Sunnuntai

Sisäelimiä, yök! Miksi maksa, munuainen, sydän ja kieli eivät enää maistu suomalaisille, vaikka ne ovat halpoja ja terveellisiä?

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin sata grammaa sisäelimiä. Vain sata grammaa! Vuonna 1980 luku oli lähes kahdeksan kiloa.

Teurastaja Janek Leevandin käsi kopeloi koukussa roikkuvan ruhon sisuksia vain hetken. Kymmenen kiloa naudan sisäelimiä irtoaa veitsellä terttuna: valtava ruskea maksa, punertavat keuhkot, munanmuotoinen sydän ja röpelöiset munuaiset.

Vainion teurastamossa Orimattilassa eletään laidunkauden päätyttyä vuoden kiireisintä aikaa, ja hommat on hoidettava no­peasti ja eleettömästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri osa sisäelimistä päätyy Vainion teurastamolta ihmisravinnoksi Suomeen: naudoilta maksa, sydän ja kieli, lampailta välillä koko elinnippu, karitsoilta maksa ja mu­nuaiset.

Sisäelinten jääminen kotimaahan on poikkeuksellista. Harvalle suomalaiselle sisä­elimet enää kelpaavat. Moni ei edes tunnista niitä, saati että osaisi laittaa niitä ruuaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun vielä vuonna 1980 suomalainen nautti keskimäärin lähes kahdeksan kiloa sisäelimiä vuodessa, nyt määrä on supistunut mitättömään sataan grammaan. Samaan aikaan lihansyönti on jatkuvasti kasvanut. Keskivertosuomalainen ahmii vuodessa jo 81 kiloa lihaa, yli viidenneksen enemmän kuin vuonna 1980.

Eläimen painosta noin puolet on lihaa. Loppu on niin kutsuttuja ”sivutuotteita”, joista ihmisravinnoksi käytetään vain osa. Keuhkot, ruokatorvi ja elinliha menevät Orimattilasta lemmikkieläinten ruokia valmistaville yrityksille. Nautojen mahat ja suolet taas päätyvät turkiseläinten rehuksi. Nahat menevät tukkuliikkeille.

Se, mitä ei voida hyödyntää, päätyy Suomen teuras­jätteiden Moolokin kitaan, Honkajoki oy:n kierrätyslaitokseen, jossa siitä tehdään biodieseliä, lämpöenergiaa, rehua ja lannoitetta. Kompostiin menee sorkkia, alaleukoja ja verta. Isot teurastamot käyttävät veren verilettuihin ja suolet makkaran kuoriksi, mutta Vainion teurastamon tapaisessa pk-yrityksessä se edellyttäisi huomattavia lisäinvestointeja.

Ihmisravinnoksi kelpaavia sisäelimiä ei Suomessa silti juuri syötetä koirille, kissoille ja minkeille. Sen sijaan niillä ruokitaan aasialaisia.­

Liha­keskusliiton toimitus­johtajan Mari Hannukselan mukaan 90 prosenttia näistä sisä­elimistä menee vientiin. Tärkein kohdemaa on Kiina, mutta sisäelimiä viedään myös Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Indone­siaan ja Singaporeen. Possun kylkilihatkaan eivät suomalaisille kelpaa, vaan niitä viedään pekoniksi Uuteen-Seelantiin.

Suomen kaupoista sisäelimiä saa etsiä suurennuslasilla. Hehtaarin kokoisen Viikin Prisman hyllyssä lojuu vakuumipakattua kieltä, naudan maksaa ja possun sydän. Pakasteissa on broilerin sisäelimiä. Munuaista ei löydy koko kaupasta.


S-ryhmän valikoima­päällikön Juha Niemisen mukaan S-marketien sisäelin­tarjonta on kyllä pysynyt saman­laisena, mutta kysyntä laskee usealla prosentilla joka vuosi.

Poikkeuksen tekevät vain maksamakkara sekä maksalaatikko ja veriletut. Niiden suosio on jopa kasvanut, sillä suomalaiset syövät yhä enemmän valmisruokia. Maksalaatikko on Suomen suosituin eines, jota pelkästään Saarioinen tuuttaa markkinoille yhdeksän miljoonaa rasiaa vuodessa.

Parempaa sisäelin­valikoimaa täytyy etsiä suora­myynnistä tai kauppa­hallista. Hakaniemen hallissa Hakalihan tiskillä aasialaisen näköinen nainen tilaa possunposkia, broilerin maksaa, kivipiiraa ja sydäntä. Tarjolla olisi myös sian sydäntä, kieltä ja mu­nuaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myyjä kertoo, että 85 prosenttia sisäelimistä menee maahanmuuttajille ja Hakaliha on vastannut kysyntään.

Kulman takana Hämeentie 5:ssä bangladeshilaisen yrittäjän halal-kauppa myy karitsan sisäelinnippuja ja naudan munuaisia. Ne ovat peräisin Vainion teurastamolta, jossa käy viikoittain islamilainen teurastaja laskemassa veret oikeaoppisesti.

Pässin kiveksistä on Suomessa turha uneksia, jos ei ole suhteita lampureihin.

Suomalaiset karttavat nykyään sisäelimiä, mutta maailmalla on toisin. Ei tarvitse edes mennä Aasiaan asti. Monet ranskalaisen keittiön suurista herkuista valmistetaan sisäelimistä, ja skotit rakastavat haggisia.

Suomalaisten sisäelininholle on useita syitä, jotka nivoutuvat toisiinsa. Kaupoista elimiä löytyy huonosti, ja niiden päiväykset menevät nopeasti umpeen. Kun tarjontaa on vähän, kysyntäkin laskee. Jos lapset eivät saa sisäelimiä kotona, niiden maku jää heille vieraaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla sisäelimiä ei enää osata valmistaa ruuaksi. Munuaiset täytyy ryöpätä maun miedontamiseksi. Sydäntä on pehmennettävä keittämällä pitkään, kun taas maksa kypsentyy nopeasti sitkeäksi.

”Jos on saanut lautaselleen kengänpohjaksi paistetun, suonia sisältävän maksapihvin, kokemus ei hevin unohdu”, Lihakeskusliiton Hannuksela kuvailee.

Suomalaisten makutottumukset laajentuvat koko ajan eksoottisempiin makuihin. Silti moni gastronomisesti avarakatseinen aikuinen kavahtaa sisuskaluja – vaikkei edes olisi maistanut niitä.

Koko ajatus elimistä ällöttää. Slurps – kuka haluaisi syödä läähättävän eläimen suusta työntyvää kieltä? Entäs rinnassa sykkivää sydäntä? Munuaiset näyttävät käsittämättömiltä pallukoilta.

Maksaa epäillään, koska sitä pidetään elimistön viemärinä, johon kertyy kaikki moska. Ihmismaksaa ei kannattaisikaan syödä, vaikka saisi, sillä siinä on paljon epäpuhtauksia. Tuotantoeläinten maksat sen sijaan ovat puhtaita. Eläinten rehun laatua valvotaan, eikä elimiä oteta yli nelivuotiailta. Riistaeläinten sisäelimissä näkyy esimerkiksi kadmiumjäämiä.

Suomessa sisäelinten käyttöä koskevat määräykset ovat tiukat. Ranskassa ensimmäinen lapselle annettava kiinteä ruoka on perinteisesti lampaan aivot, koska niiden uskotaan vahvistavan lasta. Eviran ohjeiden mukaan aivot ovat riskijätettä, joka on hävitettävä. Syynä on hullun lehmän tauti, joka tappoi vuonna 2001 yhden lehmän Kärsämäellä.

Raskaana olevien on vältettävä maksaa, koska sen sisältämä A-vitamiini voi lisätä keskenmenon riskiä. Alle kouluikäisille Evira suosittelee maksaa rajoitetusti.

Maksan maine meni Suomessa vuonna 1989, kun siitä löydettiin korkeita pitoisuuksia rehuun lisättyä A-vitamiinia. Lisääminen rehuun loppui nopeasti, mutta maksan arvostus ei ole toipunut vieläkään.

90 prosenttia suomalaisista syö lihaa. Useimmille heistä sisäelimet olisivat järkevä vaihtoehto. Elimet ovat edullisia, niissä on paljon proteiinia ja rautaa ja niukasti rasvaa ja energiaa.

Ilmastosyistä lihansyöntiä olisi syytä vähentää, mutta kun eläin on kasvatettu ja teurastettu, sen sisäelimet olisi ympäristöystävällisintä käyttää ihmisruuaksi kotimaassa. Nyt ulkomailta tuodaan 24 prosenttia Suomessa syötävästä naudanlihasta, ja tuonti vain kasvaa. Jos sisäelimet maistuisivat meille vuoden 1980 tahtiin, puolet tuontilihan tarpeesta voitaisiin korvata niillä.

 

”Sisäelimet ovat herkkuja, joista voi tehdä gourmetruokaa. Esimerkiksi munuaisten liekitys on hyvä ohjelmanumero vieraiden kanssa.”

Suomalaiseen keittiöön sisäelimet ovat kuuluneet aina. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa työskentelevän keittiömestarin Leena Pölkin mukaan talven tuloon sopiva perinneruoka on savolainen tappaiskeitto, jossa sydäntä, munuaista ja maksaa keitetään yhdessä perunan ja porkkanan kanssa.

Pölkin mielestä sisäelinten käyttö on tottumuskysymys. Kasvava kiinnostus ruuan raaka-aineisiin herättää uteliaisuutta myös epätavallisempia ruhon­osia kohtaan.

”Sisäelimet ovat herkkuja, joista voi tehdä gourmetruokaa. Esimerkiksi munuaisten liekitys on hyvä ohjelmanumero vieraiden kanssa”, Pölkki sanoo.

”Munuaisen, maksan ja sydämenkin voi gratinoida uunissa ja laittaa sekaan valkosipulia, mustapippuria, kermaa, smetanaa ja juustoraastetta. Ei mitään kevytruokaa, mutta näin olen opettanut aika monta ihmistä tykkäämään sisäelimistä.”

Jos ei uskalla tarttua elimiin itse tai epäilee niiden herkullisuutta, voi mennä Helsingin Yrjönkadulle ravintola Karljohaniin, jossa sisäelimiä on listalla joka päivä.

”Se oli faijan tahto alusta alkaen”, kertoo keittiömestari Hans Sundell ravintolasta, jonka hänen isänsä perusti vuonna 1987.

Marraskuussa listalla on karitsan mu­nuaista konjakki-kermakastikkeessa. Rakenne on pehmeä, ei lainkaan kuminen. Maku on mieto. Munuaispalojen päälle on laitettu nokare omenasosetta, ja kyytipoikana on haudutettua punakaalia ja mustaherukkaa.

Valmistaminen ei ole vaikeaa kotioloissakaan. ”Naudan munuaisia pitää liottaa, mutta karitsan munuaisissa riittää huuhtelu. Munuainen paistetaan nopeasti ja laitetaan hautumaan kastikkeeseen. Sen pitää olla sisältä vähän pinkki. Jos munuainen menee harmaaksi, siitä tulee sitkeää.”

Tammikuussa Karljohanin alkuruokalistalle on tulossa poron veripalttua eli uunissa kypsennettyä veren ja jauhojen sekoitusta. Varsinainen sisäelinfanien ryntäys ravintolaan on odotettavissa, kun siellä tarjotaan elinten eliittiä kateenkorvaa, joka maksaa lähes 30 euroa kilolta.

Mutta mikä oikeastaan on kateenkorva? Se on sydämen ja rintalastan välissä sijaitseva elin, jossa imusolut kypsyvät sikiöaikana. Kun eläin tai ihminen kasvaa aikuiseksi, kateenkorva surkastuu pois.

Sisäelimet opettavat meille anatomiaa. Kun syö elintä, ei voi välttyä ajattelemasta omaa sisintään. Sekin on terveellistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää