Sunnuntai    |   Kolumni

Jos luulet siivoavasi vapaasta tahdostasi, olet väärässä

Martat neuvovat, miten siivota ilman tunnekuohuja. Sallikaa minun nauraa. Käytännössä enemmän hyötyä on Carl von Clausewitzin sotateorioista, kirjoittaa kolumnissaan Katja Martelius.

Elokuun alun raukeat päivät saavat joissain ihmisissä aikaan levotto­muuden ja selittämät­tömän huonon omantunnon. Tuntuu, että jotain tarttis tehdä, mutta mitä.

Silloin jotkut toimeenpanevat siivouksen. Usein nämä henkilöt ovat naisia, jotka luulevat toimivansa omasta vapaasta tahdostaan.

Siinä he ovat väärässä. Asiaa on tosin tutkittu akateemisesti suhteellisen vähän, mutta se on tiedetty jo pitkään, että siivous periytyy sukupolvelta toiselle. (Yrjö ja Ritva Engeström: Siivoustyön hallinta ja työntekijöiden laadullinen koulutustarve. Tutkimus ServiSystems oy:n siivoojista, 1984.)

Se periytyy, mitä ihminen tarkoittaa siisteydellä: onko se tavaroiden hyvää järjestystä vai sitä, että kodin pinnat hohtavat puhtauttaan, vaiko pahimmissa tapauksissa näitä molempia samaan aikaan?

Ja periytyvää on, miten tähän päästään: siivotaanko joka lauantaina aamuseitsemältä­ kolme tuntia vai ennen joulupukin tuloa 15 minuuttia.

Jopa käytetty puhdistusaine periytyy, niin että ne, joiden kotona käytettiin pienenä mänty-Tolua, käyttävät kuin vaiston vieminä mänty-Tolua aikuisessa­ elämässään.

Ja se periytyy, kuka siivoaa, eli nainen.

Ei ole olemassa vapaata tahtoa, mitä tulee siivoukseen. Jos ei asiaa tieten tahtoen ota omiin käsiinsä.

On tunnettua, että edellä mainitut seikat aiheuttavat koti­talouksissa mielenkiintoisia ja kroonisia asetelmia.

Otetaan henkilö X. Hän ei pysty keskinkertaisiin suorituksiin imuroinnin saralla. Kun imuroidaan, niin sitten kanssa imuroidaan.

Näemme X:n imuroivan hartaana ja pieteetillä kotitalouden sähkönappuloita ja hehkulamppuja, lampunvarjostimia ja silikonisaumoja. Erityisen tarkasti hän ottaa vessan pintavedettyjen vesiputkien seinäkiinnikkeiden päältä, sillä sieltähän tulee katsottua ensimmäisenä.

On sanomattakin selvää, että toiminta kestää useita tunteja eikä siihen siksi tule ryhdyttyä kovin usein. Mutta onpahan pari kertaa vuodessa katseen kestävät liitännät pesukoneen takana.

Kumma kyllä X:ää ei lainkaan häiritse yleinen epäjärjestys, joka vallitsee moitteettomasti imuroitujen detaljien­ ympärillä. X ei myöskään usko rätin puhdistavaan voimaan – varsinkaan, jos se on märkä ja siinä on pesuainetta.

Sen sijaan X:n toveri elämän pölymyrskyissä, henkilö Y, on toista maata. Hänellä on vahvasti rätteisä ja toluisa tausta, ja piirre tuntuu vuosien saatossa vain voimistuvan.

Myös siisteyden käsitys on Y:llä erilainen kuin X:llä. Jos tavarat ovat paikoillaan, Y tuumaa, niin parista tomuhippusesta saniteettikiinnikkeiden päällä ei ole niin väliksi.

Riittää, että näyttää siistiltä.

Mutta pitkäaikaista epäjärjestystä Y sietää melko huonosti. Se herättää hänessä syyllisyyden ja levottomuuden tunteita. Y on huomannut, että joskus tavaroiden järjestäminen järjestää myös mieltä.

Elämän varrella hän on kehittänyt omaehtoisen siivousteorian, jonka mukaan­ siivoukseen on viisasta ryhtyä, kun ympäröivän sotkun aiheuttama psyykkinen kuormitus on suurempi kuin siivouksen aloittamiseen vaadittava henkinen ponnistus. Siksi Y:n kynnys ryhtyä siivoamaan on matalampi verrattuna perfektionistiseen X:ään.

Mutta ei siivous mitenkään luontaisesti tule hänellekään. Toimeen ryhtyminen vaatii aina psyykkistä irtiottoa.

Y hakee vauhtia keskisuuresta arkisesta suuttumuksesta ja tempaisee sen voimalla rätin siivousämpäristä.

Marttaliitto on jo 120 vuoden ajan ollut kotitalousasioissa auktoriteetti, jota ei kannata kyseenalaistaa.

Tarkkanäköiset Martat ovat huomanneet, että nykyään kodinhoidon haasteet ovat nimenomaan sielullisella puolella. Siksi siivouksen psykologisia esteitä pitäisi yrittää purkaa.

Meidän tulisi yrittää nähdä sotku viileän rationaalisesti sotkuna, ei omien ja esi-isiemme tunteiden kaaoksena.

Ensin siivouksen tavoitteet määritellään yhdessä, neuvovat Martat. Kutsutaan koolle kokous, jossa neuvotellaan selväksi yhteinen, realistinen siisteys­tavoite. Sitten vain suoritetaan oikeudenmukainen työnjako, kunkin omia luonnollisia vahvuusalueita painottaen (X imurointi, Y rätti).

Tämä on teoria.

Tämä on käytäntö: Y raivaa arkisen sotkun, ja X tuntee vastapainoksi hyvin huonoa omaatuntoa siinä sohvalla pötkötellessään. Harmi vain, että Y on perinyt suoraan matriarkaalisessa linjassa myös valkohehkuisen raivon, joka liittyy epäoikeudenmukaiseen työnjakoon sukupuolipohjalta.

Ollaan tilanteessa, johon Martoilla ei ole yhtään neuvoa, mutta Carl von Clausewitzilla montakin (Sodankäynnistä, 1832).

Voi sentään! Miten käy nyt täysin fiktiivisten X:n ja Y:n? Minäpä kerron.

Nyt myös Y pötköttää sohvalla.

Ja se on hyvä, sillä liian kauan tämän maailman yyt ovat sännänneet paikkaamaan äksien kodinhoidollista epäkäytännöllisyyttä, joka on lopulta vain harjoituksen puutetta.

Harjoitusta tarvitsee myös Y, nimittäin siinä, että väistää jatkossa taitavammin traditionaalisten siivousroolien sudenkuopan, johon on kuin vahingossa joutunut armon vuonna 2019.

Ja niin loppukesän keltainen aurinko paistaa X:n ja Y:n talouteen lian sumentamien ikkunalasien läpi.

”X, sanoisitko, että kodinhoidon haasteet ovat nykyisin enimmäkseen sielullisella puolella?” kysyy Y hajamielisesti siinä sohvalla.

Ja X, joka parhaillaan haalii lattialta kämmeniinsä keveästi pyörähteleviä pölymakkaroita, vastaa tähän:

”Kyllä, ystäväiseni, juuri siellä ne ovat.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää