Kun kenraali kuuntelee scifikirjailijaa

Scifikirjailija Risto Isomäki olisi valmis ruotuun, jos kutsu käy.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tätä voisi kutsua jo epäpyhäksi liitoksi. Kaksi perinteisesti toisilleen etäistä tahoa – tieteiskirjailijat ja ammattisotilaat – ovat löytäneet toisensa Euroopassa. Tai Ranskassa nyt ainakin.

Ranskan puolustusministeriön alainen tutkimuskeskus, Agence Innovation Défence, julkisti heinäkuun puolivälissä raportin, jossa pohditaan, millaisia ovat sodankäynti ja uhkakuvat tulevaisuudessa.

Raportissa oli jännittävä, suorastaan kihelmöivä tieto, joka oli piilotettu yhteen pieneen tietolaatikkoon raportin uumeniin. Puolustusministeriö kertoi, että se on päättänyt perustaa ”Punaisen tiimin”, neljän tai viiden ihmisen armeijasolun, jonka tehtävä on tunnistaa disruptioskenaarioita.

Disruptio on muodikas termi, jolla viitataan vaikkapa siihen, että uusi teknologinen keksintö – esimerkiksi aivoimplantti, kvanttitietokone tai lämpöaurinkokenno – sekoittaa jonkin alan markkinat ja perinteiset toimintatavat.

Ranskan armeijan Punainen tiimi perustetaan tunnistamaan nimenomaan sotilaallisia disruptioita, vaikkapa sitä, minkälaisia uusia teknologisia keksintöjä ja sovelluksia – kuten tekoälyä – vihamieliset valtiot, terroristit tai muut uhkaajat voisivat käyttää jo lähitulevaisuudessa.

Täräyttävin yksityiskohta raportissa oli kuitenkin se, mistä ihmisryhmästä tämä Ranskan armeijan seuraava erikoisjoukko on tarkoitus haalia: scifikirjailijoista.

Siis tieteiskirjailijoista, joiden ammattitaitoa on mielikuvitus. He luovat vaihtoehtoisia todellisuuksia ja skenaarioita siitä, millainen maailma saattaa olla tulevaisuudessa. Se, että nämä ajatukset kiinnostavat myös kenraaleja, ei ole välttämättä ollenkaan pöhkö ajatus.

”Ei Punainen tiimi tule todellakaan päättämään Ranskan sotilasstrategiasta ja vielä vähemmän sen puolustuspolitiikasta. Tiimin rooli on auttaa ajattelemaan tulevaisuuden teknologioita ja niiden vaikutusta strategioihin”, totesi ranskalaisen puolustusalan ajatushautomon FRS:n apulaisjohtaja Bruno Tertrais.

Raportin tekoon osallistunut Tertrais ohjeistaa scifikirjailijoita luomaan vielä ennakkoluulottomampia skenaarioita kuin ne, joita on esitelty Suomessakin suositussa scifisarjassa Black Mirror.

”Jos Punaisen tiimin olemassaolo onkin julkista, sen työskentely tulee olemaan salaista”, raportti linjasi.


Miltä kuulostaa, scifi- eli tieteiskirjailija Risto Isomäki?

”Erittäin järkevältä”, Isomäki sanoo ja vaikuttaa suorastaan ilahtuneelta. ”Ainakin Yhdysvalloissa tätä on tehty jo aiemmin.”

Se on totta. Yhdysvalloissa scifikirjailijoiden aivokapasiteettia on hyödynnetty esimerkiksi WTC-terrori-iskujen jälkeen erilaisten uhkakuvien kartoittamisessa. Maan sotilasstrategiaa kehittävä Tradoc-laitos julkisti taas syksyllä 2016 kirjoituskilpailun nimeltä Hullun tutkijan scifi. Aiheena oli sodankäynti vuosina 2030–2050. Voittajalle oli tarjolla paikka yhdysvaltalaiseen turvallisuusalan konferenssiin.

Isomäki sanoo, että hän on itsekin aika ajoin yrittänyt tarjota Suomen puolustusvoimille eri uhkiin liittyviä skenaarioita. Hän ei osaa arvioida, onko niitä hyödynnetty.

”Tieteiskirjailijat ovat ihmisiä, joiden ammatti on leikitellä jäykistä kategorioista vapailla ajatuksilla. Siitä syntyy skenaarioita, joihin armeijoidenkin pitäisi varautua.”

Mitä Isomäki on sitten pohtinut?

Vaikkapa sitä, millä eri tavoin terroristit kykenisivät lamauttamaan Suomen sähköverkon ja sitä kautta koko yhteiskunnan.

”En ole halunnut laittaa kaikkia skenaarioita kirjoihini, koska ne olisi niin helppo toteuttaa.”

Toinen Isomäen paljon pohtima asia on se, kuinka luonnonilmiöt – vaikkapa auringon voimakkaat plasmapulssit – voisivat kaataa sähköverkot. Kolmas iso teema on ydinenergian ja ydinaseiden riskit.

Ottaisiko Isomäki haasteen vastaan, jos Puolustusvoimat tarjoaisi keikkaa uhka­skenaarioiden pohtijana?

”Tottakai”, Isomäki sanoo. ”Tuollainen harjoitus olisi oikeasti todella hyvä ja tarpeellinen. Hyvin mielelläni pelaisin tällaista fiktiivistä sotapeliä jonkin pienen tiimin kanssa ja rakentaisin skenaarioita.”

2000-luvun alussa, kun Isomäen kirjat, kuten Finlandia-ehdokkaana ollut Sarasvatin hiekkaa, olivat paljon esillä, hän sai kutsuja suomalaisfirmoilta tilaisuuksiin, joissa leikiteltiin tulevaisuudenkuvilla, kuten ilmastonmuutoksella.

”Jonkun verran sain kutsuja myös puolueilta, valtiolta en niinkään.”

Sen sijaan silloin, kun hän on käsitellyt ydinenergiaan ja ydinaseisiin liittyviä uhkia, vastaanotto on ollut nuivempaa.

”On haluttu lakaista maton alle. Olen miettinyt tätä paljon. Jostain syystä Suomesta puuttuu kriittiset äänet ydinfyysikoiden puolella”, Isomäki sanoo.

Jos Suomen puolustusvoimissa olisi scifi-kirjailijoiden erikoisjoukko, keitä muita siihen voisi harkita?

Taavi Soininvaara ja Ilkka Remes voisivat ideoida globaaleja uhkia, joihin sekoittuvat politiikka, teknologia ja rikollisuus.

Jos kenraaleja kiinnostaa, millaisia todellisuuksia saattaa syntyä, jos ilmastonmuutoksen karmeimmat painajaiset toteutuvat, kysykää vaikkapa kirjailija Maarit Verroselta.


Vaan mahdetaanko Suomen puolustushallinnossa olla yhtä edistyksellisiä kuin Ranskassa?

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Petteri Lalu kuulee Ranskan armeijaan suunnitellusta scifikirjailijasolusta ensi kertaa, mutta suhtautuu siihen kiinnostuneena.

”Järkeenkäypää”, Lalu sanoo. ”Se mahdollistaa aivan uudenlaisten asioiden ottamisen pöydälle.”

Lalu muistuttaa, että puolustuskin on ”tuotekehittelyä”.

Koska scifikirjailijoiden tiimi on Ranskan armeijalle mini-investointi, miksipä sitä ei testattaisi. Yllättävät, mutta mietityt skenaariot – jotka lähtevät täysin eri suunnista ja lähtökohdista kuin upseereilla – voivat olla Lalun mukaan arvokkaita.

”Etenkin saman kadettikurssin käyneillä kurssikavereilla ajattelu on yllättävänkin samankaltaista”, Lalu sanoo.

Osataanko Suomen puolustushallinnossa kuunnella muiden kuin sotilasasiantuntijoiden näkemyksiä uhkaskenaarioista?

”Kehittymisen mahdollisuutta on erittäin paljon sillä saralla”, Lalu vastaa.

Hän muistuttaa, että useiden eri alojen tuntijoita käytettiin kuitenkin esimerkiksi tuoreessa Venäjä-raportissa. Sitten hän lisää: ”Ei ole ainoastaan puolustushallinnolle tyypillinen piirre, että ajatellaan viisauden löytyvän vain omista porukoista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  9. 9

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää