Lapset jakavat salaista tietoa ystävien kesken

Suomessa lapset ovat aina viettäneet paljon aikaa keskenään. Mitä he silloin tekevät? Tutkijat haluavat nyt kuulla lasten ystävyydestä lisää.

Villen kotitalon ympäristöstä oli sodan jälkeen poistettu kymmenittäin räjähtämättömiä miinoja. Mutta niitä löytyi yhä vain lisää. Lapset juoksivat niiden päältä. Monia Villen koulukavereitakin kuoli.

Kerran kuoli neljä poikaa yhtä aikaa. Pojat olivat löytäneet ammuksen, ja yksi oli alkanut sitä rassaamaan. Ammus räjähti. Vain yksi poika, joka oli toisen takana, jäi henkiin.

”Kävin ruumishuoneella katsomassa niitä, kun ne vietiin hevosella sinne. Ne oli aivan repaleisia ne pojat”, muistelee Ville, vuonna 1932 Lapissa syntynyt mies.

Tällaistakin oli lasten ystävyys ennen. Kuolemaa kohdattiin enemmän kuin nyt.

Tutkijoita kiinnostaa nyt lasten ystävyyden historia.

Suomessa lapset ovat aina viettäneet paljon aikaa keskenään. Mitä lapset ovat tehneet, mikä oli hauskaa, ketä piti pelätä?

Lasten ystävyyden historiaa ei juurikaan ole Suomessa tutkittu. Siis sitä, miltä aika ilman aikuisia tuntui taaperosta, miltä murkusta?

Tätä selvittävät nyt tutkija Antti Malinen ja toimittaja Tuomo Tamminen. Malinen työskentelee Tampereen yliopiston Kokemuksen historian huippuyksikössä. Hän on erikoistunut lapsuuden ja perhe-elämän historiaan. Tamminen ja Malinen julkaisivat viime vuonna yhdessä teoksen Jälleenrakentajien lapset (Gaudeamus, 2017).

Tutkijat ovat löytäneet arkistoista ystävyyden kuvauksia aina 1800-luvulta lähtien, muun muassa päiväkirjoista ja elämäkerta-aineistosta. He ovat myös tehneet haastatteluita.

Parhaillaan on meneillään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran muistitietokeruu aiheesta. Siihen toivotaan myös nuorempien kokemuksia. Pääset vastaamaan siihen tästä.

Mikä erottaa sukupolvia? Ainakin dramatiikka. Vanhemmat ikäpolvet muistelevat hengenpelastuksia. Melkein jokainen on vetänyt kaverin järvestä tai tullut itse vedetyksi.

Yksi sai kaverin pelastamisesta palk­kioksi elämänsä ensimmäisen purukumin. Toinen joutui serkun pelastamisesta rangaistukseksi kitkemään kasvimaata, aikuiset panivat tapauksen hänen syykseen.

Suomessa on ollut vallalla sellainen arvomaailma, että lapsen pitää olla itsenäinen ja omillaan pärjäävä, kertoo Malinen. On haluttu, että lapset selvittävät itse asiansa.

Lapset ovat itse luoneet elämisen ja olemisen säännöt, Malinen sanoo. On ollut toverikuria, mutta myös kiusaamista. Ennen ajatus siitä, että kertoisi kiusaamisesta aikuisille, oli poissuljettu. Kanteluun suhtauduttiin kielteisesti.

Pojat selvittivät välejään nyrkkitappeluin. Pienempien piti läpäistä rituaaleja päästäkseen joukkoon, vaikkapa polttaa tupakkaa. Mitä rituaaleja nyt on?

Tytöillä piireihin pääsyyn ovat vaikuttaneet esimerkiksi vaatteet, uudet lapaset tai kengät. Joku muistaa sen häpeän, kun piti mennä kouluun vanhempien ompelemissa, vehnäsäkeistä tehdyissä vaatteissa, joissa näkyivät säkin punaiset tekstitkin: hienointa laatua.

Köyhyys myös yhdisti lapsia. 1920-luvun alussa syntynyt mies muistelee aikaa, jolloin hän asui ”kunnan elättinä” vieraassa perheessä. Isä oli metsätöissä, äiti kuollut ja kaikki sisarukset sijoitettu eri taloihin. Hänellä oli vain yksi ystävä. Naapurissa asuva toinen kunnan elätti.

Ystävyksillä oli vähän yhteistä aikaa, toisella pojalla teetettiin niin paljon töitä. Kunnes joku valitti pojan kohtelusta ja hänet siirrettiin muualle. Ennen lähtöä ystävykset tapasivat aitan takana. Eivätkä enää koskaan nähneet toisiaan.

”Aika moni pystyy yhä tavoittamaan lapsuuden tunteet, vaikka olisi kohonnut yhteiskunnassa miten korkeaan asemaan hyvänsä”, Tamminen sanoo.

Millaista lapsilla oli, kun leikittiin sotaa oikeilla taistelutantereilla? Voiko sota-ajan lasten pyssyleikkejä edes verrata rauhan ajan viidakko- ja länkkärileikkeihin? Tai videopeleihin?

Sodan jälkeen syntyivät suuret ikäluokat. Ilmapiiri oli turvaton. Kaupungeissa asuttiin ahtaasti ja lapset viettivät aikaa keskenään kadulla. Vielä 1970-luvullakin avainkaulalapsi löysi kerrostalon pihalta helposti kavereita.

Mutta korpimailla lapset ovat eläneet melkein eristyksissä. Vain koulussa tavattiin vertaisia.

”Suomessa on ollut paljon sellaisia lapsia, jotka ovat olleet hirvittävän vähän tekemisissä muiden lasten kanssa. He eivät ole koskaan oppineet leikkimään”, Tamminen sanoo.

Ennen lapset tekivät paljon töitä. Se oli kivaakin ja yhdisti lapsia. Pellavan loukutuksessa tytöt ja pojat saivat yhdessä valvoa yökaudet.

”Kyllä meillä oli silloin lystiä. Me tytöt lauloimme ja panimme pojat loukuttamaan, koska se oli niin raskasta”, muistelee nainen.

Missä ystäviä tavattiin, missä tutustuttiin ja seurusteltiin? Mitkä olivat lasten mielipaikkoja? Joku muisteli isoa kiveä, jonka päältä käytiin kakkimassa.

”Oikea aarreaitta” oli rakentamaton tontti, siellä oli sisiliskoja ja mansikoitakin, muistelee 1940-luvulla syntynyt nainen. ”Olimme päiväkausia siellä tontilla. Muistan vieläkin, missä kohtaa kasvoi mitäkin kukkia.”

Lapsilla on omat reviirinsä. Kaveripiiri määrittelee, mikä on missäkin iässä ja asemassa sallittua. Ystävät jakavat myös harmaata tietoa, jota aikuisilla ei ole.

”Muutot ovat aina raskaita lapsille, koska paikallinen tieto puuttuu”, Tamminen sanoo. On opittava, mistä kannattaa oikaista ja missä saa olla rauhassa.

Lasten muistoissa vilisee aikuisille vieraita nimityksiä. On Hill Street Hirvonen, lapsiinsekaantuja. Hullumies, joka ajoi lapsia takaa. Iso-Vesa uitti pipoja lätäkössä. Munaukkojen, siis itsensäpaljastajien, vakiopaikatkin tiedettiin.

Leikitään isää ja äitiä tai lääkäriä. Vakoillaan likkoja. Aina on tehty tutkimusmatkoja pelottaviin paikkoihin. Lapset tietävät, missä ovat puliukkojen majat.

Seikkaileminen on ehkä vähentynyt, miettii Tamminen.

Jännitys kuuluu kyllä lapsuuden tunnemaisemaan yhä. Nyt ehkä seikkaillaan kielletyille nettisivustoille.

Lapsilla on myös tunnesääntöjä: kaikkia tunteita ei saa näyttää. Milloin lapset alkoivat pelätä homoksi leimautumista? Ehkä sota-aikana. Suurten ikäluokkien muistoissa tuo ilmiö jo näkyy.

Usein ystävien kanssa ollaan vain. Se on jotain muuta kuin kodin ilmapiiri. Vuolaissa tarinoissa tunnelma on usein tärkein. Kun urheilijatytöt kisamatkalla ajelevat hotellin hissillä ylös alas, painelevat nappuloita ja nauravat.

Muistetaan, miten istuttiin vierekkäin ja vaihdettiin kiiltokuvia. Tai eväitä: ”Minusta tuntui, että minä sain aina enemmän, ja hän sanoi tuntevansa samoin.”

16-vuotias tyttö kuvaili vuonna 1945 kahta parasta ystäväänsä näin: ”Hilkan kanssa puhun aina kaikista ’syvällisistä’ asioista mutta Helmin kanssa ’hetkellisistä’ mieleenjohtumisista ja pienistä hauskoista ’sattumisista’.”

Ystävän kotoa voi löytyä myös aikuisia, joilla on iso vaikutus elämään.

Jos ihmisellä on ollut lapsena hyviä ystäviä, lapsuusmuistot ovat nostalgisia. Jos ei, voi tuntua siltä, että koko lapsuus on ollut lohduttoman yksinäinen, Malinen sanoo.

Joskus ystävyys kestää läpi elämän, kuten näillä naisilla:

”Minä olen ollut kolme ja hän kaksi, kun meidät on pantu samalle santaläjälle istumaan, ja edelleen olemme ystäviä.” Nyt he isoäiteinä muistelevat, mitä kaikkea silloin keksivät. ”Koskaan meillä ei ollut tylsää.”


Leikitäänkö? on SKS:n muistitietokeruu, johon toivotaan lapsuusmuistoja ystävyydestä. Ohjeet keruuseen osallistumiseksi löytyvät osoitteesta www.finlit.fi/leikitaanko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  2. 2

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entisen varajohtajan petosoikeudenkäynti alkaa – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta

  7. 7

   Tuhkimo-baletin pullukan pilkkaaminen ei ole ainoa ongelma – klassikko-oopperoissa on nähty raiskaus­kohtauksia ja seksi­turismia

  8. 8

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  9. 9

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – ennen tuli­taistelua poliisi sain vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  10. 10

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”
  3. Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa
  4. Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entisen varajohtajan petosoikeudenkäynti alkaa – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta
  5. Lauri Markkanen pääsi mukaan pelaajien ”johtoryhmään” – fanit tyrmäävät Chicago Bullsin poikkeuksellisen järjestelyn
  6. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – ennen tuli­taistelua poliisi sain vinkin käteen haavoittuneesta miehestä
  7. Tuhkimo-baletin pullukan pilkkaaminen ei ole ainoa ongelma – klassikko-oopperoissa on nähty raiskaus­kohtauksia ja seksi­turismia
  8. Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa
  9. Kasperi Kapanen nöyryytti ensin NHL:n kärkijoukkueen ruotsalaistähteä, sitten venäläistä ja iski lopulta kiekon yläkulmaan
  10. Tunti sitten
  11. Nukketeatteri on monen jouluperinne – selvitimme, mistä suosio johtuu
  12. Mikä on suurin asia, joka on löytynyt hain mahasta?
  13. Näytä lisää