Sunnuntai    |   Torsti tietää

Kuka piirsi vuonna 1990 kohauttaneen pornahtavan kortin?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen: hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Menkäämme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

Kuka piirsi sen aikoinaan eduskunnan naisille lähetetyn kikkelikortin? Muistaakseni juttuun liittyi Reini ja joku muu. Onko tuo kortti säilötty jonnekin museoon? Sehän merkitsi kai jonkinlaista alkusoittoa me too -liikehdinnälle. Onko samalta taiteilijalta muuta tuotantoa?

– Posti tuo, posti vie

Niin sanottu kikkelikortti oli ranskalainen pornahtava huumorikortti. Se esitti naista, joka alasti ja hajareisin, rintaliivit laskuvarjonaan laskeutuu kymmenien jököttävien penisten päälle. Kortti oli signeerattu nimellä Schwietzer. Kortin oli julkaissut sittemmin toimintansa jo lopettanut Création Imago -studio.

Tikkaremmin piirrosasiantuntija ei tuntenut sen kummemmin studiota kuin taitelijaakaan, kunhan totesi sen edustavan ajalleen tyypillistä ranskalaista kevytseksismiä. Mistään merkkiteoksesta ei siis voida puhua.

Kortin historiallinen merkitys ei kuitenkaan ollut piirtäjässä vaan lähettäjissä. Kortin allekirjoittivat ”Tupolevin veljeksiksi” itseään kutsunut joukko työmarkkinavaikuttajia, eli entinen STTK:n puheenjohtaja, valtakunnansovittelija Jorma Reini, Liiketyönantajain Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Pellikka, Palvelutyönantajien johtaja Stig-Erik Leiponen, Teknisten Liiton puheenjohtaja Tenho Olin, Erorahaston toimitusjohtaja Jarmo Tammenmaa ja Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mauri Moren.

Toimittaja Matti Pitkon mukaan kortin oli ostanut Tenho Olin käydessään Amsterdamissa.

Kortin vastaanottajana eivät kuitenkaan olleet eduskunnan naiset vaan tasa-arvoasiain neuvottelukunnan erikoistutkija Marianne Laxén.

”Palkkaerot poistettava, keskitytään olennaiseen”, porukka oli kirjoittanut korttiin terveisiksi.

Kortti oli lähetty Kalastajatorpalta pitkän aterian päätteeksi – Reinin mukaan konjakin ja kahvin nauttimisen yhteydessä. Korttien lähettely oli joukon tapa huvitella. Samassa tilaisuudessa Tupolevin veljekset lähettivät myös muita kortteja. Pääministeri Harri Holkerille lähti alastonta naista esittävä kortti, jossa oli teksti ”tahtoo keppiä ja porkkanaa”.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin kortin päätyneen ministeriön arkiston kautta Kansallisarkistoon. Torsti yritti sitä sieltä löytää, mutta turhaan. Luultavimmin kortti on silti arkiston kätköissä.

Tästä kertoo sekin, että arkistosta löytyi myös laatikollinen Laxénin korttikohun myötä saamia muita, vähintään yhtä matalamielisiä kortteja.

 

Ostin autoliikkeestä käytetyn auton, jonka mukana tuli lähes uudenkarheat talvirenkaat. Renkaiden uurteissa ja lamellien väleissä oli mahdoton määrä erikokoisia pikkukiviä. Itse olen perinteisesti poistanut tuollaiset kivet aina renkaanvaihdon yhteydessä, mutta tällä kertaa oli kyse poikkeuksellisen suuresta määrästä pikkukiviä.

Kun kaivelin kiviä pois, mietin, teenkö nyt ihan turhaa työtä tai suorastaan väärin. Vahingoittaako rengasta enemmän, jos ajan ensi syksynä ja talvena erilaisilla tienpinnoilla kaikkine kivineen kuin että kampean kivet uurteista pois? Voiko rengasta vahingoittaa myös se, että kivet jäävät renkaisiin puolen vuoden varastoinnin ajaksi?

– Timoteus Kuopiosta

 

Tikkaremmin rengasasiantuntijan mukaan nykyaikainen, voimakkaasti lamelloitu eli uurrettu rengas tosiaan kerää runsaasti pikkukiviä ajettaessa esimerkiksi hiekkateillä tai työmaan läpi. Näistä pikkukivistä ei kuitenkaan ole haittaa. Yleensä ne lentävät pois kuviopinnasta renkaan joustaessa ja lamellien eläessä ajon aikana.

Sen sijaan kuvioiden väliin tarttuneet isommat, yli puoli senttiä halkaisijaltaan olevat kivet asiantuntija poistaisi. Ne kun saattavat tiukasti kiilautuessaan kulkeutua kumin läpi ja rikkoa sen rakennetta.

Tämäkin tosin tapahtuisi vasta renkailla ajettaessa, joten puhdistuksen voi ihan yhtä hyvin tehdä vasta varastoinnin lopuksi.

 

Kansallinen saunapäivä 27.7. lähestyy. Kiinnostaisi tietää, kuuluuko saunan kiukaalle heittää kuumaa vai kylmää vettä vai jotain siltä väliltä.

– Saunamajuri

Kiukaalle heitetyn veden lämpötilalla ei ole juuri käytännön merkitystä. Periaatteessa kuuma vesi on kuitenkin parempi vaihtoehto, sillä kiuaskivien täytyy luovuttaa enemmän lämpöä kylmän kuin valmiiksi lämpimän veden höyrystämiseksi. Kylmän veden heitto kuluttaa siis enemmän energiaa ja rapauttaa kiuaskiviä nopeammin.

Tavallisen kotisaunan kannalta ero on kuitenkin niin mitätön, että Torsti neuvoo heittämään sellaista vettä kuin parhaalta tuntuu.

Oikaisu 22.7. kello 11.50. Toisin kuin jutun verkko-otsikossa aiemmin luki, postikorttia ei lähetetty 1980-luvulla, vaan vuonna 1990. Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää