Sunnuntai    |   Kolumni

Älä hauku vaimoa, Jukolan Jussi suuttuu

Jokainen ryhmä on solidaarinen omiaan kohtaan. Vaikka omalla porukalla oltaisiin eri mieltä, ulkopuoliset eivät saa arvostella, kirjoittaa kolumnissaan Annamari Sipilä.

Ihminen on lauma­eläin, ja ryhmän sisällä hän toivoo ja edellyttää edes jonkin­laista soli­daarisuutta. Solidaari­suus eli keskinäinen myötä­mielisyys tukee yksilöä. Samalla se vahvistaa ryhmää ulkomaailmaa vastaan.

Oppitunnin ryhmän sisäisestä solidaari­suudesta antoi Aleksis Kivi romaanissaan Seitsemän veljestä. Teoksen loppupuolella Jukolan Juhani on jo nainut Männistön Venlan, ja avio-onni kukoistaa. Se ei tarkoita, etteikö pariskunta myös riitelisi. Venla nimittelee miestään muun muassa ”köntiksi”, ”ukuliksi” ja ”tarhapöllöksi”. Juhani haukkuu vaimoaan ”hälläkäksi”.

Eräänä päivänä puolisoiden väliseen riitaan sekaantuu vieras, Karkkulan Aapeli. Aapeli asettuu Juhanin puolelle ja alkaa nimitellä Venlaa hänkin. Mutta Juhanipa raivostuu ja ajaa Aapelin ulos Jukolan talosta. Tultuaan takaisin taloon Juhani iskee nyrkin pöytään ja lataa kuuluisat sanansa: ”Hauku minua, mutta älä minun vaimoani.”

Britannia saa ensi viikolla uuden pääministerin. Jos ennusteisiin on uskominen, uusi pääministeri on Boris Johnson. Valinnan tekee konservatiivipuolueen jäsenkunta, joka luottaa Johnsonin kykyyn toteuttaa EU-ero.

Jo useamman viikon kestäneen kampanjan aikana Johnson näyttää horjahtaneen pahasti vain kerran: Kun Yhdysvaltain presidentti haukkui Twitterissä Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään, ei Johnson asettunut yksiselitteisesti maanmiehensä puolelle.

Arvostelijoiden mielestä tämä oli merkki luonteen heikkoudesta. Kriittisen yleisön silmissä Johnson ei täyttänyt velvollisuuttaan Jukolan Jussina ja näyttänyt Karkkulan Donaldille missä menee raja.

Britit keskenään saavat kyllä haukkua virkamiehiään ja vaikkapa nykyistä pääministeriä Theresa Mayta. Mutta jos joku ulkopuolinen nimittelee britti-instituutioita ”hurnukoiksi”, ”ruokkomassoiksi” tai ”töllintetuiksi” (vapaasti suomentaen ja Kiveä lainaten), on toinen ääni kellossa.

Solidaarisuudesta on kyse myös silloin, kun suomalainen yleisö kuohahtaa yksittäisen brittikriitikon tyrmätessä taiteilija Helene Schjerfbeckin elämäntyön.

Kansallinen ikoni – Jukolan talon Helene – on lähtenyt Lontooseen ja saa siellä kuulla, ettei kelpaakaan. Mikä loukkaus. Silloin Suomessa eli Jukolan pirtissä pöytään iskeytyy kollektiivinen nyrkki: nyt riitti. Haukkukaa ruokamme, säämme, keskustelutaitomme ja vaikka kenkämme, mutta Schjerfbeckiin ei kosketa.

Jokaisella ryhmällä kaikkialla maailmassa on oma Jukolan talonsa. Ei ole niin pientä tai suurta ryhmää, etteikö solidaarisuudella olisi väliä. Kun kansainvälinen valtapolitiikka kiristyy ja epäsuora vaikuttaminen lisääntyy, solidaarisuutta koetellaan.

Kuka saa haukkua Venlaa, ja kuka ei? Onko Karkkulan Aapeli vain ”hullu” ja päissään, vai sittenkin salakavalasti jonkun asialla? Ja ennen kaikkea: Voiko Juhaniin luottaa, kun on kyse todella tärkeistä asioista ja arvoista?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää