Lapset jakavat salaista tietoa ystävien kesken

Suomessa lapset ovat aina viettäneet paljon aikaa keskenään. Mitä he silloin tekevät? Tutkijat haluavat nyt kuulla lasten ystävyydestä lisää.

Villen kotitalon ympäristöstä oli sodan jälkeen poistettu kymmenittäin räjähtämättömiä miinoja. Mutta niitä löytyi yhä vain lisää. Lapset juoksivat niiden päältä. Monia Villen koulukavereitakin kuoli.

Kerran kuoli neljä poikaa yhtä aikaa. Pojat olivat löytäneet ammuksen, ja yksi oli alkanut sitä rassaamaan. Ammus räjähti. Vain yksi poika, joka oli toisen takana, jäi henkiin.

”Kävin ruumishuoneella katsomassa niitä, kun ne vietiin hevosella sinne. Ne oli aivan repaleisia ne pojat”, muistelee Ville, vuonna 1932 Lapissa syntynyt mies.

Tällaistakin oli lasten ystävyys ennen. Kuolemaa kohdattiin enemmän kuin nyt.

Tutkijoita kiinnostaa nyt lasten ystävyyden historia.

Suomessa lapset ovat aina viettäneet paljon aikaa keskenään. Mitä lapset ovat tehneet, mikä oli hauskaa, ketä piti pelätä?

Lasten ystävyyden historiaa ei juurikaan ole Suomessa tutkittu. Siis sitä, miltä aika ilman aikuisia tuntui taaperosta, miltä murkusta?

Tätä selvittävät nyt tutkija Antti Malinen ja toimittaja Tuomo Tamminen. Malinen työskentelee Tampereen yliopiston Kokemuksen historian huippuyksikössä. Hän on erikoistunut lapsuuden ja perhe-elämän historiaan. Tamminen ja Malinen julkaisivat viime vuonna yhdessä teoksen Jälleenrakentajien lapset (Gaudeamus, 2017).

Tutkijat ovat löytäneet arkistoista ystävyyden kuvauksia aina 1800-luvulta lähtien, muun muassa päiväkirjoista ja elämäkerta-aineistosta. He ovat myös tehneet haastatteluita.

Parhaillaan on meneillään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran muistitietokeruu aiheesta. Siihen toivotaan myös nuorempien kokemuksia. Pääset vastaamaan siihen tästä.

Mikä erottaa sukupolvia? Ainakin dramatiikka. Vanhemmat ikäpolvet muistelevat hengenpelastuksia. Melkein jokainen on vetänyt kaverin järvestä tai tullut itse vedetyksi.

Yksi sai kaverin pelastamisesta palk­kioksi elämänsä ensimmäisen purukumin. Toinen joutui serkun pelastamisesta rangaistukseksi kitkemään kasvimaata, aikuiset panivat tapauksen hänen syykseen.

Suomessa on ollut vallalla sellainen arvomaailma, että lapsen pitää olla itsenäinen ja omillaan pärjäävä, kertoo Malinen. On haluttu, että lapset selvittävät itse asiansa.

Lapset ovat itse luoneet elämisen ja olemisen säännöt, Malinen sanoo. On ollut toverikuria, mutta myös kiusaamista. Ennen ajatus siitä, että kertoisi kiusaamisesta aikuisille, oli poissuljettu. Kanteluun suhtauduttiin kielteisesti.

Pojat selvittivät välejään nyrkkitappeluin. Pienempien piti läpäistä rituaaleja päästäkseen joukkoon, vaikkapa polttaa tupakkaa. Mitä rituaaleja nyt on?

Tytöillä piireihin pääsyyn ovat vaikuttaneet esimerkiksi vaatteet, uudet lapaset tai kengät. Joku muistaa sen häpeän, kun piti mennä kouluun vanhempien ompelemissa, vehnäsäkeistä tehdyissä vaatteissa, joissa näkyivät säkin punaiset tekstitkin: hienointa laatua.

Köyhyys myös yhdisti lapsia. 1920-luvun alussa syntynyt mies muistelee aikaa, jolloin hän asui ”kunnan elättinä” vieraassa perheessä. Isä oli metsätöissä, äiti kuollut ja kaikki sisarukset sijoitettu eri taloihin. Hänellä oli vain yksi ystävä. Naapurissa asuva toinen kunnan elätti.

Ystävyksillä oli vähän yhteistä aikaa, toisella pojalla teetettiin niin paljon töitä. Kunnes joku valitti pojan kohtelusta ja hänet siirrettiin muualle. Ennen lähtöä ystävykset tapasivat aitan takana. Eivätkä enää koskaan nähneet toisiaan.

”Aika moni pystyy yhä tavoittamaan lapsuuden tunteet, vaikka olisi kohonnut yhteiskunnassa miten korkeaan asemaan hyvänsä”, Tamminen sanoo.

Millaista lapsilla oli, kun leikittiin sotaa oikeilla taistelutantereilla? Voiko sota-ajan lasten pyssyleikkejä edes verrata rauhan ajan viidakko- ja länkkärileikkeihin? Tai videopeleihin?

Sodan jälkeen syntyivät suuret ikäluokat. Ilmapiiri oli turvaton. Kaupungeissa asuttiin ahtaasti ja lapset viettivät aikaa keskenään kadulla. Vielä 1970-luvullakin avainkaulalapsi löysi kerrostalon pihalta helposti kavereita.

Mutta korpimailla lapset ovat eläneet melkein eristyksissä. Vain koulussa tavattiin vertaisia.

”Suomessa on ollut paljon sellaisia lapsia, jotka ovat olleet hirvittävän vähän tekemisissä muiden lasten kanssa. He eivät ole koskaan oppineet leikkimään”, Tamminen sanoo.

Ennen lapset tekivät paljon töitä. Se oli kivaakin ja yhdisti lapsia. Pellavan loukutuksessa tytöt ja pojat saivat yhdessä valvoa yökaudet.

”Kyllä meillä oli silloin lystiä. Me tytöt lauloimme ja panimme pojat loukuttamaan, koska se oli niin raskasta”, muistelee nainen.

Missä ystäviä tavattiin, missä tutustuttiin ja seurusteltiin? Mitkä olivat lasten mielipaikkoja? Joku muisteli isoa kiveä, jonka päältä käytiin kakkimassa.

”Oikea aarreaitta” oli rakentamaton tontti, siellä oli sisiliskoja ja mansikoitakin, muistelee 1940-luvulla syntynyt nainen. ”Olimme päiväkausia siellä tontilla. Muistan vieläkin, missä kohtaa kasvoi mitäkin kukkia.”

Lapsilla on omat reviirinsä. Kaveripiiri määrittelee, mikä on missäkin iässä ja asemassa sallittua. Ystävät jakavat myös harmaata tietoa, jota aikuisilla ei ole.

”Muutot ovat aina raskaita lapsille, koska paikallinen tieto puuttuu”, Tamminen sanoo. On opittava, mistä kannattaa oikaista ja missä saa olla rauhassa.

Lasten muistoissa vilisee aikuisille vieraita nimityksiä. On Hill Street Hirvonen, lapsiinsekaantuja. Hullumies, joka ajoi lapsia takaa. Iso-Vesa uitti pipoja lätäkössä. Munaukkojen, siis itsensäpaljastajien, vakiopaikatkin tiedettiin.

Leikitään isää ja äitiä tai lääkäriä. Vakoillaan likkoja. Aina on tehty tutkimusmatkoja pelottaviin paikkoihin. Lapset tietävät, missä ovat puliukkojen majat.

Seikkaileminen on ehkä vähentynyt, miettii Tamminen.

Jännitys kuuluu kyllä lapsuuden tunnemaisemaan yhä. Nyt ehkä seikkaillaan kielletyille nettisivustoille.

Lapsilla on myös tunnesääntöjä: kaikkia tunteita ei saa näyttää. Milloin lapset alkoivat pelätä homoksi leimautumista? Ehkä sota-aikana. Suurten ikäluokkien muistoissa tuo ilmiö jo näkyy.

Usein ystävien kanssa ollaan vain. Se on jotain muuta kuin kodin ilmapiiri. Vuolaissa tarinoissa tunnelma on usein tärkein. Kun urheilijatytöt kisamatkalla ajelevat hotellin hissillä ylös alas, painelevat nappuloita ja nauravat.

Muistetaan, miten istuttiin vierekkäin ja vaihdettiin kiiltokuvia. Tai eväitä: ”Minusta tuntui, että minä sain aina enemmän, ja hän sanoi tuntevansa samoin.”

16-vuotias tyttö kuvaili vuonna 1945 kahta parasta ystäväänsä näin: ”Hilkan kanssa puhun aina kaikista ’syvällisistä’ asioista mutta Helmin kanssa ’hetkellisistä’ mieleenjohtumisista ja pienistä hauskoista ’sattumisista’.”

Ystävän kotoa voi löytyä myös aikuisia, joilla on iso vaikutus elämään.

Jos ihmisellä on ollut lapsena hyviä ystäviä, lapsuusmuistot ovat nostalgisia. Jos ei, voi tuntua siltä, että koko lapsuus on ollut lohduttoman yksinäinen, Malinen sanoo.

Joskus ystävyys kestää läpi elämän, kuten näillä naisilla:

”Minä olen ollut kolme ja hän kaksi, kun meidät on pantu samalle santaläjälle istumaan, ja edelleen olemme ystäviä.” Nyt he isoäiteinä muistelevat, mitä kaikkea silloin keksivät. ”Koskaan meillä ei ollut tylsää.”


Leikitäänkö? on SKS:n muistitietokeruu, johon toivotaan lapsuusmuistoja ystävyydestä. Ohjeet keruuseen osallistumiseksi löytyvät osoitteesta www.finlit.fi/leikitaanko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  6. 6

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  7. 7

   Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin

  8. 8

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  3. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  4. Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin
  5. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  6. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  7. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  8. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  9. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  10. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  11. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  12. Näytä lisää