Suomen silmät ja korvat

Suomen YK-edustuston harjoittelijan olo on välillä absurdi. Maailmanjärjestön pääsihteeri voi pysähtyä käytävällä juttelemaan, ja yhtäkkiä sitä on huoneessa, jossa päätetään sodasta ja rauhasta.

Maailma on täynnä kokouksia, mutta tässä kokouksessa on läsnä koko maailma. Syyskuun lopussa pidettävään YK:n jokavuotiseen huippukokousviikkoon osallistuvat maailmanjärjestön kaikki 193 jäsenmaata.

Jokainen saa puheenvuoron. Djibouti ja Yhdysvallat, Suomi ja Kiina ovat – ainakin muodollisesti – samalla viivalla. Suomen puheenvuoron pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mutta sehän tiedetään, ettei kokouksessa voi vain puhua. On myös kuunneltava, mitä muilla on sanottavana.

Ja kuka siellä kuuntelee? Suomen korvina YK:ssa on yleensä parikymppisiä harjoittelijoita. Esimerkiksi helsinkiläinen Aaron Fagerholm, joka vuosi sitten, 24-vuotiaana, kuunteli Suomen puolesta esimerkiksi sen, mitä Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla ja Kanadan pääministerillä Justin Trudeaulla oli sanottavana.

Fagerholm istui yleiskokoussalin toisessa rivissä, Suomen kyltin takana, ja teki havaintoja myös muusta kuin puheen sisällöstä. Trudeau oli kerännyt suuren yleisön, suuremman kuin moni.

”Onhan sillä sellainen vaikuttava tai jopa valloittava hymy, joka sulattaa varmasti monen henkilön sydämen”, Fagerholm kertoo.

Päinvastaisena mieleen jäi Syyrian ulkoministerin Walid Al-Moualemin puheenvuoro.

”Melkoista paatosta.”

Vuosittain toistakymmentä suomalaisnuorta pakkaa matkalaukun täyteen siistejä toimistovaatteita ja lentää New Yorkiin edustamaan Suomea YK:ssa.

Suurin osa pysyvän YK-edustuston harjoittelijoista on yliopisto-opiskelijoita, mutta ammattikorkeakouluista tuleville on kaksi paikkaa. Niitä hakee vuosittain 150–200 ihmistä, mikä tekee YK-edustustosta yhden ulkoministeriön halutuimmista harjoittelukohteista.

Valittujen tausta vaihtelee. He opiskelevat esimerkiksi oikeustieteitä, poliittista historiaa, taloustieteitä tai kehitysmaatutkimusta.

Harjoittelija voi asua kimppakämpässä, jossa vilistää torakoita. He myös viettävät paljon aikaa maan alla.

”Aamurutiini oli se, että ensimmäiseen metroon ei mahdu sisään, koska on niin täyttä. Toiseen metroon usein mahtuu, mutta ei aina. Kolmanteen sitten viimeistään”, Brooklynissa asunut Fagerholm kertoo työmatkastaan.

Lounaan he syövät monesti seisaaltaan ja töitä tehden. Joskus on istuttava yhdeksän tuntia peräkkäin kokouksessa ja mentävä sen jälkeen vielä kirjoittamaan raportti päivän tapahtumista.

Silti harjoittelijat puhkeavat ylisanoihin, kun he puhuvat kokemuksestaan. Siis sellaisin ylisanoihin kuin hyvin koulutetut, kansainvälistä kokemusta omaavat nuoret puhkeavat.

”Tosi hieno kokemus.”

”Erittäin kiinnostavaa!”

”Äärimmäisen mielenkiintoista.”

Ihan kaikki eivät ole yhtä varauksettomasti innoissaan.

Tämän jutun kuvat ottanut Henri Salonen oli YK-edustustossa viestintäharjoittelijana syksystä 2017 kevääseen 2018. Hänestä diplomatian ikivanhat perinteet ja tavat tehdä päätöksiä eivät aina tuntuneet kulkevan samaa tahtia maailman tapahtumien kanssa.

”Välillä tuntui absurdilta, että on sotia ja ilmastonmuutosta, mutta toisinaan työ YK:ssa on pönöttää diplomatian lavasteissa kallis puku päällä.”

Salonen etsi motivaatiota YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin lauseesta, että YK:ta ei luotu viemään ihmiskunta taivaaseen vaan pelastamaan se helvetiltä.

Entinen harjoittelija Nita Syväoja, 26, tunnistaa absurdin tunteen. Varsinkin huippukokousviikon aikana tuntui siltä kuin olisi elokuvan lavasteissa.

”On vaikea selittää, minkälaista se on. Siihen elämään tai maailmaan voi jäädä tosi helposti koukkuun.”

Nyt Syväoja katsoo YK:n toimintaa toisesta näkökulmasta. Hän on ollut helmikuusta asti töissä YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Somalian-maatoimistossa. New York on vaihtunut Mogadishuun.

New Yorkissa Syväoja seurasi huippukokousviikon jälkeen, miten kokouksissa sorvattiin päätöslauselmia.

”Siellä käytetään tunteja yhden lauseen viilaamiseen. Välillä tuntui, että sen ajan olisi voinut käyttää muuhunkin.”

Somaliassa Syväoja on nähnyt, että kaikki YK:n ruohonjuuritason työ perustuu juuri päätöslauselmiin.

”Ne ovat tärkeitä.”


New Yorkissa harjoittelijoiden päätyö on osallistua kokouksiin suomalaisten diplomaattien kanssa tai heidän puolestaan ja kertoa eteenpäin, mitä niissä puhuttiin.

”Ensimmäinen kerta turvallisuusneuvostossa oli tosi jännittävä”, Aaron Fagerholm kertoo.

Ei ihme. Turvallisuusneuvostossa päätetään sodasta ja rauhasta. Fagerholmille koko YK tiivistyi turvallisuusneuvoston kokoushuoneeseen. Nyt hän oli itse siellä.

”Joka puolella YK:ta näkee draamaa valtioiden välillä, mutta turvallisuus­neuvostossa se vielä korostui. Etenkin, kun Ukraina ja Venäjä istuivat samaan aikaan. Tai jenkit nyky­hallinnollaan melkein minkä tahansa muun valtion kanssa.”

Fagerholmin harjoittelu osui samaan aikaan kuin Donald Trumpin ensimmäinen puheenvuoro yleiskokouksessa. Maailmanjärjestö kihisi. Trump oli hyökännyt sitä vastaan puheissaan, leikannut järjestön rahoitusta ja heittänyt YK:n ilmastosopimuksella vesilintua.

Kritiikki ei karkottanut yleisöä, päinvastoin. Trumpia kuuntelemaan harjoittelijoilla ei ollut asiaa. Kokeneetkin diplomaatit joutuivat taistelemaan paikasta salissa. Ulosjääneet pystyttivät Suomen edustustoon kisastudion.

Harjoittelijat eivät yhdy Yhdysvaltain presidentin YK-kritiikkiin. Moni heistä haaveilee kansainvälisestä urasta ja arvostaa ­YK:ta, vaikka se on jähmeä ja hidas.

New Yorkissa harjoittelijakin voi päästä lähelle diplomatian suurimpia tähtiä. Oikeustieteen opiskelija Sinituuli Suominen kohtasi päämajan käytävällä kerran YK:n pääsihteerin António Guterresin, joka pysähtyi vaihtamaan pari sanaa harjoittelijoiden kanssa.

Suomisesta oli tärkeää päästä seuraamaan, miten neuvotteluja johdetaan, miten tehdään kompro­misseja ja miten päätökset oikeasti syntyvät. Hänestä Suomella on ”aika hyvä” mahdollisuus edistää omia näkemyksiään YK:n kautta.

”Niillä tyypeillä, jotka sinne diplomaateiksi valitaan, on siinä aika iso rooli.”

Olisiko se Suomiselle tulevaisuudessa unelmatyö?

”Jatkossakin voisin ajatella asuvani ja tekeväni töitä ulkomailla.”

Diplomaattinen vastaus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  2. 2

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  5. 5

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  6. 6

   Kirjailija Arto Paasilinna on kuollut – Kustantaja: ”Arto oli yhdistelmä vanhanajan boheemia, lehtimiesmäistä luonnetta ja rautaista ammattitaitoa”

  7. 7

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  8. 8

   Hätääntyneiden taksiasiakkaiden epätoivo: Uudellamaalla jäi joka kuukausi ajamatta satoja kyytejä, nyt Kela antoi taksifirmalle lähtöpassit

  9. 9

   Irtisanomislaki kuumentaa eduskuntaa: Sipilä vetosi saavutettuihin tuloksiin, Sdp tyrmäsi Tuntemattoman sotilaan hengessä – Suora lähetys käynnissä juuri nyt

  10. 10

   Jari Tervo muistaa Paasilinnan ”mielipuolisen hauskana” kollegana joka sujautti satasen kouraan Tervolle, kun tämä oli vielä köyhä runoilija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  5. 5

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  6. 6

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  7. 7

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  10. 10

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  10. 10

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ylivelkaantuneen Italian hallitus hyväksyi EU:ta ärsyttävän talousarvion
  3. Ranska pidätti kuolleeksi tekeytyneen ukrainalaisen – takavarikkoon on saatu ainakin linna, Rolls Royce ja kolme Salvador Dalín teosta
  4. Irtisanomislaki kuumentaa eduskuntaa: Sipilä vetosi saavutettuihin tuloksiin, Sdp tyrmäsi Tuntemattoman sotilaan hengessä – Suora lähetys käynnissä juuri nyt
  5. Omahyväinen amerikkalaisdokumentti väittää, että rock auttoi kaatamaan Neuvostoliiton
  6. Seksuaalinen häirintä voi jopa romuttaa perhehaaveet, sanoo Naisten Linjan Kaisa Åberg – Twitterissä kannustettiin miehiä miettimään, miltä tuntuisi saada toistuvia potkuja jalkoväliin
  7. Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä
  8. Brittimuusikot pelkäävät, että brexit hyydyttää Euroopan kiertueet – lisääntyvä paperisota voi myös nostaa lippujen hintaa
  9. Turkin poliisi tutki yhdeksän tuntia Saudi-Arabian konsulaattia Istanbulissa – Presidentti Erdoganin mukaan tiloista etsittiin myrkkyjä
  10. Järkytys Järvenpäässä: 88-vuotias koulu paljastui homeloukuksi – Nyt rakastetulle koululle päätettiin järjestää ”viimeiset syntymäpäivät”
  11. Kitaristi Marzi Nyman ei peittele itseään toisella soololevyllään, joka valmistui kaksitoista vuotta edellisestä
  12. Näytä lisää