Faarao ja Mäkkelä autobahnilla

Jotain meissä suomalaisissa on. Eivät saksalaiset muuten kiinnostuisi suomalaisista muusikoista. Tungimme itsemme Faarao Pirttikankaan ja Martti Mäkkelän auton takapenkille ja lähdimme kiertueelle Baijeriin.

Kullanvärinen Cit­roën Berlingo on niellyt niin paljon keskieurooppalaista tietä, että luulisi sen jo antavan periksi. Etulasi on kehystetty kymmenillä Tšekin ja Itävallan moottoritiemaksutarroilla. Peilissä roikkuu purppuranvärisiä latvialaisia muovikukkia, ja jaloissa pyörii ruttaantuneita vesipulloja.

Berlingon tehtävänä on kuljettaa kaksi bluesmiestä vielä yhdelle keikalle vuonna 2018. Matka kulkee Nürnbergin kupeesta Alpeille Bergeniin, Itävallan rajalle.

Vahvistinten puristuksessa takapenkillä istuu musta lierihattu syvällä päässään väsynyt bluesartisti Pekka ”Faarao” Pirttikangas. Kuljettajan paikalla on hänen managerinsa, saksansuomalainen bluesmuusikko Martti Mäkkelä. Hattu pysyy hänelläkin tiiviisti päässä, se on vaalea stetson.

”Nyt alkaa tuntua siltä, että olemme olleet kaksi viikkoa putkeen reissussa”, Pirttikangas huokaisee mutta piristyy nopeasti käsittäessään, että tänä lauantaina on to­siaan Saksan-kiertueen viimeinen konsertti.

”Viimeinen keikka”, miehet huutavat yhteen ääneen ja nostavat nyrkit ilmaan.

Ensin miehet soittivat Leipzigissä, seuraavana päivänä Hampurissa. Sitten Kielissä, Lyypekissä ja välipäivän jälkeen Bambergissa, Erlangenissa, Münchenissä, Nürnbergissä ja Hilpoltsteinissa. Tänä iltana he esiintyvät Bergenin Laden Bergenissä.


Faarao Pirttikangas valittiin Suomessa vuoden 2018 blues­artistiksi, mutta hänet tuntevat hyvin lähinnä vain erikoisempaa suomibluesia seuraavat piirit. Kriitikot ovat kiittäneet hänen levyjään.

Moni kuulee Faaraossa jotakin, joka muistuttaa Tuomari Nurmiosta. Sanoitukset ovat synkkiä, karuja, maagisia ja täynnä mustaa huumoria. Savon Varpaisjärveltä lähtöisin oleva Pirttikangas äänittää kappaleensa kotistudiossa Tampereen Myllypuron teollisuusalueella. Nytkin tekeillä on useampi levy eri kokoonpanojen kanssa.

Faarao sanoo operoivansa niillä lahjoilla, joita hänellä on.

”En esimerkiksi osaa lukea nuotteja. Esitän deltablueshommia omalla tavallani.”

Entä miksi Faarao sitten on Faarao? Nimen antoivat bändikaverit, ja etäinen esikuva on jazzsaksofonisti Pharoah Sanders.

Martti Mäkkelä ei ole pelkästään Pirttikankaan manageri ja kuljettaja, vaan yhteisten keikkailtojen varsinainen pääesiintyjä. Outo suku­nimi on muunnelma suomalaisen äidin tyttönimestä.

”Pistin vain siihen yhden k:n lisää”, hän kertoo.


Mäkkelän suomen kielen taito on peräisin mummolta Päijät-Hämeestä. Jos halusi mummon kanssa kesälomilla puhua, täytyi osata suomea.

Saksa on ollut suomalaisille artisteille perinteisesti lähin suuri musiikkimarkkina. Maassa tuetaan laajasti valtavirtakulttuuria, mikä heijastuu myös alakulttuurien puolelle.

Yli 80 miljoonan asukkaan maassa erilaiset indiemusiikkikulttuuritkin ovat suurempia, joten niissä on riittänyt kiinnostusta myös suomalaisia artisteja kohtaan.

”Vuosittain noin 10–30 suomalaista artistia tai bändiä käy kier­tueella Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa. Jos suomalainen artisti on kansainvälinen, suunta on ensin Keski-Eurooppa, ei Britannia”, sanoo vientiorganisaatio Music Finlandin vientipäällikkö Niko Kangas.

Aika moni näistä artisteista ja bändeistä pystyy vetämään parin vuoden välein 100–300 hengen paikan täyteen Saksassa.


Kangas muistelee Eläkeläiset-yhtyeen kuumimpia suosion vuosia. ”Yksi suosion selitys oli se, että taiteeksi asti tehty alkoholihuumori upposi saksalaisiin.”

Kankaan mielestä tietynlaisen huumorin välittäminen on onnistunut monilta muiltakin suomalaisilta muusikoilta juuri Saksassa.

Faarao Pirttikangas kehuu saksalaista yleisöä. ”Se on ollut super­ystävällistä.”

Hän kertoo, että melkein joka ilta ainakin yksi kuulija on tullut kiittämään silmät hieman kiiltäen. Jotkut taas ovat olleet esiintymisestä hämillään.

Berlingo paahtaa harmaankalseassa pakkaslauantaissa lupaavasti kohti Saksan etelärajaa. Kuljettaja Mäkkelä pistää ratissa tupakaksi. Edellisiltana miehet vetivät keikkansa Mäkkelän lapsuudenkylässä Hilpoltsteinissa, olutkapakassa keskellä pohjoisbaijerilaista metsää.

”Puoli tuntia ennen keikkaa siellä ei ollut ketään, ja sitten kun oli esiintymisaika, paikka oli melko täynnä”, Mäkkelä ihmettelee.

Pienillä saksalaisilla paikkakunnilla ihmiset kyllä tulevat paikalle, kun jotakin tapahtuu. Mutta he eivät hengaile keikkapaikoilla turhan aikaisin.

Keikan jälkeen artistit pääsivät Mäkkelän äidin saunaan ja syömään lohisoppaa. ”Ai, ai”, Faarao Pirttikangas tunnelmoi.


Useimmiten Pirttikangas keikkailee seitsenhenkisen Kuhmalahden Nubialaiset -bändin kanssa, mutta nyt kiertueella on mukana vain laatikkokitara. Ja tietysti Martti.

Mitä pidemmälle autobahnia päästään, sitä enemmän ratin takana istuva Mäkkelä alkaa vaikuttaa myös Pirttikankaan sielunveljeltä. Miehet kohtasivat Kuopiossa viitisen vuotta sitten, kun Mäkkelä oli keikalla Henry’s Pubissa.

Pala palalta paljastuu sekin, että Mäkkelä on keskeinen hahmo suomalaisen musiikin viennissä Keski-Eurooppaan.

Ja onpa hän menneinä vuosina ollut myös takapiruna, kun Eläkeläiset niitti suursuosiota Saksassa. Hän julkaisi yhtiökumppaninsa kanssa useita Eläkeläisten humppalevyjä Saksan-markkinoilla.

Mäkkelä on kiertänyt Saksaa ja Keski-Eurooppaa monien suomalaisartistien kanssa. Viimeksi lokakuussa hän oli yhteiskiertueella lupaavan bluesmuusikon Nightbirdin eli Anna-Stina Jungerstamin kanssa.

Keskellä autobahnia seuraa kahden artistin herkkä hetki.

”Pidän valtavasti Pekasta ja hänen trash-bluesistaan”, Mäkkelä sanoo.

Pirttikangas hieman hämmentyy.

”Niin Martti, eikös meillä ole tämä ihan hyvin mennyt?”

Miehet alkavat hihittää kier­tueen toistuvalle teemalle. Lähes jokaisessa keikkakaupungissa he ovat joutuneet kummallisiin taisteluihin parkkiautomaattien kanssa. Toistaiseksi parkkitaloista on päästy jotenkin pois.

Mäkkelä kertoo olleensa vuodesta 2018 keikoilla yhteensä seitsemän kuukautta. Siksi vajaan viiden tunnin ajo tänään on hänelle rutiinikeikka.


”Viiden pintaan olemme Bergenissä perillä”, Mäkkelä ennustaa. Hän on päällepäin boheemi ja lavalla intohimoinen mutta auton ratissa kellontarkka mies.

Pysähdymme pikkukaupunkiin jo lähes Alppien katveessa. Siellä ostetaan Rewe-supermarketin leipomosta kahvit ja sämpylät.

Ilta alkaa hämärtyä. Vessaa ei ole, eikä sitä jäädä etsimään, mikä hieman tiivistää tunnelmaa. Mäkkelä pitää kiinni aikataulusta.

Kun hän sitten pysäköi auton keikkapaikka Laden Bergenin eteen, kello on 16.58.

Noin 3 000 asukkaan Bergen sijaitsee Baijerin suosituimmilla turistialueilla, ja se on etenkin kesäkaudella vaeltajien suosiossa.

Ennen, kun lunta oli Alpeilla enemmän, täällä oli paljon myös laskettelijoita, mutta nyt monet lähtevät korkeammalle lumen perässä.

Kylä on kuin postikortista. Keikkapaikka Laden Bergen taas on kuin suoraan Berliinistä. Se on sekoitus levykauppaa, vaatekauppaa, luomuherkkukauppaa ja konserttipaikkaa. Leppoisa tunnelma, kelpo juomavalikoima.

Tiskin takana on paikan isäntä ja sydän Andreas Auer, juuri sellainen mies, joka voi olemuksellaan pitää hengissä vaikka yhden kylän. Hän odottaa innoissaan sound­checkiä. Millaisen suomalaismuusikon vanha tuttu Mäkkelä on tällä kertaa tuonut mukanaan? Hänen erityinen rakkautensa Suomi-musiikissa oli Giant Robot -bändi.

Auer joutuu hieman pettymään, sillä kahden viikon kiertämisen jälkeen Pirttikangas ja Mäkkelä tekevät soundcheckin periaatteella mitä nopeammin, sitä parempi. Esiintymisaika on sovittu noin puoli yhdeksäksi.

Sitä ennen ehditään mennä tankkaamaan kylän italialaiseen ravintolaan, pizzeria Flamingoon.

Faarao Pirttikangas on huolissaan siitä, ettei syö liikaa. ”Sitten ei pysty esiintymään.”

Saksassa keikkajärjestäjä maksaa useimmiten muusikoiden ruuat ja juomat, jopa yöpymisenkin. Suomessa saa yleensä muutaman oluen.­

Muusikot kertovat, etteivät ole koskaan joutuneet perumaan keikkaa, vaikka keikkatahti on välillä järjetön.


Pirttikangas paljastaa pizzansa äärellä hieman arveluttavan hätäniksin, jos ääni on täysin kadonnut. ”Kyypakkaus kannattaa pitää mukana. Varmasti kulkee ääni sen jälkeen.”

Nyt, hyvät bergeniläiset ja naapurikylien ihmiset. Nyt teille soittaa vuoden viimeisen keikkansa Suomesta saapunut Faarao Pirttikangas.

Laden Bergen on täynnä, paikalla on noin 30 hengen yleisö.

Kun minä kerran kuolen… tehkää minusta toteemi, koristelkaa tämä ranka. Pirttikankaan syvien vesien ääni vangitsee kuulijat – vaikka he eivät sanoja ymmärräkään.

Oi beibe, lähtisitkö kanssani pilkille... kissimirri tykkää muikuista ja maukkaista suolakurkuista, Pirttikangas laulaa.

”Uskomattoman syvä ja voimakas ääni, koko mies on vaikuttava”, kommentoivat sisarukset Gabriele ja Ruth Bierdimpfl.


Kun Martti Mäkkelä astuu lavalle, yleisö näkee edessään latautuneen artistin. Nyt purkautuu yhteensä kahden ja puolen kuukauden kiertäminen ja tietoisuus kiertueen viimeisestä keikasta.

Mäkkelä soittaa, hikoilee, laulaa, vetää loistavat välispiikit, hengästyy, antaa kaikkensa.

Hän houkuttelee lopulta Faarao Pirttikankaankin takaisin lavalle, ja Bergen saa nähdä miesten esiintyvän ensimmäistä kertaa myös yhdessä.

Huomisaamuna Martti Mäkkelä käynnistää Berlingon vielä kerran ja vie Faarao Pirttikankaan Mün­chenin lentokentälle. Sitten pitäisi osata olla hetki keikkailematta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  5. 5

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  6. 6

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  7. 7

   Tesla irtisanoo tuhansia työntekijöitä, koska sen autot ovat liian kalliita ja voitot liian pieniä

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  10. 10

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää