Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi joku haluaa ottaa tatuoinniksi pääkallon?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Viimeksi käsitelty kahvilaulu kirvoitti lukijoissa monenlaisia muistoja. Kirjeiden myötä laulusta tuli myös tarkempaa tietoa.

Jenni Lättilä kertoi, että laulu on saksalaisen Carl Gottlieb Heringin (1766–1853) kahvikaanon. ”Sävelmässä on hauskaa se, että alun sävelet ovat juurikin nuo C-A-F-F-E-E. Itse opin tämän aikoinaan osakuntakuorossa, jossa kahvikaanonia laulettiin toisinaan äänenavauksena”, Lättilä kirjoitti.

Sirkka Leikkula puolestaan muisteli, kuinka hänen opettajallaan Maija Lehtokarilla oli tapana laulattaa kahvilaulua kaanonina ”iloisella 50-luvulla Maunulan yhteiskoulun saksan tunneilla”.

Myöhemmin Leikkula lauloi sitä saksalaislasten kanssa, kun hän oli Hamelnin lastenkodin hoitotätinä kesän 1960.

Hän huomioi, että laulussa on ollut alun perin mummon tilalla vanha muslimia merkitsevä musulmaani-sana: sanoma on ollut, ettei lasten pidä juoda kahvia, vaikka muslimi ei pystykään siitä luopumaan.

Oikeasti ei tietysti kovin moni suomalainenkaan.

Yhdeksänvuotias tyttärenpoikani kysyi minulta, miksi on isänpäivä eikä isienpäivä, niin kuin on äitienpäivä. Hänellä on ukki, uusperheen isä ja oma isä – miksi vain yhtä isää voi muistaa?

– Mummi

Ei ole varmaa selitystä sille, miksi äitienpäivä on monikossa mutta isänpäivä yksikössä. Kielentutkija Matti Vilppula on kuitenkin esittänyt asiasta valistuneen arvauksen.

Juhlapäiviä on alettu viettää eri aikaan: äitienpäivä on jo yli sata vuotta vanha, isänpäivä suunnilleen puolet nuorempi. Syynä eri muotoon on todennäköisesti se, että nimien vaihtoehtoihin liittyy kielellisiä pulmia: Jos käytettäisiin sanaa äidinpäivä, sanaan tulisi ongelmallinen d-kirjain. Isienpäivä-sana taas liittyisi paitsi isä-sanaan myös isi-sanaan, joka tarkoittaa pienten lasten isää ja on sävyltään lepertelevä. Isäinpäivä taas olisi ehkä turhan vanhahtava.

Haluaisin ymmärtää, miksi pääkallo on hyvin suosittu tatuointiaihe. Mitä kallo kuvastaa kantajalleen? Itse koen kuvan epämiellyttävänä. Mieleen tulevat kuolema, maatuneet luurangot arkuissa, kuvat kansanmurhista sekä kirkkojen luurankopatsaat, joissa muistutetaan aikamme olevan kallis.

– AT

Memento mori, muista kuolevaisuu­tesi, oli pitkään yleinen teema länsimaisessa taiteessa. Maalauksissa siitä muistutti usein pääkallo.

Eri aikoina ja eri kulttuureissa pääkallolla on ollut eri merkityksiä. Mieti vaikkapa Meksikossa vietettävää Kuolleiden päivää, riehakasta juhlaa, jossa pääkalloja koristellaan ja lapset syövät suklaasta tehtyjä kalloja.

Kallolla on monia merkityksiä myös tatuoinneissa: joku ajattelee sen symboloivan kuollutta läheistä, toinen vaikean kokemuksen voittamista, kolmas elämänmuutosta.

Uskoakseni moni tatuoinnin ottaja ajattelee kallon oikeastaan symboloivan elämän juhlistamista niin kauan kuin sitä on jäljellä.

Pääkallossa on myös kapinahenkeä ja pelottomuutta, sitähän käyttivät myös merirosvot. Se voi symboloida riippumattomuutta.

Sitten on tietysti niin, että moni pitää sitä visuaalisesti kiehtovana ja tyylikkäänä.

Kiinasta on viime vuosina tullut taloudellinen mahtitekijä maailmalla. Ei siitä ole pitkäkään aika, kun se vielä oli köyhä kehitysmaa, jota myös Suomi taisi avustaa. Moni on ihmetellyt, mistä Kiinan nopea vaurastuminen on peräisin vai onko kyseessä jonkin sortin silmänkääntötemppu. Onko Kiinalla sellaisia luonnonvaroja, joiden nopea hyödyntäminen on tuonut vaurautta?

– Ihmettelevä

Asiaa voi ajatella näin: Satojen vuosien ajan Kiina oli suurin ja taloudeltaan merkittävin maa maailmassa. Sitten se menetti asemansa Euroopalle, koska Kiina ei ollut samalla tavalla kiinnostunut modernisoitumaan.

Vasta sen jälkeen, kun kommunistinen puolue tuli valtaan Kiinassa vuonna 1949, maa alkoi teollistua. Kunnolla päästiin vauhtiin vasta, kun Mao kuoli ja oli selvää, ettei vanha malli toiminut. Puolue alkoi ajatella, että vain kapitalismi voi pelastaa kommunismin.

Valtio otti markkinat hallintaansa ja valvontaan, mutta antoi sille Deng Xiaopingin johdolla koko ajan enemmän vapauksia.

40 viime vuoden ajan Kiina on siis kirinyt umpeen kehitystä. Nopean talouskasvun tärkein syy on ollut se, että kiinalaisia on valtavasti ja työvoima on ollut halpaa. Tämä on houkutellut paikalle ulkomaisia yrityksiä, jotka taas ovat tuoneet maahan teknologista taitotietoa. Muuttoliike kaupunkeihin on pitänyt huolen siitä, että työvoimaa on tarjolla.

Kiinan johto on voinut viedä uudistuksia läpi kontrolloidusti ja no­peammin kuin demokratiassa, jossa päättäjien pitää miettiä sellaisia asioita kuin lainsäädäntö, ympäristövaikutukset ja media.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”
  3. Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”
  4. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  5. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  6. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  7. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  8. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  9. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  10. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  11. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  12. Näytä lisää