Sunnuntai    |   Kolumni

Monelle meistä helle ei vain sovi

Lähes 400 suomalaista kuoli viime kesänä helteiden takia. Tänä kesänä helteet ovat olleet vähissä, mutta tulevaisuudessa ne yleistyvät ja niihin pitäisi alkaa tosissaan varautua, kirjoittaa tutkija Reija Ruuhela kolumnissaan.

Missä helteet? Tuntuu, ettei mistään muusta loma-Suomessa puhuta nyt yhtä paljon.

Mutta viileämmissäkin kesäsäissä on puolensa, sillä monelle suomalaiselle helle ei yksin­kertaisesti sovi. Samat lämpötilat, jotka terve nuori aikuinen kokee yleensä mukavaksi, rasittavat pitkä­aikais­sairaita, ikääntyneitä ja pikku­lapsia. Ja pitkittyessään helle vaikuttaa kenen tahansa meistä toiminta­kykyyn, varsinkin, jos kuumuus vie vielä yöunet.

Ihminen sopeutuu itsestään alueensa ilmaston tavan­omaisiin lämpö­oloihin. Suomessa kuumuuden aiheuttamat oireet alkavatkin alemmissa lämpö­tiloissa kuin lämpimämmissä maissa. Vastaavasti me suomalaiset olemme sopeutuneet kylmään paremmin kuin vaikkapa etelä­eurooppalaiset.

Ilmastoon sopeutumista kuvaa hyvin kuolleisuuden riippuvuus lämpötilasta. Etelä-Euroopassa kuolleisuus on pienimmillään, kun vuorokauden keski­lämpö­tila on 22–25 astetta. Meillä Suomessa kuolleisuus on pienimmillään, kun vuorokauden keski­lämpö­tila on noin 14 astetta – siis esimerkiksi silloin, kun päivällä on yli 20 astetta ja yöllä alle 10 astetta.

Suomessa kuolleisuus alkaa nousta nopeasti, kun vuorokauden keski­lämpö­tila kohoaa yli 20 asteen. Näin käy etenkin niinä hellepäivinä, kun myös yölämpö­tila on korkea ja ilma kosteaa. Pidempien helleaaltojen seurauksena voi muutaman viikon aikana kuolla satoja ihmisiä tavallista enemmän, erityisesti ikääntyneitä. Kroonikoiden, kuten sydän- ja hengitystie­sairauksia potevien, oireet pahenevat.

Viime kesänä lähes 400 suomalaista kuoli helteiden takia, selviää Ilmatieteen laitoksen ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Viime kesän helleputki lisäsi Suomessa ruuhkia päivystyksissä. Kuumuus aiheutti lisäoireita sairaaloiden potilaille ja hoiva­kotien asukkaille. Henkilöstökin uupui. Helteen takia potilaiden ärtyneisyys lisääntyi ja käytöshäiriöt hankaloittivat työtä entisestään. Myös kotisairaan­hoidossa työmäärä lisääntyi.

Viime kesän helle ei ollut Suomessa ainut­laatuinen. Edelliset vaikutuksiltaan saman­tasoiset osuivat vuosille 2010 ja 2014. Helteiden kielteisiin vaikutuksiin on siis tarpeen varautua Suomessa jo nykyisessä ilmastossa. Mutta tulossa on vielä kuumempaa. Ilmaston lämmetessä helleaallot yleistyvät, pitenevät ja tulevat entistä tukalammiksi. Viime kesän olot ovat vuosisadan loppupuolen ”uusi normaali”.

Monissa maissa terveyden­huolto alkoi valmistautua tulevaan tosissaan kesän 2003 jälkeen. Silloin Eurooppaa koetteli helleaalto, ja noin 70 000 ihmistä kuoli kuumuuden takia.

Suomessa Ilmatieteen laitos alkoi varoittaa helteistä vuonna 2011. Alkuun monet pitivät varoituksia holhouksena, ilonpilaamisena tai vitsinä Suomen ilmastossa. Toisaalta tuli kiittävää palautetta. Kuvaavaa on, että viime kesänä hellevaroituksista ei kielteistä palautetta enää juuri tullut. Niitä on alettu pitää tärkeänä osana sääpalvelua.

Suomen terveyden­huollossa kunnon suunnitelmat helteiden varalle puuttuvat yhä. Onneksi viime kesän jälkeen paikallisesti on tartuttu toimeen. Tarvetta on. Aluehallinto­viraston kyselyn mukaan esimerkiksi lähes puolessa Pohjanmaan ja Pirkanmaan terveys­keskuksista ja hoito­laitoksista on todettu helteen aiheuttamia ongelmia. Niissä tehtiin viime kesänäkin mitä voitiin, tuuletettiin mahdollisimman paljon ja suojauduttiin kaikin tavoin auringolta.

Monet kunnon toimet on käytännössä mahdollista toteuttaa vain perus­korjausten yhteydessä. Esimerkiksi Husin sairaaloissa ilman­vaihtoa ja jäähdytystä on uusittu tai tehostettu. Myös leikkaussalien ja lääkehuoneiden oloja pyritään hallitsemaan paremmin. Helsingin kaupunki on hankkinut siirreltäviä jäähdyttimiä, ja esimerkiksi Laakson sairaalassa ikkunoihin on asennettu aurinko­suoja­kalvoja.

Tiiviisti rakennetuilla kaupunki­alueilla altistus kuumuudelle voimistuu niin sanotun lämpö­saareke­ilmiön takia. Kaupungissa voikin olla monta astetta lämpimämpää kuin ympäröivällä maaseudulla. Suomessa tämä näkyy kuolleiden määrässä helteillä ainakin Helsingissä.

Kaupungistuminen jatkuu. Siksi kaupunki­suunnittelussa pitää muistaa varata tilaa myös viheralueille, jotka viilentävät lämpö­saarekkeita. Se ei toki yksin riitä, vaan rakennuksissa pitää olla myös toimivat jäähdytys­järjestelmät. Ilmastoriskit ja niiden muuttuminen pitää ottaa huomioon sekä vanhojen rakennusten korjauksissa että uusien suunnittelussa.

Ilmastoon liittyy myös paljon epäsuoria terveysriskejä. Viime vuosina on puhuttu paljon borrelioosista ja puutiais­aivo­tulehduksesta. Niitä levittävä puutiainen viihtyy 5–25 asteen lämpötilassa ja kosteassa. Kun ilmasto lämpenee, puutiaiselle sopiva aika pitenee ja lajin elinalueet laajentuvat. Kasvukauden pidentyessä myös siitepölyistä aiheutuvat allergiaoireet voivat lisääntyä. Mikrobit viihtyvät lämpimässä vedessä, ja helleaaltojen aikaan uimavesien laadussa voi olla ongelmia. Rankat sateet voivat heikentää talousveden laatua.

Eivätkä ilmastoon liittyvät terveysriskit rajoitu kesään. Kireään talvipakkaseen liittyvien oireiden voidaan odottaa vähenevän ilmaston lämmetessä, mutta esimerkiksi liukastumisten riski kasvaa lähi­vuosi­kymmeninä. Murtumia sattuu eniten silloin, kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin ja jalkakäytävän lumi sulaa ja jäätyy uudestaan muodostaen jäisen pinnan. Ennusteiden mukaan tapaturmariski pienenee vasta kuluvan vuosisadan loppupuolella, kun talvet vähitellen lyhenevät.

Talvisin valon vähäisyys aiheuttaa kaamosoireita. Jopa neljä kymmenestä suomalaisesta kokee pimeään vuodenaikaan joitain oireita, kuten unihäiriöitä tai muutoksia toiminta­tarmossa. Varsinaiseen joka talvi toistuvaan kaamos­masennukseen sairastuu noin prosentti suomalaisista. Ilmaston muuttuessa Suomen talvista tulee entistä synkeämpiä, kun auringonvaloa saadaan vähemmän lisääntyvän pilvisyyden vuoksi ja lumipeite vähenee. Liikunta ja vaikkapa kirkas­valo­lamput voivat auttaa meitä pimeimmän ajan yli.

Ja pitkän talven jälkeen kesän auringosta ja lämmöstä kannattaa myös nauttia – sopivassa määrin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin HS Teema -lehden Sää-aiheisessa numerossa 3/2019. Lisätietoja Teema-lehdestä osoitteessa HS.fi/teema.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  9. 9

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää