Uskotko itseesi, Jeesus?

Norjalainen valokuvaaja Jonas Bendiksen kuvasi Jeesuksia eri puolilla maailmaa. Heistä jokainen uskoo olevansa juuri se, jonka paluuta maailmaan on odotettu. Bendiksenin mielestä Jeesukset olivat mukavia ihmisiä.

Norjalainen Jonas Bendiksen on tuntenut koko ikänsä kiinnostusta uskovaisia kohtaan. Hän ei tule itse uskovaisesta kodista eikä ole uskossa. Mutta häntä kiehtoo ajatus siitä, miten eri tavalla uskovaiset ymmärtävät maailman ja ihmisen paikan siinä.

”Luin Raamattua ja kuvittelin, millaista olisi uskoa, että se on totta. Erityisesti lopun profetia siitä, että Jeesus tulee takaisin. Oli kiehtovaa ajatella, että jotkut ovat odottaneet sitä jo 2 000 vuotta”, hän sanoo.

Bendiksen on 41-vuotias maailmankuulu valokuvaajatähti­ Magnum-kuvatoimistossa. Juuri nyt häntä kutsutaan eri puolille maailmaa kertomaan The Last Testament -reportaasistaan ja siitä tehdystä kirjasta. Tässä Viimeinen testamentti -sarjassa on Bendiksenin kuvaamia Jeesuksia ja heidän seuraa­jiaan. Lokakuun lopussa Bendiksen vieraili Helsingissä.

Jeesusten kuvaaminen on seurausta tuosta lapsen uteliaisuudesta uskoa kohtaan. Vuosien mittaan kiinnostus vain kasvoi. Varsinkin, kun mediassa uutisoitiin uskontojen seurauksista.

Bendiksen halusi tutkia uskonnon voimaa valokuvan keinoin. Mutta miten?

Uransa alussa, 1990-luvulla, Bendiksen asui vuosia Venäjällä. Siellä hän luki lehdestä miehestä, joka väitti olevansa Jeesus. Olisiko tuo tyyppi vielä olemassa? Internetistä selvisi, että Siperian Jeesus seuraajineen voi hyvin. Mutta samalla kävi ilmi yllätys.

Jeesuksia on monia. Heitä on eri puolilla maailmaa.

Bendiksen valitsi Jeesuksensa tarkasti. Hän karsi pois satunnaiset hörhöt ja harhoista kärsivät mielenterveysongelmaiset. Hän otti mukaan vain vakiintuneet Jeesukset, joilla oli jo vuosien ajan ollut myös seuraajia. Heitä löytyi seitsemän.

Yksi ei suostunut juttuun mukaan, mutta kuusi Jeesusta Bendiksen tapasi ja vietti aikaa heidän yhteisöissään.

Heistä jokainen oli kokenut jonkinlaisen ilmestyksen – oli se sitten peräisin Jumalalta tai omasta päästä. Sen jälkeen he ryhtyivät toimimaan, tekemään hyvää. He eivät tavoitelleet rahaa tai valtaa. Päinvastoin. Messiaan osasta oli tullut osalle valtava taakka.

Mutta sellaistahan Jeesuksella oli jo 2 000 vuotta sitten.

Yksi Jeesuksista kertoi arkisesti, miten äimän käkenä hän oli, kun tilanne tuli eteen. Että kun aamulla herää ja muistaa, että eilen kuvittelin olevani Jeesus. Ihan hullua. Ja sitten tajuaa, että se onkin totta.

Toisen Jeesuksen vaimo vei miehensä mielisairaalaan. Tämä todettiin terveeksi. Sitten poppamiehen luo. Mitään vikaa ei löytynyt. Oli siis vain jatkettava elämää Jeesuksena.

Bendiksen vakuuttui, että jokainen hänen tapaamistaan miehistä uskoi oikeasti olevansa Jeesus. He eivät näytelleet, poseeranneet, esittäneet eivätkä sepittäneet kertomuksia. Kyse ei ollut fiktiosta.

Mistä sitten? Mitä lopulta on totuus, ja missä sen paikka on?

Nyt puhutaan totuuden jälkeisestä ajasta. Maailmaa johtavat Putinin ja Trumpin kaltaiset miehet, jotka jäävät koko ajan kiinni valheista. Silti heidät otetaan vakavasti eivätkä kannattajat katoa.

Siinäkin on kyse uskosta ja luottamuksesta.

Bendiksenin mielestä kyseessä on universaali ja inhimillinen messiaan kaipuu.

”Me ihmiset saamme yhdessä aikaan hirveän sotkun ja sitten odotamme, että tulee joku yksi tyyppi ja pelastaa meidät. Janoamme taivaallista ratkaisua tai taikaa.”

Joillekin Trump on messias.

Kuitenkin juuri uskovaisilta tivataan aina, onko se, mihin he uskovat, totta.

”Kovat faktat ovat tärkeitä etenkin politiikassa, koska siellä niillä on dramaattisia seurauksia. Myös uskontojen julistamalla totuudella on iso yhteiskunnallinen vaikutus. Mutta ketä siitä voi syyttää?”

Pari Jeesusta ihmettelikin, miksi kidutusta ja sotia ei pidetä hulluutena, mutta heitä pidetään.

Bendiksen haastoi omat ennakkoluulonsa. Hän jos kuka oli taipuvainen ajattelemaan, että nämä Jeesukset seuraajineen ovat hulluja. Mutta miksi joulukirkko, valtavirran uskonto, sitten olisi normaalia?

Hän päätti ottaa kaikki Jeesukset todesta. Ei tuomitse, ei kritisoi eikä koko ajan väitä vastaan, vaikka kaikkea ei osoiteta sataprosenttisen todeksi.

Tietysti hän silti epäili pahantahtoisuutta, valtapeliä ja taloudellisen hyödyn tavoittelua. Tai että vanha Jeesus käyttää seuraajakuntansa nuoria neitsyitä hyväksi. Mutta sellaista hän ei nähnyt. Hän uskoo olevansa sen verran hyvä ihmistuntija, että olisi kyllä havainnut.

Manipuloivatko Jeesukset seuraajiaan?

Bendiksen sanoo, että on tavannut henkistä vallankäyttöä ihan muualla. ”Jotkut ihmiset ovat eksperttejä manipuloinnissa. Nämä olivat ihan amatöörejä.”

Bendiksen teki Jeesus-sarjaa monen vuoden ajan eikä näyttänyt kuvia kenellekään.


Suomalainen valo­kuvaaja­kollega pitää sitä ihmeel­lisenä. Että joku matkustaa kuvaamaan mantereelta toiselle – sehän maksaakin paljon – eikä kertaakaan kysy muiden mielipidettä. Se vaatii lujaa uskoa, kollega sanoo.

Kuva­sarjasta tuli kuuluisa. Miten kävi Bendiksenin?

Ei hänestä uskovaista tullut. Mutta hän liikuttui kokemastaan. Jotkut hetket olivat niin intensiivisiä, että hänkin pystyi tuntemaan jotain... taianomaista.

Hän sai katsoa maailmaa toisten lasien läpi. Se oli koskettavaa.

Miltäs näytti?

Bendiksen selittää. Hänen elämänsä saa merkityksen esimerkiksi ihmissuhteista ja asemasta yhteisössä, hän näkee syy- ja seuraussuhteita... mutta joku toinen näkee maailmassa ja ihmisyydessä kaiken tämän lisäksi myös kosmisia merkityksiä.

Bendiksen on alkanut miettiä, onko tärkein tai kiinnostavin kysymys sittenkään aina: onko tämä totta?

”Minusta on tullut nöyrempi ja vähemmän arrogantti.”

Bendiksen sanoo, että hän piti tapaamistaan messiaista ja heidän seuraajistaan todella paljon. Olivat sitten feikki-Jeesuksia tai eivät.

”Monet olivat mukavia tyyppejä. He loivat ympärilleen kauneutta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  5. 5

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  8. 8

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää