Juha Metson valokuvat kertovat Venäjästä, joka katoaa

Venäjän muutos on ollut nopea, mutta Juha Metson kuvissa se ei näy, kirjoittaa toimittaja Pekka Hakala.

Valokuvaaja Juha Metson valokuvia katsellessa herää protestihenki: eihän Venäjä tuollainen ole! Vääristelee näyttääkseen, kuinka kamalaa itärajan takana on. Tai vähintäänkin vahvistaa suomalaisten ennakkoluuloja Venäjän pysyvän toivottomuuden syvyydestä.

Paitsi että Metso ei vääristele mitään. Hänen kameransa on seurannut Neuvostoliiton jälkeistä Venäjää kolmen vuosikymmenen ajan ja yleensä lähietäisyydeltä. Melkoinen osa kuvista on Karjalasta, joka Moskovasta katsoen on aivan yhtä keskeinen paikka kuin Taka-Baikalian ­aluepiiri.

Neuvostoliiton sovhoosi- ja kolhoosijärjestelmä ja valtiolliset metsäkombinaatit pitivät maaseutua hengissä ne vuosikymmenet, jolloin Suomen maaseutu tyhjentyi kaupunkeihin, Etelä-Suomeen ja Ruotsiin. Meillä maaseutua yritettiin pitää asuttuna aluetuilla ja maataloustuella, mutta Venäjällä se jäi Herran haltuun.

Valtiontilat romahtivat Neuvostoliiton myötä, mutta Venäjän maaltamuutto ei kiihtynyt valtion romahtaessa 1990-luvun alussa, sillä kaupungeissakaan ei ollut maalaisille työtä.

Raju rakennemuutos ja kylien tyhjeneminen alkoivat vasta 2000-luvun alussa, kun öljyn hinnannousu ja Putinin ensimmäisen kauden verotusta ja yritystoimintaa koskeva lainsäädäntö toivat lopulta taloudellista kasvua kaupunkeihin.


Niin, kaupunkeihin! Venäjällä on Moskovan ja Pietarin lisäksi 13 yli miljoonan asukkaan kaupunkia, ja suurin osa niistä pullistelee kullattujen kirkontorniensa lisäksi uusilla pilvenpiirtäjillään. Nyt rakennetaan sieviä puistoja, ja seuraavaksi ryhdytään tekemään pyöräteitä, Moskovan viitoittamalla tiellä.

Muutos on ollut nopea, ja se on kiihtynyt, myös viimeisen viiden vuoden aikana, jolloin Venäjän talouden on povattu romahtavan öljyn hinnanlaskun ja läntisten pakotteiden vuoksi. Harva älysi, kuinka paksuksi Venäjän kansantalous oli kasvanut lihavien vuosien aikana, kun rahaa tuli öljyhanasta.


Metson kuviin on tallentunut sellaista Venäjää, jota ei enää ole. Kuten mies lukemassa lautatauluun niitattuja Moskovski komsomolets -lehden sivuja. Lukuhetkestä on nyt seitsemän vuotta. Jos tällaisen taulun jostain löytää, voi onnitella it­seään. Nyt lehtien anti on älypuhelimen ruudulla.

Tai kaksi miestä työntämässä uupunutta Moskvitš-henkilöautoa. Jos jollain on Venäjällä vanha Mosse, se on todennäköisesti museokuntoon puunattu silmäterä.


Venäjä on suuri maa; romahtaneet kirkot ja monttuiset maantiet eivät aivan heti lopu kesken. Mutta vääjäämättä Metson kuviin tallentunut murroskausi katoaa.

Entä ihmiset, eiväthän he mihinkään katoa? No jaa, ainakin juopoista suurin osa on jo kadonnut maan poveen. Alkoholin kulutus laskee, ja odotettavissa oleva elinikä on nopeassa nousussa.

Kuvissa on myös paljon vapaana juoksevia koiria. Sekin on murroskauden ilmiö: kun ihmiset lähtevät, koirat jäävät. Sitten mummolta loppuvat eväät eikä enokaan jaksa enää koirista välittää.

Moskovassa kaikki puudelit ovat jo siististi narun jatkona. Koirankakkapussit tekevät tuloaan.


Suomi on harppauksen pidemmällä koirankakkapussien ja pyöräilykypärien viitoittamalla tiellä. Keskustelimme asiasta menneenä kesänä Jakšan kylässä Komin tasavallan eteläosassa biologi Dominika Kudrjatsevan kanssa.

Kudrjatseva oli matkustellut Euroopassa ja Suomessa, koska hän oli työskennellyt aiemmin paikallisen luonnonsuojelu­alueen johdossa ja osallistunut siitä hyvästä kansainväliseen yhteistyöhön.

”Kävin aikoinaan Suomessa ja panin merkille, että siellähän on melkein kaikki samoin kuin meillä”, Kudrjatseva sanoi.

”Tosin siellä tietysti näkyy ja kuuluu, että maassa on isäntä, kaikki on siistiä”, hän lisäsi.

”Olen ollut työmatkoilla pitkin Eurooppaa, Itävallassa ja Saksassa. Eurooppa kyllä eroaa meistä, siellä on sellaista hiljaista ja viihtyisää. Venäjällä elämä on pikemminkin kaoottista, vallalla ovat lähinnä luonnon lait.”

”Ja senpä vuoksi Venäjä on jonkin verran mielenkiintoisempi. Euroopassa kaikki on vähän latteaa, siellä kitketään huolella jokainen rikkaruoho.”

Kudrjatsevan kommentteja voi lukea niin, että Venäjällä isäntää ei ole.

Tai toisin sanoen isäntänä esiintyvä presidentti Vladimir Putin ei täytä housujaan.


Mielessäni kävi kavala ajatus siitä, ettei yksi isäntä riitä siisteydestä huolehtimaan. Oli niitä isäntiä Venäjälläkin miljoonittain, kunnes diktaattori Josif Stalin tapatti heidät.

Siitä hyvästä maanomistusolot ovat Venäjällä muuten yhä omalaatuisella tolalla. Valtio jakelee paikallishallinnon kautta kaikenmoisia vuokraoikeuksia.

Ne päätyvät markkinaoloissa vuokraoikeustukkureille, jotka myyvät tätä oikeutta edelleen.


Rappioromantikot, älkää hätääntykö!

Juha Metson kuvaama venäläisen avaran sielun anarkia ei sittenkään katoa kokonaan, ainakaan aivan heti. Yhteiskunnan perusjärjestys on sen verran poskellaan, ettei Venäjästä mitään Ruotsia aivan heti tule.

Ajatusta Venäjästä jonkinlaisena muuttumattomana suureena on hellitty Euroopassa vuosisadat. Erityisen rakas tämä ajatus on venäläisille itselleen. He jaksavat muistuttaa 1800-luvun runoilijan Fjodor Tjuttševin säkeestä ”ei Venäjää järjellä voi ymmärtää”.

Häh? No millä sitten?


Toimittaja Pekka Hakala on matkustanut Neuvostoliitossa ja Venäjällä vuodesta 1981. Hän toimi Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtajana vuosina 2014–2018. Valokuvaaja Juha Metso ja Pekka Hakala ovat tehneet yhdessä kirjan Putinlandia – Tarinoita Venäjältä (Otava).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  9. 9

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  10. 10

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää