Sunnuntai

Horsma on Suomessa rikkaruoho mutta Venäjällä trendikkään taikajuoman lähde

Iivanantee elää Venäjällä toista tulemistaan. Siihen liittyy myyttejä, joissa seikkailevat Lenin ja Hitlerkin.

Tienpientareilla, hakkuuaukeilla ja rannoilla niitä taas rehottaa. Aniliinin­punaisina hehkuvia maitohorsmia.

Vaikka horsma on näyttävä, sitä ei Suomessa juuri arvosteta – ehkä siksi, että se tuntuu kasvavan liiankin hyvin. Se on pioneerikasvi, joka­ valtaa alaa ensimmäisenä. Hakkuuaukeilla se varjostaa vaivalla istutettuja puuntaimia.

Sanoittaja Vexi Salmi risti horsman rentun ruusuksi, ”rikkaruohoksi elon yrttitarhassa”.

Venäjällä kaikki on toisin. Siellä horsma on iso juttu, joka paisuu koko ajan.

Kyse on horsman käytöstä teenä. Sillä on maassa vuosisataiset perinteet, josta kertoo jo horsman venäjänkielinen nimikin, ivan-tšai eli iivanantee.

Horsmatee elää renessanssia. Sitä litkivät niin keittiöhipsterit, terveysintoilijat kuin venäläisyyden ydintä etsivät kansallisromantikotkin. Mökkeilijät ja maalaiset tekevät horsmateensä itse, mutta kaupunkilaiset voivat ostaa sitä erilaisina valmisteina.

Suomessa riittää neitseellisiä horsmikkoja Venäjältä tulleiden maahanmuuttajien koluttaviksi.

Helsinkiläinen kuorma-autonkuljettaja Sergei Vlasenko on valmistanut horsmateetä jo 25 vuotta.

Vlasenko on syntyisin Petroskoista, ja lapsuudessaan hän näki karjalaisen isoäitinsä tekevän horsmateetä. Myöhemmin hän on täydentänyt tietämystään opiskelemalla aihetta internetissä.

Horsmansa hän hankkii Helsingin Uutelasta, joka sijaitsee sopivan kaukana liikenteen saasteista.

Vlasenkon mukaan horsmanlehtiä kannattaa kerätä kahtena ajanjaksona: alkukesästä, jolloin ne ovat mehukkaimpia, tai 20.7.–3.8., jolloin ne ovat hyvin kypsyneitä.

”Mutta voi niitä kerätä myöhemminkin, kunnes kukinta on ohi ja siemenet haivenineen lentävät pois”, hän sanoo.

Horsmasta Vlasenko riipii ylimmät lehdet, kunhan on ensin tarkistanut, ettei niissä ole hyönteisiä. Kukan voi poimia mukaan.

Iivananteetä ei tehdä vain yrttiä kuivaamalla, vaan juju on fermentaatio eli hiostaminen, sama prosessi, jonka avulla valmistetaan teetä ja joka antaa lehdille makua.

Vlasenko laittaa lehdet ensin vuorokaudeksi tiiviiseen lasipurkkiin. Näin ne alkavat käydä, luovuttaa mehuaan ja erittää hedelmäistä tuoksua.

Sitten hän hypistelee ja hieroo lehtiä niin, että niiden rakenne murskautuu. Vaivaamiseen kuluu ainakin puoli tuntia.

Lopuksi hän kuivaa lehtimassan laittamalla sen vähäksi aikaa 50-asteiseen uuniin.

Haudutetussa iivananteessä on intensiivisempi ja enemmän teetä muistuttava maku kuin yrttijuomissa yleensä.

”En juo tavallista teetä enää lainkaan, sillä horsmateestä minulle tulee parempi olo. Se tasapainottaa”, Vlasenko kehaisee.


Venäjällä horsma­villitys on yltynyt niin, että sen ympärille on alkanut kehittyä myyttejä.

Verkossa leviävien tekstien mukaan jo keski­aikaiset kronikat mainitsevat horsmasta uutetun ihme­juoman, joka on tehnyt venäläisistä terveitä ja vahvoja.

Televisio­kanava Ren TV:n ohjelmassa kerrotaan tsaariperheen hoviparantajasta Pjotr Badmajevista. Hän kehitti kuulemma horsmapohjaista eliksiiriä, jonka avulla uskoi elävänsä 200 vuotta. Bolševikit kuitenkin kiduttivat Badmajevin hengiltä ja hän vei juoman salaisuuden hautaansa.

Ohjelman mukaan horsmatee oli Venäjän kolmanneksi tärkein vientituote, jota ”koko maailma joi”. Koska horsma uhkasi jo brittien hallitsemaa teekauppaa, nämä maksoivat Leninille, että hän pysäyttäisi horsmantuotannon vallankumouksellaan.

Bolševikitkin ymmärsivät ohjelman mukaan myöhemmin horsmateen arvon, ja kansankomissaari Lavrenti Berijan käskystä sitä alettiin tuottaa Inkerinmaan Kaprioon (Koporje) perustetussa salaisessa laboratoriossa.

Saksan tiedustelu sai kuitenkin vihiä taikajuomasta, joka uhkasi kohottaa puna-armeijan taistelukykyä. Niinpä sotamarsalkka Wilhelm von Leeb määräsi Wehrmachtin keskeyttämään etenemisensä kohti Leningradia ja koukkaamaan Kaprioon.

”Panssarivaunut ajelivat telaketjuillaan lakoon kaikki horsmaniityt. Laboratorio ja horsman kanssa tekemisissä olleet ihmiset tuhottiin”, kertoo ohjelman asiantuntija Aleksandr Serjogin, joka tunnetaan julkisuudessa myös siitä, että hän väittää olevansa Fidel Castron avioton poika.

Venäläinen horsmateen tuottaja Aleksandr Vovni on kumonnut blogissaan horsmateen histo­riaan liitetyt myytit. Horsmateetä ei mainita vanhoissa kronikoissa, eikä sitä ole myyty suuria määriä ulkomaille. Pjotr Badmajevin ei tiedetä olleen tekemisissä horsman kanssa.

Brittien horsmanvastainen salaliitto on satua, samoin Hitlerin into tuhota Kaprion horsmaplantaasit. Sitä paitsi Saksassakin olisi riittänyt horsmaa Wehrmachtin tarpeisiin.

Sen sijaan on faktaa, että horsmatee on perinteinen venäläinen juoma, joka 1800-luvulla sai myös kaupallista merkitystä – nimittäin mustan teen väärennöksenä.

Taloustieteilijä Andrei Subbotin kirjoitti vuonna 1892, että piraattiteollisuuden keskus oli juuri Kapriossa. Se sijaitsi sopivan lähellä Pietaria, ja siellä jopa kaskettiin metsiä horsman kasvumaiksi. Tämän takia iivanantee tunnetaan Venäjällä myös kaprionteenä.

Subbotinin mukaan viranomaiset tuhosivat Kaprion horsmaviljelmiä ja tekivät ratsioita pietarilaisiin teeliikkeisiin, joista lähes kaikissa teehen oli sotkettu horsmaa, koska se näyttää mustalta teeltä.

Jo vuonna 1862 asia oli ylittänyt uutiskynnyksen Suomessa. Suometar-lehden mukaan tulli takavarikoi itärajalla 40 puutaa teetä, joka ”ei näyttänyt olevan ei näöltään eikä hajultaan ei Kiinan eikä Amerikan teetä, vaan luultiin olevan Wenäjällä Iivanan teeksi sanottua horsma-kasvusta valmistettua”. Lääkintöylihallituksen tutkinnassa asia varmistui.

Totta on myös se, että horsmalla on monipuoliset ja hyvin tutkitut terveysvaikutukset, sanoo kasvitieteilijä Sinikka Piippo.

Sen lehdissä on runsaasti vaikuttavia ainesosia varsinkin alkukesästä.

Ne sisältävät C-vitamiinia. Niissä oleva kalium alentaa verenpainetta ja kalsium ja magnesium ovat hyviä luustolle. Niissä on paljon antioksidantteja, jotka ehkäisevät tulehduksia. Lehdillä voi puhdistaa haavoja ja hoitaa vatsatautia. Niissä on kolesterolia alentavaa sterolia.

Horsmateestä puuttuu kuitenkin kofeiini. Toisin kuin teen sen vaikutus on rauhoittava.

Sinikka Piipon mukaan horsman lehtiä voi käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa. Nyt olisi hänen mukaansa hyvä aika kerätä horsman kukkia. Niistä voi tehdä juomaa, tai niitä voi käyttää leipomiseen tai salaatteihin.

Keväällä horsman versoja voi valmistaa parsan tapaan. Aikaisemmin horsman juuria on jauhettu leipäjauhojen sekaan tai kahvinkorvikkeeksi.

Karjan rehuun horsmaa on lisätty iät ajat, koska ravinteikkaan kasvin on uskottu parantavan maidontuotantoa. Siitä maitohorsma-nimikin on peräisin.

Mikä vielä parempaa, horsman käyttö rehussa voi hillitä ilmaston lämpenemistä. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan sen tanniinit vähentävät lehmän metaanipäästöjä.

Pölyttäjille horsma on erittäin tärkeä. Se kukkii pitkään ja avaa kerrallaan vain osan kukistaan.

Rentun ruusu ja siitä keitetty iivanantee kannattaa siis nostaa uuteen arvoonsa. Sen käyttö on sitä paitsi riskitöntä toisin kuin toisen venäläisten suosiman juoman, eikä kyse ole votkasta.

Suomessa suopursu on luokiteltu myrkylliseksi kasviksi, koska sen sisältämä ledoli voi suurina annoksina aiheuttaa kramppeja, tasapainohäiriöitä ja vatsaoireita. Venäjällä suopursutee taas on suosittua yrttiteetä ja yskänlääkettä.

Kenties suopursuunkin liittyy salaisuuksia, mutta se on jo toinen tarina.

Sergei Vlasenko tarjoilee iivananteetä Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen järjestämällä festivaalilla Linnankoskenpuistossa sunnuntaina 18. elokuuta kello 12–17.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  6. 6

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  7. 7

   Teemu Pukki teki hattutempun Englannin Valioliigassa

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Norjalaiset omistavat nyt yli puolet Dna:sta – loput omistajat saavat ostotarjouksen todennäköisesti ensi viikolla

  10. 10

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää