Sunnuntai

Lupauksesta kiinni pitäminen on reilua ja oikeuden­mukaista – ja nyt yhdeksän puolue­johtajaa antaa uuden­vuoden­lupauksensa vaalivuodelle

Lupaus on ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvä sopimus. Siksi poliitikkojen lupauksilla on merkitystä.

Käyttäytymistieteiden tutkijat Ayelet Gneezy ja Nicholas Epley julkaisivat vuonna 2014 artikkelin, jossa selvitettiin lupauksen rikkomisen, pitämisen ja ylittämisen arvoa.

Yksi artikkelissa kuvatuista kokeista eteni niin, että koehenkilöt laitettiin huoneisiin, joissa oli 40 palapeliä. Koehenkilöille luvattiin palkkio jokaisesta palapelistä, jonka he ehtivät koota tietyn ajan kuluessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä vaiheessa huoneeseen tuli toinen henkilö, joka tarjoutui auttamaan koehenkilöitä urakassa. Apulainen lupasi koota 10 palapeliä – ja mikä parasta, koehenkilö saisi niistäkin palkkion.

Mutta: osa apulaisista ei pitänytkään lupaustaan, vaan kokosi vain viisi palapeliä. Osa kasasi sovitut kymmenen. Ja osa ylitti lupauksensa tekemällä peräti 15 palapeliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jälkikäteen tutkijat selvittivät koehenkilöiden tuntemuksia apulaisten toiminnasta. Kuten arvata saattaa, niin harmittihan niitä koehenkilöitä, joiden apurit olivat kasanneet luvattua vähemmän palapelejä.

Ne koehenkilöt, joiden apurit olivat pitäneet lupauksensa, olivat tietysti tyytyväisiä. Kuten myös ne, joiden apurit olivat koonneet 15 palapeliä. Ero näiden kahden ryhmän tyytyväisyydessä oli kuitenkin aika pieni.

Tutkimuksen tulos oli se, että lupauksen pettämisen aiheuttama harmitus on suurempi kuin lupauksen ylittämisestä koituva ilo. Siitäkin huolimatta, että taloudellisesti tarkasteltuna palapelien kasaamislupauksen ylittämisen tai alittamisen aiheuttaman tunteen pitäisi olla symmetrinen. Koehenkilö saa tai menettää palkkion viidestä palapelistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijoiden mukaan kyse ei ollutkaan vain palapelipalkkiosta.

Lupaus on ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvä sopimus. Ihmiset odottavat, että lupauksesta pidetään kiinni, koska se on reilua ja moraalisesti oikein. Lupaukseen on siis sisäänrakennettuna jonkinlainen ”reiluuspreemio” eli lisäarvo.

Siksi lupauksen rikkominen harmittaa niin paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huomenna maanantaina on uudenvuodenaatto. Se on se päivä, jolloin ihmiset lupaavat itselleen ja läheisilleen kaikkea hyvää. Moni lupaa aloittaa kuntoilun, vähentää alkoholinkäyttöä ja viettää enemmän aikaa perheen parissa.

Useimmat uudenvuodenlupaukset on rikottu ja unohdettu ennen loppiaista, eikä siihen välttämättä liity sen kummempaa moraalista paheksuntaa. Harva olettaa, että niistä pidettäisiin kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samantapainen suhtautuminen kohdistuu poliitikkojen lupauksiin.

Äänestäjät ovat tottuneet siihen, että ennen vaaleja puhutaan kaikenlaista eikä näitä lupauksia sitten enää vaalien jälkeen hallitusohjelmassa näy. Suomessa tämä korostuu, sillä meillä on aina hallituksessa useita puolueita ja politiikka on monen kompromissin tulos.

Siitä huolimatta poliitikkojen lupauksilla on merkitystä.

Yksi historian kuuluisimmista vaalilupauksista annettiin 18. elokuuta 1988 republikaanien puoluekokouksessa, jossa George H. W. Bush nimitettiin puolueen presidenttiehdokkaaksi.

”Read my lips: No new taxes”, Bush julisti puheessaan. Lukekaa huuliltani: ei uusia veroja.

Neuvonantajat olivat etukäteen varoittaneet Bushia antamasta näin konkreettista ja helposti seurattavaa verolupausta. Bush piti kuitenkin päänsä ja säilytti lauseen puheessaan. Lausuipa hän lupauksen vielä ylikorostetun selkeästi, jotta aivan kaikki varmasti pystyivät lukemaan sen huulilta.

Bush valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksi vuotta myöhemmin Bush korotti veroja.

Hänen presidenttikautensa jäivät yhteen.

Helsingin Sanomat pyysi yhdeksältä eduskuntapuolueen puheenjohtajalta uudenvuodenlupauksen vaalivuodelle 2019.

Puheenjohtajien lupaukset on taitavasti muotoiltu sen verran yleisiksi tavoitteiksi, että aika vaikea niiden perusteella heitä on saada nalkkiin sanojen syömisestä.

Petteri Orpo ei lupaa työllisyysasteen nousua 75 prosenttiin – vaan sen sijaan hän lupaa viedä eteenpäin uudistuksia, jotka sen tekevät. Pekka Haavisto ei lupaa pysäyttää ilmaston lämpenemistä, vaan lupaa tehdä kaikkensa, jotta näin kävisi.

Konkreettisimman ja helpoimmin seurattavan lupauksen antaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hän lupaa olla käyttämättä vuonna 2019 sanaa ongelmatiikka.

Minä lupaan seurata, pitääkö Andersson lupauksensa.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajan uudenvuodenlupaukset

Li Andersson, vasemmistoliitto:

”Lupaan puhua tulevaisuudesta. Seuraavat vuodet ovat ratkaisevat niin ilmastonmuutoksen hillitsemisen kuin eriarvoisuuden torjunnan kannalta. Suomessa tarvitaan tulevaisuuteen katsovaa ja ihmisten tulevaisuuden uskoa vahvistavaa politiikkaa leikkauslistojen ja syyllistämisen sijaan. Sen lisäksi lupaan olla käyttämättä sanaa ongelmatiikka.”

Jussi Halla-aho, perussuomalaiset:

”Perussuomalaiset lupaavat mahdollisuuksiensa mukaan ja konkreettisin keinoin ajaa sellaista politiikkaa, että turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttö sosiaaliturvasiirtolaisuuden väylänä loppuu. Meille suomalaisten – aikuisten ja lasten – turvallisuus ja etu tulee ensin.”

Antti Rinne, Sdp:

”Lupaan erityisesti kaksi asiaa. Suomessa tehdään ensi vuonna tieteen, koulutuksen ja osaamisen kunnianpalautus. Se tarkoittaa tulevaisuusinvestointeja osaamiseen ja koulutukseen. Lisäksi lupaan, että ensi vuonna päätöksenteon ja lainvalmistelun laatuun tulee merkittävä muutos parempaan. Se tarkoittaa huolellisten vaikutusarviointien tekemistä ja tutkittuun tietoon pohjautuvia päätöksiä.”

Petteri Orpo, kokoomus:

”Lupaan viedä eteenpäin sellaisia uudistuksia, jotka nostavat työllisyysasteen vähintään 75 prosenttiin. Tällaisia uudistuksia ovat muun muassa sosiaaliturvauudistus, verotuksen muuttaminen työntekoa suosivaan suuntaan sekä työelämän kehittäminen.”

Sari Essayah, kristillisdemokraatit:

”Tahdomme parantaa vanhustenhoidon tilannetta ja kotona asumisen tukea: tavoitteena on ikäystävällinen Suomi, jossa seniorikansalaiset viihtyvät, osallistuvat ja saavat tarvitsemansa avun.”

Sampo Terho, sininen tulevaisuus:

”Lupaan, että teen työtä kansan turvallisuuden eteen. Suomalaisille on tarjottava selkeä tulevaisuudensuunnitelma ja varma luottamus siihen, että me pärjäämme jatkossakin. Tämä edellyttää paitsi kansalaisten vapauksista ja koskemattomuudesta huolehtimista, myös toimivaa sosiaaliturvaa, koulutusjärjestelmää, hyvää pohjoismaista työllisyysastetta ja sote-palveluja, jotka turvaavat suomalaisten hyvän elämän. Bonuksena lupaan, että vaalien alla puhkaisen ilmat Antti Rinteen älyvapaista miljardilupauksista.”

Pekka Haavisto, vihreät:

”Lupaan tehdä kaikkeni, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen. Lupaan antaa arvon ajatuksille ja keskustelulle, esittäjästä riippumatta. Lupaan vaalia kunnioittavaa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.”

Anna-Maja Henriksson, Rkp:

”Lupaan tehdä parhaani, jotta Suomesta tulisi maailman lapsiystävällisin maa.”

Juha Sipilä, keskusta:

”Lupaan pitää Suomen kunnossa ja rakentaa Suomea, jossa kaikki pysyvät mukana. Lupaan tehdä politiikkaa ratkaisukeskeisesti.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  7. 7

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  10. 10

   Komentajan epäasialliseksi epäilty käytös Lemmenjoella kohdistui lähinnä Puolustusvoimien omaan väkeen – joukossa Karjalan lennoston upseereita ja yksi kaupunginjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää