Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi ajoradalla olevat kaivonkannet sijaitsevat ikävästi renkaiden kohdalla?

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Edellisellä palstalla pohdittiin eri tapoja rikastua, mikä herätti keskustelua. Nimimerkki Arvieno huomautti, että jos katsotaan maailman megarikkaita, suuri osa heistä on imperiumin perustaneita yrittäjiä – lottovoitolla tai tavallisella sijoittamisella tähän joukkoon ei ylletä.

Nimimerkki CCCI taas esitti, että paras tapa rikastua on hankkia hengen sivistystä sekä laaja ystäväpiiri, olla avoin uusille asioille ja vähään tyytyväinen.

Ja sitten kysymyksiin. Poikkeuksellisesti aloitan uusimalla kysymyksen, johon vastasin viime vuonna, koska aiheesta on kysytty tämänkin kevään mittaan useaan kertaan.

Pääsiäinen on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Ensi vuonna kevätpäivän­tasaus on keskiviikkona 20.3. ja täysikuu 21.3. Pääsiäinen olisi näin ollen 24.3., mutta se onkin vasta 21.4. Miksi?

– Virhekö kalenterissani

Olet aivan oikeassa, että pääsiäinen tosiaan on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Ero syntyy siitä, ettei kirkossa lasketa kevätpäiväntasausta ja täysikuuta samalla lailla kuin kalenterissa.

Kun pääsiäisen paikkaa määriteltiin Nikean kirkolliskokouksessa vuonna 325, kevätpäiväntasauksen ja täydenkuun aikoja ei vielä osattu määrittää tarkasti. Niinpä turvauduttiin liki­arvoihin. Silloin määriteltiin, että kevätpäiväntasaus on aina 21.3.

Täysikuu puolestaan määriteltiin niin sanotun keskikuun avulla. Se ei ota huomioon kuun soikean radan aiheuttamaa kuun vaiheiden välien vaihtelua, vaan sen ajateltiin kiertävän maapallon ympäri tasaisella nopeudella. Näistä likiarvoista on pidetty kirkossa kiinni, eikä niitä ole päivitetty tähtitieteen kehityksen mukana.

Niinpä voi käydä, että laskennallinen, pääsiäisen ajankohtaa määrittävä täysikuu osuu eri päivälle kuin todellinen täysikuu.

Näin käy tänä keväänä. Vaikka todellinen kevätpäiväntasaus on 20.3. ja täysikuu 21.3., laskennallinen täysikuu on 20.3. ja kevätpäiväntasaus 21.3. Niinpä pääsiäinen siirtyy seuraavalle täysikuulle ja on vasta 21.4.

Likipitäen kaikki Suomessa ajoradalla olevat kaivonkannet sijaitsevat joko ajoradan vasemmalla tai oikealla laidalla ja siten ikävästi renkaiden kohdalla. Onkohan tälle jokin syy?

– Mikael Salmi

Katujen alla kulkee monenmoista linjaa ja tavaraa. Kannen alta löytyvän linjaston luonne määrittää kaivonkannen paikan. Kaivot voivat olla missä vain kohdassa tietä, mutta sadevesiviemärit sijoitetaan yleensä reunoille.

Tämä johtuu teiden kallistuksesta. Tiet on kallistettu hiukan reunoille, jotta sadevesi valuisi matalampaan kohtaan kerättäväksi viemäriin.

Muut linjat, esimerkiksi tien alla kulkevat jätevesiviemärit, voidaan sijoittaa keskelle katua tai välikaistalle.

Teiden reunoihin sijoitettujen kaivojen korjaus on kuitenkin sujuvampaa, kun toinen väylä pystytään pitämään työn aikana liikenteelle avoimena. Keskelle sijoitettu kaivo vaatii kaivantoja keskelle tietä, mikä voi estää tiellä kulkemisen kokonaan.

Puhuimme lapsena joskus konttikieltä, jossa osa meistä kehittyi hyvin taitaviksi, kun taas toiset eivät tajunneet koko ideaa. Konttikielessähän sanan perään lisätään ensin ”kontti”, minkä jälkeen kokonaisuus muljautetaan nurinpäin tavalla, jota en pysty selittämään. Onko muissa kielissä vastaavaa leikittelyä?

– Koteliasuntti

Konttikielessä sanan perään tosiaan lisätään aina kontti, minkä jälkeen tehdään sananmuunnos, jossa alku­peräisen sanan ja kontin alut vaihtavat paikkaa. Esimerkiksi talo on kontiksi kolotantti ja lintu kontulintti.

Kielellistä leikittelyä tutkiva kielentutkija Satu Rakkolainen-Sossa kertoo, että vastaavia leikkikieliä löytyy muistakin kielistä.

Esimerkiksi saksan kielessä on samankaltaisesti toimiva ”Löffelsprache” eli suoraan käännettynä lusikkakieli. Se perustuu sanan vokaalien vaihtoon sovitun järjestelmän mukaisesti. Konsonantit eivät muutu. Osatakseen kyseistä kielimuotoa täytyy tietää, miten vokaalit muutetaan. Esimerkiksi a = alewa, e = elewe, i = ilewi, o = olewo, u = ulewu ja niin edespäin. Esimerkiksi tervehdys Guten Morgen (hyvää huomenta) on lusikkakielellä Gulewutelewen Moleworgelewen.

Englannin kielessä vastaava variantti on nimeltään ”Pig Latin”. Siinä sanan ensimmäinen konsonantti tai konsonanttiyhtymä poistetaan ja lisätään ay-liitteeseen, joka liitetään sanan perään. Esimerkiksi Sunday on Undaysay

Ruotsissa puhutaan ”rövarspråketia” ( ryövärikieltä), jossa sanan konsonantit kahdennetaan ja väliin lisätään o.

Kaikki leikkikielet palvelevat samaa tarkoitusta: halua salata sanoma muilta tai vain ilotella kielellä.

Salakieli on kiehtova kielileikki. Siihen liittyy yleensä kiinteästi sosiaalinen merkitys. Samaa salakieltä osaavat kuuluvat samaan ryhmään. Salakieli vahvistaa käyttäjiensä ryhmähenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  5. 5

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  9. 9

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää