Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Piikki piikittelijöille

Rokottamattomuus kertoo yksilöllisyyden ajasta ja tehoyhteiskunnan kritiikistä.

Minulla
on jo pitkään ollut salainen sympa­tian kohde. Salainen siksi, että ajatuk­seni ovat niin risti­riitaiset.

Olen ensinnäkin täysin eri mieltä myötätuntoni kohteiden kanssa. Vaikka eipä minun mielipiteelläni tässä ole merkitystä, myös tiede on eri mieltä heidän kanssaan.

Lisäksi heidän toimintansa on todistetusti vaarallista. Ei tee mieli asettua heidän puolelleen. Paitsi vähän ja välillä. Jokin raja ylittyy, kun pientä ihmisryhmää pilkataan valtavan enemmistön voimin. Jokin osa minusta tahtoo siirtyä vähemmistön puolelle, vaikka se väittäisi kuuta kissanruoaksi.

On aika kysyä, joko rokotusten vastustajia on pilkattu tarpeeksi. Joko heitä on riittävästi haukuttu hörhöiksi, valopäiksi ja vapaamatkustajiksi?

Olisiko aika pysähtyä pohtimaan, mistä vastustus kumpuaa ja mitä sille voisi tehdä? Nämäkin vanhemmat nimittäin tahtovat lastensa parasta.

Vuosia sitten, kun olin terveyslehdessä toimituspäällikkönä, kävin keskustelun, joka kaduttaa vieläkin.

”Minä en usko kaloreihin”, sanoi eräs lehtemme ravitsemusjuttuja ja alan tutkijoita kritisoinut ihminen.

”Mielenkiintoista”, vastasin. ”Mahdatko uskoa metreihin?”

Keskustelu loppui siihen. Hetken olin jopa ylpeä vastauksestani. Sainpas sivallettua. Niin sain, mutta tuottiko se muuta iloa kuin tunkkaisen itsetyytyväisyyden tunteen? Vastaukseni oli ylimielinen, kapea ja keskenkasvuinen. Ei ihme, että se tyrehdytti keskustelun alkuunsa.

Sitä paitsi silloinkin tiedettiin, että lihomiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin pelkkä kalorimäärä. Jos jotain olen maailmasta oppinut, niin tämän: kaikki, aivan kaikki on monimutkaisempaa kuin ensi vilkaisulta vaikuttaa.

Rokotteiden vastustajista syntyy julkisuudessa kapea kuva. Heitä pidetään jääräpäisinä typeryksinä, jotka uskovat, että rokotukset aiheuttavat autismia, vaikka väite on kumottu monissa laajoissa tutkimuksissa.

Sosiologi Johanna Nurmen tutkimustyön perusteella saa toisenlaisen käsityksen. Hän on haastatellut vanhempia, jotka ovat kieltäytyneet lapsensa rokotteista, eikä hän löytänyt niinkään salaliittoteoreetikoita vaan pääosin kriittisen ja pohtivan joukon ihmisiä, joilla oli erilaisia perusteita päätökselleen.

Jonkun lapsi oli saanut rokotuksesta haittavaikutuksen, toinen oli epävarma ja kaipasi lisää tietoa, kolmas suhtautui epäillen lääketehtaisiin. Neljäs korosti yksilön oikeutta omiin päätöksiinsä, viides halusi elää hidasta, luonnonmukaista elämää ilman lääkkeitä ja kemikaaleja. Heille kyse on elämäntavasta ja tehokkuutta korostavan yhteiskunnan kritiikistä.

Mikä kiinnostavinta, monet olivat antaneet lapselleen joitain rokotteita.

Nurmi kirjoitti aiheesta blogikirjoituksen, jota kommentoi myös rokotuskriittisten vanhempien lapsi, nyt jo aikuinen. Hän oli pohtinut, menisikö rokotettavaksi, ja kaipasi kiihkotonta tietoa, kavahti kärkkäitä tuomioita.

Joulun alla tulin kirjoittaneeksi kohujutun. Pyysin asiantuntijoita tekemään faktantarkistuksen lääkäri Antti Heikkilän kirjasta. Virheitä löytyi paljon – ainakin osa niistä on myöhemmin korjattu uuteen painokseen – ja palautetta tuli.

Eniten opin haukuista. Esimerkiksi tämän: Ihminen voi kääntyä lääketiedettä vastaan monesta eri syystä. Vaikka siksi, että lääkärit ja media tuntuvat edustavan eliitin valtaa.

Eliittiä vastaan asettuminen on identiteettikysymys. Se on kapinaa ja minäkuvan rakentamista, oman joukon etsimistä. Ymmärrän tämän hyvin, olenhan kasvanut ympäristössä, jossa yhteiskuntakritiikki alkoi usein sanoilla ”herrat, perkele”.

Monet vaihtoehtoja hakevat ovat kokeneet tulleensa ohitetuiksi. He eivät ole saaneet lääkäriltä sitä apua, jota olisivat toivoneet, heidän kipunsa ovat jääneet hoitamatta, he ovat saaneet väärän diagnoosin tai sinnitelleet pitkän leikkausjonon hännillä.

Moni tuntui ajattelevan, että tutkimukseen perustuva koululääketiede on pettänyt heidät.

Eräs kritiikkiä antanut kysyi, tulinko vahvistaneeksi tätä kahtiajakoa. Voi olla. Pelkään, että tulin, vaikka se ei ollut tarkoitukseni.

Mitä sitten olisi pitänyt tehdä? Ei faktantarkistusta voi jättää tekemättä siksi, että osa ihmisistä pahastuu. Mutta ehkä faktojen lisäksi tarvitaan muutakin, yritystä ymmärtää.

Kun rokotevastaisuudesta puhutaan mediassa, keskitytään yleensä tuhkarokkotartuntojen määrään, laumasuojaan ja muutamaan rannikkokuntaan, jossa rokottamattomuus on levinnyt. Mutta kyse on muustakin.

Ajatus terveyteen liittyvästä vastuusta on viime vuosikymmeninä muuttunut. Yhä enemmän korostetaan yksilön omaa vastuuta ja valintoja, kampanjoidaan pehmeiden rasvojen ja pähkinöiden puolesta, kannustetaan hotjoogaamaan ja fitness snackaamaan. Eletään valinnanvapauden aikaa.

Rokotteista kieltäytyvät ovat valinnanvapauden lapsia. Harmi vain, että he valitsevat meidän muiden näkökulmasta väärin. Johanna Nurmen haastatteluissa kävi kuitenkin ilmi, että nämä vanhemmat ottavat vapautensa vakavasti. He etsivät tietoa ja haluavat tehdä päätöksensä itse, kieltäytyvät luottamasta viranomaisiin.

Lopulta onkin kyse luottamuksesta. Lääkäreiden ja tutkijoiden ehdottoman auktoriteetin aika on takana. Siksi toivoisi, että he jaksaisivat avata haastatteluissa ja somekeskusteluissa suositustensa taustoja.

Enää ei riitä, että asiantuntija sanoo: ”Näin tämä asia on.” Ihmiset tahtovat tietää, miksi ja minkä tutkimusten perusteella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  3. 3

   Palomies Arto Latvala, 62, on varautunut 40 vuotta suuronnettomuuteen, jota ei ole vielä tapahtunut – ”Jonain päivänä se kolisee täälläkin, se on ihan itsestään selvää”

  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  6. 6

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  7. 7

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  8. 8

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  9. 9

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  10. 10

   Facebook varoittaa sijoittajia: Panemme miljardeja syrjään, koska datankäytöstä on tulossa jättisakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  9. 9

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää