Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Nyt tarvittaisiin paholaisen asian­ajajia, sillä yhteis­kunnallisesta keskustelusta on tullut kivien heittelyä eikä kukaan kysy olennaista kysymystä

Maailmasta on tullut niin riitaisa, että harva haluaa enää kyseenalaistaa omien vouhotusta, kirjoittaa kolumnissaan Oskari Onninen.

Maltilli­silla poliitikoilla ei mene hyvin. Lukuisissa maissa poliittinen keskusta on jo tyhjentynyt tai vaiennut.

Erimielisyyttä rakastavassa maailmassa on turha etsiä suurinta yhteistä nimittäjää. Poliittinen ”keskustelu” pyörii laurahuhtasaarien, juhanavar­tiaisten ja mikkokärnien provokaatiokolmiossa. Tykittely kannattaa.

Mediatutkija Hanna Kuusela kirjoitti jo pari vuotta sitten Niin & näin -lehdessä kyllästyneensä ”erimielisyysfetissiin”. Että esitetään kärkevä mielipide ja sitten esitetään yllättynyttä, kun se herättääkin vastarintaa.

Teoreettista pohjaa fetissille on luonut esimerkiksi ranskalaisfilosofi Jacques Rancière. Hänen mukaansa politiikka on konfliktia ja konsensushakuisuus aidon politiikan sijaan pääoman tai jonkin muun vihollisen tukemista.

Yhteiskunnallisesta keskustelusta on tullut taistelua. Tärkeintä on, että kiveäkään ei jätetä heittämättä.

Viime keväänä The New York Times kirjoitti tämän taistelun uhrista: paholaisen asianajaja on pilattu, ehkä tapettu.

Paholaisen asianajajalla tarkoitettiin alun perin katolisen kirkon hallinnon jäsentä, jonka tehtävänä oli selvittää koettujen ihmeiden todenmukaisuutta. Sittemmin sillä on tarkoitettu henkilöä tai ajattelumallia, joka vaivautuu kyseenalaistamaan ­omiaan, etsimään ajattelusta aukkoja ja paikkaamaan niitä.

Paholaisen asianajaja on siis hyvän puolella. Hän etsii heikkoja kohtia parantaakseen ajattelun tasoa.

Kirjoituksessa kerrottiin, kuinka Yhdysvalloissa nettisössöttämisen ammattilaiset ovat jo vuosien ajan esiintyneet paholaisen asianajajan kaavussa käyttäen sitä tekosyynä vaikkapa rasististen argumenttien laukomiselle. Ei heillä ole edes pyrkimystä järjelliseen opponointiin. Heidän päämääränään on kääntää liberaalit periaatteet liberaaleja arvoja vastaan.

Sosiaalisessa mediassa parasta argumenttia etsivälle asianajajalle ei ole tilaa. Siellä, missä ennen oli salonkeja, joissa keskustella, on enää valtava aukio, joka on täynnä mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia. Aukiolla ei käydä keskustelua, vaan loputonta informaatiosotaa. Se on outoa aktivismia ja nollasummapeliä siitä, kenen idea saa eniten huomiota.

Tästä olen jaksanut kitistä. Internet paljastaa ihmisen typerimmillään. Eräs ystäväni vastasi valitukseeni, että jos kaikki tahallinen pyrkimys konfliktiin siirtyy internetistä kaduille, olemme tuhon omia.

Paholaisen asianajajille olisi kieltämättä töitä. Pitäisi kysyä, että miten meni noin niinku omasta mielestä. Uskaltaa olla ilonpilaaja silläkin uhalla, että toisille tulee paha mieli ja vihollinen saa kouraansa uuden, terävämmän kiven.

Kirjailija Pirkko Saisio ainakin yritti. Hän muisteli 1960-luvun lopun Suomea, jossa poliittinen radikalisoituminen rikkoi lukeneistossa kaveripiirejä. Siltä pohjalta hän näki jotain tuttua ”punavihreässä kuplassa” ja sen tavassa keskustella. Ennustus toteutti itsensä heti. Saisio sai näpeilleen, ja hänen peukuttamisestaan tuli nuoremmille polville oiva mahdollisuus rikkoa omat kaveripiirinsä.

Lisää esimerkkejä: Kun ulkoministeri Timo Soinin aborttisekoilu nosti abortin kansalliseksi puheenaiheeksi, naisasiarintama käytti mahdollisuuden huutaakseen Soinin pahuutta. Vasta pari viikkoa myöhemmin professori Johanna Niemi muistutti, ettei suomalainen aborttilainsäädäntö ole eurooppalaisella tasolla.

Samanlaisia intohimoja on herättänyt vallankumouksellinen #metoo-vuosi. Siksi vastaamatta on jäänyt toimittaja Masha Gessenin perustavanlaatuinen kysymys: ”Mitä oikeuden toteutuminen #metoon yhteydessä tarkoittaa, ellei ainoastaan väärin tehneiden julkista häpäisyä ja ammatillista maanpakoa? Ja miten tämä oikeus saavutetaan?”

Lopputulosta kukaan tuskin tavoitteli. The Economistin Yhdysvalloissa tekemän kyselytutkimuksen mukaan asenteet seksuaalisen väkivallan uhreja kohtaan ovat vajaassa vuodessa kiristyneet.

Maailma on kiihkeätempoinen ja entistä monimutkaisempi. Luulisi siis, että voimakkaan mielipiteen muodostaminen olisi aiempaa vaikeampaa. Mutta ei. Tämän vuosikymmenen moraalinen ihminen on toimissaan erehtymätön. Hän ei vaivaudu tarkastelemaan heittämiään kiviä – koska meillä on tämä yhteinen taistelu! – vaan syyttää muita kyvyttömyydestä tarkastella omia ennakkoluulojaan.

Hanna Kuusela kaipasi kirjoituksessaan paluuta komitea-ajatteluun, jossa päämääränä ei ole räväkkä debatointi, vaan enemmistön hyväksymien kantojen hapuilu.

Hyvinvointivaltion tapa haastaa eriarvoistumista on ollut laki ja järjestys. Osattomien puolustamista on ollut konsensuksen etsiminen. Kuinka radikaalin maltillista!

Kuusela huomautti, että viime aikoina oikeustieteilijät – sellaiset kuin Olli Mäenpää, Kaarlo Tuori ja Jukka Kekkonen – ovat nousseet tärkeiksi oikeudenmukaisuuden takuumiehiksi.

Ei ihme: juridiikan parhaat puolet ovat hitaus, puuduttavuus ja halvauttava monimutkaisuus, joka tarjoaa sopivan usein omien fiilisten vastaisia lopputulemia.

Tuskin mikään on enää samalla tavalla rauhoittavaa kuin kuunnella oikeustieteilijöitä muistuttamassa oikeusvaltion perusperiaatteista tai jurnuttamassa heikkolaatuista lainvalmistelua vastaan.

Mutta onko heistä paholaisen asianajajiksi? Kenties. On jarrumieskin tyhjää parempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  2. 2

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  3. 3

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Kimi Räikkösen lähtö vapautti Ferrarin käyttämään kritisoitua taktiikkaa – tallipäällikkö vahvisti päätöksen

  7. 7

   Irakin Suomen-suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautusten vauhdittamiseksi: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta ja saada rahat itselleen”

  8. 8

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  9. 9

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  7. 7

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  8. 8

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää