Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Hornetien korvaaminen voi maksaa jopa 30 miljardia euroa, mutta valppaan keskustelun sijaan tarjolla on runsaasti epämääräistä hävittäjähumua

Maailman asevarustelumenot ovat suurimmillaan sitten kylmän sodan. Suomi on tässä varustelussa voimakkaasti mukana.

Päiväl­leen 80 vuotta sitten, 16. kesä­kuuta 1939, Gustaf Manner­heimin mitta tuli täyteen. 72-vuotias sotamarsalkka kirjoitti Suomen valtio­johdolle kirjeen, jossa hän ilmoitti eroavansa puolustus­neuvoston puheen­johtajan tehtävästä.

Mannerheim pelkäsi sotaa ja moitti maan johtajia siitä, etteivät nämä suostuneet nostamaan puolustusmäärärahoja riittävälle tasolle.

Mannerheimin pelko oli aiheellinen. Kun talvisota syttyi, moni suomalaismies joutui rintamalle varusteinaan vain ase, vyö ja armeijan kokardi.

Tästä juurtui suomen kieleen uusi käsite: malli Cajander. Termi sai nimensä pääministeri Aimo Cajanderin mukaan, ja tänäkin päivänä sillä tarkoitetaan puutteellista tai surkeaa varustautumista.

Tänä viikonloppuna Suomessa ihmeteltiin yhtä modernin sotateknologian kuuluisimmista tuotteista, kun amerikkalais­yhtiö Lockheed Martinin valmistama F-35-hävittäjä laskeutui Turkuun.

Kone on yksi viidestä vaihtoehdosta Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi, ja Suomessa se nähtiin nyt ensimmäisen kerran. Lentonäytökseen kone ei vielä osallistunut, mutta yleisö pääsi katselemaan sitä maassa.

F-35:n taival on ollut takkuinen. Koneen kehitys on viivästynyt, ja sen vikalista on pitkä. Onnettomuuksiakin on sattunut, esimerkiksi syyskuussa hävittäjä tuhoutui Etelä-Carolinan osavaltiossa teknisen vian vuoksi. F-35 on myös nimetty maailman kalleimmaksi aseprojektiksi.

Ongelmista ja hintalapusta huolimatta juuri F-35 voi hyvinkin olla Suomen valinta. Koneessa uskotaan olevan ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka pitävät sen iskukykyisenä vuosikymmeniä. Samalla Suomi jatkaisi läheisiä suhteitaan Yhdysvaltoihin.

Hävittäjäostos on Suomen valtion historian kallein hankinta. Koko maailmankin mittakaavassa kyse on erittäin suuresta ja kiinnostavasta asekaupasta.

Hävittäjät maksavat vähintään seitsemän miljardia euroa, ja lisäksi niiden käyttö, huolto ja päivittäminen maksavat seuraavien vuosikymmenten aikana jopa 30 miljardia.

Hävittäjähankinnan valtavaan kokoon nähden sitä on arvosteltu poliitikkojen piirissä maltillisesti. Kun Sdp:n Sanna Marin tuurasi Antti Rinnettä puheenjohtajatenteissä, Marin sanoi, ettei hävittäjien lukumäärää ole lyöty lukkoon. Vastustajat tarttuivat kommenttiin heti.

Tällä viikolla vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho kritisoi hävittäjien hintaa eduskunnassa, mutta pääministeri Antti Rinne vastasi vain, että Suomi on sitoutunut koneiden hankintaan.

Yhteiskunnallinen keskustelu hävittäjistä ja niiden ominaisuuksista jää pakostakin vajavaiseksi. Koneiden tärkeimmät tekniset ominaisuudet ovat suuria salaisuuksia, jotka kerrotaan hyvin pienelle piirille. Myös monet kaupalliset yksityiskohdat ovat luottamuksellisia.

Sen sijaan tarjolla on runsaasti epämääräistä hävittäjähumua. Hävittäjäkoneiden viehätysvoima on aina vedonnut ihmisiin, ja valmistajat tietävät tämän. Koneiden tekniikkaa ar­vioidaan kuin formula-autoja, ja lentonäytökset keräävät suuria yleisöjä.

Ranskalainen Rafale toimi uuden Tuntemattoman sotilaan sponsorina. Eurofighter on kampanjoinut näyttävästi Helsingin Musiikkitalon seinällä, ja monien suomalaisten sosiaalisen median kanavissa on viime viikkoina näkynyt F-35:n mainosvideoita.

Käytetty kieli on kuin automainoksista. Lockheed Martin rakentaa parempaa huomista. Ruotsalainen Gripen taas soveltuu Suomen luonnonoloihin.

Reserviläisliiton teettämässä gallupissa juuri Gripen olikin suomalaisten suosikkihävittäjä – ikään kuin kansan mielipiteellä olisi asiassa jotakin merkitystä.

Juhannuksena 1939 Mannerheimin eroaikeita käsiteltiin lehdistössä monta päivää. Mannerheimin kirje säikäytti pahasti presidentti Kyösti Kallion, joka suostutteli sotamarsalkan jatkamaan tehtävässään.

Kun malli Cajanderin käsitettä on myöhemmin tutkittu, on selvinnyt, ettei yksin Aimo Cajanderin syyllistäminen talvisodan alun huonosta varustetilanteesta ole reilua. Cajanderin hallitus kasvatti Suomen sotilasmenoja.

Vuonna 1938 Suomi käytti puolustukseen 3,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna luku on 1,29.

Viime vuonna koko maailman asevarustelumenot olivat korkeimmalla tasolla sitten vuoden 1988, jolloin kylmä sota oli päättymässä.

Suomi on tässä varustelussa mukana. Merivoimat hankkii uusia laivoja yli miljardilla eurolla. Maavoimille ostettiin Etelä-Koreasta telatykkejä, jotka nimettiin polleasti Moukareiksi. Yhdessä uusien vastatykistötutkien kanssa Suomella on Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen vahva tykistö.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomella on myös isot ilmavoimat. Suomi on lähettänyt tarjouspyynnön 64 hävittäjästä.

Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on hävittäjistä vain pari lausetta. Niistä tärkein on miltei suoraan vuoden 2017 puolustusselonteosta, johon puolueet ovat sitoutuneet.

Se kuuluu näin: Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti.

Maallikon on vaikea sanoa koneiden määrästä mitään järkevää.

Jos sota syttyy, koneita on joka tapauksessa liian vähän. Jos sotaa ei koskaan tule, 64 on aivan liikaa.

Tai sitten voi ajatella, että hankinnalla ehkäistiin sota ja ostettiin rauhaa. Maksoi mitä maksoi.

Oikaisu 17.6. kello 16.13. Korjattu Gustaf Mannerheimin sotilasarvo. Kesällä 1939 Mannerheimin sotilasarvo oli sotamarsalkka, ei kenraali. Suomen marsalkan arvonimi Mannerheimille myönnettiin vuonna 1942.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää