa hajuttomia ja puhtaan oloisia tyynyjä tai patjoja. Näin arvioivat niin martat kuin allergiatutkijatkin. Terveysongelmia ei tule, jos liinavaatteet, tyynyt ja peitot pestään säännöllisesti ja patja pidetään puhtaana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta vuodevaatteet imevät käytössä hikeä. Vaikka se ei haisisi, vuosien mittaan se voi vaikuttaa vuodevaatteiden materiaaleihin ja esimerkiksi viedä tyynystä tai petauspatjasta joustoa tai kimmoisuutta. Muotonsa menettänyt tyyny tai petauspatja voi olla nukkuessa ikävä.

Lapsuudessani 1970-luvun alussa kotona tehtiin viiliä. Kulholliseen maitoa sekoitettiin lusikallinen kaupan viiliä, ja sitten jätettiin lautanen pöydälle. Seuraavana päivänä siinä oli viiliä. Nyt piti kokeilla uudelleen, ja viiliähän siitä tuli. Mutta ei sitä samaa. Silloin lapsuudessa viilin pintaan tuli samettinen kalvo. Nyt ei tullut. Mikä on muuttunut 45 vuodessa? Onko nykymaito erilaista, vai onko viilien bakteerikanta erilainen?

– Hannu SavolainenViili, tai itse asiassa sen valmistuksessa käytetty home, on muuttunut, kerrotaan Valiolta. Viilihome antaa viilille sen samettisen pinnan. Koska viilien hapatekanta ja valmistusmenetelmät ovat vuosien varrella muuttuneet, kotiviilin samettipinta voi olla erilainen kuin lapsuuden viilimuistoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1970-luvulla viilin parasta ennen -aika oli lyhyempi, joten myös home­pitoisuus saattoi olla suurempi. Koska viilien säilyvyyttä on haluttu pidentää, homekantaa on pitänyt pienentää. Muuten viilissä voisi olla liikaa samettista pintaa parasta ennen -päivänä.

Kotiviiliin saa parhaan samettipinnan, kun ottaa viilin ”siemenen” täysmaidosta tehdyn viilin pintakerroksesta. Päälle kannattaa kaataa homogenoimatonta luomumaitoa.

Viiliä pidetään ensin huoneenlämmössä noin 20 tuntia, kunnes se on sakeaa. Kun viilin siirtää jääkaappiin, samettipintaa saa vielä hieman lisää.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää
 • Ihmisen evoluutio
 • Kauneus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana noin kello 22

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  10. 10

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää