Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Olin kovin mielissäni, kun autonkuljettajani maalautti Mitsubishi Lancerinsa konepeltiin sähäkän hakaristin

Voiko hakaristi olla poliittisesti korrekti? Saako toveri-sanaa edelleen käyttää? Symbolien ja sanojen sensurointi on vaikea laji, johon kannattaa ryhtyä vain ilmiselvissä tapauksissa, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Nieminen.

Taksi­yrittäjä
Puran ”Guddu” Singh oli maalannut ikälopun Mitsubishi Lancerinsa konepellille kirkuvanpunaisen swastikan eli hakaristin.

Elettiin syksyä 2010. Toimin Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Intian Delhissä ja olin palkannut Guddun vakiokuskikseni.

Olin kovin mielissäni. Guddun hakaristi antoi raihnaiselle Lancerille urbaania sähäkkyyttä, ja kun ajoimme läpi Delhin loputtomien ruuhkien, joka ikinen vastaan tullut intialainen ymmärsi välittömästi, ettei ratin takana ollut kuka tahansa normilurjus, vaan palavasieluinen mies.

Guddu palasi mieleeni tällä viikolla. Ajauduin Twitterissä keskusteluun siitä, mitkä sanat ja symbolit eivät ole poliittisesti korrekteja vuonna 2019.

Kysymys on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen.

Toki symboli on yksiselitteinen ja idioottimainen vaikkapa silloin, kun uusnatsikulkue marssii hakaristiliput pystyssä halki Helsingin. Pinnallinenkin historiantaju riittää perustelemaan sen, ettei muun yhteiskunnan tarvitse sen kummemmin kipuilla, onko lippujen takavarikointi sananvapauden loukkausta vai ei.

Entä kun ollaan harmaalla alueella?

Otetaan vaikkapa historiallis-poliittisesti hyvin latautunut sana toveri.

Onko vuonna 2019 ok, että demarit kutsuvat toisiaan tovereiksi? Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin teki näin viime viikonloppuna puhuessaan koskettavasti Maarit Feldt-Rannasta, joka oli kertonut mahasyöpänsä uusiutuneen jo toisen kerran.

Toveri-sanaa käytti toistuvasti myös Sdp:n edellinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen, ja silloinkin sitä kummaksuttiin myös puolueen sisällä. Kysymys on siitä, kalskahtaako toverissa vanhan liiton jyrkkä ja ulossulkeva työväenliike. Neuvostoliittoa ihailleille 1970-luvun taistolaisille sana oli erityisen läheinen.

Twitterissä pystypaini toveri-termin hyväksyttävyydestä kiihtyi. Eräs keskustelija kuittasi sanan muoti-il­miöksi, joita ”tulee ja menee”. Hän muistutti, että sanalla on pitkä ja monipolvinen historia.

Toinen debatööri oli eri mieltä ja tuikkasi väliin: Kohta tulee joku puolustamaan samalla perustelulla hakaristin käyttöä. #Intia #mytologia

Hashtageilla hän viittasi siihen, kun hakaristin käyttöä puolustellaan sillä, että se on vanha hindusymboli.

Nostin käden pystyyn ja osallistuin keskusteluun, mikä on aina riski. Ilmoittauduin hinduhakaristin kiihkeäksi kannattajaksi.

Hindut ovat käyttäneet swastikaa onnellisuuden ja hyvinvoinnin merkkinä noin 5 000 vuotta, eikä ole minun tehtäväni syyttää heitä siitä, että ryhmä katkeroituneita baijerilaisia teki siitä kansallissosialistisen version 4 900 vuotta myöhemmin.

Ne ovat nimittäin kaksi eri symbolia myös graafisesti. Hinduhakaristi on aliravittu luiru, jossa on täplät hakasten välissä. Natsihakaristi taas on paksu pökkö. Oleellisinta on kuitenkin se, että näillä kahdella symbolilla on eri merkitykset ja päämäärät.

Hinduhakaristista ei kannata pahoittaa mieltään. Sama kuin suuttuisi emeritusarkkipiispa Kari Mäkiselle siitä, että Stalinillakin oli viikset.

Symbolien ja sanojen sensurointi on vaikea laji, johon kannattaa ryhtyä vain ilmiselvissä tapauksissa.

On nimittäin tyypillistä, että sensuuri kääntyy itseään vastaan. Eniten meitä kiinnostaa ja kiihottaa se, mikä kielletään ja salataan. Sensuroidun yksilön taas on helppo uhriutua sananvapauden marttyyriksi, vaikka sille ei olisi järkeviä perusteita.

Ongelma on se, ettei symboleille usein ole yleispäteviä merkityksiä. Kyse on aina asiayhteydestä: kulttuurista, symbolin historiasta, käyttötarkoituksista sekä siihen eri aikoina liitetyistä merkityksistä.

Kun Mauno Koivisto lensi Kiinan-valtiovierailulta Suomeen vuonna 1988 ja poseerasi lentokoneessa Mao-lakissa, kaikkia kuulemma nauratti. Enää ei naurattaisi. Maon symboliarvo on muuttunut 30 vuodessa täysin, ja se, mikä oli Koiviston päässä leppoisa lakkivitsi, olisi nyt outo viittaus sysi­pimeään diktaattoriin.

Vaikka politiikan retoriikassa toveri on harmaalla alueella, se on neutraalimpi kuin vaikkapa sirppi ja vasara, joka on täysin tahriintunut. Suomessa sirppiä ja vasaraa käyttää edelleen esimerkiksi kommunistinen työväenpuolue. Sitä on katsottu läpi sormien ehkä siksi, että puolue on pysynyt pienenä.

Itse käyttäisin sanaa toveri vain ironisesti. Silti on kohtuullista ajatella, että kun keskitien demaripoliitikko talvella 2019 puhuttelee kollegoitaan tovereiksi, merkitys on jo irtautunut tarpeeksi kauas taistolaisista, puhumattakaan Stalinin kansanmurhista.

Kaikki muu olisi tahallista väärin­ymmärtämistä, josta vaalikevät on muutoinkin sakeana.

Delhiläinen taksiyrittäjä Guddu ei tietenkään ollut minkään sortin kansallissosialisti.

Se siitä nyt olisi puuttunut. Arki Intiassa oli muutoinkin vaativaa.

Guddu on itse asiassa syvästi uskonnollinen hindu, joka painaa uskonnollisista syistä temppelipäivinä otsaansa värillisen täplän ja käy Gangesjoen karuilla pyhiinvaelluksilla. Sukupolvien kuilu on syvä, sillä whatsappaava, snäppäävä ja instaava nuorempi sukupolvi moisesta viis veisaa.

Voi hyvin olla, ettei Guddu ole edes kuullut natsien hakarististä, sillä hänen maailmankatsomuksessaan ja aikasyklissään se on uutta tuotantoa.

Ei edes sataa vuotta.

Kurja halpakopio Euroopasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

  3. 3

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  4. 4

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  5. 5

   ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

  6. 6

   Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

  7. 7

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   Tietoturva-asian­tuntijat arvioivat: Norjalaisen alumiini­jätin kiristykseen käytetty haitta­ohjelma asennettu käsi­työnä

  10. 10

   HS-gallup kertoo tyvenestä myrskyn edellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  3. 3

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  4. 4

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  5. 5

   Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

  6. 6

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  7. 7

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  8. 8

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Uudet arviot antavat yllättävän kuvan Venäjän sotilaallisesta voimasta ja osoittavat, kuinka maan mahtia on paisuteltu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää