Sunnuntai

Kissakohu paljasti ihmisen risti­riitaisen suhteen eläimiin – Miksi Suomessa saa satuttaa kalaa mutta ei koiraa?

Eläinten kaltoinkohtelusta tehdään poliisille yli 600 rikosilmoitusta vuodessa. Usein on kyse koirasta.

Suomalaiset näyttäisivät olevan kauniin yksimielisiä ainakin yhdestä asiasta. Kissoja ei saa lyödä.

Tämä kävi ilmi, kun uutiset kertoivat Sdp:n eurovaaliehdokkaan Mikkel Näkkäläjärven saaneen teini-ikäisenä tuomion eläinsuojelu­rikoksesta. Alkoi kiivas keskustelu siitä, voiko teon antaa anteeksi vai ei. Siitä oltiin tietysti eri mieltä, mutta kissojen pahoinpitelyä ei puolustellut kukaan.

Miten olisi käynyt, jos poikajoukko olisi lyönyt kyytä tai rottaa? Olisiko syntynyt kohua?

Ehkä, sillä eläimiin kohdistuva julmuus suututtaa ihmisiä aina. Mutta kohu olisi todennäköisesti jäänyt pienemmäksi, sillä ihmisen suhde näihin eläimiin on erilainen kuin koiriin tai kissoihin. Ja vaikka eläimistä puhutaan, oi­keasti kyse on nimenomaan ihmisistä ja meidän tunteistamme.

Tein pienen, epävirallisen ja erittäin epätieteellisen kyselyn tuttavapiirin eläinsuhteista.

Yksi sanoi, ettei voisi matkustaa Kiinaan, koska siellä syödään koiria ja se on pöyristyttävää. Toinen totesi, ettei ole erityinen eläinten ystävä mutta ei tietenkään hyväksy kivun tuottamista eläimille. Paitsi ka­loille.

Kalakin pitää hänen mukaansa tappaa nopeasti, mutta kalastamisen kyseenalaistaminen on hänelle liikaa. ”Siinä menee minun rajani toistaiseksi”, hän totesi. Kalaa on saatava roikottaa koukusta, sattuipa sitä tai ei. Niin hänkin lapsena teki.

Molemmat mielipiteet istuvat hyvin nykysuomalaisen eläinsuhteeseen, joka on täynnä ristiriitoja ja kummallisuuksia. Lehmää saa syödä, koiraa ei. Kissaa ei saa satuttaa, kalaa saa.

Eläinmaantieteen dosentti, akatemiatutkija Nora Schuurman Turun yliopistosta kertoo, että kyse on etäisyydestä. Mitä lähempänä toisiaan ihminen ja eläinlaji elävät, sen paheksuttavampana tappamista ja syömistä pidetään.

Kala elelee järvessä omissa oloissaan eikä tule pyrstöä heiluttaen ovelle vastaan. Sen sijaan koiran kanssa syödään samasta juustokimpaleesta ja nukutaan samassa sängyssä. Eikä rakasta elinkumppania tietenkään syödä.

Historiantutkimuksesta löytyy tosin viitteitä siitä, että Suomessakin on ehkä joskus syöty koiria. Paheksuttavan raja muuttuu ajan myötä.

Hevosiakin syötiin Euroopassa vapaasti, kunnes katolinen kirkko puuttui peliin. Kirkko liitti hevosen tappamisen luonnonuskontoihin ja pakanajumalille uhraamiseen. Niinpä paavi Gregorius III kielsi hevosen syömisen 700-luvun alussa. Monille ajatus hevosen syömisestä tuntuu yhä vastenmieliseltä.

Eläinsuojelun pioneerit aloittivat työnsä jo 1800-luvulla. Sen jälkeen niin asenteet kuin laitkin ovat muuttuneet vähitellen eläinystävällisemmiksi.

Nykyisen eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä. Mutta käytännössä joidenkin lajien kärsimykseen suhtaudutaan tiukemmin kuin toisten.

Eläinten kaltoinkohtelusta tehdään poliisille yli 600 rikosilmoitusta vuodessa. Usein on kyse siitä, että koiraa on kohdeltu huonosti tai pahoinpidelty.

Ylikonstaapeli, viestintäpäällikkö Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta luettelee puhelimessa tämän ja edellisvuoden ilmoituksia eläinsuojelurikoksista: ”Fila brasileiro, se on kai koira, sitten on koira, koira, koira, 16 lemmikkirottaa tapettu, kissa ammuttu, koiraa retuutettu, koira, koira, koira. Rotanmyrkkyä koiran lenkkipolun varrella, joku ulkoiluttanut koiraa auton ikkunasta ja hakannut samalla sitä kepillä.”

Aika koiravoittoista tuntuu olevan?

”Siltä vaikuttaa. Ja koirahan taitaa se yleisin lemmikki ollakin.”

Entäs pienemmät eläimet, vaikka kalat tai hämähäkit?

”En muista kyllä, että olisi tullut vastaan. Tosin olihan tuossa se yksi rottajuttu.”

No jos minä nyt tekisin rikosilmoituksen sinulle, kun olisin nähnyt naapurin roikottavan kalaa ongenkoukussa tai kiskovan perhosen siipiä, mitä sanoisit?

”Mitä? Siis perhonen, hehheh. Enpä tiedä, mitä sanoisin. Luojan kiitos, en ole vastaanottamassa rikosilmoituksia missään.”

Eläinsuojelulaissahan sanotaan, että eläimelle ei saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä ja että laki koskee kaikkia eläimiä. Mietin vain, että missä se soveltamisen raja käytännössä menee.

”Siihen en pysty ottamaan kantaa. En ole tämän asian asiantuntija ollenkaan. Mutta näköjään noita ilmoituksia tehdään lähinnä lemmikeistä ja joskus lehmistä tai muista tuotantoeläimistä. Luonnonvaraisista eläimistä ei kyllä. Paitsi joutsenista on tehty rikosilmoituksia, sen muistan. Ja merikotkan tappo on täällä myös.”

Hyvä. Kiitos sinulle ja...

”Ei, odota, nyt löytyi yksi hämähäkki. Täällä on tällainen tapaus, jossa ihmisellä on neljä koiraa, rottia ja hämähäkki. Mutta siinä on pahoinpidelty vain niitä koiria, ei hämähäkkiä.”

Yhdysvalloissa on tutkittu eläinten kaltoinkohtelua paljon ja todettu, että usein siihen liittyy lähisuhdeväkivaltaa.­ Eikä vain liity, sillä itse asiassa eläinten pahoin­pitely usein on elimellinen osa lähisuhdeväkivaltaa.

Sosiologian professori Clifton Flynn on raportoinut, että väkivaltaiset kumppanit pelottelevat usein puolisoitaan pahoinpitelemällä koiraa. Sek­suaalisen väkivallan lapsiuhreja painostetaan olemaan hiljaa uhkaamalla vahingoittaa heidän lemmikkiään.

Psykologiassa on tutkittu, tuleeko lapsena eläimiä rääkkäävästä aikuisena todennäköisemmin rikollinen kuin muista ihmisistä. Varmaa vastausta ei ole saatu, eikä kysymyskään ole kaikkien tutkijoiden mielestä paras mahdollinen.

Flynnin ja muiden eläinten kohtelua tutkineiden yhteiskuntatieteilijöiden mukaan eläinten pahoinpitelyä tutkittaessa kannattaa kääntää katse muihinkin ihmisiin kuin rääkkääjään. Kyse ei nimittäin ole vain tekijästä ja hänen luonteestaan tai mielenterveydestään vaan ihmisten välisistä suhteista, niihin liittyvästä vallankäytöstä ja oman aseman pönkittämisestä.

Niinpä joku saattaa ampua naapurin koiran, ei vihasta koiraa kohtaan vaan kostaakseen sen omistajalle. Poika­porukat taas voivat rääkätä eläimiä saadakseen toisten hyväksyntää.

Ihmisen porukoista on siis kyse, niin väkivallassa kuin eläinkysymyksessä muutenkin.

Koko erottelu ihmisen ja eläimen välillä on ihmisen luoma rakennelma. Biologisesti olemme eläimiä muiden joukossa, vaikka meillä onkin aika erilainen elämäntapa ja elinympäristö kuin vaikkapa sudella.

Rajaa ihmisen ja eläimen välillä on pidetty yllä, koska sen avulla on voitu korostaa ihmisen erityislaatua ja oikeutta käyttää eläimiä hyväkseen. Tätä ajattelua kritisoidaan kuitenkin yhä enemmän. Kritiikki kumpuaa esimerkiksi eläinoikeusliikkeestä, joka on nostanut esiin ongelmia esimerkiksi tuotanto­eläinten kohtelussa. Samaan aikaan tutkijat ovat saaneet selville yhä enemmän eläinten tunteista ja kivun kokemisesta.

Kalan kyky tuntea kipua on tiedetty jo vuosien ajan. Kun se muutama vuosi sitten kerrottiin Helsingin Sanomissa, syntyi kiukkuinen keskustelu.

Osa kalastusta harrastavista – siis noin parista miljoonasta suomalaisesta – raivostui ja leimasi uuden tiedon huuhaaksi tai ainakin epävarmaksi, koska oma toiminta on jotenkin selitettävä ja järkeistettävä.

Kalan kipukokemukset ovat ihmisen ja eläimen suhteen ytimessä, sillä ne tuovat esiin ristiriitaisen ajattelumme ja häilyvät toimintatapamme.

Toisaalta eläimiä halutaan suojella. Kotieläimille ostetaan herkkuja, ja niiden syöpähoidoista ollaan valmiita maksamaan tuhansia euroja. Samaan aikaan kohautamme olkiamme ilmastonmuutokselle ja unohdamme yhä kiihtyvän lajikadon.

Schuurmanin mukaan kyse voi olla sekä tiedon puutteesta että asioiden mittaluokasta. Omaa lemmikkiä on helppo helliä, mutta sukupuuttoaallon edessä useimmat meistä ovat neuvottomia.

Onneksi on saimaannorppa. Sen suojelu alkoi jo 40 vuotta sitten, ja tuloksia on saatu. Norppa on edelleen uhanalainen, mutta sen kanta on ollut nousussa jo vuosia.

Norppa on meille tarpeeksi tuttu ja riittävän suloinen, ja sen hätä on konkreettinen, oikean kokoinen ymmärrettäväksi. Sitä paitsi tarjolla on ollut helppoja tapoja auttaa. Pikkukuutteja varten on kuka tahansa voinut käydä kolaamassa apukinoksia.

Näin toukokuussa suojelutahtoaan voi lisätä vaikka katselemalla Maailman luonnonsäätiön WWF:n Norppaliveä, jossa kamera kuvaa hylkeiden köllimiskiveä. Sen päällä pötkötteli Moona-norppa tätäkin juttua kirjoitettaessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  5. 5

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Harkimo HS:lle: Liike Nytistä tulee puolue, ”muutoin tämä kuolisi tähän”

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää