Sunnuntai

Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Suurmiehistä voi joskus jäädä mieleen pieniä asioita. Ja pienistä asioista­ voi suurmiesten takia tulla suuria.

Ajatellaan vaikkapa Yhdysvaltain edesmennyttä presidenttiä George H. W. Bushia ja parsakaalia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina 22. maaliskuuta vuonna 1990 Bush antoi yhden kuuluisimmista julistuksistaan. Se meni näin:

”En pidä parsakaalista. En ole pitänyt sen jälkeen, kun äitini pakotti minut syömään sitä ollessani pieni. Nyt olen Yhdysvaltain presidentti enkä aio syödä parsakaalia enää koskaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin tapahtui. Bush kielsi parsakaalin tarjoilun sekä Valkoisessa talossa että presidentin lentokoneessa Air Force Onessa. Eikä hän suostunut syömään parsakaalia missään muuallakaan.

Kalifornialaiset parsakaalin tuottajat raivostuivat. Protestiksi he lähettivät kymmenen tonnia parsakaalia Valkoiseen taloon, ja rouva Barbara Bush otti vastaan kiukkuisten viljelijöiden lähetystön. Lopulta kaalit jaettiin Washingtonin asunnottomille.

Eri lähteiden mukaan Bushin julistus joko romahdutti parsakaalin kulutuksen tai toimi kasviksen parhaana mahdollisena markkinointikampanjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmaa on, että parsakaalista tuli poliittinen ase.

Kun Clintonit vuoden 1992 vaaleissa kamppailivat syrjäyttääkseen Bushit vallasta, Hillary Clinton kuvattiin kyltin kanssa, jossa luki: Palautetaan parsakaali Valkoiseen taloon.

2000-luvulla parsakaali sai uusia merkityksiä. Vuonna 2013 Barack Obama kertoi mieliruokansa olevan juuri parsakaali. Obaman tiedetään olevan poliittisen historian kävelevä tietosanakirja, joten heitto ei ollut sattumaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja kun Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten riideltiin Obaman ajamasta terveysvakuutuksesta, yksilönvapauksista ja valtion roolista, korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia pohti esimer­kinomaisesti, voisiko valtio määrätä ihmiset ostamaan parsakaalia sen tunnettujen terveysvaikutusten takia.

George Bush oli iso mies ja entinen urheilija. Aikalaisten mukaan hänellä oli mahtava ruokahalu. Lautasliinansa presidentti saattoi työntää paidankauluksen alle – kuin lasten ruokalapuksi. Sitten hän kävi lautasensa ylle ja alkoi ahmia. Syömisliikettä on kuvattu lapioinniksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entinen puheenkirjoittaja Peggy Noonan­ näki kerran Bushin Valkoisen talon ruokalassa tuhoamassa nacholau­tasta.

”Kuin teini-ikäinen poika, joka ei häpeile nälkäänsä”, Noonan kuvaili.

Bush oli roskaruoan ystävä. Hän rakasti tacoja, grilliribsejä, hampurilaisia, hot dogeja, karkkia, popcornia ja jäätelöä. Entinen baseball-tähti söi baseball-otteluiden ruokaa.

Silti Bush eli 94-vuotiaaksi ja hyppäsi laskuvarjolla vielä 90-vuotispäivänään.

Vaimo Barbara tiettävästi uhkaili joskus miestään aterialla, joka alkaisi parsakaalikeitolla ja -salaatilla, jatkuisi parsakaalista tehdyllä pääaterialla ja huipentuisi parsakaalijäätelöön.

Mutta presidentti ei antanut periksi.

Pari vuotta sitten viisivuotias amerikkalaispoika nimeltä Cooper kirjoitti presidentille huolestuneen kirjeen. Cooper oli syönyt kotona illallisella lihaa, perunaa ja parsakaalia ja kuullut samalla isoäidiltään, että entinen presidentti nimeltä George Bush ei syö parsakaalia. Kirjeessään Cooper muistutti parsakaalin olevan hyvää ja terveellistä – myös presidentille.

Bush vastasi Twitterissä. ”Olen ylpeä nuoren Cooperin kiinnostuksesta terveellistä ruokaa kohtaan. Hänen rakkautensa parsakaalia kohtaan on aitoa – muttei kovin vakuuttavaa.”

Marraskuun lopussa kuollut Bush tunnettiin herrasmiehenä. Hyvä kasvatus oli peräisin Dorothy-äidiltä, joka kasvatti poikansa seuraavien ohjeiden mukaan: Istu suorassa. Katso ihmisiä silmiin. Pyydä kohteliaasti ja sano kiitos. Tee läksyt. Lopeta vinkuminen ja valittaminen – ja syö parsakaalisi.

Kaikessa muussa Bush taisi totella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • George H.W. Bush
 • Syöminen
 • Esa Lilja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  6. 6

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Enemmistö puolueista antoi uuden koulutuslupauksen leikkausten lopettamisesta – Suora lähetys vaalitentistä käynnissä

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää