Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Toimittajat janoavat some-huomiota ja haluavat kaataa kohteensa kuin keila­radalla, väittävät media­myrskyn kokeneet johtajat

Mitä meille journalisteille on tapahtumassa? Ei mitään hyvää, jos kysytään mediamyrskyn silmään joutuneilta Anne Berneriltä, Atte Jääskeläiseltä, Mika Kojonkoskelta, Anna Mäkelältä ja Risto Siilasmaalta.

Jarno Pennanen
työskenteli 1920-luvulla toimittajana tampere­laisessa Aamu­lehdessä. Kerran hänet lähetettiin raportoimaan lautatarhan tulipalosta. Kun reportteri pääsi perille, hän kysyi palo­päälliköltä: ”Missä täällä on lehdistön paikat?”

Tarinan kertoi Aamulehden kulttuuri­toimituksen päällikkö Erkka Lehtola kolumnissaan vuonna 1984. Lautatarha­palon selostaminen edusti katoavaa lajia, perusjournalismia, joka oli Lehtolan mukaan vaativampaa kuin vaikkapa kirja-arviot tai tällaiset kirjoittajan naamalla varustetut kolumnit.

Lehtola kirjoitti 1980-luvulla me­diasta kolumneja, jotka tuntuvat edelleen osuvilta. Lehtola ennakoi, että osa tiedonvälityksestä tulisi myös tulevina aikoina olemaan ”sensaatiomaisuutta, mustamaalausta, vääriä yleistyksiä, hysteriaa ja kaiken yllä pahanhajuisena pölynä laskeutuvaa moralismin puuteria, jolla peitetään vain oman ryvettyneisyyden arvet”.

Lehtolan nuhdesaarnat palasivat mieleeni, kun tartuin viestintäyrittäjä Anna Soraisen kirjaan Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä. Siinäkin ruoskitaan meitä toimittajia oikein olan takaa, mutta eri suunnasta ja eri syistä.

Soraisen kirjassa äänessä on mediamyrskyjen kohteeksi joutunut viisikko: urheilujohtaja Mika­ Kojonkoski, Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen, No­kian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kojonkoski sai kantaa syntipukin vuotaa, kun Suomen joukkue palasi Rion olympialaisista vuonna 2016 vain yhden pronssimitalin kanssa. ”Iso kysymys on, onko toimittajilla tosiaan oikeus sananvapauden nimissä kirjoittaa tai sanoa mitä tahansa. Onko toimittajalla oikeus esittää oma värittynyt ja argumentoimaton näkemyksensä sadoilletuhansille tai jopa miljoonalle ihmiselle”, Kojonkoski kysyy.

Risto Siilasmaan mukaan media levitti tietoisesti epätotuuksia tai vääristeli asioita uutisoidessaan Nokian kriisistä. ”Se on tapahtunut haitan­tekotarkoituksella”, Siilasmaa väittää.

Anna Mäkelän mukaan Kittilän skandaalissa paikalliset tiedotusvälineet valitsivat puolensa ja päättivät panna etelästä tulleen kunnanjohtajan ojennukseen.

Ministeri Bernerin mielestä toimittajat taas vetävät johtopäätöksiä ke­vyesti, usein toista mediaa lainaten ja faktoja tarkistamatta.

Vaikuttajat ovat ennenkin hermostuneet journalistien työstä, vaikka se olisi ollut kuinka perusteltua. Mutta nyt jokin on muuttunut. ”Yhä useammin journalismin kohteena olevat kuitenkin kokevat käsittelyn olevan yksipuolista ja faktojen osalta valikoivaa, tarkoitushakuista”, Sorainen väittää.

Sori-kirjan kiinnostavimmassa osuudessa on äänessä Atte Jääskeläinen, joka lähti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan ja vastaavan päätoimittajan tehtävästä keväällä 2017. Jääskeläinen sanoo: ”Joidenkin toimittajien työssä on mukana tunnetta, jonka takana on vakava eettinen ongelma. Aina ei haluta kertoa totuutta vaan heittää pallo ja katsoa, kaatuuko kohde. Ja jos ei kaadu, niin mietitään, pitäisikö heittää toinen pallo.”

Tällainen keilailuhenkinen kaatojournalismi on Soraisen mukaan toimittajien keskuudessa tabu. Ihan sama, vaikka toimittajien ja julkisuuden teilaamat henkilöt todettaisiin myöhemmin syyttömiksi. Vahinko on jo tapahtunut, ja jahdin kohde saattaa olla pallosateen jäljiltä työkyvytön.

Sori-kirjassa haastatellut väittävät, että toimittajien huomiohakuisuus on kasvanut. Mika Kojonkosken mielestä sosiaalinen media vie ilmiöt uudelle tasolle: toimittajat rakentavat henkilöbrändejään ja kilpailevat huomiosta. Jääskeläinen näkee vaaran merkkejä: ”Jos toimittajalla on sosiaalisessa mediassa vapaus tehdä yksityishenkilönä mitä tahansa, vaikka hän todellisuudessa on toimittaja ja käyttää sitä mandaattia ja valtaa, niin silloin manipulaation kenttä ja vapaus on massiivinen.”

Mitä puheista pitäisi ajatella? Railakas mediakritiikki on tervetullutta, vaikka se saa meidät toimittajat yleensä ajamaan vankkurimme rinkiin. Turha tässä on viisastella. Olen tehnyt vuodesta 1996 lähtien useita yli- ja alilyöntejä eri medioiden palveluksessa.

Meidän journalistien kannattaa kuunnella kritiikkiä jo senkin takia, että­ median luotettavuutta ja toimittajien uskottavuutta kyseenalaistetaan nyt monesta suunnasta. Valeuutisten, disinformaation ja suoranaisen paskapuheen levitessä avoimuus ja itsekriittisyys ovat entistä olennaisempia.

Ja juuri siksi osa Sori-kirjan media­kritiikistä putoaa mielestäni ränniin. Toimittajien joukossa on varmasti populistisia tykkäysten kalastajia, mutta perinteisen median kannalta sosiaalinen media ei ole pelkkää poseerausta.

Some on pikemminkin pakottanut toimittajat entistä tarkempaan työhön, läpinäkyvyyteen ja vuoropuheluun yleisön kanssa. Huterasti perustelluista väitteistä narahtaa heti.

Kannattaa sitä paitsi muistaa, että lopulta mediamyrskyn varmin voittaja on kriisimanuaaliaan kauppaava viestintäyrittäjä. Heistä monet ovat Anna Soraisen tapaan rakentaneet oman brändinsä televisiokasvoina.

Uskallan väittää, että suurin osa journalismista on laadukkaampaa kuin esimerkiksi 1980-luvulla, jolloin Erkka Lehtola kirjoitti kirpeitä mediakolumnejaan. Tämän voi todeta tekemällä nostalgiatripin vaikkapa HS:n Aikakoneella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää