Sunnuntai    |   Junkkari

Keskustalla on vaaleihin salainen ase, jonka toimivuus saattoi selvitä laivan yökerhossa hieman ennen valomerkkiä

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, hieman ennen valomerkkiä, Viking Gabriellan Club Mar -yökerhon baaritiskillä oli keskustan kohtalonhetki. Silloin saattoi selvitä, miten puolueelle käy kevään eduskuntavaaleissa.

Keskusta järjestää tänä viikonloppuna vaaliristeilyn Itämerellä. Laivalle puolue lähti hankalassa tilanteessa. Ei vain siksi, että kannatuskyselyt povaavat vaalitappiota, vaan ennen kaikkea siksi, että se ei tunnu puolueväkeä juuri hetkauttavan.

Tuntuu, että keskustalta on veto poissa. Yleistunnelma on apaattisen alistunut. Tällainen mielikuva on syntynyt, kun olen keskustalaisten kanssa viime aikoina jutellut.

Toki puolueen viskaalit toistelevat urheasti, että kyllä tämä vielä iloksi muuttuu. Eräskin vakuutti viime viikolla, että keskustalla on valtteja takataskussa. Niitä hän ei suostunut paljastamaan, paitsi yhden: metsänomistajat.

Metsänomistajia on Suomessa yli 630 000. Se on enemmän kuin suurin puolue on saanut viimeisimmissä vaaleissa ääniä, politrukki muistutti.

Jos siis kaikki Suomen metsänomistajat äänestäisivät keskustaa, se olisi kirkkaasti suurin puolue. Aikamoinen valttikortti siis.

Mielessäni naureskelin politrukin puheille.

Metsänomistajat eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä. Kaupunkilaismetsänomistajien määrä on kasvanut. He edustavat eri ammatti- ja tuloluokkia eivätkä välttämättä miellä itseään ensisijaisesti metsänomistajiksi.

Kyseessä voi olla lääkäri, internetin sisällöntuottaja­ tai eläkeläinen, joka sattuu omistamaan metsää, usein perittyä.

Esimerkiksi eräs hyvin tuntemani rouva Katajanokalta suhtautuu omistamaansa metsään intohimoisesti ja viettää kaiken vapaa-aikansa siellä möyrimällä, mutta tuskinpa hän silti äänestää keskustaa. Hänen äänestyskäyttäytymiseensä vaikuttavat metsänomistuksen sijaan muut tekijät.

Vanhassa maailmassa äänestettiin luokkapohjaisesti. Duunarit äänestivät­ demareita tai kommunisteja, maanviljelijät maalaisliittoa ja virkamiehet kokoomusta.

Sittemmin tämä luokkakytkös on heikentynyt. Eihän meillä ole entiseen tapaan tehdasduunareita eikä maanviljelijöitä – tai ylipäätään luokkia. Puolueet ovat muuttuneet yksittäisten väestöryhmien etujen ajajista yleispuolueiksi.


Nykyisin korostuvat yksilöllisyys ja moniarvoisuus, mikä on johtanut siihen, että äänestyspäätökseen vaikuttavat puolue- ja luokkasiteiden sijaan aiempaa enemmän arvot ja yksittäiset asiat. Äänestäjät napsivat näitä itselleen tärkeitä asioita puolueiden tarjonnasta kuin supermarketin hyllyltä.

Eihän tällaisessa postmodernissa maailmassa voi olla metsänomistajapuoluetta. Ei voi. Näin ajattelin.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, metsänomistaja muuten itsekin, kuitenkin toppuuttelee minua. Vaikka arvojen ja yksittäisten asioiden merkitys äänestyskäyttäytymisessä on kasvanut, yhä edelleen moni äänestää lompakollaan, Paloheimo kertoo.

Lompakkoäänestämisellä tarkoitetaan ehdokkaan tai puolueen valintaa taloudellisten tekijöiden perusteella.

Vuoden 2015 eduskuntavaalitutkimuksessa noin kolmasosa vastaajista kertoi, että omaan puoluevalintaan vaikutti ratkaisevasti tai melko paljon se, että puolue ajaa sen ammattiryhmän etua, johon vastaaja kuuluu. Sama osuus löytyy myös muista tämän vuosituhannen vaalitutkimuksista.

Heikki Paloheimo innostuu aiheesta ja lupaa laskea eduskuntavaalitutkimuksen datan pohjalta lompakkoäänestämistä kuvaavan grafiikan.

Grafiikasta näkee, että erityisen vahvaa lompakkoäänestäminen on Sdp:ssä.

Demareiden äänestäjistä iso osa työskentelee julkisella sektorilla – mikä varmaan osaltaan selittää sitä, että Sdp vastustaa niin vimmaisesti kaikkia julkisen sektorin leikkauksia. Sdp:n äänestäjäkunnasta löytyy myös paljon eläkeläisiä, mikä ehkä selittää puheenjohtaja Antti Rinteen vappulupausta pienimpien eläkkeiden sadan euron kertakorotuksesta.

Ehkä maailma ei olekaan niin postmoderni kuin kuvittelin.

Maaseudun tulevaisuus -lehti julkaisi viime keväänä MTK:n Metsätutka-tutkimuksen, jossa kysyttiin metsänomistajilta, mitkä puolueet heidän mielestään suhtautuvat myönteisimmin metsätalouteen.

Metsänomistajista peräti 74 prosenttia mainitsi keskustan. Kakkosena oli kokoomus 34 prosentilla. Sitten tulivat perussuomalaiset (8 prosenttia) ja vihreät (6 prosenttia). Sdp:n mainitsi metsätalousmyönteisenä puo­lueena vain kaksi prosenttia vastaajista.

Asiaa kysyttiin myös päinvastoin. Metsätalouskielteisimmäksi puolueeksi vastaajat nostivat vihreät.

Metsätutka-kyselyn otos on pieni (552 vastaajaa) ja virhemarginaali iso (4 prosenttiyksikköä suuntaansa), mutta silti viesti on selvä: metsänomistajien mielestä keskusta on metsätalouspuolue.

Jatkoin tilastojen kaivelua, ja selvisi, että­ muutos metsänomistajakunnassa ei olekaan niin suuri kuin olin luullut.

Vaikka kaupungeissa asuvien metsänomistajien määrä on lisääntynyt, metsänomistajista peräti 40 prosenttia asuu edelleen tiloilla. Metsänomistajista 55 prosenttia asuu haja-asutusalueella.

He ovat siis sitä väkeä, joka on perinteisesti tavannut äänestää keskustaa. Metsänomistajat ovat itse asiassa keskustan ydinkannattajaryhmää.

Ja tästä päästäänkin keskustan tämän hetken ongelmiin. Näyttää nimittäin siltä, että omat uhkaavat jäädä vaaleissa kotiin. Tammikuun puolivälissä julkaistusta HS-gallupista selvisi, että edellisissä kuntavaaleissa keskustaa äänestäneistä vain 53 prosenttia olisi valmis äänestämään nyt eduskuntavaaleissa uudestaan keskustaa.

Ei ihme, että keskusta yrittää nyt takoa omille viestiä, että keskustan äänestäminen on metsänomistuksen tuottojen kannalta taloudellisesti järkevin vaihtoehto.

Siksi keskusta on niin innokkaasti repostellut Sdp:n sekavia hakkuukantoja. Siksi ex-kansanedustaja Mikko Kärnä on väsymättä roiminut vihreitä sosiaalisessa mediassa. Siksi keskusta on pontevasti vastustanut metsätalousmaan siirtämistä kiinteistöverotuksen piiriin – vaikka yksikään puolue ei ole sitä edes esittänyt.

Omat pitää innostaa vaaliuurnille.

Tämän vuoksi on kiinnostavaa, mitä Viking Gabriellan Club Mar -yökerhon baaritiskillä tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Jos keskustaväki haukkui siellä omat ja vieraat sekä etelän median, siitä voi päätellä, että keskustalaiset ovat taas kerran heränneet horroksesta.

Keskustan metsänomistajavalttikortissa kyse ei ole vaalivoitosta, vaan tappion minimoinnista ja torjuntataistelusta.

Oikaisu 3.2.2019 kello 14.40: Kuvatekstissä oli aiemmin virheellisesti Riikka Pirkkalaisen nimi muodossa Riitta Pirkkalainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  3. 3

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  4. 4

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  5. 5

   HS-analyysi: Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa uuteen ennätykseen, ja siihen on ainakin kolme syytä

  6. 6

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  7. 7

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  10. 10

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää