Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Valehtelin ja lintsasin, jotta minun ei olisi tarvinnut uida – Suomi on uimareiden maa, jossa vettä pelkäävä aikuinen on kummajainen

Tuhansien järvien maassa uiminen on kansalaistaito. Se raastaa surkean uimarin hermoja, kirjoittaa kolumnissaan Tuija Siltamäki.

Aloin
inhota uimista jo lapsena.

Vesi tuntui vieraalta. En ymmärtänyt, miten muiden kehot pysyvät pinnalla ja minun uppoaa vakaasti kohti pohjaa. En päässyt läpi uimakoulusta enkä uskaltanut uida muiden lasten perässä syvään veteen. Hätäännyin, jos vettä meni nenään tai jalat eivät ylettyneetkään pohjaan.

Vähitellen aloin inhota kaikkea, mikä liittyi uimiseen. Uimahallin hajua ja ääniä, sukkahousujen kiskomista nahkeisiin jalkoihin, vieraiden ihmisten alastomuutta ja rannan pistävää, väsyttävää paahdetta. Tutussa rannassa saatoin pulahtaa polskimaan, mutta missään tapauksessa en lähtenyt muiden kanssa rannalle ”hengailemaan”.

Pahimpia olivat kuitenkin koulun uimatunnit.

Tuntui nöyryyttävältä olla alasti ja uimataidoton muiden lasten edessä. Ja vielä uimahallissa, joka on kaikin tavoin omituinen ja epäilyttävä paikka. Mitä jos joku on pissannut veteen?

Kyllä minuakin yritettiin opettaa, mutta oppi ei mennyt perille. Kuudennen luokan uimataitotestissä räpiköin parikymmentä metriä ja luovutin. Päätin aloittaa lintsaamisen.

Onneksi uimahalleja ja pakottamista kohtaan tunnettu inho ylitti sukupolvien rajat. Kotona sovittiin, ettei uimaan tarvitse mennä. Jos uintia olisi ollut viimeisellä tunnilla, äiti haki kotiin. Jos sitä oli keskellä päivää, piti keksiä jokin tekosyy.

Uimisen vältteleminen ajoi epätoivoisiin tekoihin. Tehokkain keino saada vapautus oli vetää ope vähän sivummalle, ottaa arka ilme kasvoille ja kuiskata: mä en voi mennä uimaan, mulla on menkat. Siinä iässä kuukautisista ei tosiaankaan voimaannuttu, vaan niitä hävettiin ja salailtiin hartaasti.

Suomi on uimareiden maa.

Uimisesta puhutaan kansalaistaitona, ja lyhyeen kesään ladatuista odotuksista monet liittyvät veteen. Uimavesien lämpö­tilaa ja sinilevätilannetta ei seurata, vaan vahditaan. Helsinkiläiset haaveilevat aamu-uinnista meressä tai säntäävät töiden jälkeen Uimastadionille, lahtelaisten initiaatioriitteihin kuuluu luvaton kuutamouinti maauimalassa. Täydellisen loman ja rentoutumisen symboli on keskellä järveä kelluva soutuvene.

Suomessa täysin uimataidotonta aikuista tapaa harvoin, mutta virallisen määritelmän mukaan heitä on lähes kolmasosa väestöstä. Vain noin 70 prosenttia suomalaisista aikuisista täyttää pohjoismaisen uimataidon määritelmän, eli pystyy syvään veteen pudottuaan ja pinnalle pääs­tyään uimaan yhtä kyytiä 200 metriä, josta 50 metriä selkää.

Vesipelkoinen aikuinen on kuitenkin kummajainen. Kukaan ei ole koskaan kysynyt, miksen jaksa juosta viittä kilometriä tai vetää kahta leukaa, mutta kun viime kesänä iloitsin oppineeni uimaan, virtasi inboxiin ihmetteleviä viestejä. Siis miten ei voi osata uida? Niinpä.

Arkijärjellä ajatellen valtion kannattaa tietenkin pyrkiä estämään kansalaisiaan hukkumasta. Etenkin, jos kansalaisilla on tapana viettää lämpimän vuodenajan juhlapyhät päissään veden äärellä.

Mutta kaikilla ei ole. Ei ole mikään pakko osata uida, jos ei ikinä ui.

Koululiikunnasta puhutaan usein traumojen kautta. Lehdet kysyvät, mistä lajeista jäi traumat, ja keskustelupalstoilla kansalaiset vertailevat hiihtotraumojaan. Se, että on joutunut tekemään jotain, josta ei tykkää, ei kuitenkaan ole trauma vaan ihan normaalia. Minulla on yksiselitteinen sukupuoli-identiteetti ja varsin normaali keho. Ei tällaiselle ihmiselle uimatunneissa ole mitään traumaattista. En vain tykännyt niistä, ja olin sen verran uppiniskainen, että päätin lintsata.

Monilla on vaikeampaa.

Touko Vaahtera tarkastelee väitöskirjassaan uimiseen ja kehoihin liittyviä oletuksia queer- ja vammaistutkimuksen kautta. Vaahtera analysoi tutkimuksessaan muun muassa sitä, miten suomalaisuus ja uiminen on liitetty toisiinsa ”kulttuurisissa teksteissä”, esimerkiksi sanomalehdissä.

Vaahteran mukaan uimisen asema kansalaistaitona kumpuaa osittain siitä, että 1900-luvun alussa uimataidon edistämisen ajateltiin auttavan Suomen ”assosioitumista” läntiseen, edistyksellisempään kulttuuriin.

Vaahteran kritiikki kohdistuu myös siihen, että jos uimiseen liittyvää kulttuuria pidetään suomalaisena kulttuurina, se sulkee ulos ne, joille esimerkiksi alastomuus ei ole niin luontevaa kuin sen ”suomalaisille” usein väitetään olevan. Ikään kuin uima- tai saunataidottomat olisivat jotenkin vähemmän suomalaisia kuin muut.

Kukapa ei olisi joskus kuullut hekottelua siitä, että ei kyllä yhtään tajua ulkomaalaiset tätä, että mepä voidaan ihan noin vain mennä kuumaan huoneeseen alasti keskenämme ja siinä ei ole mitään outoa, sellaisia me suomalaiset ollaan, vähän kummallisia!

Viime vuonna lähdin kesä­lomalle Islantiin. Olin Reykjavíkissa eikä huvittanut tehdä mitään. Lämmintä oli kuusi astetta, joka päivä satoi vettä ja hyvin teräviä rakeita. Koko päivää ei jaksanut nukkuakaan, ja Reykjavíkissa oli liian kallista ryypätä. Tylsyys ajoi epätoivoisiin tekoihin. Menin uimahalliin.

Suunnistin oikeaan pukuhuoneeseen ja yritin olla katsomatta alastomia islantilaisia mummoja. Uin hitain ja tunnustelevin vedoin altaan päästä päähän. Kylmät pisarat pistelivät kasvoja.

Kun käännyin selälleni, korvat painuivat pinnan alle enkä enää kuullut ajatuksiani.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  5. 5

   Asiantuntijat: Jemenin edustalle hylätty säiliöalus voi räjähtää ja aiheuttaa ympäristökatastrofin

  6. 6

   Helsinkiläispoliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

  7. 7

   Kertooko työministeri Harakka, miten hallitus aikoo vahvistaa työllisyyttä? Suora lähetys tiedotustilaisuudesta käynnissä

  8. 8

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   Näinkin ihmiset yrittävät hankkia vuokra-asunnon: Tupakka suussa näyttöön ja lahjustarjous välittäjälle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  5. 5

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  6. 6

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  7. 7

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  8. 8

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  9. 9

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  10. 10

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää