
Vaaterekkejä kaupassa selatessani huomasin, että siveydestä on tullut muotia. Kainous on nyt valtavirtaa. Löytyykö kaupoista minihameita? Ei. Myykö joku vielä pinkeitä syvään uurrettuja cocktailleninkejä? Ei. Mekoissa helmat yltävät nyt vähintään puolisääreen, hihat ranteisiin tai yli ja kaulus leukaan, ellei peräti nenään.
Kevätmuotia peilin edessä mallaillessani ajattelin, että näyttääpä (näytänpä) hyvältä. Ihoa jäi tosin esiin vain muutama neliösenttimetri, mutta säästääpähän ainakin puuterointikuluissa.
”Pankaa näitä leninkejä pakettiin viisi eri väreissä, olkaa hyvä, ja noita nilkkoihin ylettyviä kuusi”, huikkasin myyjälle.
Ajattelin myös, että niin paljon kuin lännen ”islamisaatiosta” roskaa puhutaankin (länsi on siihen aivan liian vahva), yksi asia näyttää totta totisesti todelta: islamisaatio on iskenyt muotiin.
Ennen kuin kukaan loukkaantuu, on syytä muistuttaa, että kyse on isosta ja aidosta muoti-ilmiöstä. Niin sanottu modest fashion (siveä, säädyllinen ja kaino muoti) on nyt viimeisintä huutoa. Ilmiö ei rajoitu minkään uskontokunnan edustajiin. Nimen juuret ovat kuitenkin islamin monin tavoin tulkitussa pukeutumisohjeessa säädyllisyydestä. Käytännössä vaatimus kohdistuu usein juuri naisiin.
Marraskuussa muotikaupunki Antwerpenissä pidettiin ensimmäinen siveän muodin konferenssi. Siveän muodin vuosikauppa on arvioijasta riippuen 40 miljardia euroa tai yli. Ilmiöllä rahastavat myös isot muotiketjut, jotka tarjoavat erityisiä siveän muodin mallistoja.
Suomessa siveään muotiin pukeudutaan lähes läpi vuoden. Laamapaitaa ja pitkiä kalsonkeja ei valita säädyllisyyssyistä vaan ilmastosyistä. Kainous tulee tahattomana kausibonuksena. Vuoden 2019 kevätmekkoja peilaillessa ei voi silti olla miettimättä: Onko syytä huolestua, jos oman vaatekaapin sisältö alkaa muistuttaa saudinaisen garderobia? Petänkö sisareni, joille pukeutuminen ei ole valintakysymys?
Siveä muoti hiipii vaatepuihin myös muuta kautta. Kirjailija Margaret Atwoodin https://www.hs.fi/haku/?query=margaret+atwoodinOrjattaresi-romaanista (The Handmaid’s Tale) tehty televisiosarja levitti feministisen viestin lisäksi visuaalista viestiä. Unohtakaa hetkeksi ilmeinen eli mielenosoituksissa punaisiin kaapuihin pukeutuneet naisasianaiset. Naispäättäjät pörssiyhtiöissä ja vallan linnakkeissa pukeutuvat nyt Serena Joy Waterford -hahmon innoittamiin täyspeittäviin ”vaimomekkoihin”.
Ja mistä onkaan kesän 2019 muoti tehty? Tervetuloa Stepfordin naisten vuoden 1975 filmiversioon. Stepfordissa vaimojen rimpsuhelmat yltävät lattiaan ja päässä keikkuu lierikko. Ajanvietteeksi riittävät kodin- ja lastenhoito sekä miesten palveleminen.
Vaikea tätä on myöntää, mutta siveä muoti näyttää vaihteeksi pirun hyvältä. Kaikki lyhyt ja kittana vaikuttaa vanhentuneelta.
Englantilaista sanontaa lainatakseni piru piilee kuitenkin yksityiskohdissa eli siveän muodin sivusaumoissa: Onko eettisesti oikein ilotella estetiikalla, joka pohjaa naisten alistamiseen? Vai riittääkö, jos ilotellaan siveyden sipuleina vain ironisesti?
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24