Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Nyt tarvittaisiin paholaisen asian­ajajia, sillä yhteis­kunnallisesta keskustelusta on tullut kivien heittelyä eikä kukaan kysy olennaista kysymystä

Maailmasta on tullut niin riitaisa, että harva haluaa enää kyseenalaistaa omien vouhotusta, kirjoittaa kolumnissaan Oskari Onninen.

Maltilli­silla poliitikoilla ei mene hyvin. Lukuisissa maissa poliittinen keskusta on jo tyhjentynyt tai vaiennut.

Erimielisyyttä rakastavassa maailmassa on turha etsiä suurinta yhteistä nimittäjää. Poliittinen ”keskustelu” pyörii laurahuhtasaarien, juhanavar­tiaisten ja mikkokärnien provokaatiokolmiossa. Tykittely kannattaa.

Mediatutkija Hanna Kuusela kirjoitti jo pari vuotta sitten Niin & näin -lehdessä kyllästyneensä ”erimielisyysfetissiin”. Että esitetään kärkevä mielipide ja sitten esitetään yllättynyttä, kun se herättääkin vastarintaa.

Teoreettista pohjaa fetissille on luonut esimerkiksi ranskalaisfilosofi Jacques Rancière. Hänen mukaansa politiikka on konfliktia ja konsensushakuisuus aidon politiikan sijaan pääoman tai jonkin muun vihollisen tukemista.

Yhteiskunnallisesta keskustelusta on tullut taistelua. Tärkeintä on, että kiveäkään ei jätetä heittämättä.

Viime keväänä The New York Times kirjoitti tämän taistelun uhrista: paholaisen asianajaja on pilattu, ehkä tapettu.

Paholaisen asianajajalla tarkoitettiin alun perin katolisen kirkon hallinnon jäsentä, jonka tehtävänä oli selvittää koettujen ihmeiden todenmukaisuutta. Sittemmin sillä on tarkoitettu henkilöä tai ajattelumallia, joka vaivautuu kyseenalaistamaan ­omiaan, etsimään ajattelusta aukkoja ja paikkaamaan niitä.

Paholaisen asianajaja on siis hyvän puolella. Hän etsii heikkoja kohtia parantaakseen ajattelun tasoa.

Kirjoituksessa kerrottiin, kuinka Yhdysvalloissa nettisössöttämisen ammattilaiset ovat jo vuosien ajan esiintyneet paholaisen asianajajan kaavussa käyttäen sitä tekosyynä vaikkapa rasististen argumenttien laukomiselle. Ei heillä ole edes pyrkimystä järjelliseen opponointiin. Heidän päämääränään on kääntää liberaalit periaatteet liberaaleja arvoja vastaan.

Sosiaalisessa mediassa parasta argumenttia etsivälle asianajajalle ei ole tilaa. Siellä, missä ennen oli salonkeja, joissa keskustella, on enää valtava aukio, joka on täynnä mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia. Aukiolla ei käydä keskustelua, vaan loputonta informaatiosotaa. Se on outoa aktivismia ja nollasummapeliä siitä, kenen idea saa eniten huomiota.

Tästä olen jaksanut kitistä. Internet paljastaa ihmisen typerimmillään. Eräs ystäväni vastasi valitukseeni, että jos kaikki tahallinen pyrkimys konfliktiin siirtyy internetistä kaduille, olemme tuhon omia.

Paholaisen asianajajille olisi kieltämättä töitä. Pitäisi kysyä, että miten meni noin niinku omasta mielestä. Uskaltaa olla ilonpilaaja silläkin uhalla, että toisille tulee paha mieli ja vihollinen saa kouraansa uuden, terävämmän kiven.

Kirjailija Pirkko Saisio ainakin yritti. Hän muisteli 1960-luvun lopun Suomea, jossa poliittinen radikalisoituminen rikkoi lukeneistossa kaveripiirejä. Siltä pohjalta hän näki jotain tuttua ”punavihreässä kuplassa” ja sen tavassa keskustella. Ennustus toteutti itsensä heti. Saisio sai näpeilleen, ja hänen peukuttamisestaan tuli nuoremmille polville oiva mahdollisuus rikkoa omat kaveripiirinsä.

Lisää esimerkkejä: Kun ulkoministeri Timo Soinin aborttisekoilu nosti abortin kansalliseksi puheenaiheeksi, naisasiarintama käytti mahdollisuuden huutaakseen Soinin pahuutta. Vasta pari viikkoa myöhemmin professori Johanna Niemi muistutti, ettei suomalainen aborttilainsäädäntö ole eurooppalaisella tasolla.

Samanlaisia intohimoja on herättänyt vallankumouksellinen #metoo-vuosi. Siksi vastaamatta on jäänyt toimittaja Masha Gessenin perustavanlaatuinen kysymys: ”Mitä oikeuden toteutuminen #metoon yhteydessä tarkoittaa, ellei ainoastaan väärin tehneiden julkista häpäisyä ja ammatillista maanpakoa? Ja miten tämä oikeus saavutetaan?”

Lopputulosta kukaan tuskin tavoitteli. The Economistin Yhdysvalloissa tekemän kyselytutkimuksen mukaan asenteet seksuaalisen väkivallan uhreja kohtaan ovat vajaassa vuodessa kiristyneet.

Maailma on kiihkeätempoinen ja entistä monimutkaisempi. Luulisi siis, että voimakkaan mielipiteen muodostaminen olisi aiempaa vaikeampaa. Mutta ei. Tämän vuosikymmenen moraalinen ihminen on toimissaan erehtymätön. Hän ei vaivaudu tarkastelemaan heittämiään kiviä – koska meillä on tämä yhteinen taistelu! – vaan syyttää muita kyvyttömyydestä tarkastella omia ennakkoluulojaan.

Hanna Kuusela kaipasi kirjoituksessaan paluuta komitea-ajatteluun, jossa päämääränä ei ole räväkkä debatointi, vaan enemmistön hyväksymien kantojen hapuilu.

Hyvinvointivaltion tapa haastaa eriarvoistumista on ollut laki ja järjestys. Osattomien puolustamista on ollut konsensuksen etsiminen. Kuinka radikaalin maltillista!

Kuusela huomautti, että viime aikoina oikeustieteilijät – sellaiset kuin Olli Mäenpää, Kaarlo Tuori ja Jukka Kekkonen – ovat nousseet tärkeiksi oikeudenmukaisuuden takuumiehiksi.

Ei ihme: juridiikan parhaat puolet ovat hitaus, puuduttavuus ja halvauttava monimutkaisuus, joka tarjoaa sopivan usein omien fiilisten vastaisia lopputulemia.

Tuskin mikään on enää samalla tavalla rauhoittavaa kuin kuunnella oikeustieteilijöitä muistuttamassa oikeusvaltion perusperiaatteista tai jurnuttamassa heikkolaatuista lainvalmistelua vastaan.

Mutta onko heistä paholaisen asianajajiksi? Kenties. On jarrumieskin tyhjää parempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Viikon lopuksi
 • Politiikka
 • riitely
 • Oskari Onninen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  2. 2

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  3. 3

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  4. 4

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pääministeri May vahvisti, että tärkeää brexit-äänestystä lykätään – Mayn lausunnon suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  7. 7

   Nainen kuoli Turussa, kun kuorma-auton kuljettaja peruutti hänen päälleen

  8. 8

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  7. 7

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  8. 8

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  9. 9

   Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää