Sunnuntai    |   Torsti tietää

Kumman kuusi on korkeampi: Turun vai Tampereen?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla ihmeteltiin ananaslimonadien keinomakeutusta. Nimimerkki Palma-limpparien ystävä muisteli, että sokerillista ananaslimpparia oli markkinoilla ainakin 1960-luvulla. Kyseessä oli Oy Mallasjuoman Palma Ananas. Sittemmin Hartwall osti Mallasjuoman ja monet sen tuotteet hävisivät markkinoilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten uusiin kysymyksiin. Niiden myötä Torsti toivottaa kaikille lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019.

Ratkoit lähes parikymmentä vuotta sitten helsinkiläis-turkulaisen avio­parin raastavan jokavuotisen riidan ilmoittamalla, että Turun kaupungin joulukuusi on korkeampi kuin Helsingin. Joulurauha on siitä asti ympäröinyt perhettämme. Tein kuitenkin tyttäreni kanssa viime viikolla jouluvisiitin Tampereen joulutorille, ja siellä se seisoi: korkea kuusi. Uusi jouluongelma oli valmis. Kumpi kuusi on korkeampi, Turun vai Tampereen?

– Marja, ex-helsinkiläinen, nyt Turusta

Koska suuretkin joulukuuset ovat kertakäyttöisiä, vaihtelevat kuusten koot ja sen myötä kokojärjestys vuodesta toiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna Turun kuusi on noin 22 metriä ja painaa noin 4 200 kiloa. Se on noin metrin korkeampi kuin Tampereen kuusi, jolla on tänä vuonna kokoa noin 21 metriä ja painoa noin 3 800 kiloa.

Tampereelta kuitenkin kerrottiin Torstille, että kuusi on ollut välillä suurempikin, jopa liki 30 metriä. Tänä vuonna yhtään nykyistä suurempaa kuusta ei kuitenkaan olisi torille saatu, koska Tampereen keskustassa on raitiovaunutyömaa.

Helsingin Senaatintorin kuusi on selvästi kaksikkoa pienempi, noin 18 metriä ja 3 000 kiloa. Tässäkin kokoa rajoittaa logistiikka: suuremman kuusen kuljetus vaatisi erikoisjärjestelyjä, joita ei ole pidetty mielekkäinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torsti kävi Tuomaan markkinoilla saunoessaan ihailemassa Senaatin­torin kuusta. Aivan tarpeeksi kookkaalta sekin kyllä näytti.

Linnan juhlien kättelyseremonian taustamusiikki toi mieleeni kysymyksen: voisiko musiikkieverstiluutnantti kohota kenraalikuntaan? Vaadittaisiinko laajaa oppineisuutta, laajaa omaa sävellystuotantoa, pitkää palvelusaikaa, toimimista koko maan sotilassoittokuntien ylikapellimestarina vai mitä?

– Mollista duuriin

Ei, musiikkieverstiluutnantti ei voi kohota kenraalikuntaan. Musiikki­everstiluutnantti on erikoisupseeri eli akateemista erikoiskoulutusta vaativaa tehtävää Puolustusvoimissa hoitava henkilö. Musiikin ohella erikoisupseereita toimii lääkinnän, eläinlääkinnän, farmasian, talouden ja teknisillä aloilla.

Erikoisupseerien ylentämisestä on säädetty tasavallan presidentin asetuksessa sotilas- ja palvelusarvoista sekä Puolustusvoimien tunnuskuvasta. Asetuksessa säädetään, että sotilaskapellimestarin ylin mahdollinen sotilasarvo on everstiluutnantti eli musiikkieverstiluutnantti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiset erikoisupseerit voivat kuitenkin kohota kenraalikuntaan. Puolustusvoimien ylilääkäri Simo Siitonen on prikaatinkenraali, ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja Kari Renko on insinöörikenraalimajuri. Myös kenttäpiispa lukeutuu kenraalikuntaan.

Historiasta löytyy useita insinööri- ja lääkintäkenraalimajureja, kaksi lääkintäkenraaliluutnanttia, lääkintäkontra-amiraali ja kolme eläinlääkintäkenraalimajuria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin joulun alla palaavat mieleeni muistot lapsuudesta ja 50-luvulta. Jouluaaton iloa synkisti suuresti tuleva esiintyminen joulupukille. Jouduin aina ennen pukin pakettien jakamista lausumaan runon. Runo alkoi sanoilla: ”Äiti kuule loppui koulu, nythän meille alkoi joulu.” Voisitko auttaa minua löytämään tämän muistorikkaan runon? Ehkäpä tänä jouluna voisin esittää runon pukille ilman että polvet ainakaan pelosta tutisevat!

– Merja Lehtonen

Laitoitpa vaikean kysymyksen. Vastausta haettiin ympäri Suomea: ratkaisevan vihjeen antoi jämijärveläinen muistihirmu Sisko Alarotu, joka muisteli oppineensa runon Aapisestaan kansakoulussa 1930-luvun lopulla. Oikeaa aapista haettiin muun muassa tutkija Kaija Lehmuskallion Hattulan kirjastolle lahjoittamasta aapiskokoelmasta, mutta lopulta se löytyi Lastenkirjainstituutista Tampereelta.

Joulu tulee on julkaistu Matti Rajamaan laatimassa, vuonna 1928 julkaistussa Aapisessa. Koska runolle ei ole merkitty kirjoittajaa, voimme olettaa sen olevan Rajamaan itsensä tekemä. Olettamusta tukisi sekin, että ainakaan tällä hakemisella runoa ei löytynyt mistään muusta teoksesta.

 

Kuule, äiti, loppui koulu

nythän meille tulee joulu.

Tule, joulupukki, tule.

Älä suinkaan ohi kule.

Oomme isän, äidin omat,

anna meille lahjat somat.

 

Kuusen pienen koristamme,

Jeesukselle omistamme.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  4. 4

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  7. 7

   Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?

  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  10. 10

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  5. 5

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  6. 6

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Millaista hoivaa hoitokodeissa voidaan vaatia? Vanhuksen oma tahto on hoidon perusta, sanovat asiantuntijat
  3. Tunti sitten
  4. Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman
  5. Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?
  6. Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä
  7. Viina oli oire pahemmasta ongelmasta – Salibandyhuippu Peter Kotilainen paljastaa, miksi hän tarttui pulloon kahden maailmanmestaruuden välissä Tilaajille
  8. Suuryritysten pää kääntyi: Elinkeinoelämän päälobbari vaatii kunnianhimoisia ilmastotavoitteita
  9. Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia: ”Mukautuvat hydridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin, takaavat liiketoiminnan ketteryyden”, totesi Tieto Tilaajille
  10. Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään
  11. Ensin lähti lentoon viulisti, sitten kapellimestari ja lopulta insinöörit – sen jälkeen laskettiin mäkiveteraanien MM-mitalit
  12. Onko Supercellin uutuus uhkapeli? Nuorten suosikkipelit koukuttavat rahankäyttöön, ja se on herättänyt myös viranomaiset Tilaajille
  13. Näytä lisää