Putinin tyttärien ja agenttien paljastaja

Toimittaja Sergei Kanev pakeni Venäjältä, mutta jatkaa Kremlin asioiden penkomista. Hän on keksinyt, kuinka maan mahtavien turvallisuuspalvelujen jäljille voi päästä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Emme tiedä kovin paljon Nuutti tai Matias Niinistön elämästä, eikä Anna Halonenkaan ole parrasvaloissa viihtynyt. Salamyhkäisyys on silti vähäistä verrattuna itänaapurimme johtajan perhe-elämään.

Vladimir Putinin tyttäristä Mariasta ja Jekaterinasta ei tiedetty juuri muuta kuin etunimet ja syntymävuodet ennen kuin tutkivat toimittajat löysivät heidät kolme neljä vuotta sitten.

Ensin ”paljastui” nuorempi tytär Jekaterina, joka käyttää sukunimeä Tihonova. Hän johti tuolloin Moskovan yliopiston laajennushanketta ja oli mennyt naimisiin Putinin ystävän, upporikkaan liikemiehen Nikolai Šamalovin pojan kanssa.

Sitten tammikuussa 2016 moskovalainen toimittaja Sergei Kanev kirjoitti laajan artikkelin vanhemmasta tyttärestä Mariasta oppositiolehti New Timesiin. Maria käyttää sukunimeä Vorontsova. Hän toimii lääketieteen tutkijana Endo­krinologian tutkimuskeskuksessa Moskovassa ja on naimisissa hollantilaisen Jorrit Faassenin kanssa.

”Tutkin hänen sosiaalisen median tilejään kaksi vuotta. Kun materiaalini oli valmis julkaistavaksi, luokseni tuli Putinin avustaja ja yritti suostutella luopumaan kirjoituksesta. Putin olisi kuulemma hyvin kiitollinen, jos en julkaisisi sitä. Kieltäydyin kohteliaasti”, muistelee Kanev hymyillen.

Lehdelle tapauksesta seurasi virallinen varoitus, joka tosin annettiin muodollisesti aivan eri syystä kuin Putinin tyttärestä kertomisen johdosta. Lisäksi lehden verkkosivu joutui palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

”Venäjällä presidentin tyttäret elävät kuin vakoojat”, sanoo Kanev.


Kanev, 56, on tutkivana toimittajana oman tiensä kulkija. Hänen paljastuksensa perustuvat usein nimettömiin lähteisiin turvallisuuselimissä. Aihepiiri on hänelle luontainen, sillä Kanevin suvussa moni on työskennellyt miliisissä tai armeijassa.

Venäjän turvallisuuselimet ovat hänen mukaansa läpeensä korruptoituneet ja niiden johto ja työntekijät elättävät itsensä erilaisilla sivubisneksillä. Hämärätoiminnasta ei kuitenkaan jää arkistoihin asiakirjoja, sillä kaikki tapahtuu epämuodollisten käskyjen perusteella.

Kanev heittelee tietojaan ja oletuksiaan sellaisella kepeydellä, että välillä on mietittävä, mihin niistä voi uskoa. Hän on kuitenkin tehnyt useita paljastuksia, jotka ovat osoittautuneet tosiksi.

Viime vuonna Kanev oli mukana selvittämässä venäläisen entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin myrkytyksestä epäiltyjen miesten henkilöllisyyttä. Selvitys tehtiin yhdessä venäläisen verkkojulkaisun Insiderin ja kansainvälisen Bellingcat-verkoston kanssa.

Lokakuussa porukka paljasti, että epäiltyjen miesten todelliset nimet ovat Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga ja että he ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palkkalistoilla. Tätä ennen Venäjän val­tion englanninkielinen RT-kanava oli haastatellut heitä ”tavallisina turisteina”.

Henkilöllisyyden paljastamisessa Kanev käytti hyväkseen muun muassa Miškinin ja Tšepigan kotiosoitteita ja muita rekisteritietoja.

Tämä on hänen mukaansa mahdollista, koska venäläisagenttien tietoturvassa on nolo aukko. Moni heistä on ollut virallisesti kirjoilla tiedusteluorganisaatioiden päämajoissa, vakoojien käyttöön tarkoitetuissa asuinkerrostaloissa tai tiedustelu­akatemioiden opiskelija-asuntoloissa.

Muutaman osoitteen perusteella Kanev ja kumppanit uskovat paljastaneensa satojen agenttien henkilöllisyyden.

”Kuka tahansa voi ostaa Moskovan kaduilta tietokannan, josta osoitteet löytyvät. Asuntojen omistajatiedot löytyvät myös Moskovan kaupungin verkkopalvelusta”, Kanev sanoo.

”Putin luulee tappaneensa journalismin Venäjältä, mutta hän erehtyy.”

Ainoa arvoitus tapauksessa hänelle on yhä se, miksi venäläisagentit halusivat myrkyttää Sergei Skripalin.


Kanev on tehnyt tutkivaa journalismia koko tämän vuosituhannen. Pisin työrupeama oli kuuluisassa oppositiolehdessä Novaja Gazetassa, jonka toimittajista peräti kuusi on murhattu tai kuollut epäselvissä olosuhteissa. Maineikkain heistä oli Tšetšenian sotarikoksia tutkinut Anna Politkovskaja.

Kanev on tehnyt työtään sitkeästi, mutta lopulta hän joutui lähtemään pakoon Venäjältä. Se tapahtui viime syksynä.

”Turvallisuuselimissä työskentelevä kontaktini varoitti, että minua aiottiin syyttää osallisuudesta Putinin salamurhan suunnitteluun. Lähdin maasta seuraavana päivänä, ja sitä seuraavana päivänä kontaktini sai potkut vain kaksi kuukautta ennen eläkkeelle jäämistään.”


Nyt Kanev asuu Liettuassa, mutta jatkaa Venäjän turvallisuuspalvelujen tutkimista. Hänen palkkansa maksaa Venäjältä paennut oligarkki Mihail Hodorkovski, joka rahoittaa tutkivan journalismin keskusta nimeltä Dossier (Dosje).

Liettuassa Kanev kertoo havahtuneensa outoon tunteeseen: kuinka elää, kun ympäriltä puuttuu Putin ja koko Moskovan bysanttilaisen salakähmäisyyden ilmapiiri?

Kanevin lähtöä Venäjältä vauhdittivat myös viime kesän tapahtumat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa tuntemattomat henkilöt surmasivat Kanevin kolme läheistä kollegaa. Venäjän virallisen tutkinnan mukaan murhan takana oli paikallisia asemiehiä, mutta Kanevin käsitys on toinen.

”Todistajien mukaan tiesululla oli hieman aikaisemmin nähty valkoihoisia ihmisiä. Hankkimiemme puhelutietojen mukaan toimittajien kuljettaja oli jatkuvasti yhteydessä santarmiin, joka puolestaan piti yhteyttä Wagner-yhtiön sotilasasiantuntijana työskennelleeseen venäläiseen mieheen.”

Toimittajaryhmä oli Keski-Afrikassa Hodorkovskin tutkivan journalismin keskuksen matkalla. Heidän tarkoituksenaan oli selvittää venäläisen palkkasoturiyhtiön Wagnerin toimintaa sekä venäläisiä kaivoshankkeita maassa. Kremlistä riippumaton venäläismedia on väittänyt molempien liittyvän pietarilaiseen liikemieheen Jevgeni Prigožiniin.

”Olimme tekemässä dokumenttielokuvaa Prigožinista”, kertoo Kanev.


Vuonna 1961 syntyneen pietarilaisen Prigožinin nimi yhdistyy Venäjällä moneen kiistanalaiseen asiaan. Hän istui nuorena vankilassa ryöstelystä, petoksista ja alaikäisten houkuttelemisesta prostituutioon. Sittemmin hän tuli tunnetuksi Pietarissa ravintoloistaan, joiden asiakkaana Putin nähtiin.

Yhdysvallat on asettanut Prigožinin pakotelistalle, koska katsoo tämän olevan ”Pietarin trollitehtaaksi” kutsutun Internet Research Agencyn takana ja sekaantuneen vaalivaikuttamiseen Yhdysvalloissa. Prigožiniin liitetty Wagner-yhtiö on puolestaan osallistunut Ukrainan ja Syyrian konflikteihin. Prigožin itse on kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä Wagnerin ja trollien kanssa.

Kun Venäjän puolustusministeri tapasi marraskuussa libyalaisen kapinakenraalin Khalifa Haftarin, Prigožin oli ainoa siviili venäläisten delegaatiossa.

Prigožinin kontaktit ovat kunnossa, sillä häneen liitettyjen yhtiöiden on kerrottu voittaneen satojen miljoonien eurojen edestä tarjouskilpailuja Venäjän asevoimien ruokahuollosta, siivouksesta ja kunnallistekniikasta.


Kanevin lempipuuhaa on selvitellä juuri Venäjän turvallisuusagenttien edesottamuksia.

Häntä kiinnostaa laajuus, jolla tiedustelu-upseerit ovat läpäisseet koko yhteiskunnan. Hänen mukaansa agentteja työskentelee peitetehtävissä kaikissa merkittävissä yrityksissä, kuten kaasuyhtiö Gazpromissa, öljy-yhtiö Lukoilissa tai lentoyhtiö Aeroflotissa.

”Turvallisuuselimistä soitetaan yritykseen ja ehdotetaan, että he palkkaisivat tällaisen ja tällaisen työntekijän. Ja he tietysti palkkaavat, koska heidän on pakko”, Kanev sanoo.

Agentteja hän on löytänyt myös puo­lueista, tutkimuslaitoksista ja jopa uskonnollisista yhteisöistä kuten Krishna-liikkestä ja muslimiseurakunnista. Heitä toimii myös mediassa.

”Meillä oli Novaja Gazetassakin yksi nainen, jonka saimme kiinni itse teosta, kun hän yritti murtautua tietokoneelle.”

Kanev vilauttaa kahta nimeä, jotka toimivat hänen mukaansa vakoojina Venäjän kaupallisessa edustustossa Helsingissä.

Hänellä on myös suomalaisia kiinnostava havainto Venäjän valtiollisen lehden Rossiiskije Vestin päätoimittajasta Dmitri Jermolajevista, joka on tehnyt yhteistyötä suomalaisdosentti Johan Bäckmanin kanssa muun muassa Euraasian yhdentymiseen pyrkivässä ”Euraasialaisessa kansanrintamassa”.

Kanevin mukaan Jermolajev on kirjoilla Moskovassa Akateemikko Anohinin kadulla sijaitsevassa talossa, jossa asuu nimenomaan ulkomaantiedustelu SVR:n työntekijöitä. Jermolajevin isä Juri oli Kanevin mukaan SVR:n kenraali.

Jermolajev on kiistänyt Kanevin tiedot.

Venäjän poliittista järjestelmää Kanev ei pidä kovinkaan vakaana. Hän katsoo, että yksi kipinä voi räjäyttää sen, jos tilanne muuttuu.

Aivan hiljattain Venäjältä on kuitenkin kantautunut uutisia, jotka voisivat turvata nykyisen johdon jatkuvuuden vielä vuosikymmeniksi.

Venäjällä liikkuvien sitkeiden huhujen mukaan Putinin naisystäväksi arveltu entinen olympiavoimistelija Alina Kabajeva olisi synnyttänyt kaksospojat moskovalaisessa sairaalassa 7. päivänä toukokuuta. Helsingin Sanomilla ei ole vahvistusta väitteille.

Kanev kuitenkin kirjoitti asiasta Facebookissa.

”Lähteeni mukaan [valtiojohdon suojelupalvelu] FSO tutki synnytysosaston läpikotaisin ja poisti puolet henkilökunnasta paikalta. Synnytyslääkärinä toimi joku kuuluisa italialainen, jota avusti [Synnytys­opin, naistentautien ja sikiölääketieteen] keskuksen johtaja, akateemikko Gennadi Suhih. Synnyttäjä sai kaksospojat, mutta vasta keisarinleikkauksella. – – Ilmeisesti seuraava presidentti on Kabajeva, sitten Medvedevin poika, sitten vuoron perään Putinin pojat, heidän lapsensa ja lastenlapsensa. Onnitteluni venäläisille”, hän kommentoi ironisesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää