Sunnuntai    |   Torsti tietää

Voinko maksaa osuuteni valtionvelasta?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Vuoden ensimmäisellä palstalla puhuttiin šakista. Eero Peltonen moitti Torstia epätarkasta terminologiasta. Suomessa kun ei virallisesti käytetä ilmaisua šakkimatti, vaan puhutaan yksinkertaisemmin vain matista.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Coca-Cola on maailman tunnetuimpia brändejä ja myydyimpiä virvoitusjuomia. Coca-Cola julkaisee harvoin uusia tuotteita, ja jo myynnissä olevat tuotteet ovat käytännössä kaikkien tuntemia. Miksi Coca-Colaa kuitenkin mainostetaan jatkuvasti varsinkin televisiossa?

– Samuli S

Coca-Cola on tosiaan maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia brändejä. Tätä asemaa se ei ole kuitenkaan saanut ilmaiseksi. Käytännössä Coca-Colalla on mainoskampanja menossa jatkuvasti, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Harvalla tuotteella on Cola-Colan mainosbudjettia, mutta muuten taktiikka ei ole mitenkään erikoisen harvinainen. Esimerkiksi tunnetuimmat olutmerkit ja pikaruokaketjut mainostavat aivan samalla tavalla ilman taukoja.

Syynä jatkuvaan mainostamiseen on ennen kaikkea tarve pysyä kuluttajien mielissä, vaikka markkinoille tulvii uusia, kilpailevia vaihtoehtoja.

Useinhan kilpailevat tuotteet ovat hyvin samanlaisia – ainakaan Torsti ei sokkotestissä erottaisi Coca-Colaa sen kilpailijoista (tai suosituimpia lager­oluita toisistaan). Jatkuvalla mainostamisella brändit haluavat muistuttaa kuluttajille, että niiden tuote on ”aito asia” verrattuna esimerkiksi kauppojen omiin merkkeihin.

Coca-Cola on onnistunut kampanjoinnissaan niin hyvin, että siitä on tullut suorastaan synonyymi kolajuomalle. Ravintolassa esimerkiksi on aivan tavallista tilata kokista, vaikka todellisuudessa tarjolla olisi jotain muutakin kolaa. Tästä asemasta se myös haluaa pitää kiinni – siispä mainoskampanjat jatkuvat.

Olen aina halunnut tietää, miten formulakuskit saavat pidettyä auton radalla, jos heillä tulee aivastus yli 300 kilometrin tuntivauhdissa. Kokemukseni mukaan silmät kun menevät aivastaessa väkisinkin kiinni.

– Timo Vee

Torstin tikkaremmiin ei valitettavasti kuulu F1-kuljettajia. Onneksi eräs tikkaremmiläinen sai välitettyä kysymyksesi yli sata F1-kisaa ajaneelle entiselle kuskille.

Kuljettaja hämmästyi kysymyksestä aidosti ja sanoi, ettei ole koskaan edes miettinyt asiaa. Hetken lisää pohdit­tuaan hän muisteli, ettei ainakaan itse ole koskaan aivastanut F1-auton ratissa.

Kuljettaja selitti, että kypärä päässä kuski ei ajattele muuta kuin ajamista. Keskittyminen on niin totaalista, että ajaessa ei ole jano, ei vessahätä eikä myöskään aivastuta. Itse asiassa aivastaminen kypärän sisällä luultavasti sotkisi visiirin ja pilaisi saman tien koko kisan.

On selvää, ettei kukaan, ei edes F1-kuljettaja, voi pitää silmiään yhtäjaksoisesti auki puolitoista tuntia kestävän kisan ajan. Räpyttelyt ovat kuitenkin onneksi niin nopeita, ettei kuljettaja huimasta vauhdista huolimatta menetä otettaan autoon tai rataan.

Osuuteni valtionvelasta on noin 19 500 euroa. Hyvätuloisena maksan veroja vuodessa noin 25 000 euroa. Voisin silti kuitata verojen lisäksi ja vapaaehtoisesti velkaosuuteni. Mikä on tilinumero? Mitä valtiontaloudelle tapahtuisi, jos kansalaiset kuittaisivat kerralla koko valtionvelan?

–Yhteisvastuullinen

Valtiolle voi kyllä lahjoittaa rahaa, mutta lahjoitusta ei voi kohdistaa suoraan mihinkään tiettyyn tarkoitukseen kuten valtionvelan lyhentämiseen.

Valtion tulojen kasvu toki vähentää lainanoton tarvetta, jos menot samanaikaisesti pysyvät ennallaan.

Torsti ei kuitenkaan voi julkaista tässä mitään tilinumeroa, jolle lahjoituksen voisi tehdä, sillä se olisi luokiteltavissa rahankeräykseksi, johon valtiolla ei lain mukaan ole lupaa. Jos haluaa tehdä lahjoituksen, tilinumeroa voi kysyä Valtiokonttorista.

Lahjoitus ei myöskään vaikuta mitenkään lahjoittajan myöhempiin velvollisuuksiin osallistua verotuksen kautta valtionvelan lyhennyksiin tai muuhun verotukseen.

Entäpä jos kaikki kansalaiset innostuisivat maksamaan osuutensa valtionvelasta? Tämä tarkoittaisi, että valtio saisi kertaheitolla noin 105 miljardia euroa.

Se, mitä rahalla tehtäisiin, olisi poliittinen päätös, jonka tekisi viime kädessä eduskunta. Jos ajatellaan, että lahjoitusten takana olisi valtionvelan poistoon tähtäävä kansanliike, päättäjillä olisi varmasti kova paine käyttää ainakin osa rahasta velan lyhentämiseen.

Puhtaan kansantaloudellisesti ajateltuna valtio saa nyt lainaa huomattavan halvalla. Niinpä poliitikkojen pitäisi miettiä, olisiko rahalle parempaa käyttöä esimerkiksi jonkinlaisena rahastona tai kertaluonteisena investointina.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää