Morjensta päivää!

Eduskunnassa on monia kirjoittamattomia sääntöjä. Yksi niistä on helppo muistaa: kaikkia pitää tervehtiä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vai olisiko pitänyt sanoa moi? Voiko tähän aikaan sanoa vielä huomenta?

Tervehtiminen on sosiaalinen arvoitus, johon ei ole oikeita vastauksia mutta jossa on todella paljon mahdollisuuksia epä­onnistua kiusallisesti.

Suomessa on kuitenkin yksi paikka, jossa moiset murheet loistavat poissaolollaan. Se on eduskunta, ja siellä pitää kirjoittamattomien sääntöjen mukaan tervehtiä kaikkia.

Eli kääritäänpä hihat ja lähdetään morottelemaan.

Ensimmäinen eduskunnassa saatu tervehdys kuulostaa hieman kummalliselta, koska turvallisuusviranomaisen suu on paksun lasin takana. Asiasta on kuitenkin mahdoton erehtyä: kyllä sieltä tervehdys livahti. Kirjataan ylös.

Täysistunnon alkuun on tunti, eikä käytävillä ainakaan vielä käy vilske. Marimekkoon pukeutunut eduskunnan työntekijä nyökkää jäykästi kopistellessaan ohi. Käytävää pitkin vastaan hiipii lattiaa luuttuava siivooja. Hänen katseensa pysyy visusti maassa.


Hiljaisuuden katkaisevat marmoriportaista kantautuvat askeleet.

Sieltä saapuu vihreiden Pirkka-Pekka Petelius, jonka kanssa Vesa Vierikko opetti Tabu-hupisarjassa kansalaisille tampereen kiälisiä tervehdyksiä. (Moro, mortonki, mondomi, mehkäisyväline.) Lukitaan katsekontakti. Peteliuksen käsi pysyy taskussa. Huulet muodostavat selvästi sanan moi, mutta pihausta ei kuulu. Ehkä edustajalle olisi pitänyt sanoa moronääs.

Tämäkö se on se patriarkaatin pöytä? Kuppilan kolmospöytään on kokoontunut jykevä edustus maakuntien kepulaisia. Juha­ Pylväs Oulusta, Petri Honkonen Keski-Suomesta, Mikko Kärnä Lapista ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Kaakkois-Suomesta.

Patriarkaatin juonia täällä ei kuitenkaan taideta tänään punoa, sillä pöydässä istuu myös Anne Kalmari. Hän on puhemiesneuvoston jäsen Keski-Suomesta ja miettinyt eduskunnan tapakulttuuria, etenkin tämän kauden ensimmäisinä päivinä.

Kalmarin mukaan matkalla Tuomiokirkon valtiopäiväjumalanpalvelukseen muutama kollega ”hyppeli” katua pitkin kuvaamassa edustajien kulkua.

”Se tuntuu varmaan hirveän hienolta omilla Facebook-sivuilla, mutta jos me kaikki 200 tehtäisiin niin, ei tästä touhusta tulisi yhtään mitään.”

Moikkailu edustajilla on kuitenkin keskimäärin hallussa, pöydästä vakuutetaan. Periaate on, että tervehtimisen lisäksi muutenkin pitää käyttäytyä kunnolla ja kohteliaasti.

”Vaikka tuolla salissa otetaan välillä kovaa yhteen ja kipinät lentävät, saatetaan istunnon jälkeen tulla tähän kahville”, Kärnä sanoo.

Poliittisten kärhämien takia ei siis parane nyrpistellä. Edustajat korostavat moneen kertaan, että työasiat on osattava ottaa työasioina, muuten tulevaisuus ”talossa” ei näytä kovin valoisalta. Samoin kummallisena (tai pohjalaisittain kollona) pidetään sellaista edustajaa, joka ei vaivaudu tervehtimään ”alempiaan”, kuten avustajia tai eduskunnan muita työntekijöitä.”Silloin kun olin täällä avustajana, pistin merkille, että kaikista ystävällisimpiä olivat persuedustajat. Mutta varsinkin kokoomusrouvat­ katsoivat kuin ilmaa”, Honkonen sanoo.

Eikä talon väelle kannata muutenkaan turhaan kukkoilla. Edustaja saattaa saada lähtöpassit milloin tahansa, mutta kuppilan väki on ja pysyy.

”Täällä on pitkään töissä ollutta henkilökuntaa. He toimivat välillä vähän terapeutinkin asemassa”, Kärnä sanoo.

Muutama hyväksyttävä syy mököttämiseen on. Jos kollegalla on paha mieli jostakin eduskunnan ulkopuolisesta asiasta tai kova kiire, tervehtimättä jättäminen ymmärretään.

Ja joskus se vain unohtuu.

Eduskunnan kulttuuria on tutkittu varsin vähän. Yhden näkökulman aiheeseen tarjoaa vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula teoksessaan Eduskunta – ystäviä ja vihamiehiä (Into 2018). Vuodesta 2011 kansanedustajana toiminut Kontula kirjoittaa, että eduskunta on hierarkkinen työyhteisö, jossa on paljon kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä.

Monet säännöistä liittyvät tavalla tai toisella valtaan.

Silti kyse ei ole Kontulan mukaan pelkästä valtapelistä. ”Monimutkaisen nokkimisjärjestyksen” tarkoitus on myös taata eduskunnan työrauha ja toimintakyky. Säännöstö kertoo, miten ja milloin valtaa voi käyttää.

Moikkailemisesta ohjesääntöä ei ole. Jokainen tekee sen omalla tyylillään.


Viime hallituskaudellakin maa- ja metsätalousministerinä toiminut Leppä kertoo ottaneensa ministeriössä käyttöön uuden tavan: kerran viikossa tervehditään oikein kädestä pitäen, muuten riittää tavallinen moikkailu.

”Siinä on pieni testi sullekin, että muistatko, ketä olet kätellyt”, Kalmari tokaisee.

”Juuri näin!”

Keskustalaisten mukaan myös eduskunnan kuppilassa on omat salaiset sääntönsä.

”Kolmanteen tai neljänteen pöytäriviin asti on niin sanottuja sosiaalisia pöytiä. Niihin saa liittyä seuraan, jos joku siellä istuu. Siitä eteenpäin on sanaton etiketti, että ihmisten annetaan olla rauhassa”, Petri Honkonen sanoo.

”Ja tuolla on mököttäjien pöytä!” Kärnä sanoo ja nyökkää kohti kuppilan ovea. Siellä istuu tänään joku tuntematon herrasmies, mutta kuppilan keskivaiheilla on tutun näköisiä vihreitä naisia: Satu Hassi, Iiris Suomela ja Bella Forsgrén.

Forsgrén on juuri lähdössä, ja syntyy kiusallinen sosiaalinen tilanne. Kätelläänkö niin kuin poliitikko toimittajaa vai halataanko niin kuin 27-vuotiaat naiset? Tilanne riistäytyy halaamiseksi.

Vuonna 1991 ensimmäisen kerran eduskuntaan valittu Satu Hassi ei tunnista kuvausta mököttäjien pöydästä. Ajoittainen epäsosiaalisuus on hänelle kuitenkin tuttua.

”Jos haluan vain käydä sähköpostia läpi täällä kuppilassa ja joku meidän ryhmän muu tyyppi istuu yksin töitä tekevän näköisenä, kysyn, saanko tulla tähän vaikenemaan kanssasi, niin en näytä niin epäsosiaaliselta”, Hassi kertoo.

Takavasemmalta ilmestyy yhtäkkiä Emma­ Kari. Hänet on juuri valittu vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Kädet ovat täynnä papereita, kukkia ja puhelimia. Kari sujauttaa puhelimen hampaidensa väliin ja ojentaa kätensä.

”Siinä tuli tapakulttuuria! Puhelin suussa!” Hassi hihkaisee.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  5. 5

   Asiantuntijat: Jemenin edustalle hylätty säiliöalus voi räjähtää ja aiheuttaa ympäristökatastrofin

  6. 6

   Fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huume- ja dopingtutkinnassa epäillään myös Helsingin poliisin poliisimiestä törkeästä dopingrikoksesta

  7. 7

   Näinkin ihmiset yrittävät hankkia vuokra-asunnon: Tupakka suussa näyttöön ja lahjustarjous välittäjälle

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  9. 9

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  10. 10

   Kertooko työministeri Harakka, miten hallitus aikoo vahvistaa työllisyyttä? Suora lähetys tiedotustilaisuudesta kello 13

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  5. 5

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  6. 6

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  7. 7

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  8. 8

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  9. 9

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  10. 10

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää