Sunnuntai    |   Kolumni

So, so keskiluokka, sote on enemmän kuin te

Sotesta on unohtunut se alkupuoli. So eli sosiaalipuoli. Hyvinvoivia ihmisiä kiinnostaa vain lääkärille pääsy, kirjoittaa kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

Muistat­teko, mikä oli nimeltään se kesken jäänyt uudistus, jonka takia Juha Sipilän (kesk) hallitus erosi? Taisi olla teva, terveydenhoidon valinnanvapausuudistus. Tai mate, maakunnallinen terveydenhoitouudistus. Vai läka,­ lääkäreitä kaikille?

Ei, kyllä sen nimi oli sote. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistus.

Mitä se sosiaalihuolto siinä teki? Siitä ei puhuttu juuri lainkaan. Kun uudistusta laadittiin, puhuttiin maakunnista ja valinnanvapaudesta. Kun hanke kaatui, on itketty tasa-arvoisten lääkäripalveluiden perään.

Entä alkuosa, so-asia? Onko sosiaalihuolto ihan so what, ei mitään väliä?

Maanantaina A-studiossa Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ehti jo sanoa, että sosiaalipuoli­ on­ unohtunut. Mutta pahus,­ toimittaja siirsi keskustelun no­peasti­­ lääkäreiden koulutukseen.

Onneksi on valinnanvapaus. Voin selvittää asian itse.

Tavoitan ensin Marja Vaaraman, Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön professorin. Hän istuu autossa ja selittää, miksi sosiaalihuolto oli sotessa mukana.

Tärkein tieto on tämä: noin kymmenen prosenttia Suomen väestöstä käyttää noin 80 prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluista. He ovat näiden palveluiden monikäyttäjiä. Heidän ongelmansa eivät ratkea yhden ammattilaisen voimin. Siihen tarvitaan monen alan osaajia.

Jotta tällainen tiimityö toteutuisi joka puolella Suomea, piti sekä sosiaali- että terveydenhuollon palvelurakennetta uudistaa yhdessä. Piti luoda saumaton palveluketju sosiaali- ja terveyspalveluiden välille. Integroida ne.

”Tämä äärimmäisen tärkeä asia unohdettiin kokonaan”, Vaarama sanoo.­

Äänekäs keskustelu ei aina keskity olennaiseen.

Muistelen alkoholilain uudistusta. Silloinkin tärkeintä oli valinnanvapaus. Ikään kuin Suomessa olisi ollut isokin ongelma se, ettei lähikaupasta saa tarpeeksi erilaisia alkoholijuomia.

Kun uusi alkoholilaki täytti vuoden, iloittiin, ettei Suomi sortunutkaan ryyppäämään. Tosin laskeva kulutus saatiin jälleen nousuun. Mutta väkeä ei kuollut heti joukoittain. Mitään merkittävää ei kohutun lain myötä siis tapahtunut. Ei hyvää, ei pahaa. Sekö oli hieno saavutus? Suurkuluttajien ongelmat ovat ennallaan.

Sote-uudistuksella olisi tietysti ollut paljon isompi merkitys. Siis sillä alkuperäisellä, alat yhdistävällä mallilla.

Moniongelmaisten hoidossa olisi säästetty verorahoja ja inhimillistä hätää. Valtaväestökin olisi hyötynyt.

Oikeasti terveysongelmien suurin taustatekijä ei ole joogan puute tai punaisen lihan syöminen. Isoimmat riskitekijät ovat yksinäisyys, pitkä­aikaistyöttömyys ja pienituloisuus. Ei niitä lääkäri yksin ratkaise.

Jokainen terveyskeskuslääkäri tietää ja tuntee sosiaalipuolen tärkeyden. On tuskaa hoitaa jatkuvasti vaivoja, joiden syy on selvästi sosiaalipuolella. Mutta ei auta.

Syrjäytymässä oleva nuori saa masennuslääkettä. Yksinhuoltaja talousahdinkoonsa unilääkettä. Ahdistunut omaishoitaja rauhoittavia. Pitkä­aikaistyötön kipuihin opiaatteja.

Tarvittaisiin muutakin kuin tabuja. Kaikki sen tietävät.

Toki on ongelma, jos ei pääse lääkärille. Mutta myös sosiaalipuolen palveluita jonotetaan. Vaarama kertoo, että suomalaisista, siis koko väestöstä, 38 prosenttia on kokenut, ettei ole saanut riittävästi terveyspalveluita. Huono-osaisten joukosta yli puolet ei ole saanut riittävästi sosiaalihuollon palveluita.

Ei ole kyse valinnanvapaudesta. Jotkut jäävät kokonaan ilman tukea, johon heillä olisi oikeus.

Sosiaalipalveluiden sivuuttamisella on iso vaikutus. Pahimmillaan koko yhteiskuntarauha romahtaa, Vaarama sanoo. Ihmisten kärsimys on väärin.

”Lasten osalta nämä ongelmat vaikuttavat ikiaikaisesti”, hän sanoo.

Tulee mieleen HS:n sunnuntaisivuilla 3. maaliskuuta julkaistu asiantuntijoiden puheenvuoro, jossa sanottiin, että perheiden köyhyys vaikuttaa lasten aivojen kehitykseen.

Niin konkreettisesti so ja te elämässä yhdistyvät, pienen lapsen päässä.

Tavoitan Hiilamon. Hän sanoo ymmärtävänsä, miksi lääkäripalveluista on puhuttu enemmän kuin sosiaalipalveluista: Kaikki käyvät lääkärillä. Mutta kaikki eivät ole käyttäneet sosiaalipalveluita.

”Tässä on menty keskiluokan ehdoilla”, Hiilamo sanoo.

Jotkut eivät edes tiedä, että sosiaalipalveluihin kuuluvat myös vanhustenhuolto ja vammaispalvelut. Ei ole kyse vain narkkareista tai lastensuojelusta.

Lääkärijonojen poistaminen olisi kaikkien etu. Mutta se ei edistäisi yhteistyötä sosiaalipuolen kanssa. Vanhus voisi yhä pudota tiedonkulkukuoppaan, kun hänet kotiutettaisiin sairaalasta ja hoito siirtyisi te-puolelta so-puolelle.

Lääkäreistä huolimatta myös pyöröovi-ilmiö voisi yhä jatkua. Siis epätarkoituksenmukainen hoito, kuten Hiilamo sanoo. Ihmiset, joilla on huono elämänhallinta, hakevat apua sairaalan päivystyksestä. Pitkän jonotuksen jälkeen heidät heitetään ulos ja he siirtyvät toiseen paikkaan. Verorahoja menee joka kerta hukkaan.

Sotella päivystykseen olisi voitu saada monen alan osaajia ongelmia ratkomaan. Mutta mitkä asiat voi hoitaa yksityinen sektori? Onnistuuko monialaisuus vain julkisella puolella?

Nyt kaikki vain vaaliteltoille tivaamaan eduskuntavaaliehdokkaiden kantoja. Tästä on seuraavalla sote-kaudella pakko puhua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  9. 9

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  10. 10

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää