Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Toimittajat janoavat some-huomiota ja haluavat kaataa kohteensa kuin keila­radalla, väittävät media­myrskyn kokeneet johtajat

Mitä meille journalisteille on tapahtumassa? Ei mitään hyvää, jos kysytään mediamyrskyn silmään joutuneilta Anne Berneriltä, Atte Jääskeläiseltä, Mika Kojonkoskelta, Anna Mäkelältä ja Risto Siilasmaalta.

Jarno Pennanen
työskenteli 1920-luvulla toimittajana tampere­laisessa Aamu­lehdessä. Kerran hänet lähetettiin raportoimaan lautatarhan tulipalosta. Kun reportteri pääsi perille, hän kysyi palo­päälliköltä: ”Missä täällä on lehdistön paikat?”

Tarinan kertoi Aamulehden kulttuuri­toimituksen päällikkö Erkka Lehtola kolumnissaan vuonna 1984. Lautatarha­palon selostaminen edusti katoavaa lajia, perusjournalismia, joka oli Lehtolan mukaan vaativampaa kuin vaikkapa kirja-arviot tai tällaiset kirjoittajan naamalla varustetut kolumnit.

Lehtola kirjoitti 1980-luvulla me­diasta kolumneja, jotka tuntuvat edelleen osuvilta. Lehtola ennakoi, että osa tiedonvälityksestä tulisi myös tulevina aikoina olemaan ”sensaatiomaisuutta, mustamaalausta, vääriä yleistyksiä, hysteriaa ja kaiken yllä pahanhajuisena pölynä laskeutuvaa moralismin puuteria, jolla peitetään vain oman ryvettyneisyyden arvet”.

Lehtolan nuhdesaarnat palasivat mieleeni, kun tartuin viestintäyrittäjä Anna Soraisen kirjaan Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä. Siinäkin ruoskitaan meitä toimittajia oikein olan takaa, mutta eri suunnasta ja eri syistä.

Soraisen kirjassa äänessä on mediamyrskyjen kohteeksi joutunut viisikko: urheilujohtaja Mika­ Kojonkoski, Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen, No­kian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kojonkoski sai kantaa syntipukin vuotaa, kun Suomen joukkue palasi Rion olympialaisista vuonna 2016 vain yhden pronssimitalin kanssa. ”Iso kysymys on, onko toimittajilla tosiaan oikeus sananvapauden nimissä kirjoittaa tai sanoa mitä tahansa. Onko toimittajalla oikeus esittää oma värittynyt ja argumentoimaton näkemyksensä sadoilletuhansille tai jopa miljoonalle ihmiselle”, Kojonkoski kysyy.

Risto Siilasmaan mukaan media levitti tietoisesti epätotuuksia tai vääristeli asioita uutisoidessaan Nokian kriisistä. ”Se on tapahtunut haitan­tekotarkoituksella”, Siilasmaa väittää.

Anna Mäkelän mukaan Kittilän skandaalissa paikalliset tiedotusvälineet valitsivat puolensa ja päättivät panna etelästä tulleen kunnanjohtajan ojennukseen.

Ministeri Bernerin mielestä toimittajat taas vetävät johtopäätöksiä ke­vyesti, usein toista mediaa lainaten ja faktoja tarkistamatta.

Vaikuttajat ovat ennenkin hermostuneet journalistien työstä, vaikka se olisi ollut kuinka perusteltua. Mutta nyt jokin on muuttunut. ”Yhä useammin journalismin kohteena olevat kuitenkin kokevat käsittelyn olevan yksipuolista ja faktojen osalta valikoivaa, tarkoitushakuista”, Sorainen väittää.

Sori-kirjan kiinnostavimmassa osuudessa on äänessä Atte Jääskeläinen, joka lähti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan ja vastaavan päätoimittajan tehtävästä keväällä 2017. Jääskeläinen sanoo: ”Joidenkin toimittajien työssä on mukana tunnetta, jonka takana on vakava eettinen ongelma. Aina ei haluta kertoa totuutta vaan heittää pallo ja katsoa, kaatuuko kohde. Ja jos ei kaadu, niin mietitään, pitäisikö heittää toinen pallo.”

Tällainen keilailuhenkinen kaatojournalismi on Soraisen mukaan toimittajien keskuudessa tabu. Ihan sama, vaikka toimittajien ja julkisuuden teilaamat henkilöt todettaisiin myöhemmin syyttömiksi. Vahinko on jo tapahtunut, ja jahdin kohde saattaa olla pallosateen jäljiltä työkyvytön.

Sori-kirjassa haastatellut väittävät, että toimittajien huomiohakuisuus on kasvanut. Mika Kojonkosken mielestä sosiaalinen media vie ilmiöt uudelle tasolle: toimittajat rakentavat henkilöbrändejään ja kilpailevat huomiosta. Jääskeläinen näkee vaaran merkkejä: ”Jos toimittajalla on sosiaalisessa mediassa vapaus tehdä yksityishenkilönä mitä tahansa, vaikka hän todellisuudessa on toimittaja ja käyttää sitä mandaattia ja valtaa, niin silloin manipulaation kenttä ja vapaus on massiivinen.”

Mitä puheista pitäisi ajatella? Railakas mediakritiikki on tervetullutta, vaikka se saa meidät toimittajat yleensä ajamaan vankkurimme rinkiin. Turha tässä on viisastella. Olen tehnyt vuodesta 1996 lähtien useita yli- ja alilyöntejä eri medioiden palveluksessa.

Meidän journalistien kannattaa kuunnella kritiikkiä jo senkin takia, että­ median luotettavuutta ja toimittajien uskottavuutta kyseenalaistetaan nyt monesta suunnasta. Valeuutisten, disinformaation ja suoranaisen paskapuheen levitessä avoimuus ja itsekriittisyys ovat entistä olennaisempia.

Ja juuri siksi osa Sori-kirjan media­kritiikistä putoaa mielestäni ränniin. Toimittajien joukossa on varmasti populistisia tykkäysten kalastajia, mutta perinteisen median kannalta sosiaalinen media ei ole pelkkää poseerausta.

Some on pikemminkin pakottanut toimittajat entistä tarkempaan työhön, läpinäkyvyyteen ja vuoropuheluun yleisön kanssa. Huterasti perustelluista väitteistä narahtaa heti.

Kannattaa sitä paitsi muistaa, että lopulta mediamyrskyn varmin voittaja on kriisimanuaaliaan kauppaava viestintäyrittäjä. Heistä monet ovat Anna Soraisen tapaan rakentaneet oman brändinsä televisiokasvoina.

Uskallan väittää, että suurin osa journalismista on laadukkaampaa kuin esimerkiksi 1980-luvulla, jolloin Erkka Lehtola kirjoitti kirpeitä mediakolumnejaan. Tämän voi todeta tekemällä nostalgiatripin vaikkapa HS:n Aikakoneella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  2. 2

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  7. 7

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  10. 10

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää