Suomen silmät ja korvat

Suomen YK-edustuston harjoittelijan olo on välillä absurdi. Maailmanjärjestön pääsihteeri voi pysähtyä käytävällä juttelemaan, ja yhtäkkiä sitä on huoneessa, jossa päätetään sodasta ja rauhasta.

Maailma on täynnä kokouksia, mutta tässä kokouksessa on läsnä koko maailma. Syyskuun lopussa pidettävään YK:n jokavuotiseen huippukokousviikkoon osallistuvat maailmanjärjestön kaikki 193 jäsenmaata.

Jokainen saa puheenvuoron. Djibouti ja Yhdysvallat, Suomi ja Kiina ovat – ainakin muodollisesti – samalla viivalla. Suomen puheenvuoron pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mutta sehän tiedetään, ettei kokouksessa voi vain puhua. On myös kuunneltava, mitä muilla on sanottavana.

Ja kuka siellä kuuntelee? Suomen korvina YK:ssa on yleensä parikymppisiä harjoittelijoita. Esimerkiksi helsinkiläinen Aaron Fagerholm, joka vuosi sitten, 24-vuotiaana, kuunteli Suomen puolesta esimerkiksi sen, mitä Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla ja Kanadan pääministerillä Justin Trudeaulla oli sanottavana.

Fagerholm istui yleiskokoussalin toisessa rivissä, Suomen kyltin takana, ja teki havaintoja myös muusta kuin puheen sisällöstä. Trudeau oli kerännyt suuren yleisön, suuremman kuin moni.

”Onhan sillä sellainen vaikuttava tai jopa valloittava hymy, joka sulattaa varmasti monen henkilön sydämen”, Fagerholm kertoo.

Päinvastaisena mieleen jäi Syyrian ulkoministerin Walid Al-Moualemin puheenvuoro.

”Melkoista paatosta.”

Vuosittain toistakymmentä suomalaisnuorta pakkaa matkalaukun täyteen siistejä toimistovaatteita ja lentää New Yorkiin edustamaan Suomea YK:ssa.

Suurin osa pysyvän YK-edustuston harjoittelijoista on yliopisto-opiskelijoita, mutta ammattikorkeakouluista tuleville on kaksi paikkaa. Niitä hakee vuosittain 150–200 ihmistä, mikä tekee YK-edustustosta yhden ulkoministeriön halutuimmista harjoittelukohteista.

Valittujen tausta vaihtelee. He opiskelevat esimerkiksi oikeustieteitä, poliittista historiaa, taloustieteitä tai kehitysmaatutkimusta.

Harjoittelija voi asua kimppakämpässä, jossa vilistää torakoita. He myös viettävät paljon aikaa maan alla.

”Aamurutiini oli se, että ensimmäiseen metroon ei mahdu sisään, koska on niin täyttä. Toiseen metroon usein mahtuu, mutta ei aina. Kolmanteen sitten viimeistään”, Brooklynissa asunut Fagerholm kertoo työmatkastaan.

Lounaan he syövät monesti seisaaltaan ja töitä tehden. Joskus on istuttava yhdeksän tuntia peräkkäin kokouksessa ja mentävä sen jälkeen vielä kirjoittamaan raportti päivän tapahtumista.

Silti harjoittelijat puhkeavat ylisanoihin, kun he puhuvat kokemuksestaan. Siis sellaisin ylisanoihin kuin hyvin koulutetut, kansainvälistä kokemusta omaavat nuoret puhkeavat.

”Tosi hieno kokemus.”

”Erittäin kiinnostavaa!”

”Äärimmäisen mielenkiintoista.”

Ihan kaikki eivät ole yhtä varauksettomasti innoissaan.

Tämän jutun kuvat ottanut Henri Salonen oli YK-edustustossa viestintäharjoittelijana syksystä 2017 kevääseen 2018. Hänestä diplomatian ikivanhat perinteet ja tavat tehdä päätöksiä eivät aina tuntuneet kulkevan samaa tahtia maailman tapahtumien kanssa.

”Välillä tuntui absurdilta, että on sotia ja ilmastonmuutosta, mutta toisinaan työ YK:ssa on pönöttää diplomatian lavasteissa kallis puku päällä.”

Salonen etsi motivaatiota YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin lauseesta, että YK:ta ei luotu viemään ihmiskunta taivaaseen vaan pelastamaan se helvetiltä.

Entinen harjoittelija Nita Syväoja, 26, tunnistaa absurdin tunteen. Varsinkin huippukokousviikon aikana tuntui siltä kuin olisi elokuvan lavasteissa.

”On vaikea selittää, minkälaista se on. Siihen elämään tai maailmaan voi jäädä tosi helposti koukkuun.”

Nyt Syväoja katsoo YK:n toimintaa toisesta näkökulmasta. Hän on ollut helmikuusta asti töissä YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Somalian-maatoimistossa. New York on vaihtunut Mogadishuun.

New Yorkissa Syväoja seurasi huippukokousviikon jälkeen, miten kokouksissa sorvattiin päätöslauselmia.

”Siellä käytetään tunteja yhden lauseen viilaamiseen. Välillä tuntui, että sen ajan olisi voinut käyttää muuhunkin.”

Somaliassa Syväoja on nähnyt, että kaikki YK:n ruohonjuuritason työ perustuu juuri päätöslauselmiin.

”Ne ovat tärkeitä.”


New Yorkissa harjoittelijoiden päätyö on osallistua kokouksiin suomalaisten diplomaattien kanssa tai heidän puolestaan ja kertoa eteenpäin, mitä niissä puhuttiin.

”Ensimmäinen kerta turvallisuusneuvostossa oli tosi jännittävä”, Aaron Fagerholm kertoo.

Ei ihme. Turvallisuusneuvostossa päätetään sodasta ja rauhasta. Fagerholmille koko YK tiivistyi turvallisuusneuvoston kokoushuoneeseen. Nyt hän oli itse siellä.

”Joka puolella YK:ta näkee draamaa valtioiden välillä, mutta turvallisuus­neuvostossa se vielä korostui. Etenkin, kun Ukraina ja Venäjä istuivat samaan aikaan. Tai jenkit nyky­hallinnollaan melkein minkä tahansa muun valtion kanssa.”

Fagerholmin harjoittelu osui samaan aikaan kuin Donald Trumpin ensimmäinen puheenvuoro yleiskokouksessa. Maailmanjärjestö kihisi. Trump oli hyökännyt sitä vastaan puheissaan, leikannut järjestön rahoitusta ja heittänyt YK:n ilmastosopimuksella vesilintua.

Kritiikki ei karkottanut yleisöä, päinvastoin. Trumpia kuuntelemaan harjoittelijoilla ei ollut asiaa. Kokeneetkin diplomaatit joutuivat taistelemaan paikasta salissa. Ulosjääneet pystyttivät Suomen edustustoon kisastudion.

Harjoittelijat eivät yhdy Yhdysvaltain presidentin YK-kritiikkiin. Moni heistä haaveilee kansainvälisestä urasta ja arvostaa ­YK:ta, vaikka se on jähmeä ja hidas.

New Yorkissa harjoittelijakin voi päästä lähelle diplomatian suurimpia tähtiä. Oikeustieteen opiskelija Sinituuli Suominen kohtasi päämajan käytävällä kerran YK:n pääsihteerin António Guterresin, joka pysähtyi vaihtamaan pari sanaa harjoittelijoiden kanssa.

Suomisesta oli tärkeää päästä seuraamaan, miten neuvotteluja johdetaan, miten tehdään kompro­misseja ja miten päätökset oikeasti syntyvät. Hänestä Suomella on ”aika hyvä” mahdollisuus edistää omia näkemyksiään YK:n kautta.

”Niillä tyypeillä, jotka sinne diplomaateiksi valitaan, on siinä aika iso rooli.”

Olisiko se Suomiselle tulevaisuudessa unelmatyö?

”Jatkossakin voisin ajatella asuvani ja tekeväni töitä ulkomailla.”

Diplomaattinen vastaus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  6. 6

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää