Tovereiden toivo

Vuonna 1984 demareiden katseet kääntyivät neljävuotiaaseen Antton Rönnholmiin.

Niin nytkin, kun hän puoluesihteerinä etsii Sdp:lle olemassaolon tarkoitusta.

Mustavalkoisessa valokuvassa näkyy aika, jota ei enää ole. Toverit ovat kokoontuneet Naantalin työväentalon pihalle ryhmäkuvaan. Keskellä seisoo Sdp:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja pääministeri Kalevi Sorsa. Hän pitää kädestä nelivuotiasta pikkupoikaa. Poika on Antton Rönnholm.

Kesällä 1984 Sdp oli voimansa tunnossa. Puolueella oli tehtävä ja tarkoitus.

Sdp oli valtionhoitajapuolue. Se oli ollut parikymmentä vuotta lähes yhtämittaisessa hallitusvastuussa. Oli luotu peruskoulu, kunnallinen päivähoito ja terveydenhoito, opintotuki...

Sdp:n johdolla Suomesta oli rakennettu hyvinvointivaltio. 1980-luvulla rakennusprojekti alkoi olla aika lailla valmis.

Pääministeri Sorsa näyttää vakavalta – valokuvissa hymyileminen ei ilmeisesti ollut Sorsan juttu. Hän katsoo suoraan kameraan. Moni muu kuvassa on sen sijaan kääntänyt katseensa kohti Antton-poikaa.

Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin tilanne on sama. Demareiden katseet ovat taas kääntyneet Rönnholmiin.

Antton Rönnholm valittiin Sdp:n puoluesihteeriksi helmikuussa 2017.

Puoluesihteerikisan ratkaisi Rönnholmin puoluekokouspuhe, jossa toistuivat sanat toivo ja tulevaisuus.

Se oli kieltämättä hieno puhe. Kuulosti vähän Obamalta.

Rönnholm kertoi puheessaan, miten oli lapsena juonut ruusumukista mehua keittiön pöydän alla, kun aikuiset pitivät työväenyhdistyksen kokousta. Toimihan isä Mikko Rönnholm pitkään demareiden kansanedustajana ja europarlamentaarikkonakin. Naantalin työväenyhdistystä hän johti 40 vuotta.

Nostalgiaväläysten ohella Rönnholm onnistui puheessaan vakuuttamaan puoluekokousväen siitä, että hänellä on näkemys Sdp:n uudistamisesta.

Sitä puolue kaipaakin, sillä sosiaalidemokratialla ei mene hyvin. Maltillinen vasemmisto on vaikeuksissa kaikkialla Euroopassa. Suomessa Sdp on hävinnyt kaikki eduskuntavaalit vuoden 2003 jälkeen.

Kalevi Sorsan aikaan rakennettiin hyvinvointivaltiota, Paavo Lipponen vei Suomen Eurooppaan. Sen jälkeen ei ole ollut oikein mitään. Hyvinvointivaltion purkamisen neliraajajarrutusta voi ehkä pitää missiona, mutta se ei välttämättä ole kovin innoittavaa.

Sdp:n pitäisi keksiä jotain uutta. Puolueen pitäisi löytää olemassaolon tarkoitus.


Mihin demareita tarvitaan?

”Meitä tarvitaan tekemään radikaalia uskallusta edellyttäviä toimia. Mutta ne pitää tehdä tavalla, joka on määrätietoisen maltillinen ja kaikille hyväksyttävissä”, Antton Rönnholm sanoo.

Radikaalia uskallusta mutta maltilla. Onpa sosiaalidemokraattinen vastaus, mutta eipä ihme. Olemmehan Sdp:n puoluetoimistolla Hakaniemen Ympyrätalossa.

Rönnholm ei vastaa perinteistä mielikuvaa työväenpuolueen puoluesihteeristä. Hyvin istuvassa puvussaan hän näyttää pikemminkin sliipatulta konsultilta tai lobbarilta – joka hän itse asiassa on aiemmin ollut.

Ennen puoluesihteeripestiä Rönnholm työskenteli viestintäyhtiö Milttonin Brysselin-toimistossa. Sitä ennen hän oli Brysselissä EK:n palveluksessa ja yrittäjänä. Rönnholm on toiminut myös Paavo Lipposen, Eero Heinäluoman, Pia Viitasen ja Krista Kiurun erityisavustajana. Europarlamentissa hän avusti Mitro Repoa.

Hän on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Åbo Akademista. Hän on opiskellut myös Belgian Bruggessa Eurooppa-yliopistossa – siinä samassa, jossa Alexander Stubb aikoinaan opiskeli.

Mutta ei Rönnholm mikään Stubb ole, ei ainakaan samanlainen hyperaktiivinen somepoliitikko. Itse asiassa Rönnholm karsastaa sosiaalista mediaa.

”Twitterissä on liikaa virikkeitä. Se räjäyttää mun pään”, hän sanoo.

Twitterissä Rönnholm toki on, mutta päivityksiä tulee harvakseltaan. Edellinen on kahden viikon takaa. Twitter-tilinsä esittelyssä Rönnholm kertoo harrastavansa ”hirsitöitä”.

”Minulla ei ole pakkomiellettä kaataa puita itse. Olen kotoisin vanhasta talosta, ja minua kiehtoo sen kunnostaminen. Se on kierrätystä – käytetään vanhaa uudestaan”, Rönnholm sanoo.

Hän ryhtyy hehkuttamaan hirsitalojen ainutlaatuisuutta.

”Jos ei sada sisään, kivijalka on kunnossa eikä tee avotulta, hirsitalot ovat ikuisia”, Rönnholm sanoo. ”Se on aika hyvä yhteiskunnallinen metafora.”

Demaritutut kertovat, että puoluesihteerinä Rönnholm vaatii muilta paljon, mutta itseltään vielä enemmän. Hän on kuulemma halutessaan sosiaalisesti taitava, mutta silti usein vetäytyy joukossa vähän syrjemmälle.

Rönnholmilla on oikeistodemarin leima, mutta se saattaa olla osin myös maineperintöä isältä. Tutut puhuvat Rönnholmin korostuneesta oikeudentunnosta. Hänen kerrotaan kokevan suoranaista tuskaa epäoikeudenmukaisuuksista.

”Hän on kadun kirkkain valo”, eräs Rönnholmin tuttu hehkuttaa.

 

Demareiden on nähty hymyilevän

Sdp:n synkkyydessä on viime aikoina näkynyt valoa. Puolue on patsastellut syksyn kannatuskyselyiden kärjessä ja saattaa nousta kevään vaaleissa pääministeripuolueeksi.

Kannatuksen nousua on avittanut epäsuosittu hallitus. Mutta on sen takana muutakin.

Kun vielä reilu vuosi sitten demarit tuntuivat lähinnä riitelevän keskenään, nyt tunnelma on toinen. Demareilta tuntuu löytyvän itsevarmuutta ja itseluottamusta. Onpa demareiden nähty jopa hymyilevän.

Puheenjohtaja Antti Rinteen avustaja, someärhentelijänä tunnettu Dimitri Qvintus herkistyi muutama viikko sitten jopa kehumaan poliittisia vastustajia Twitterissä.

Johtuuko demareiden hymyily gallupsuosiosta?

”Vai johtuuko suosio hymyilystä?” Rönnholm hymähtää. Niin, kumpi oli ensin: muna vai kana.

Rönnholm kertoo itsekin yrittävänsä nykyisin hymyillä valokuvissa. Syynä ei kuulemma ole imagokampanja vaan tutuilta saadut neuvot. Tutut ovat kritisoineet, miksi Rönnholm näyttää aina kuvissa niin myrtyneeltä.

”Olen kovasti yrittänyt, että en näyttäisi kuvissa ainakaan aktiivisen vihaiselta”, hän sanoo.

Demarit itse arvioivat, että puolueen sisäistä tunnelmaa on parantanut aktiivinen ohjelmatyö. Rönnholm perusti viime vuoden syksyllä 2030-ohjelmahankkeen, jossa oli tarkoitus pohtia demareiden ratkaisuja maailman ongelmiin pitkälle tulevaisuuteen.

Ohjelmatyötä on demareissa tehty aina, mutta tällä kertaa se oli organisoitu uudella tavalla.

Ennen ihmiset valittiin mahtikäskyillä eri työryhmiin, mutta tällä kertaa järjestettiin avoin haku. Noin 500 demaria ilmoittautui.

”Politiikka on psykologiaa. Kun tulee onnistumisia, tulee hyvää fiilistä. Siitä ­inspiroituu ja jaksaa tehdä vähän enemmän ja miettiä asioita vielä vähän pidemmälle. Tulee hyvä kehä”, Rönnholm sanoo.

2030-ohjelmatyössä on kuusi pääteemaa, joiden alla toimii 26 alaryhmää. Tarkoitus on ratkoa ihmiskunnan suuria kysymyksiä: ilmastonmuutosta, koulutusta ja työn tulevaisuutta.

Rönnholmin mukaan tähtäin on tarkoituksella asetettu riittävän kauas tulevaisuuteen, jotta pohdiskeluissa päästään kiinni peruskysymyksiin eikä takerruta päivänpolitiikan lillukanvarsiin.

Rönnholmin mielestä nykypolitiikan ongelma on se, että ratkaisuja tehdään nopeasti ja lyhytjänteisesti. Poliitikot keskittyvät puhumaan asioiden toimeenpanosta, vaikka pitäisi puhua päämääristä.

”Ihmisten pitää voida kokea, että poliitikot ovat heidän asiallaan. Siihen demareita tarvitaan. Ei siis päätöntä säntäilyä jonkun ismin tai yksittäisen toimenpiteen perässä. Demareilla pitää olla selkeä suunta, johon ollaan menossa.”

Puolueen pitää Rönnholmin mukaan miettiä, miksi jotain tehdään ja ennen kaikkea mitä sillä halutaan saavuttaa. Jos Sdp pystyy määrittelemään, mikä on olennaista, ihmiset ymmärtävät, että politiikalla on todellista merkitystä.

”Vain niin syntyy inspiraatio ja todellinen eetos tehdä asioita.”

 

Linjauksia tulee kuin liukuhihnalta

Demareilta on tulvinut viime kuukausina valtava määrä erilaisia linjauksia. Niitä on tullut sisä­ilmaongelmista, globalisaatiosta, EU:sta, verotuksesta, sosiaaliturvasta, koulutuksesta, vammaispolitiikasta, omistajuudesta...

Rönnholm myöntää, että ohjelmapapereiden määrä ei takaa menestystä vaaleissa. Harva äänestäjä niitä lukee.

”Itse asiassa voi antaa piut paut sille, kuinka paljon ohjelmatyö tuo kannatusta seuraavassa gallupissa. Kyllä prosentteja tulee, jos tekee oikeita asioita. Ja jos ei tule kannatusta, niin silloin näille ajatuksille ei ole enää tilausta. Niin yksinkertaista se on. Vääriä asioita ei kannata tehdä.”

Ai piut paut kannatukselle?

Tämä ei ihan vastaa sitä mielikuvaa, joka Sdp:n toiminnasta on viime aikoina tullut. Pikemminkin on näyttänyt siltä, että puolue yrittää hampaat irvessä kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin säilyttää kannatusjohtonsa kevään vaaleihin asti.

Esimerkkinä vaikkapa se, että ensin Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi kannattavansa puiden hakkuiden vähentämistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta kun asiasta nousi poru, hän olikin saman tien toista mieltä.

Päivänpoliittisen pelaamisen ja pitkäjänteisen idealistisen ohjelmatyön välillä onkin sovittamaton ristiriita.

Siitä huolimatta Antti Rinteen ja Antton Rönnholmin välit ovat kuulemma ihan asialliset. Näin useampikin demari arvioi. Moni mainitsee Rinteen ansioksi sen, että hän on ylipäätään antanut tilaa pidemmän tähtäimen ohjelmatyölle.

Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski kirjoitti viime vuonna kolumnin, jossa hän kutsui demareita tylsäksi kuin vanha samettisohva.

Se on Rönnholmista hyvä vertaus. Hänen mielestään päättäjien tehtävä ei ole luoda ongelmia vaan ennaltaehkäistä niitä.

”Ei mitään bling blingiä, ei mitään kovin jännittävää. Politiikka parhaimmillaan ei ole kovin jännittävää. Silloin kun politiikka muuttuu jännittäväksi, jotain on mennyt todennäköisesti pahasti pieleen.”

Antton Rönnholmin visioima Sdp näyttää siis samalta kuin Kalevi Sorsa kesällä 1984 Naantalin työväentalon pihalla. Vakavalta ja aika tylsältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  6. 6

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää