Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi vanhemmiten aika tuntuu kiitävän?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Tällä kertaa menemme suoraan kysymyksiin.

Meitä kansalaisia kehotetaan säilyttämään salasanat ja käyttäjätunnukset eri paikoissa, oli kyse sitten kännyköistä, tietokoneista tai pankkikorteista. Miksi kuitenkin luottokortti saa ihan virallisesti poiketa tästä hyvästä tavasta? Luottokortin kääntöpuolelle on painettu kolminumeroinen tunnus, jolloin sitä voi käyttää väärin ongelmitta useassa verkkokaupassa. Asia on sama, jos kirjoittaisin tussilla puhelimeni pin-koodin koteloon tai pankkikortin pin-koodin kortin kääntöpuolelle. Miksi on näin? Saako kääntöpuolen numeron raaputtaa pois, jos sen kumminkin muistaa?

 

– Salasana

 

Kansainvälisten korttiyhtiöiden säännöissä sanotaan, että pankkien on painettava niin kutsuttu varmennuskoodi (CVC tai CVV) kortin kääntöpuolelle. Koodin alkuperäinen tarkoitus on ollut estää petoksia tilanteissa, joissa luottokorttia käytetään verkko- ja etäostoksiin.

Koodia kysymällä verkkokaupat varmistavat, että ostajalla on kortti fyysisesti hallussaan eikä hän ole saanut luottokortin numeroa haltuunsa esimerkiksi tietoturvaloukkauksen seurauksena.

Varmennustavalla on toki ongelmansa. Jos joku varastaa maksukortin, hän voi käyttää myös varmennuskoodia ennen kortin sulkemista. Siksi pankit suosittelevatkin käyttämään verkkokauppoja, joissa asiakas vahvistaa verkko-ostoksen henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan.

Sähköisen kaupankäynnin turvallisuus on paranemassa ensi syyskuussa, jolloin Euroopan talousalueella astuu voimaan PSD2-direktiivi kaikille digitaalisen maksamisen palveluille. Alueella tapahtuva verkko-ostaminen vaatii jatkossa aina asiakkaan vahvan tunnistamisen.

Kysyit myös, saako varmennuskoodin raaputtaa pois, jos sen muistaa. Siihen on yksinkertainen vastaus: ei saa. Tunnuksen poistaminen kielletään nimittäin korttien ehdoissa. Jos korttia menee peukaloimaan, sitä ei enää tunnisteta aidoksi maksuvälineeksi.

Pankeista myös muistutetaan, että jos asiakas on noudattanut korttiehtoja ja toiminut korttinsa kanssa vastuullisesti, hän ei ole vastuussa kortin pinnassa näkyvien tietojen avulla tehtävästä väärinkäytöstä.

 

Lapsena kesät tuntuivat pitkiltä aivan kuin talvetkin. Nyt vanhempana aika rientää. Viime kesänä juttelin nuoren sukulaispojan kanssa, joka ihmetteli, kuinka saatan muistaa asioita niinkin kaukaa kuin kymmenen vuoden takaa. No, pienet lapset eivät muista paljoakaan aiemmista ajoista, mutta miksi vanhemmiten aika tuntuu kiitävän? Onko kyse siitä, että vanhemmat ihmiset suhteuttavat alitajuisesti kuluvan ajan suhteessa elettyyn aikaan?

 

– TJ

 

Ihmisen kokemus ajan kulumisesta on tietenkin eri asia kuin se, miten aikaa mitataan päivissä, viikoissa ja kuukausissa. Sitä, että aika tuntuu nopeutuvan iän myötä, on yritetty selittää muutamallakin eri tavalla, mutta mysteeri ei ole vielä täysin ratkennut.

Yksi teorioista liittyy juuri ajan suhteuttamiseen: mitä vähemmän ihmisellä on takanaan elettyä elämää, sitä suurempi merkitys on yhdellä viikolla, kuukaudella tai vuodella. Siksi esimerkiksi joulua edeltävä kuukausi voi kuusivuotiaasta tuntua pidemmältä kuin 60-vuotiaasta: kuusivuotiaana yksi kuukausi on isompi osuus elämästä kuin iäkkäämpänä.

Tämä teoria ei kuitenkaan selitä sitä, miksi viikko ulkomailla tuntuu usein selvästi pidemmältä kuin viikko kotimaan arjessa tai miksi rakastuessa aika tuntuu hidastuvan.

Tätä on puolestaan selitetty sillä, että uudet kokemukset vaativat aivoilta enemmän käsittelemistä, mikä heijastuu kokemukseen ajan hidastumisesta. Lapselle elämä on täynnä uusia jännittäviä asioita, mutta iän myötä ihminen ikään kuin turtuu – paitsi jos hankkii uusia nautinnollisia kokemuksia, jolloin aivoissa vapautuu mielihyvää tuottavaa dopamiinia.

Jotkut tutkijat ovat selittäneet ajan nopeutumista myös aineenvaihdunnan ja hengittämisen hidastumisella.

Yhdysvaltalainen professori Adrian Bejan on tarjonnut uusimman selityksen. Häneltä ilmestyi tänä keväänä tutkimusartikkeli, jossa hän selitti asiaa aivojemme kyvyllä prosessoida informaatiota. Nuori ihminen pystyy käsittelemään samassa ajassa paljon enemmän tietoa kuin vanha, mikä Bejanin mukaan aiheuttaa kokemuksen ajan hitaasta kulumisesta. Nuoresta tuntuu siltä kuin yhden päivän aikana olisi ehtinyt tapahtua vaikka mitä.

Bejanin mukaan lapsuuden tai nuoruuden kokemukset eivät siis välttämättä ole sen merkityksellisempiä kuin myöhemmin hankitut, vaan aivot vain ovat käsitelleet niitä nopeammin.

Oikein nautinnollista kesän jatkoa!

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää