Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Ennen laihdutuskuuri oli jopa hauskaa hupsutusta, nyt lihavuudesta on tehty kuolemanvakava asia

Painonvartijoissa tehtiin 1980-luvulla piimästä pirtelöä ja raastettiin meetvurstia pastaan. Sen jälkeen lihavuudesta on tullut yhteiskunnallinen ongelma, kirjoittaa kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

Muistan
läm­möllä Painon­vartijoita, kun käytän kotona kevyitä teflonisia uuni­vuokia tai pientä ruoka­vaakaa. Ei ole sitä­kään yritystä ollut Suomessa enää vuosi­kausiin. Siellä tuli laihdu­tettua yhteensä kymmeniä kiloja, eri vuosina.

Kaikki kilot tulivat kiltisti takaisin.

Nyt laihduttamista voi jo muistella nostalgisesti. Se ei johdu ikääntymisestä tai hyväksyvästä suhteesta omiin kiloihin. Ehei. Se johtuu trendeistä.

Laihdutus on poissa muodista. Sitä on toki tosi-tv-ohjelmissa, joita katsotaan inhon sekaisin tuntein, vaikka itse ei moiseen rääkkiin sorruta. Nyt ollaan kehopositiivisia. Tai puhutaan laihdutuksen haitoista.

Historiassa naisten alimmat kylkiluut painuivat tiukoissa kureliiveissä kasaan. 1960-luvulla heitettiin liivit nurkkaan, mutta laihdutuspillereissä käytettiin amfetamiinia.

Olihan se epäterveellistä, mutta ajatelkaa, miten helppoa! Nuo konstit eivät paljon itsekuria vaatineet.

Sitten tulivat muotiin oikukkaat dieetit, joissa oli selvät säännöt. Ja ihmevempaimet, joilla laihtui päätä vaivaamatta. Hetkeksi.

Kun painon jojottelu todettiin haitalliseksi, elämä vaikeutui. Piti vain syödä terveellisesti. Eli laskea kaloreita ja vahtia joka ruokapalaa. Kureliivien, kemian ja kuurien sijaan keinot piti löytää korvien välistä.

Siitä alkoivat laihduttajan suru, murhe ja stressi. Painon pudotuksesta tuli itsensä kyttäämistä ja peilin edessä koettua piinaa.

Apuun tuli Painonvartijat. Näin jälkikäteen ajatellen se oli ihan hauskaa.

Painonvartijoissa laihdutus perustui ryhmätapaamisiin. Ne alkoivat punnitsemisella kuin koulujen terveystarkastukset. Mutta Painonvartijoissa hoikatkin olivat joskus olleet ylipainoisia, tosi lihavia katsottiin myötätunnolla – ja itseä onnitellen.

Sen jälkeen oli pieni hauska luento vaikka napostelusta, rasvoista, ravintolaruuasta... Keskusteluissa ihmiset tunnustivat herkkusyntejään.

Se oli harrastus. Sai vertaistukea ja rahalle vastineeksi joka viikko myös uuden vihkosen, jossa oli reseptejä ja kaloritaulukoita. Meetvurstipasta oli nerokas: soosiin raastettiin salamia, pienikin hippu tuo makua. Piimästä tuli pirtelöä kanelilla. Se oli kuin skyriä, vähän liian terveellisen makuista.

Niitä tahraisia ohjevihkoja on kellarissa tallessa vieläkin. Muistona.

Sitten tuli internet, eivätkä ihmiset enää jaksaneet raahautua paikalle.

Nyt pitää pyrkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Se tarkoittaa, ettei ihminen enää laske vain kaloreita, vaan myös askeleitaan.

Mobiililaitteiden ohjelmistot ja rannekellot tallentavat kaiken. Ne ovat hyvä bisnes, varsinkin, kun niitä myydään kaikille eikä pelkästään lihaville.

Tarkkailla ja rangaista. Väistämättä tulee mieleen filosofi Michel Foucault’n klassikkoteoksen nimi. Teos on vuodelta 1975. Foucault käsittelee valtaa. Ihminen sisäistää vallan ja alkaa itse tarkkailla itseään. Myös tiedon tuottaminen ja tutkimus ovat osa valtakoneistoa.

Lihavuudesta onkin 2000-luvulla tuotettu valtavasti uutta tietoa.

Nyt lihavuus on globaali terveys­ongelma, josta kärsii viidennes maailman väestöstä, yhtä moni kuin ali­ravitsemuksesta. Vaarallisinta on lasten lihavuus.

Sen jälkeen kun meikäläinen ensimmäisen kerran 1980-luvulla laihdutti Painonvartijoissa, on lihavuus teollisuusmaissa kolminkertaistunut. Siitä on tullut yhteiskunnallinen ongelma, joka syö verovaroja.

Silti trendinä on kehopositiivisuus. Ulkonäköä ei saa arvostella. Pitää osata hyväksyä oma peilikuvansa. Muoti, taide ja julkisuus kannattavat erilaisuutta, on XL-malleja ja plusmuotia.

Mutta terveydenhuollossa lihavuuteen tartutaan yhä aktiivisemmin ja rajummin. Ei ole enää kyse kauneusihanteista, vaan terveysnormeista.

Lihavuus ei ole rumaa, se on sairasta. Kuolemanvakava asia.

Työterveyshuollossa siihen puututaan herkemmin kuin alkoholismiin. Se on helppoa: kilot eivät haihdu kehosta niin kuin promillet verestä.

Laihdutusryhmiä on Painonvartijoiden sijaan sairaaloissa. Niiden erittäin niukkaenergiset ene-dieetit on koettu rankaisuna, jopa sadismina. Potilaalle voidaan sanoa, ettei häntä hoideta, ellei paino putoa vaikka 20 kiloa.

Paineet kohdistuvat myös miehiin. Uhkana on, että lihavat putoavat hyvinvointivaltion turvaverkosta läpi. Ja kuitenkin myös asiantuntijat tietävät, ettei pysyvä painon pudotus ole helppoa. Se voi olla jopa mahdotonta – tai tehdä onnettomaksi.

Laihdutuksen jälkeen rasvaa kertyy entistä herkemmin. Lihavuusleikkauksetkaan eivät aina auta. Parin vuoden kuluttua voi olla entistä enemmän kiloja. Alkoholi voi tuottaa isoja vaikeuksia, kun keho muuttuu.

Häpeä ja vierauden tunne voivat jäädä, vaikka kilot lähtisivät.

Syömishäiriöliitto järjestää toukokuisin kansainvälistä Älä laihduta -päivää, jolla halutaan muistuttaa, että kaikenkokoiset ovat yhtä arvokkaita.

Entisaikaan toukokuussa lehdissä julkaistiin aina laihdutusjuttuja. Rantakuntoon kesäksi kolmella kikalla! Se oli harmitonta hupsutusta, viatonta dieettailua vain.

Nyt katuvaatteet ovat paljastavampia kuin uimapuvut ennen. Kaiken kokoiset kulkevat joogahousuissa. Hyvä.

Okei, itse voisin juuri nyt ottaa jonkun kilon pois. Ennen se olisi ollut hauska haaste. Eikö voitaisi retrohengessä tehdä laihdutuksesta vähän iloisempi asia?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

  4. 4

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  5. 5

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, pankkiiri Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  6. 6

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  8. 8

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  9. 9

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  10. 10

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  9. 9

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  10. 10

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää