Makeaa pellon täydeltä

Ihminen on aina himoinnut sokeria. Suomen ainoassa ja maailman pohjoisimmassa sokeritehtaassa Säkylässä on nyt vuoden kiireisin aika.

Ensimmäisenä pellolla seisoo vanhaisäntä Matti Juhela.­ Hän on jo 83-vuotias, mutta ei malta pysyä tänään tuvassa, sillä edessä on tärkeä päivä. Juhelan tilan sokerijuurikkaat ajetaan pellolta tehtaaseen.

On marraskuinen tiistaiaamu Koke­mäellä. Ilma on kirpeä, lämpötila nollan tuntumassa ja satakuntalainen savipelto kohmeessa. Se on hyvä asia. Kuiva ja kova maa kantaa isonkin koneen painon.

Matti Juhela odottaa. Hän vilkuilee vuoroin maantietä ja vuoroin aumaa. Auma on parikymmentä metriä pitkä sokerijuurikaskeko. Juurikkaat on nostettu maasta jo lokakuussa ja varastoitu peitteiden alle tien varteen. Tässä aumassa juurikasta on noin 260 000 kiloa, vajaa kolmannes tilan vuosituotannosta.

Juhela havahtuu, kun tietä pitkin lähestyy erikoisen näköinen kone. Pellolle kaartava laite on puhdistuskuormain, jollaisia on koko Suomessa vain viisi. Juhela­ katselee, ettei koneen tiellä ole ylimääräistä tavaraa.

Nyt alkaa tapahtua. Vielä tänään nämä juurikkaat ovat mutaisia möykkyjä satakuntalaisella pellolla, mutta seuraavan vuorokauden aikana ne muuttuvat hienoksi valkoiseksi kidesokeriksi.


Niin kauan kuin on ollut ihmisiä, on ollut makeanhimoa.

Ja ihmiskunnan aamuhämärässä makeanhimo oli hyödyllinen ominaisuus.

Jos metsästäjä-keräilijöinä eläneet esivanhempamme löysivät jostakin mehukkaita hedelmiä, ei heidän kannattanut säästellä, vaan ahmia arvokkaat sokerit kerralla suuhunsa.

Tällaiset ahmatit ja herkkusuut pärjäsivät. Me olemme juuri heidän jälkeläi­siään.

Arviolta 15 000 vuotta sitten joku keksi ensimmäisenä ryöstää mehiläispesästä hunajaa. Se teki luultavasti kipeää, mutta hunaja maistui niin makealta, että pesälle mentiin uudestaan. Ja kun ihminen oppi viljelemään maata ja risteyttämään viljelyskasveja, herkuttelivat esi-isämme pian imeskelemällä sokeriruokoa.

Suurten löytöretkien myötä alkoi maailmankauppa, jonka päätuotteita olivat orjat, tupakka, kahvi, kaakao, mausteet ja puuvilla. Ja tietenkin sokeri. Brasilian mahtavien sokeriplantaasien omistajista tuli maailman rikkaimpia ihmisiä.

Makean tähden Matti Juhelakin nyt häärii pellollaan Kokemäellä. Hän seuraa, kuinka puhdistuskuormain ajaa auman päähän, ja levittää leveän työpöydän valmiiksi.

Juhela kiipeää vielä auman päälle poistamaan viimeisenkin suojapeitteen, ja sitten kuormaaja alkaa hotkia kasaa sisäänsä. Kone poistaa juurikkaista multaa ja syöttää ne vauhdikkaasti rekka-auton lavalle.

Pellolle ovat saapuneet myös tilan nykyinen isäntä Vesa Juhela, 52, ja perheen nuorinta polvea edustava Valtteri Juhela, 20. He katselevat, kuinka vuoden sato alkaa­ kohta matkata kohti seuraavaa vaihetta: tehdasta.


Monella varttuneemmalla suomalaisella saattaa olla jokin muisto sokerijuurikaspellolta. Kylvämisestä, harventamisesta ja nostamisesta.

Takavuosina juurikasta viljeltiin ympäri maata, mutta nyt on toisin. Suomessa on noin 49 000 maatilaa, joista vain 600:lla kasvatetaan sokerijuurikasta.

Kymmenen vuotta sitten kirjoitettiin uutisia, joiden mukaan tuotanto loppuisi Suomesta kokonaan. Tällä haavaa vääntö sokerin tuotantokiintiöistä, EU-tuista sekä kansallisista tuista on siinä asennossa, että suomalaisen sokerin tuotantoon odotetaan jopa kasvua.

Juhelan tilalla juurikasta on viljelty 50 vuotta. Tänä vuonna sitä kylvettiin 24 hehtaaria, mikä tekee tilasta hieman keskikokoista suuremman.

Vesa Juhela sanoo, että mennyt kesä oli sokerijuurikkaalle vaikea. Kuivuuden takia juurikkaat lähtivät kasvamaan epätasaisesti ja osa jäi pieneksi.

Juurikkaan viljely on tarkkaa ja työlästä. Sitä pitää suojella rikkaruohoilta, taudeilta ja tuholaisilta. Se tarkoittaa monta ruiskutuskertaa eri kasvinsuojeluaineilla. Kasvukausi on pitkä, 180 päivää, ja ennen nostoaikaa olisi hyvä tulla viileämpi jakso, jolloin sokeri siirtyisi lehdistä itse juureen ja sokeripitoisuus nousisi korkeaksi.

Mutta nyt kuormain on jo siirtänyt noin 200 000 kiloa juurikasta Juhelan pellolta autoihin. Matka kohti Säkylää voi alkaa.


Suomessa tuotetaan vuodessa 60 miljoonaa kiloa juurikassokeria, ja se kaikki valmistetaan samassa paikassa, Säkylän sokeritehtaassa. Se on Suomen ainoa ja maailman pohjoisin juurikassokeritehdas.

Kuljettaminen on kallista, ja siksi lähes kaikki Suomen sokerijuurikastilat sijaitsevat melko lähellä Säkylää: Satakunnassa, Varsinais- tai Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Viime viikkoina rekat ja puhdistuskuormaimet ovat kiertäneet tilalta toiselle tarkan aikataulun mukaan.

Juhelan pellolta on matkaa Säkylään vain noin 30 kilometriä. Lähdetään katsomaan, mitä juurikkaille tehtaalla tapahtuu.


Makeanhimoiset eurooppalaiset kokivat 1800-luvun alussa kauhun hetkiä. Napoleonin sotien seurauksena maailmankauppa häiriintyi, sokerista tuli pulaa ja sen hinta pomppasi pilviin.

Mutta ihminen oli makeannälässään nokkela. Saksassa oli keksitty, että sokeria voisi sokeriruo’on sijaan valmistaa myös juurikkaasta.

Ja mikä parasta: juurikas, toisin kuin lämpimissä maissa viihtyvä sokeriruoko, kasvaisi hyvin myös Euroopassa.

Nykyään maailman sokerisadosta 75 prosenttia saadaan sokeriruo’osta, loput juurikkaasta.

Suomessa ensimmäiset merkit sokerikaupasta ovat vasta 1500-luvulta, mutta todennäköisesti sokeria käytettiin jo sitä ennen ainakin hoviväen juhlissa.

Sokerijuurikasta Suomessa on viljelty yhtäjaksoisesti tasan sata vuotta. Tänäkin vuonna sitä kylvettiin noin 10 000 hehtaaria. Ja koko sato tuodaan tänne Säkylään.

Lasketaanpa. Yhdellä hehtaarilla kasvaa keskimäärin 90 000 kasvia. Se tarkoittaa, että tehtaan pihalle kipataan loka–marraskuussa noin 900 miljoonaa yksittäistä juurikasta. Jossakin tuolla valtavassa keossa ovat myös Juhelan tilan juurikkaat.

Seuraavaksi ne pestään, leikataan suikaleiksi ja keitetään. Tehtaan yllä leijuu makea, vähän multainen tuoksu.

Sokerinkeitto on Suomen vanhin kemianteollisuuden ala. Sen juuret ulottuvat 1700-luvulle. Säkylän tehdas on perustettu vuonna 1953, ja kun tehdas pyörii, se tuottaa runsaat miljoona kiloa valkoista kidesokeria päivässä.

Monimutkainen prosessi menee yksinkertaistettuna näin: sokeri uutetaan irti kasveista isoissa tankeissa, ja siitä keitetään sokerimehua. Sitten liuos puhdistetaan, haihdutetaan, sokerit kiteytetään ja lopuksi kuivataan.


Noin vuorokausi sen jälkeen, kun Juhelan tilan juurikkaat on tuotu tehtaalle, ne kulkevat jo metallisessa putkessa, joka kuljettaa valmista kidesokeria pakkaamoon.
Putkeen saa kurkistaa, mutta sitä ennen on tehtävä varotoimia. Kello on riisuttava kädestä ja sormukset sormesta. Hiusten suojaksi on aseteltava hiusverkko.

Vasta sitten saa vilkaista: siellä sitä menee, vitivalkoista makeaa.

Sokeria ei tosin valkaista, vaikka niin usein luullaan. Sokerikiteet ovat kuin lumikiteitä: värittömiä ja läpikuultavia, jotka valoa taittaessaan näyttävät valkoi­silta.

Suomalainen juurikassokeri on valkoista, koska siitä täytyy puhdistaa pois juurikkaaseen kuuluva ”maan maku”. Ruokoraakasokeri, joka tuodaan ulkomailta, voi olla väriltään ruskeampaa.

Säkylän tehdas tuottaa talouslaatuista kidesokeria. Tehtaan loppupäässä kiteet joko varastoidaan siiloon tai pakataan 900 kilon suursäkkeihin.

Tähän asti Juhelan tilan juurikkaat ovat kulkeneet kuin yhtä matkaa. Ensin siemenistä juurikkaiksi, sitten riveistä aumaan, aumasta tehtaaseen ja tehtaan läpi siiloon tai säkkiin.


Mutta nyt sokerikiteet lähtevät omille teilleen.

Täältä Säkylästä sokeria viedään suoraan asiakkaalle, joka voi olla esimerkiksi leipomo. Mutta suuri osa matkaa jatko­jalostettavaksi Kirkkonummen Kantvikiin, missä niistä tehdään kuluttajille tuttua sokeria kaupan hyllylle. Sirkkua ja Pulmua. Tai hienosokeria, hillosokeria, hyytelösokeria, raesokeria ja tomusokeria.

Se on vasta alkua. Kirkkonummen puhdistamossa valmistuu peräti 250:tä erilaista sokerituotetta. Kolme neljäsosaa kaikesta Suomessa tuotetusta sokerista käyttää teollisuus. Siihen kuuluu siirappeja ja erilaisia nestemäisiä sokereita. Johonkin teollisuuden tuotteeseen saatetaan tarvita vaikka aivan tietyn kokoista sokeri­kidettä.

Makeisiin, limsoihin ja mehuihin kuluu suurin osa. Sen tarkempia tietoja tehtaalta ei kerrota, ne ovat liikesalaisuuksia.

Mutta voimme arvailla. Juhelan sokereista voidaan tehdä vaikka Hartwallin Jaffaa, Fazerin sinistä tai erilaisia hilloja. Suomalaisen sokerin laatu on niin hyvä, että siitä voitaisiin tehdä myös Cokista. Coca-Cola-laatu on sokerin korkein laatuluokitus maailmassa.

Iäkkäämmät ihmiset muistavat vielä sen päivän, kun sokerin säännöstely Suomessa päättyi. Silloin oli maanantai, helmikuun ensimmäinen päivä vuonna 1954.

Nyt elämme yltäkylläisyyden aikaa. Kotimainen 60 miljoonan kilon sokerintuotanto ei riitä mihinkään, vaan Suomeen tuodaan noin 120 miljoonaa kiloa sokeria muun muassa EU-alueelta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Se sama makeanahmimisgeeni, josta oli esivanhemmillemme hyötyä, on nyt meille ongelma. Ihmiset ahmivat liikaa vähän kaikkea. Myös sokeria.

Suomalaiset syövät noin 30 kiloa sokeria henkeä kohti vuodessa.

Mutta vaikka ylipaino-ongelmista puhutaan paljon, ei kaikki ole sokerin syytä. Suomalaisten sokerin kulutus on itse asiassa vähentynyt tasaisesti ja merkittävästi. 1970-luvulla söimme yli 40 kiloa sokeria vuodessa.

Miten sokeria käyttää viljelijä itse?

Vesa Juhela sanoo, että heidänkin taloutensa käyttää sokeria eri tavalla kuin takavuosina.

”Enää ei tule käytettyä edes kahvin kanssa. Leipomiseen sitä menee. Ja lättyjä kun tehdään, niin marjoissa pitää olla sokeria, että se maistuu joltakin.”


Juttua varten on haastateltu Sucros oy:n maatalousjohtaja Tero Tanneria ja tehdaspäällikkö Veli-Pekka Sa­losta. Lähteenä on käytetty muun muassa Suomen Sokeri oy:n historiateosta Sokeri Suomessa 1500–1917.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  3. 3

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  7. 7

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  8. 8

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  9. 9

   Auton kojelautaan teipattuna voi löytyä tietokone, kahvinkeitin tai jopa mikro – poliisi patistaa kuljettajia siivoamaan ohjaamonsa

  10. 10

   Laulaja Tomi Metsäketo perui kanteensa potkuistaan Mamma Mia! -musikaalista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää