Sunnuntai    |   Torsti tietää

Kuinka paljon uimari kuluttaa vettä uimahallissa?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Kuten Reino Ruotsalainen ja Antti Castrén huomauttivat, viime palstalla annetut Suomen eteläisimmän pisteen koordinaatit olivat väärin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanmittauslaitos vahvisti, että oikea piste on kaksikonkin laskema 59° 27' 14,9'' N, 20° 21' 4,6'' E. Piste on tasan kolme meripeninkulmaa Bogskärin majakkaluodoilla sijaitsevan Suomen eteläisimmän maapisteen eteläpuolella.

Maanmittauslaitos ja Torsti pahoittelevat virheellistä tietoa, jonka syynä oli inhimillinen virhe.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Ananas hellii makuhermojani kaikissa muodoissaan: tuoreena, säilykkeenä, mehuna ja jopa esanssina. Sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus, limsa. En voi sietää lightlimsojen kitalakeen takertuvaa äitelyyttä, mutta mistään ei löydy sokerilla makeutettua vaihtoehtoa. Miksi kaikki ananaslimsat ovat keinomakeutettuja?

– AT, Jyväskylä

Keinomakeutettu ananaslimonadi tuli Suomen markkinoille vuonna 1978. Alun perin Hartwall Jaffa Ananas Light -limsa oli Lahden MM-kisoihin liittynyt tukituote, jonka hinnasta osa meni Suomen hiihtomaajoukkueelle.

Juoman suosio kuitenkin yllätti odotukset, ja niinpä sitä on tehty samalla reseptillä siitä lähtien. Maku on edelleen Hartwallin jaffojen toiseksi suosituin heti appelsiinin jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska muutkin limonadinvalmistajat ovat halunneet samoille apajille, on Suomen ananaslimonadien valikoimaan ilmestynyt muitakin vastaavia vaihtoehtoja.

Sinänsä mikään ei estäisi ananas­limonadin tekemistä myös sokerillisena versiona. Ainakaan Hartwallissa sellaiselle ei ole koettu olevan tarvetta, kun keinomakeutettu on edelleen niin suosittu.

Säästän kotona ahkerasti vettä ja olen suorastaan ylpeä katsoessani vesilaskuni matalia lukemia. Käyn kuitenkin kahdesti viikossa uimahallin 50 metrin altaassa uimassa ja sen jälkeen vielä saunomassa ja peseytymässä. Kuinka suuri on yhden allas­uimarin vedenkulutus nykyaikaisessa uimahallissa?

– Kyösti

Vuonna 2017 Suomen uimahalleissa käytettiin keskimäärin 125,9 litraa vettä kävijää kohden. Se on melkein yhtä paljon kuin suomalaisen keskimääräinen päivittäinen vedenkulutus, joka on 140 litraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosina vedenkulutus uimahalleissa on ollut kasvussa.

Siihen vaikuttavat monet syyt, kuten kävijämäärät, vesipinta-ala ja altaiden lämpötila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokainen kävijä voi kuitenkin vaikuttaa itse omaan vedenkulutukseensa, etenkin peseytymällä suihkussa no­peasti ja lämmittelemällä saunassa lämpimän suihkun sijasta.

Kovin alas vedenkulutus kävijää kohtaan ei voi laskea ihan hygieniasyistä. Miniminä pidetään hallista riippuen noin sataa litraa kävijää kohden.

Helsingin Sanomien tiedesivuilla oli 12.11.2018 artikkeli ihmisen vapaasta tahdosta. Siinä puhuttiin filosofeista yleensä ja nimetty ihminenkin määriteltiin filosofiksi. Filosofi ei kuitenkaan ole mikään tietyt opinnot suorittaneen tutkinto. Filosofian kandidaateista ja maistereista monikaan ei ole opiskellut filosofiaa. Mitkä ovat ne kriteerit, joilla joku voidaan määritellä filosofiksi?

Ajattelen – siis ajattelen

Filosofi ei ole aivan tavallinen ammattinimike, vaikka jotkut työkseen filosofiaa tekevätkin. Tikkaremmin filo­sofin mukaan kuka tahansa voi olla filosofi, jos vain ajattelee riittävän filosofisesti.

Mitä sitten on filosofinen ajattelu? Tikkaremmin filosofin mukaan se on ankaraa, luovaa ja syvällistä.

Ankaraa siksi, että se ei tyydy epämääräisiin tai kivalta tuntuviin mieli­piteisiin, vaan vaatii erotteluja, perusteluja, järjestelmällisyyttä ja ehdotonta johdonmukaisuutta.

Luovaa, koska se ei hyväksy näennäisiä itsestäänselvyyksiä eikä edes punnittuja näkemyksiä sellaisinaan.

Ja syvällistä, koska se pureutuu oletuksiin, joita emme arkisissa puuhissamme ehdi pysähtyä miettimään, ja pohtii loppuun saakka, mitä mahdollisista vastauksista seuraa.

Filosofinen ajattelu etsii järkeviä vastauksia kysymyksiin, jotka jäisivät jäljelle, vaikka saisimme vastauksen kaikkiin tieteellisiin kysymyksiin. Kuten: mitä tieto tai vapaus ylipäänsä ovat tai mitkä asiat ovat itsessään tavoittelemisen arvoisia.

Filosofinen ajattelu ei vaadi filoso­fian opiskelua, eikä filosofian opiskelu takaa ajattelutaitoa. Silti filosofit löytyvät nykyään yleensä yliopistosta, tikkaremmin filosofi kertoo.

Koska kuten vaikkapa taiteessa, vanhojen mestarien töiden nöyrä ja kärsivällinen tutkiskelu auttaa löytämään jutun jujun. Yhtä tärkeää on, että pääsee kilvoittelemaan toisten ajattelijoiden kanssa.

Sen sijaan itseään filosofeina markkinoivat ajattelevat usein löperösti, lat­teasti ja pinnallisesti.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää
 • Filosofia
 • Vedenkulutus
 • Uimahallit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää